#resepimemikatsuami Instagram Photos & Videos

resepimemikatsuami - 22k posts

Hashtag Popularity

1.6
average comments
263.4
average likes

Latest #resepimemikatsuami Posts

  • APAM BALIK

1/2 cawan gula pasir
1 biji telur size besar
1 1/2 cawan air
2 cawan tpg gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

Mixer gula dan telur hingga kembang, masukkan air dan mix lagi.
Masukkan tpg gandum, soda bikarbonat dan baking powder. Mix hingga sebati.
Diamkan sekurang-kurangnya selama 30minit. Kalau semalaman lebih bagus.
Jikalau adunan keluar buih-buih kecil, jangan risau adunan tetap elok dan selamat untuk diguna.
Just kacau rata dan tambahkan sedikit air jika adunan terasa agak pekat.
Panaskan kuali non stick sehingga betul-betul panas, tak payah sapu minyak (hakak guna kuali size diameter 20cm)
Tuang 1senduk sayur adunan (ketebalan apam balik, ikut selera masing-masing)
Goyangkan kuali sehingga adunan rata menutupi permukaan kuali, kecilkan api.

Bila dah keluar lubang-lubang halus, permukaan apam dah masak keseluruhannya dan PASTIKAN tepi-tepi apam dah berwarna kecoklatan, baru taburkan sedikit gula dan sapukan margerin.
Taburkan cheese, nutella, peanut butter, chocolate rice, cream corn, susu pekat manis atau apa-apa saja suka hati korang, sesuai selera.

Nota:
1. Jika menggunakan tepung cap sauh, tekstur adunan akan lebih pekat.
Tambahkan lagi sedikit air (1-2 sudu makan air)
2. Pastikan kuali betul-betul panas baru tuang apam balik.
Api cukup sederhana, bukan api kecil atau kuat sangat.
3. Hidangkan panas selagi rangup, apam akan lembik apabila dah sejuk.
4. Masak sebanyak yang perlu sahaja, belen adunan boleh tahan dalam peti sejuk dalam bekas tertutup selama 5hari.
5. Jikalau inginkan apam yang garing krispi, kena tunggu hingga tepi tepi apam sudah bewarna kecoklatan baru lipat dan angkat.

Kredit: Kuali Helena

#resepi #resepidiet #resepibonda #makananmelayu #sedapsangat #resepimemikatsuami #sedapgiler #ketukketukramadhan #kakimakan #jommakan #kongsiresepi #resepimudah #mahn #makanfree #foodmalaysia #jommakan #kuihtradisional #kuihtalam #kuihmelayu #kuihmuih #cookiesraya #cookiessedap #makananmalaysia #sedapsangat #malaysiafood #biskutraya
  • APAM BALIK

    1/2 cawan gula pasir
    1 biji telur size besar
    1 1/2 cawan air
    2 cawan tpg gandum
    1/2 sudu teh soda bikarbonat
    1 sudu teh baking powder

    Mixer gula dan telur hingga kembang, masukkan air dan mix lagi.
    Masukkan tpg gandum, soda bikarbonat dan baking powder. Mix hingga sebati.
    Diamkan sekurang-kurangnya selama 30minit. Kalau semalaman lebih bagus.
    Jikalau adunan keluar buih-buih kecil, jangan risau adunan tetap elok dan selamat untuk diguna.
    Just kacau rata dan tambahkan sedikit air jika adunan terasa agak pekat.
    Panaskan kuali non stick sehingga betul-betul panas, tak payah sapu minyak (hakak guna kuali size diameter 20cm)
    Tuang 1senduk sayur adunan (ketebalan apam balik, ikut selera masing-masing)
    Goyangkan kuali sehingga adunan rata menutupi permukaan kuali, kecilkan api.

    Bila dah keluar lubang-lubang halus, permukaan apam dah masak keseluruhannya dan PASTIKAN tepi-tepi apam dah berwarna kecoklatan, baru taburkan sedikit gula dan sapukan margerin.
    Taburkan cheese, nutella, peanut butter, chocolate rice, cream corn, susu pekat manis atau apa-apa saja suka hati korang, sesuai selera.

    Nota:
    1. Jika menggunakan tepung cap sauh, tekstur adunan akan lebih pekat.
    Tambahkan lagi sedikit air (1-2 sudu makan air)
    2. Pastikan kuali betul-betul panas baru tuang apam balik.
    Api cukup sederhana, bukan api kecil atau kuat sangat.
    3. Hidangkan panas selagi rangup, apam akan lembik apabila dah sejuk.
    4. Masak sebanyak yang perlu sahaja, belen adunan boleh tahan dalam peti sejuk dalam bekas tertutup selama 5hari.
    5. Jikalau inginkan apam yang garing krispi, kena tunggu hingga tepi tepi apam sudah bewarna kecoklatan baru lipat dan angkat.

