#resepidiet Instagram Photos & Videos

resepidiet - 48.1k posts

Hashtag Popularity

7.6
average comments
302.2
average likes

Latest #resepidiet Posts

  • Selamat petang semuaa kesayangan sis, nak kurus sihat & bertenaga HANYA MINUM 1 SACHET COCOCURV setiap hari okay❤
•
CocoCurv🍫 diperbuat daripada Belgium Coklat yang bermutu tinggi, aroma coklatnya  sangat harum & Lazat!
•
Belgium coklat juga di antara jenis coklat yg terkenal di dunia! Tidak hairanlah bila uols rasa kelazatan coklat CocoCurv memang BERBEZA dengan produk coklat yang lain!
•
Kami hanya gunakan coklat Belgium yang bermutu tinggi untuk menghasilkan CocoCurv🍫
•
So, kepada penggemar coklat, uols wajib rasa CocoCurv🍫 sebab ia adalah satu2nya coklat pertama yang MAHA LAZAT untuk turunkan berat badan😋
•
Wow best CocoCurv🍫 ni, 1 sachet sahaja sehari , 7 hari dsh boleh turun minimal 2-3kg! Dalam masa yang sama CocoCurv bantu kita kawal untuk makan makanan tak sihat, berminyak, manis & berlemak! Memang tekak xkan selera nak makan semua tu. Tapi kalau uols makan jugak pun xder masalah sebab CocoCurv akan terus burn lemak2 & stabilkan hula dalam badan kita💕
•
1 kotak Cococurv🍫 boleh turun 5-7kg tau! •
1 sachet = berlari 10 pusingan padang🤾‍♀️ #saizbesar #plussize #badanbesar #saizbesar #gemuk #diet #resepidiet #exersize #dietsihat #plandiet #zumbamalaysia #funrunmalaysia #gymmalaysia #hikingmalaysia #makansihat
  • Selamat petang semuaa kesayangan sis, nak kurus sihat & bertenaga HANYA MINUM 1 SACHET COCOCURV setiap hari okay❤

    CocoCurv🍫 diperbuat daripada Belgium Coklat yang bermutu tinggi, aroma coklatnya sangat harum & Lazat!

    Belgium coklat juga di antara jenis coklat yg terkenal di dunia! Tidak hairanlah bila uols rasa kelazatan coklat CocoCurv memang BERBEZA dengan produk coklat yang lain!

    Kami hanya gunakan coklat Belgium yang bermutu tinggi untuk menghasilkan CocoCurv🍫

    So, kepada penggemar coklat, uols wajib rasa CocoCurv🍫 sebab ia adalah satu2nya coklat pertama yang MAHA LAZAT untuk turunkan berat badan😋

    Wow best CocoCurv🍫 ni, 1 sachet sahaja sehari , 7 hari dsh boleh turun minimal 2-3kg! Dalam masa yang sama CocoCurv bantu kita kawal untuk makan makanan tak sihat, berminyak, manis & berlemak! Memang tekak xkan selera nak makan semua tu. Tapi kalau uols makan jugak pun xder masalah sebab CocoCurv akan terus burn lemak2 & stabilkan hula dalam badan kita💕

    1 kotak Cococurv🍫 boleh turun 5-7kg tau! •
    1 sachet = berlari 10 pusingan padang🤾‍♀️ #saizbesar #plussize #badanbesar #saizbesar #gemuk #diet #resepidiet #exersize #dietsihat #plandiet #zumbamalaysia #funrunmalaysia #gymmalaysia #hikingmalaysia #makansihat

