Noor Nabila ( @noornabila ) Instagram Profile

noornabila

Noor Nabila

Living a blessed life as a mom to my precious little king @jebatjayden .
πŸ’Œ noornabila@gmail.com

  • 2.3k posts
  • 960.6k followers
  • 1.7k following

Noor Nabila Profile Information

  • Hari tu saya ada share resepi gulai darat daging di @mingguanwanita . Pernah tak rasa gulai ni? 
Dan sape nak resepi angkat tangan βœ‹πŸ»πŸ₯°
  • @noornabila Profile picture

    @noornabila

    Hari tu saya ada share resepi gulai darat daging di @mingguanwanita . Pernah tak rasa gulai ni?
    Dan sape nak resepi angkat tangan βœ‹πŸ»πŸ₯°

  •  6,526  0  17 October, 2019
  • Gelagat anak bertuah ni. Berdiri la, tido la, willy la atas new bike dia πŸ˜πŸ›΄
  • @noornabila Profile picture

    @noornabila

    Gelagat anak bertuah ni. Berdiri la, tido la, willy la atas new bike dia πŸ˜πŸ›΄

  •  20,890  0  7 October, 2019
  • β€œMintak mommy mintakk roti bakar cikit...” βœ‹πŸ»βœ‹πŸ»βœ‹πŸ»
  • @noornabila Profile picture

    @noornabila

    β€œMintak mommy mintakk roti bakar cikit...” βœ‹πŸ»βœ‹πŸ»βœ‹πŸ»

  •  24,810  0  7 October, 2019
  • Resepi Daging Kicap Kelantan by  @bibikhotejayusof 
Daging - kalau boleh rebus dulu biar betul2 empuk. Air rebusan jangan buang guna untuk kuah.

Bawang besar 1 biji
Bawang merah 4-5 biji
Bawang putih 5-6 biji
Halia 2-3 hiris
Cili kering 10biji 
Blend bahan di atas. 
Tumis bahan blend sampai betul2 masak... ( optional : masuk kayu manis, bunga lawang -  untuk rasa lebih kaw...) lepas tu masuk daging.. daging kecut ... masuk air ( atau air rebusan daging tadi) ... Bila daging dah empuk, masuk asam keping 1 dan asam jawa 1 sudu kecik.

Masuk 1 cawan kicap kipas udang. 
Masuk ubi dan carrot . Bila ubi dah lembut. Masuk cili besar , bwg besar, garam 2 sudu, gula 3 sudu secukup rasa. 
Ok dah siap jom makannn... πŸ˜‹
  • @noornabila Profile picture

    @noornabila

    Resepi Daging Kicap Kelantan by @bibikhotejayusof
    Daging - kalau boleh rebus dulu biar betul2 empuk. Air rebusan jangan buang guna untuk kuah.

    Bawang besar 1 biji
    Bawang merah 4-5 biji
    Bawang putih 5-6 biji
    Halia 2-3 hiris
    Cili kering 10biji
    Blend bahan di atas.
    Tumis bahan blend sampai betul2 masak... ( optional : masuk kayu manis, bunga lawang - untuk rasa lebih kaw...) lepas tu masuk daging.. daging kecut ... masuk air ( atau air rebusan daging tadi) ... Bila daging dah empuk, masuk asam keping 1 dan asam jawa 1 sudu kecik.

    Masuk 1 cawan kicap kipas udang.
    Masuk ubi dan carrot . Bila ubi dah lembut. Masuk cili besar , bwg besar, garam 2 sudu, gula 3 sudu secukup rasa.
    Ok dah siap jom makannn... πŸ˜‹

  •  9,034  0  6 October, 2019
  • β€œNo no no..” tapi kesudahannya peace pulak ✌🏻
  • @noornabila Profile picture

    @noornabila

    β€œNo no no..” tapi kesudahannya peace pulak ✌🏻

  •  30,957  0  6 October, 2019
  • Resepi tumis lada daging/ayam

BAHAN A
12 biji bwg merah
6 biji bwg putih
Halia sebesar ibu jari

Blend bahan2 di atas

BAHAN B
Cili kering semangkuk - blend asing jangan campur bawang

Tumis bahan blend A dengan minyak sampai masak , bila dah masak baru masuk cili kering yg di blend... Masak bahan di atas 10-15 minit sampai betul2 masak ( masuk air 2cawan dan tunggu sampai air kering) . Dan masuk asam keping 1 keping.