    Kredit: Kuali Helena

    #resepi #resepidiet #resepibonda #makananmelayu #sedapsangat #resepimemikatsuami #sedapgiler #ketukketukramadhan #kakimakan #jommakan #kongsiresepi #resepimudah #mahn #makanfree #foodmalaysia #jommakan #kuihtradisional #kuihtalam #kuihmelayu #kuihmuih #cookiesraya #cookiessedap #makananmalaysia #sedapsangat #malaysiafood #biskutraya

  •  4  0  7 hours ago
  • Adaptation dari Kerapu Stim Ala Thai by MekNis a.k.a Mak KekNis yang dikongsi oleh @haniszalikha dekat ig story dia. Kita pun nak gaklah try buat sebab ramai yang kata sedap πŸ˜…
.
Tapi ni kita guna Ikan Siakap je, ikan orang marhaen yang senang jumpa kat pasar πŸ˜‚
.
Bahan-bahan pun kita ubahsuai lebihkan memana patut sebab guna 2 ekor ikan dan apa yang wujud dalam peti
.
Ni keterangan melalui gambar k :-
.
Gambar 1 : Siap dahhh kena stim dalam oven dan bakal di’ngap’
.
Gambar 2 : 1st step. Readykan dulu untuk sos. Bancuh dan godak je semua sekali dalam mangkuk
.
Gambar 3 : Baringkan ikan atas aluminium foil yang dah dibentuk macam mangkuk. Pastikan sos tak melimpah keluar dari celahan aluminium foil waktu ikan dimandikan dengan sos
.
Gambar 4 : Muka redha kena mandi. Pehtu nak sauna πŸ₯΅
.
Gambar 5 : Dahlah mandi air sos tadi. Ni kena mandi minyak pulak bersama bawang putih goreng πŸ˜‚ Dah selesai sessi bersiram sos. Korang bolehlah stimkan dia untuk buka liang pori muka (eh!) Tak-tak-tak... Stimkan ikan je, muka sendiri tak payah! πŸ™ˆ Lepas dah stim, siram pulak minyak dan bawang putih goreng. Step dia πŸ‘‰πŸ»siram-stim-siram. Hah! Gituuu. Hiasan limau (macam gambar 1) jangan dilupa. Barulah instagramable 😜
.
Gambar 6 : Dah siap mekap semua. Sukatilah nak jodohkan ikan dengan sape pun pilihan hati korang. Kita jodohkan dengan Sawi dan Lobak tumis goreng je 😌
.
Gambar 7 : Sebab resepi ni banyak sangat guna bawang putih. Seb baeklah kita ada alat ajaib yang cepat dan easy gila buang kulit bawang putih. Kengkadang geramnya dengan kulit bawang putih ni tang dia suka melekat dekat jari tu, lepas tu degil betol nak buang keluar. Pakai benda alah ni serius best. Tak tahu nama apa. Gilah cari kat Daiso. Hehe
.
Gambar 8 : Resepi asal dan sukatan bahan-bahan by MekNis (thank you so much MekNis dan KekNis @haniszalikha πŸ’•)
.
#Alhamdulilah baru tahu macam ni rupanya rasa #IkanMasakThai πŸ˜… Selalunya bila order #IkanStim dan masak sendiri mesti ada rasa halia sikit, serai sikit, sos tiram sikit dan limau. Bila tambah Gula Perang/Merah dan Bawang Putih bebanyak ni terus bertukar jadi rasa lain 😊 Sedap jugak! Kena simpan untuk rekod masak-masak ni. Senanglah nak tunjuk skill nanti (eceh!) πŸ˜‚
  • Adaptation dari Kerapu Stim Ala Thai by MekNis a.k.a Mak KekNis yang dikongsi oleh @haniszalikha dekat ig story dia. Kita pun nak gaklah try buat sebab ramai yang kata sedap πŸ˜…
    .
    Tapi ni kita guna Ikan Siakap je, ikan orang marhaen yang senang jumpa kat pasar πŸ˜‚
    .
    Bahan-bahan pun kita ubahsuai lebihkan memana patut sebab guna 2 ekor ikan dan apa yang wujud dalam peti
    .
    Ni keterangan melalui gambar k :-
    .
    Gambar 1 : Siap dahhh kena stim dalam oven dan bakal di’ngap’
    .
    Gambar 2 : 1st step. Readykan dulu untuk sos. Bancuh dan godak je semua sekali dalam mangkuk
    .
    Gambar 3 : Baringkan ikan atas aluminium foil yang dah dibentuk macam mangkuk. Pastikan sos tak melimpah keluar dari celahan aluminium foil waktu ikan dimandikan dengan sos
    .
    Gambar 4 : Muka redha kena mandi. Pehtu nak sauna πŸ₯΅
    .
    Gambar 5 : Dahlah mandi air sos tadi. Ni kena mandi minyak pulak bersama bawang putih goreng πŸ˜‚ Dah selesai sessi bersiram sos. Korang bolehlah stimkan dia untuk buka liang pori muka (eh!) Tak-tak-tak... Stimkan ikan je, muka sendiri tak payah! πŸ™ˆ Lepas dah stim, siram pulak minyak dan bawang putih goreng. Step dia πŸ‘‰πŸ»siram-stim-siram. Hah! Gituuu. Hiasan limau (macam gambar 1) jangan dilupa. Barulah instagramable 😜
    .
    Gambar 6 : Dah siap mekap semua. Sukatilah nak jodohkan ikan dengan sape pun pilihan hati korang. Kita jodohkan dengan Sawi dan Lobak tumis goreng je 😌
    .
    Gambar 7 : Sebab resepi ni banyak sangat guna bawang putih. Seb baeklah kita ada alat ajaib yang cepat dan easy gila buang kulit bawang putih. Kengkadang geramnya dengan kulit bawang putih ni tang dia suka melekat dekat jari tu, lepas tu degil betol nak buang keluar. Pakai benda alah ni serius best. Tak tahu nama apa. Gilah cari kat Daiso. Hehe
    .
    Gambar 8 : Resepi asal dan sukatan bahan-bahan by MekNis (thank you so much MekNis dan KekNis @haniszalikha πŸ’•)
    .
    #Alhamdulilah baru tahu macam ni rupanya rasa #IkanMasakThai πŸ˜… Selalunya bila order #IkanStim dan masak sendiri mesti ada rasa halia sikit, serai sikit, sos tiram sikit dan limau. Bila tambah Gula Perang/Merah dan Bawang Putih bebanyak ni terus bertukar jadi rasa lain 😊 Sedap jugak! Kena simpan untuk rekod masak-masak ni. Senanglah nak tunjuk skill nanti (eceh!) πŸ˜‚