  •  1  0  1 hour ago
  • Semoga yang comment"🇦‌🇲‌🇮‌🇳🔼‌🇱‌🇮‌🇰‌🇪🔼‌🇫‌🇴‌🇱‌🇱‌🇴‌‌🇼 "bulan ini bisa cepat mempunyai momongan .. Saat kita sudah menikah Yang kita idam idamkan dalam pernikahan bukanlah harta, tahta, dan kedudukan melainkan kehadiran sang buah hati.
Percuma kita punya harta, tahta, dan kedudukan yang sangat tinggi akan tetapi kita masih belum punya keturunan yang murni kita lahirkan melalui rahim kita sendiri.
Hidup kita tidaklah berarti tanpa kehadiran sang buah hati..
Hidup kita terasa sepi tanpa kehadiran sang buah hati.. Masihkah anda menunggu sementara usia kita semakin hari bertambah dan pastinya kesuburan Anda semakin menurun...? Ingat Tuhan tidak akan merubah nasib nya kecuali hamba-nya yang merubah nya. 
Follow: 
@promil_bunda_102
@promil_bunda_102
@promil_bunda_102
@promil_bunda_102 🏥Untuk mendapatkan info kesehatan, medis, Program hamil & kewanitaan
️✔ contact person :
📲WA,,,: 082327977606
  • Semoga yang comment"🇦‌🇲‌🇮‌🇳🔼‌🇱‌🇮‌🇰‌🇪🔼‌🇫‌🇴‌🇱‌🇱‌🇴‌‌🇼 "bulan ini bisa cepat mempunyai momongan .. Saat kita sudah menikah Yang kita idam idamkan dalam pernikahan bukanlah harta, tahta, dan kedudukan melainkan kehadiran sang buah hati.
    Percuma kita punya harta, tahta, dan kedudukan yang sangat tinggi akan tetapi kita masih belum punya keturunan yang murni kita lahirkan melalui rahim kita sendiri.
    Hidup kita tidaklah berarti tanpa kehadiran sang buah hati..
    Hidup kita terasa sepi tanpa kehadiran sang buah hati.. Masihkah anda menunggu sementara usia kita semakin hari bertambah dan pastinya kesuburan Anda semakin menurun...? Ingat Tuhan tidak akan merubah nasib nya kecuali hamba-nya yang merubah nya.
    Follow:
    @promil_bunda_102
    @promil_bunda_102
    @promil_bunda_102
    @promil_bunda_102 🏥Untuk mendapatkan info kesehatan, medis, Program hamil & kewanitaan
    ️✔ contact person :
    📲WA,,,: 082327977606

  •  9  2  1 hour ago
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Petang guys.. perut sentiasa lapar.. i bt kek untaian kasih cintaku padamu.. eh2 nama kek pon.. guna planta je

Resepi dlam ig (sunflower_october)

Loyang size 8
250 gm planta
1 cawan gula halus(manis sgt kurangkan 3/4 cawn)
4 bji telur
Esen vanilla
Susu pekat 2 sb
2 cawan epung naik sendiri
Pewarna 3 kaler
Milo

Cara2
Mix planta+gula 5mnt,masukkan semua telur,susu,esen mix 3 mnt
Masukkan tepung 2 minit..
Bahagi 3 kaler

Masukkn warna hijau dlu dlm loyang dh sapu butter
Pastu ayak Milo ats tu, masukkan pula warna kuning,ayak Milo lagi,masukkan pink .. Bakar suhu 140 mnt 45 mnt ..
Oven elba 42liter
.. .
.
.
Yuk follow 👉 @resepikuih
Yuk follow 👉 @resepikuih
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    Petang guys.. perut sentiasa lapar.. i bt kek untaian kasih cintaku padamu.. eh2 nama kek pon.. guna planta je

    Resepi dlam ig (sunflower_october)

    Loyang size 8
    250 gm planta
    1 cawan gula halus(manis sgt kurangkan 3/4 cawn)
    4 bji telur
    Esen vanilla
    Susu pekat 2 sb
    2 cawan epung naik sendiri
    Pewarna 3 kaler
    Milo

    Cara2
    Mix planta+gula 5mnt,masukkan semua telur,susu,esen mix 3 mnt
    Masukkan tepung 2 minit..
    Bahagi 3 kaler

    Masukkn warna hijau dlu dlm loyang dh sapu butter
    Pastu ayak Milo ats tu, masukkan pula warna kuning,ayak Milo lagi,masukkan pink .. Bakar suhu 140 mnt 45 mnt ..
    Oven elba 42liter
    .. .
    .
    .
    Yuk follow 👉 @resepikuih
    Yuk follow 👉 @resepikuih