Lepas tu boleh masuk daging/ayam. Ayam boleh goreng dulu tapi saya prefer tak goreng sebab kalau goreng, ayam tu mcm keras sikit. 
Untuk daging - better rebus dulu dalam slow cooker ke rice cooker... so that betul2 lembut. 
Last sekali masuk garam dan gula.  Dan bawang besar. 
Ok dah siap jom makan.
  • @noornabila Profile picture

    @noornabila

    Resepi tumis lada daging/ayam

    BAHAN A
    12 biji bwg merah
    6 biji bwg putih
    Halia sebesar ibu jari

    Blend bahan2 di atas

    BAHAN B
    Cili kering semangkuk - blend asing jangan campur bawang

    Tumis bahan blend A dengan minyak sampai masak , bila dah masak baru masuk cili kering yg di blend... Masak bahan di atas 10-15 minit sampai betul2 masak ( masuk air 2cawan dan tunggu sampai air kering) . Dan masuk asam keping 1 keping.

    Lepas tu boleh masuk daging/ayam. Ayam boleh goreng dulu tapi saya prefer tak goreng sebab kalau goreng, ayam tu mcm keras sikit.
    Untuk daging - better rebus dulu dalam slow cooker ke rice cooker... so that betul2 lembut.
    Last sekali masuk garam dan gula. Dan bawang besar.
    Ok dah siap jom makan.

  •  11,950  0  5 October, 2019
  • Terharunyaa anak mommy pandai salam 😭
  • @noornabila Profile picture

    @noornabila

    Terharunyaa anak mommy pandai salam 😭

  •  24,052  0  4 October, 2019
  • Anak mommy pandai main mata πŸ‘€
  • @noornabila Profile picture

    @noornabila

    Anak mommy pandai main mata πŸ‘€

  •  32,839  0  3 October, 2019
  • Jommm kita 😁❀️
  • @noornabila Profile picture

    @noornabila

    Jommm kita 😁❀️

  •  1,545  0  3 October, 2019
  • Muka comel yang mintak dicubit2 digomol2 πŸ₯°πŸ˜
  • @noornabila Profile picture

    @noornabila

    Muka comel yang mintak dicubit2 digomol2 πŸ₯°πŸ˜

  •  53,020  0  2 October, 2019
  • Resepi nya berbunyi 😁

Ayam perap dgn bwg putih , secukup rasa dan garam sikit. Goreng dulu sampai masak. 
8 biji bawang merah & bwg putih
halia 2 hiris
Serai 1
Tomato
Bwg besar 1/2
Cili besar / cili padi 2 -3

Blend bahan dia atas pastu tumis dgn minyak dalam 5-10minit.

Sos tiram 3 sudu
Sos cili 2 sudu
Sos tomato 2 sudu
Sos cili thai 3 sudu
Gula 3 sudu 
Garam 1 sudu
Aji

Campur bahan di atas dengan air panas. Dan tuang dalam periuk. Bila mendidih masuk ayam yg digoreng tu.

Last sekali masuk bawang besar dan daun limau. 
Dah siapp jom makann... πŸ˜‹
  • @noornabila Profile picture

    @noornabila

    Resepi nya berbunyi 😁

    Ayam perap dgn bwg putih , secukup rasa dan garam sikit. Goreng dulu sampai masak.
    8 biji bawang merah & bwg putih
    halia 2 hiris
    Serai 1
    Tomato
    Bwg besar 1/2
    Cili besar / cili padi 2 -3

    Blend bahan dia atas pastu tumis dgn minyak dalam 5-10minit.

    Sos tiram 3 sudu
    Sos cili 2 sudu
    Sos tomato 2 sudu
    Sos cili thai 3 sudu
    Gula 3 sudu
    Garam 1 sudu
    Aji

    Campur bahan di atas dengan air panas. Dan tuang dalam periuk. Bila mendidih masuk ayam yg digoreng tu.

    Last sekali masuk bawang besar dan daun limau.
    Dah siapp jom makann... πŸ˜‹

  •  11,448  0  2 October, 2019