  •  18  4  7 hours ago
  • Double tap ❀ dulu ye sebelum baca resepinya

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow πŸ‘‰ @dapurzulin .
.
β€’ β€’ β€’ β€’ β€’ β€’
β€’ β€’ β€’ β€’ β€’ β€’
APAM BALIK

1/2 cawan gula pasir
1 biji telur size besar
1 1/2 cawan air
2 cawan tpg gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

Mixer gula dan telur hingga kembang, masukkan air dan mix lagi.
Masukkan tpg gandum, soda bikarbonat dan baking powder. Mix hingga sebati.
Diamkan sekurang-kurangnya selama 30minit. Kalau semalaman lebih bagus.
Jikalau adunan keluar buih-buih kecil, jangan risau adunan tetap elok dan selamat untuk diguna.
Just kacau rata dan tambahkan sedikit air jika adunan terasa agak pekat.
Panaskan kuali non stick sehingga betul-betul panas, tak payah sapu minyak (hakak guna kuali size diameter 20cm)
Tuang 1senduk sayur adunan (ketebalan apam balik, ikut selera masing-masing)
Goyangkan kuali sehingga adunan rata menutupi permukaan kuali, kecilkan api.

Bila dah keluar lubang-lubang halus, permukaan apam dah masak keseluruhannya dan PASTIKAN tepi-tepi apam dah berwarna kecoklatan, baru taburkan sedikit gula dan sapukan margerin.
Taburkan cheese, nutella, peanut butter, chocolate rice, cream corn, susu pekat manis atau apa-apa saja suka hati korang, sesuai selera.

Nota:
1. Jika menggunakan tepung cap sauh, tekstur adunan akan lebih pekat.
Tambahkan lagi sedikit air (1-2 sudu makan air)
2. Pastikan kuali betul-betul panas baru tuang apam balik.
Api cukup sederhana, bukan api kecil atau kuat sangat.
3. Hidangkan panas selagi rangup, apam akan lembik apabila dah sejuk.
4. Masak sebanyak yang perlu sahaja, belen adunan boleh tahan dalam peti sejuk dalam bekas tertutup selama 5hari.
5. Jikalau inginkan apam yang garing krispi, kena tunggu hingga tepi tepi apam sudah bewarna kecoklatan baru lipat dan angkat.

Kredit: Kuali Helena

#resepi #resepidiet #resepibonda #makananmelayu #sedapsangat #resepimemikatsuami #sedapgiler #ketukketukramadhan #kakimakan #jommakan #kongsiresepi #resepimudah #mahn #makanfree #foodmalaysia #jommakan #kuihtradisional #kuihtalam #kuihmelayu #kuihmuih #cookiesraya #cookiessedap #makananmalaysia #sedapsangat #malaysiafood #biskutraya
  • Double tap ❀ dulu ye sebelum baca resepinya

    Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow πŸ‘‰ @dapurzulin .
    .
    β€’ β€’ β€’ β€’ β€’ β€’
    β€’ β€’ β€’ β€’ β€’ β€’
    APAM BALIK

    1/2 cawan gula pasir
    1 biji telur size besar
    1 1/2 cawan air
    2 cawan tpg gandum
    1/2 sudu teh soda bikarbonat
    1 sudu teh baking powder

    Mixer gula dan telur hingga kembang, masukkan air dan mix lagi.
    Masukkan tpg gandum, soda bikarbonat dan baking powder. Mix hingga sebati.
    Diamkan sekurang-kurangnya selama 30minit. Kalau semalaman lebih bagus.
    Jikalau adunan keluar buih-buih kecil, jangan risau adunan tetap elok dan selamat untuk diguna.
    Just kacau rata dan tambahkan sedikit air jika adunan terasa agak pekat.
    Panaskan kuali non stick sehingga betul-betul panas, tak payah sapu minyak (hakak guna kuali size diameter 20cm)
    Tuang 1senduk sayur adunan (ketebalan apam balik, ikut selera masing-masing)
    Goyangkan kuali sehingga adunan rata menutupi permukaan kuali, kecilkan api.

    Bila dah keluar lubang-lubang halus, permukaan apam dah masak keseluruhannya dan PASTIKAN tepi-tepi apam dah berwarna kecoklatan, baru taburkan sedikit gula dan sapukan margerin.
    Taburkan cheese, nutella, peanut butter, chocolate rice, cream corn, susu pekat manis atau apa-apa saja suka hati korang, sesuai selera.

    Nota:
    1. Jika menggunakan tepung cap sauh, tekstur adunan akan lebih pekat.
    Tambahkan lagi sedikit air (1-2 sudu makan air)
    2. Pastikan kuali betul-betul panas baru tuang apam balik.
    Api cukup sederhana, bukan api kecil atau kuat sangat.
    3. Hidangkan panas selagi rangup, apam akan lembik apabila dah sejuk.
    4. Masak sebanyak yang perlu sahaja, belen adunan boleh tahan dalam peti sejuk dalam bekas tertutup selama 5hari.
    5. Jikalau inginkan apam yang garing krispi, kena tunggu hingga tepi tepi apam sudah bewarna kecoklatan baru lipat dan angkat.