  •  37  1  1 hour ago
  • Seronok tengok tarian dorang, jom buat nak petang ni 🤩😍⠀kalu tak sempat boleh buat esok hehe
•⠀
Tag kawan2 uolls baru best buat reramai kan 😍🤩⠀
•⠀
🎥 : @thebestiktok_ ©️⠀
•⠀
.⠀
Coach Aqila⠀
014-2904695 📲
Kurus Fit Online Coaching
  • Seronok tengok tarian dorang, jom buat nak petang ni 🤩😍⠀kalu tak sempat boleh buat esok hehe
    •⠀
    Tag kawan2 uolls baru best buat reramai kan 😍🤩⠀
    •⠀
    🎥 : @thebestiktok_ ©️⠀
    •⠀
    .⠀
    Coach Aqila⠀
    014-2904695 📲
    Kurus Fit Online Coaching

  •  6  1  1 hour ago
  • AMAZING progam ‌HAMIL yang sudah terbukti 10 tahun menangani berbagai macam kasus penghambat kehamilan hingga sembuh TOTAL dan positif H A M I L pertama kali di Indonesia apapun masalahnya seperti: ~ Siklus haid tidak teratur
~ Keputihan
~ PCO
~ Penyumbatan Tuba
~ Miom
~ Kista
~ Diet (Kegemukan) ~ Terlalu Kurus
~ Diabet
~ Kanker
~ Verikokel
~ masalah Sperma
~ Azoospermia
~ Torch
~ Toxoplasma
~ Oligotertozoospermia
~ Oligospermia
~ Dan masalah lainnya. 
Ataupun masalah kesehatan lainnya seperti:
👉 Jantung
👉 Vertigo, Migren
👉 Abeien
👉 Diabetes
👉 Stroke
👉 Asam Urat
👉 Kolestrol
👉 Hernia
👉 Batu ginjal DLL
Yuk gabung bersama kami cek ‌IG kami  KONSULTASI GRATIS KONSULTASIKAN SEKARANG: 
WA: 081804202035

PT. BAE. ORBIT. SENUSANTARA (BOS) Jl. Daan mogot km. 1 ruko pertama no. 9b jakarta barat, Indonesia 🏥Untuk mendapatkan info kesehatan, keluhan kewanitaan, medis & program hamil (konsultasi gratis) privasi terjaga💯
️✔ contact person :
📲WA: 081804202035👇👇👇
  • AMAZING progam ‌HAMIL yang sudah terbukti 10 tahun menangani berbagai macam kasus penghambat kehamilan hingga sembuh TOTAL dan positif H A M I L pertama kali di Indonesia apapun masalahnya seperti: ~ Siklus haid tidak teratur
    ~ Keputihan
    ~ PCO
    ~ Penyumbatan Tuba
    ~ Miom
    ~ Kista
    ~ Diet (Kegemukan) ~ Terlalu Kurus
    ~ Diabet
    ~ Kanker
    ~ Verikokel
    ~ masalah Sperma
    ~ Azoospermia
    ~ Torch
    ~ Toxoplasma
    ~ Oligotertozoospermia
    ~ Oligospermia
    ~ Dan masalah lainnya.
    Ataupun masalah kesehatan lainnya seperti:
    👉 Jantung
    👉 Vertigo, Migren
    👉 Abeien
    👉 Diabetes
    👉 Stroke
    👉 Asam Urat
    👉 Kolestrol
    👉 Hernia
    👉 Batu ginjal DLL
    Yuk gabung bersama kami cek ‌IG kami KONSULTASI GRATIS KONSULTASIKAN SEKARANG:
    WA: 081804202035

    PT. BAE. ORBIT. SENUSANTARA (BOS) Jl. Daan mogot km. 1 ruko pertama no. 9b jakarta barat, Indonesia 🏥Untuk mendapatkan info kesehatan, keluhan kewanitaan, medis & program hamil (konsultasi gratis) privasi terjaga💯
    ️✔ contact person :
    📲WA: 081804202035👇👇👇