    Kredit: Kuali Helena

    #resepi #resepidiet #resepibonda #makananmelayu #sedapsangat #resepimemikatsuami #sedapgiler #ketukketukramadhan #kakimakan #jommakan #kongsiresepi #resepimudah #mahn #makanfree #foodmalaysia #jommakan #kuihtradisional #kuihtalam #kuihmelayu #kuihmuih #cookiesraya #cookiessedap #makananmalaysia #sedapsangat #malaysiafood #biskutraya

  •  165  0  8 hours ago
  • Double tap ❀ dulu ye sebelum baca resepinya

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow πŸ‘‰ @dapurzulin .
.
β€’ β€’ β€’ β€’ β€’ β€’
β€’ β€’ β€’ β€’ β€’ β€’
APAM BALIK

1/2 cawan gula pasir
1 biji telur size besar
1 1/2 cawan air
2 cawan tpg gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

Mixer gula dan telur hingga kembang, masukkan air dan mix lagi.
Masukkan tpg gandum, soda bikarbonat dan baking powder. Mix hingga sebati.
Diamkan sekurang-kurangnya selama 30minit. Kalau semalaman lebih bagus.
Jikalau adunan keluar buih-buih kecil, jangan risau adunan tetap elok dan selamat untuk diguna.
Just kacau rata dan tambahkan sedikit air jika adunan terasa agak pekat.
Panaskan kuali non stick sehingga betul-betul panas, tak payah sapu minyak (hakak guna kuali size diameter 20cm)
Tuang 1senduk sayur adunan (ketebalan apam balik, ikut selera masing-masing)
Goyangkan kuali sehingga adunan rata menutupi permukaan kuali, kecilkan api.

Bila dah keluar lubang-lubang halus, permukaan apam dah masak keseluruhannya dan PASTIKAN tepi-tepi apam dah berwarna kecoklatan, baru taburkan sedikit gula dan sapukan margerin.
Taburkan cheese, nutella, peanut butter, chocolate rice, cream corn, susu pekat manis atau apa-apa saja suka hati korang, sesuai selera.

Nota:
1. Jika menggunakan tepung cap sauh, tekstur adunan akan lebih pekat.
Tambahkan lagi sedikit air (1-2 sudu makan air)
2. Pastikan kuali betul-betul panas baru tuang apam balik.
Api cukup sederhana, bukan api kecil atau kuat sangat.
3. Hidangkan panas selagi rangup, apam akan lembik apabila dah sejuk.
4. Masak sebanyak yang perlu sahaja, belen adunan boleh tahan dalam peti sejuk dalam bekas tertutup selama 5hari.
5. Jikalau inginkan apam yang garing krispi, kena tunggu hingga tepi tepi apam sudah bewarna kecoklatan baru lipat dan angkat.

Kredit: Kuali Helena

#resepi #resepidiet #resepibonda #makananmelayu #sedapsangat #resepimemikatsuami #sedapgiler #ketukketukramadhan #kakimakan #jommakan #kongsiresepi #resepimudah #mahn #makanfree #foodmalaysia #jommakan #kuihtradisional #kuihtalam #kuihmelayu #kuihmuih #cookiesraya #cookiessedap #makananmalaysia #sedapsangat #malaysiafood #biskutraya
  • Double tap ❀ dulu ye sebelum baca resepinya

    Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow πŸ‘‰ @dapurzulin .
    .
    β€’ β€’ β€’ β€’ β€’ β€’
    β€’ β€’ β€’ β€’ β€’ β€’
    APAM BALIK

    1/2 cawan gula pasir
    1 biji telur size besar
    1 1/2 cawan air
    2 cawan tpg gandum
    1/2 sudu teh soda bikarbonat
    1 sudu teh baking powder

    Mixer gula dan telur hingga kembang, masukkan air dan mix lagi.
    Masukkan tpg gandum, soda bikarbonat dan baking powder. Mix hingga sebati.
    Diamkan sekurang-kurangnya selama 30minit. Kalau semalaman lebih bagus.
    Jikalau adunan keluar buih-buih kecil, jangan risau adunan tetap elok dan selamat untuk diguna.
    Just kacau rata dan tambahkan sedikit air jika adunan terasa agak pekat.
    Panaskan kuali non stick sehingga betul-betul panas, tak payah sapu minyak (hakak guna kuali size diameter 20cm)
    Tuang 1senduk sayur adunan (ketebalan apam balik, ikut selera masing-masing)
    Goyangkan kuali sehingga adunan rata menutupi permukaan kuali, kecilkan api.

    Bila dah keluar lubang-lubang halus, permukaan apam dah masak keseluruhannya dan PASTIKAN tepi-tepi apam dah berwarna kecoklatan, baru taburkan sedikit gula dan sapukan margerin.
    Taburkan cheese, nutella, peanut butter, chocolate rice, cream corn, susu pekat manis atau apa-apa saja suka hati korang, sesuai selera.

    Nota:
    1. Jika menggunakan tepung cap sauh, tekstur adunan akan lebih pekat.
    Tambahkan lagi sedikit air (1-2 sudu makan air)
    2. Pastikan kuali betul-betul panas baru tuang apam balik.
    Api cukup sederhana, bukan api kecil atau kuat sangat.
    3. Hidangkan panas selagi rangup, apam akan lembik apabila dah sejuk.
    4. Masak sebanyak yang perlu sahaja, belen adunan boleh tahan dalam peti sejuk dalam bekas tertutup selama 5hari.
    5. Jikalau inginkan apam yang garing krispi, kena tunggu hingga tepi tepi apam sudah bewarna kecoklatan baru lipat dan angkat.

    Kredit: Kuali Helena

    #resepi #resepidiet #resepibonda #makananmelayu #sedapsangat #resepimemikatsuami #sedapgiler #ketukketukramadhan #kakimakan #jommakan #kongsiresepi #resepimudah #mahn #makanfree #foodmalaysia #jommakan #kuihtradisional #kuihtalam #kuihmelayu #kuihmuih #cookiesraya #cookiessedap #makananmalaysia #sedapsangat #malaysiafood #biskutraya

  •  55  0  8 hours ago
  • Double tap ❀ dulu ye sebelum baca resepinya

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow πŸ‘‰ @dapurzulin .
.
β€’ β€’ β€’ β€’ β€’ β€’
β€’ β€’ β€’ β€’ β€’ β€’
APAM BALIK

1/2 cawan gula pasir
1 biji telur size besar
1 1/2 cawan air
2 cawan tpg gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

Mixer gula dan telur hingga kembang, masukkan air dan mix lagi.
Masukkan tpg gandum, soda bikarbonat dan baking powder. Mix hingga sebati.
Diamkan sekurang-kurangnya selama 30minit. Kalau semalaman lebih bagus.
Jikalau adunan keluar buih-buih kecil, jangan risau adunan tetap elok dan selamat untuk diguna.
Just kacau rata dan tambahkan sedikit air jika adunan terasa agak pekat.
Panaskan kuali non stick sehingga betul-betul panas, tak payah sapu minyak (hakak guna kuali size diameter 20cm)
Tuang 1senduk sayur adunan (ketebalan apam balik, ikut selera masing-masing)
Goyangkan kuali sehingga adunan rata menutupi permukaan kuali, kecilkan api.

Bila dah keluar lubang-lubang halus, permukaan apam dah masak keseluruhannya dan PASTIKAN tepi-tepi apam dah berwarna kecoklatan, baru taburkan sedikit gula dan sapukan margerin.
Taburkan cheese, nutella, peanut butter, chocolate rice, cream corn, susu pekat manis atau apa-apa saja suka hati korang, sesuai selera.

Nota:
1. Jika menggunakan tepung cap sauh, tekstur adunan akan lebih pekat.
Tambahkan lagi sedikit air (1-2 sudu makan air)
2. Pastikan kuali betul-betul panas baru tuang apam balik.
Api cukup sederhana, bukan api kecil atau kuat sangat.
3. Hidangkan panas selagi rangup, apam akan lembik apabila dah sejuk.
4. Masak sebanyak yang perlu sahaja, belen adunan boleh tahan dalam peti sejuk dalam bekas tertutup selama 5hari.
5. Jikalau inginkan apam yang garing krispi, kena tunggu hingga tepi tepi apam sudah bewarna kecoklatan baru lipat dan angkat.

Kredit: Kuali Helena

#resepi #resepidiet #resepibonda #makananmelayu #sedapsangat #resepimemikatsuami #sedapgiler #ketukketukramadhan #kakimakan #jommakan #kongsiresepi #resepimudah #mahn #makanfree #foodmalaysia #jommakan #kuihtradisional #kuihtalam #kuihmelayu #kuihmuih #cookiesraya #cookiessedap #makananmalaysia #sedapsangat #malaysiafood #biskutraya
  • Double tap ❀ dulu ye sebelum baca resepinya

    Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow πŸ‘‰ @dapurzulin .
    .
    β€’ β€’ β€’ β€’ β€’ β€’
    β€’ β€’ β€’ β€’ β€’ β€’
    APAM BALIK

    1/2 cawan gula pasir
    1 biji telur size besar
    1 1/2 cawan air
    2 cawan tpg gandum
    1/2 sudu teh soda bikarbonat
    1 sudu teh baking powder

    Mixer gula dan telur hingga kembang, masukkan air dan mix lagi.
    Masukkan tpg gandum, soda bikarbonat dan baking powder. Mix hingga sebati.
    Diamkan sekurang-kurangnya selama 30minit. Kalau semalaman lebih bagus.
    Jikalau adunan keluar buih-buih kecil, jangan risau adunan tetap elok dan selamat untuk diguna.
    Just kacau rata dan tambahkan sedikit air jika adunan terasa agak pekat.
    Panaskan kuali non stick sehingga betul-betul panas, tak payah sapu minyak (hakak guna kuali size diameter 20cm)
    Tuang 1senduk sayur adunan (ketebalan apam balik, ikut selera masing-masing)
    Goyangkan kuali sehingga adunan rata menutupi permukaan kuali, kecilkan api.

    Bila dah keluar lubang-lubang halus, permukaan apam dah masak keseluruhannya dan PASTIKAN tepi-tepi apam dah berwarna kecoklatan, baru taburkan sedikit gula dan sapukan margerin.
    Taburkan cheese, nutella, peanut butter, chocolate rice, cream corn, susu pekat manis atau apa-apa saja suka hati korang, sesuai selera.

    Nota:
    1. Jika menggunakan tepung cap sauh, tekstur adunan akan lebih pekat.
    Tambahkan lagi sedikit air (1-2 sudu makan air)
    2. Pastikan kuali betul-betul panas baru tuang apam balik.
    Api cukup sederhana, bukan api kecil atau kuat sangat.
    3. Hidangkan panas selagi rangup, apam akan lembik apabila dah sejuk.
    4. Masak sebanyak yang perlu sahaja, belen adunan boleh tahan dalam peti sejuk dalam bekas tertutup selama 5hari.
    5. Jikalau inginkan apam yang garing krispi, kena tunggu hingga tepi tepi apam sudah bewarna kecoklatan baru lipat dan angkat.

    Kredit: Kuali Helena

    #resepi #resepidiet #resepibonda #makananmelayu #sedapsangat #resepimemikatsuami #sedapgiler #ketukketukramadhan #kakimakan #jommakan #kongsiresepi #resepimudah #mahn #makanfree #foodmalaysia #jommakan #kuihtradisional #kuihtalam #kuihmelayu #kuihmuih #cookiesraya #cookiessedap #makananmalaysia #sedapsangat #malaysiafood #biskutraya

  •  24  0  8 hours ago
  • Double tap ❀ dulu ye sebelum baca resepinya

Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow πŸ‘‰ @dapurzulin .
.
β€’ β€’ β€’ β€’ β€’ β€’
β€’ β€’ β€’ β€’ β€’ β€’
APAM BALIK

1/2 cawan gula pasir
1 biji telur size besar
1 1/2 cawan air
2 cawan tpg gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

Mixer gula dan telur hingga kembang, masukkan air dan mix lagi.
Masukkan tpg gandum, soda bikarbonat dan baking powder. Mix hingga sebati.
Diamkan sekurang-kurangnya selama 30minit. Kalau semalaman lebih bagus.
Jikalau adunan keluar buih-buih kecil, jangan risau adunan tetap elok dan selamat untuk diguna.
Just kacau rata dan tambahkan sedikit air jika adunan terasa agak pekat.
Panaskan kuali non stick sehingga betul-betul panas, tak payah sapu minyak (hakak guna kuali size diameter 20cm)
Tuang 1senduk sayur adunan (ketebalan apam balik, ikut selera masing-masing)
Goyangkan kuali sehingga adunan rata menutupi permukaan kuali, kecilkan api.

Bila dah keluar lubang-lubang halus, permukaan apam dah masak keseluruhannya dan PASTIKAN tepi-tepi apam dah berwarna kecoklatan, baru taburkan sedikit gula dan sapukan margerin.
Taburkan cheese, nutella, peanut butter, chocolate rice, cream corn, susu pekat manis atau apa-apa saja suka hati korang, sesuai selera.

Nota:
1. Jika menggunakan tepung cap sauh, tekstur adunan akan lebih pekat.
Tambahkan lagi sedikit air (1-2 sudu makan air)
2. Pastikan kuali betul-betul panas baru tuang apam balik.
Api cukup sederhana, bukan api kecil atau kuat sangat.
3. Hidangkan panas selagi rangup, apam akan lembik apabila dah sejuk.
4. Masak sebanyak yang perlu sahaja, belen adunan boleh tahan dalam peti sejuk dalam bekas tertutup selama 5hari.
5. Jikalau inginkan apam yang garing krispi, kena tunggu hingga tepi tepi apam sudah bewarna kecoklatan baru lipat dan angkat.

Kredit: Kuali Helena

#resepi #resepidiet #resepibonda #makananmelayu #sedapsangat #resepimemikatsuami #sedapgiler #ketukketukramadhan #kakimakan #jommakan #kongsiresepi #resepimudah #mahn #makanfree #foodmalaysia #jommakan #kuihtradisional #kuihtalam #kuihmelayu #kuihmuih #cookiesraya #cookiessedap #makananmalaysia #sedapsangat #malaysiafood #biskutraya
  • Double tap ❀ dulu ye sebelum baca resepinya

    Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow πŸ‘‰ @dapurzulin .
    .
    β€’ β€’ β€’ β€’ β€’ β€’
    β€’ β€’ β€’ β€’ β€’ β€’
    APAM BALIK

    1/2 cawan gula pasir
    1 biji telur size besar
    1 1/2 cawan air
    2 cawan tpg gandum
    1/2 sudu teh soda bikarbonat
    1 sudu teh baking powder

    Mixer gula dan telur hingga kembang, masukkan air dan mix lagi.
    Masukkan tpg gandum, soda bikarbonat dan baking powder. Mix hingga sebati.
    Diamkan sekurang-kurangnya selama 30minit. Kalau semalaman lebih bagus.
    Jikalau adunan keluar buih-buih kecil, jangan risau adunan tetap elok dan selamat untuk diguna.
    Just kacau rata dan tambahkan sedikit air jika adunan terasa agak pekat.
    Panaskan kuali non stick sehingga betul-betul panas, tak payah sapu minyak (hakak guna kuali size diameter 20cm)
    Tuang 1senduk sayur adunan (ketebalan apam balik, ikut selera masing-masing)
    Goyangkan kuali sehingga adunan rata menutupi permukaan kuali, kecilkan api.

    Bila dah keluar lubang-lubang halus, permukaan apam dah masak keseluruhannya dan PASTIKAN tepi-tepi apam dah berwarna kecoklatan, baru taburkan sedikit gula dan sapukan margerin.
    Taburkan cheese, nutella, peanut butter, chocolate rice, cream corn, susu pekat manis atau apa-apa saja suka hati korang, sesuai selera.

    Nota:
    1. Jika menggunakan tepung cap sauh, tekstur adunan akan lebih pekat.
    Tambahkan lagi sedikit air (1-2 sudu makan air)
    2. Pastikan kuali betul-betul panas baru tuang apam balik.
    Api cukup sederhana, bukan api kecil atau kuat sangat.
    3. Hidangkan panas selagi rangup, apam akan lembik apabila dah sejuk.
    4. Masak sebanyak yang perlu sahaja, belen adunan boleh tahan dalam peti sejuk dalam bekas tertutup selama 5hari.
    5. Jikalau inginkan apam yang garing krispi, kena tunggu hingga tepi tepi apam sudah bewarna kecoklatan baru lipat dan angkat.

    Kredit: Kuali Helena

    #resepi #resepidiet #resepibonda #makananmelayu #sedapsangat #resepimemikatsuami #sedapgiler #ketukketukramadhan #kakimakan #jommakan #kongsiresepi #resepimudah #mahn #makanfree #foodmalaysia #jommakan #kuihtradisional #kuihtalam #kuihmelayu #kuihmuih #cookiesraya #cookiessedap #makananmalaysia #sedapsangat #malaysiafood #biskutraya

  •  98  0  8 hours ago

Top #resepimemikatsuami Posts

  • Picit LOVE πŸ’— dulu ye kak
β€’ β€’ β€’ β€’ β€’ β€’
Chocolate Chips Muffins

Bahan-bahannya : *3 cawan tepung gandum
*1 cawan serbuk koko
*1 sudu kecil baking powder
*1 sudu kecil soda bicarbonate
*1 sudu teh garam
2 cawan gula halus (boleh kurangkan sikit ikut citarasa)
2 cawan susu segar
2 biji telur ayam gred A
1 cawan minyak masak atau minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla

Bahan hiasan
Chocolate Chips & Badam Cincang secukupnya.

Cara membuatnya :

1. Ayak bahan bertanda * dalam satu bekas besar. Gaul rata.

2. Masukkan semua bahan basah ke dalam adunan tepung tadi. Gaul rata menggunakan whisk. Kalau nak guna mixer atau blender pun boleh. Tapi kacau dengan whisk pun dah cukup. Gaul rata hingga tiada tepung bergumpal. Bila adunan dah rata, boleh masukkan sedikit chocolate chips jika mahu. Taknak pun takpe. Gaul lagi.

3. Tuangkan adunan kira-kira 3/4 dalam paper cup. Taburkan chocolate chips dan badam cincang di atas muffins.

4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan 10 minit lebih awal. Suhu anggaran 170-180c selama 20 minit. Siap! *Muffins ini lebih sedap dan moist jika dimakan keesokan harinya. Sebaiknya buat lebih awal. Muffins ini memang kegemaran anak-anak terutama yang sukakan coklat. Buatnya mudah, dapatnya banyak. Selamat bermuffins!

kredit: zuraita mohd anua
.

follow πŸ‘‰ @resepisedapsangat
follow πŸ‘‰ @resepisedapsangat

#resepi #resepidiet #resepibonda #makananmelayu #sedapsangat #resepimemikatsuami #sedapgiler #ketukketukramadhan #kakimakan #jommakan #kongsiresepi #resepimudah #mahn #makanfree #foodmalaysia #jommakan #kuihtradisional #kuihtalam #kuihmelayu #kuihmuih #cookiesraya #cookiessedap #makananmalaysia #sedapsangat #malaysiafood #biskutraya
  • Picit LOVE πŸ’— dulu ye kak
    β€’ β€’ β€’ β€’ β€’ β€’
    Chocolate Chips Muffins

    Bahan-bahannya : *3 cawan tepung gandum
    *1 cawan serbuk koko
    *1 sudu kecil baking powder
    *1 sudu kecil soda bicarbonate
    *1 sudu teh garam
    2 cawan gula halus (boleh kurangkan sikit ikut citarasa)
    2 cawan susu segar
    2 biji telur ayam gred A
    1 cawan minyak masak atau minyak jagung
    1 sudu teh esen vanilla

    Bahan hiasan
    Chocolate Chips & Badam Cincang secukupnya.

    Cara membuatnya :

    1. Ayak bahan bertanda * dalam satu bekas besar. Gaul rata.

    2. Masukkan semua bahan basah ke dalam adunan tepung tadi. Gaul rata menggunakan whisk. Kalau nak guna mixer atau blender pun boleh. Tapi kacau dengan whisk pun dah cukup. Gaul rata hingga tiada tepung bergumpal. Bila adunan dah rata, boleh masukkan sedikit chocolate chips jika mahu. Taknak pun takpe. Gaul lagi.

    3. Tuangkan adunan kira-kira 3/4 dalam paper cup. Taburkan chocolate chips dan badam cincang di atas muffins.

    4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan 10 minit lebih awal. Suhu anggaran 170-180c selama 20 minit. Siap! *Muffins ini lebih sedap dan moist jika dimakan keesokan harinya. Sebaiknya buat lebih awal. Muffins ini memang kegemaran anak-anak terutama yang sukakan coklat. Buatnya mudah, dapatnya banyak. Selamat bermuffins!

    kredit: zuraita mohd anua
    .

    follow πŸ‘‰ @resepisedapsangat
    follow πŸ‘‰ @resepisedapsangat

    #resepi #resepidiet #resepibonda #makananmelayu #sedapsangat #resepimemikatsuami #sedapgiler #ketukketukramadhan #kakimakan #jommakan #kongsiresepi #resepimudah #mahn #makanfree #foodmalaysia #jommakan #kuihtradisional #kuihtalam #kuihmelayu #kuihmuih #cookiesraya #cookiessedap #makananmalaysia #sedapsangat #malaysiafood #biskutraya

  •  1,210  4  12 November, 2019
  • Picit LOVE πŸ’— dulu ye kak
β€’ β€’ β€’ β€’ β€’ β€’

Mcm nilah hari2 kadang 5 hari seminggu kadang 6 hari seminggu mendonat tanpa henti . Sampai dipanggil hakak donat πŸ˜… .. Apapun alhamdulillah punca rezeki unt ank2

Resepi donut 
1. 1kg tpung high protein
2. 1/2 kg tpung gandum
3. 15gm yis ( kering )
4. 15gm bread improver
5. 100gm gula 
6. 1sdt garam
7. 150gm marjerin
8. 1biji telur ( apa2 size pun boleh )
9. 1000 ml Air + ais atau air sejuk dr peti sejuk .. Boleh ditambah sedikit2  sekiranya doh masih keras 
Cara-caranya
1. Campurkan semua bahan2 di atas ke dlm bowl mixer kecuali air sejuk + telur
2. Mixkan dgn kelajuan perlahan selama 1/2 minit 
3. Tuangkan air sejuk atau air + ais sedikit2 sehingga jadi doh . Jgn terlembik pula ya 
4. Tukar kelajuan mixer kpd sederhana laju .. Pukul doh sehingga elastik atau berkilat . Bukan mcm kulit jambu batu tu ya . Itu maknanya belum cukup elastik
5. Kluarkan doh dr bowl dan timbang setiaap doh 40gm ( 80sen harga jual )
6. Dah selesai timbang hingga habis mula bulatkan doh 1 per 1 hingga habis 
7. Rehatkan doh 15 minit
8. Mula leperkan doh dgn pencanai dlm bentuk bulat .. Dan biarkan 10 minit baru tebuk lubang
9. Biarkan tanpa ditutup sehingga naik 2kali ganda
10. Panaskan minyak dgn api sederhana dan goreng dgn 3kali balikkan
11. Goreng hingga kekuningan , angkat dan toskan minyaknya
12. Dah sejuk boleh golekkan/salut dgn gula kastor

Tips
1. Kurangkan berat doh kpd 35gm atau 30gm jika mahu jual dgn harga 50sen sebiji

Kalau malas nk buat boleh rasa donut saya di cafe Kementerian Kemajuan Dan Pembangunan Luar Bandar di Putrajaya ya πŸ˜„

kredit:auni azalia
.

follow πŸ‘‰ @resepisedapsangat
follow πŸ‘‰ @resepisedapsangat

#resepi #resepidiet #resepibonda #makananmelayu #sedapsangat #resepimemikatsuami #sedapgiler #ketukketukramadhan #kakimakan #jommakan #kongsiresepi #resepimudah #mahn #makanfree #foodmalaysia #jommakan #kuihtradisional #kuihtalam #kuihmelayu #kuihmuih #cookiesraya #cookiessedap #makananmalaysia #sedapsangat #malaysiafood #biskutraya
  • Picit LOVE πŸ’— dulu ye kak
    β€’ β€’ β€’ β€’ β€’ β€’

    Mcm nilah hari2 kadang 5 hari seminggu kadang 6 hari seminggu mendonat tanpa henti . Sampai dipanggil hakak donat πŸ˜… .. Apapun alhamdulillah punca rezeki unt ank2

    Resepi donut
    1. 1kg tpung high protein
    2. 1/2 kg tpung gandum
    3. 15gm yis ( kering )
    4. 15gm bread improver
    5. 100gm gula
    6. 1sdt garam
    7. 150gm marjerin
    8. 1biji telur ( apa2 size pun boleh )
    9. 1000 ml Air + ais atau air sejuk dr peti sejuk .. Boleh ditambah sedikit2 sekiranya doh masih keras
    Cara-caranya
    1. Campurkan semua bahan2 di atas ke dlm bowl mixer kecuali air sejuk + telur
    2. Mixkan dgn kelajuan perlahan selama 1/2 minit
    3. Tuangkan air sejuk atau air + ais sedikit2 sehingga jadi doh . Jgn terlembik pula ya
    4. Tukar kelajuan mixer kpd sederhana laju .. Pukul doh sehingga elastik atau berkilat . Bukan mcm kulit jambu batu tu ya . Itu maknanya belum cukup elastik
    5. Kluarkan doh dr bowl dan timbang setiaap doh 40gm ( 80sen harga jual )
    6. Dah selesai timbang hingga habis mula bulatkan doh 1 per 1 hingga habis
    7. Rehatkan doh 15 minit
    8. Mula leperkan doh dgn pencanai dlm bentuk bulat .. Dan biarkan 10 minit baru tebuk lubang
    9. Biarkan tanpa ditutup sehingga naik 2kali ganda
    10. Panaskan minyak dgn api sederhana dan goreng dgn 3kali balikkan
    11. Goreng hingga kekuningan , angkat dan toskan minyaknya
    12. Dah sejuk boleh golekkan/salut dgn gula kastor

    Tips
    1. Kurangkan berat doh kpd 35gm atau 30gm jika mahu jual dgn harga 50sen sebiji

    Kalau malas nk buat boleh rasa donut saya di cafe Kementerian Kemajuan Dan Pembangunan Luar Bandar di Putrajaya ya πŸ˜„

    kredit:auni azalia
    .

    follow πŸ‘‰ @resepisedapsangat
    follow πŸ‘‰ @resepisedapsangat

    #resepi #resepidiet #resepibonda #makananmelayu #sedapsangat #resepimemikatsuami #sedapgiler #ketukketukramadhan #kakimakan #jommakan #kongsiresepi #resepimudah #mahn #makanfree #foodmalaysia #jommakan #kuihtradisional #kuihtalam #kuihmelayu #kuihmuih #cookiesraya #cookiessedap #makananmalaysia #sedapsangat #malaysiafood #biskutraya

  •  2,359  14  5 November, 2019