  •  1  1  1 hour ago
  • - TAG GENG ZUMBA -
.
.
TAG & SHARE dengan semua family dan kawan² 🤗
.
Follow ig @bodyshape.adam untuk tips efektif turun berat 😉👍
  • - TAG GENG ZUMBA -
    .
    .
    TAG & SHARE dengan semua family dan kawan² 🤗
    .
    Follow ig @bodyshape.adam untuk tips efektif turun berat 😉👍

  •  16  1  1 hour ago
  • - SIAPA DISINI ADA KAWAN² TEGUR? NAMPAK TAK SAMA DENGAN UMUR 🙋 -
.
.
Diantara 5 faktor ini yang paling memberi kesan banyak adalah berat badan lebih dari BMI.
.
Lemak yang tinggi dalam badan memberi efek negatif kepada badan :-
.
- Kulit jadi kusam
- Selalu lesu dan letih
- Hormon tak seimbang
- Kitaran haid tak normal
- Risiko tinggi penyakit 3 serangkai
.
Hanya dengan diet seimbang dan bersenam dapat menurunkan berat badan.
.
Siapa betul² nekad nak turun 5-10kilo? 🙋
Sebelum masuk tahun 2020.
.
Klik whatsapp link sekarang @bodyshape.adam untuk details turun berat 😉👍
.
TAG & SHARE dengan semua family dan kawan² 🤗
  • - SIAPA DISINI ADA KAWAN² TEGUR? NAMPAK TAK SAMA DENGAN UMUR 🙋 -
    .
    .
    Diantara 5 faktor ini yang paling memberi kesan banyak adalah berat badan lebih dari BMI.
    .
    Lemak yang tinggi dalam badan memberi efek negatif kepada badan :-
    .
    - Kulit jadi kusam
    - Selalu lesu dan letih
    - Hormon tak seimbang
    - Kitaran haid tak normal
    - Risiko tinggi penyakit 3 serangkai
    .
    Hanya dengan diet seimbang dan bersenam dapat menurunkan berat badan.
    .
    Siapa betul² nekad nak turun 5-10kilo? 🙋
    Sebelum masuk tahun 2020.
    .
    Klik whatsapp link sekarang @bodyshape.adam untuk details turun berat 😉👍
    .
    TAG & SHARE dengan semua family dan kawan² 🤗

  •  221  7  3 hours ago
  • Hay bunda dan ayah 😊 ada yg ingin mendapat sang buah hati dalam waktu singkat? 👶
Ingin mengikuti PROGRAM HAMIL atau ada masalah ketidaksuburan, seperti: Kista, Miom, Tuba Fallopi Tersumbat, Endometriosis, Sperma Jumlahnya Kurang/oligozoospermia, Geraknya Lambat/astenozoospermia dan Bentuknya Abnormal/Teratozoospermia, sel sperma 0Azoospermia dll.

Atau ingin mengikuti PROGRAM MENURUNKAN BERAT BADAN ?
Dengan cara cepat rata" turun 5-10kg dalam 2 minggu.. Konsultasikan seputar "KEHAMILAN" pada kami. 
WhatsApp: 081804202035 🌸 Free Konsultasi 🌸
  • Hay bunda dan ayah 😊 ada yg ingin mendapat sang buah hati dalam waktu singkat? 👶
    Ingin mengikuti PROGRAM HAMIL atau ada masalah ketidaksuburan, seperti: Kista, Miom, Tuba Fallopi Tersumbat, Endometriosis, Sperma Jumlahnya Kurang/oligozoospermia, Geraknya Lambat/astenozoospermia dan Bentuknya Abnormal/Teratozoospermia, sel sperma 0Azoospermia dll.

    Atau ingin mengikuti PROGRAM MENURUNKAN BERAT BADAN ?
    Dengan cara cepat rata" turun 5-10kg dalam 2 minggu.. Konsultasikan seputar "KEHAMILAN" pada kami.
    WhatsApp: 081804202035 🌸 Free Konsultasi 🌸

  •  9  1  4 hours ago
  • - NAK KURUS WAJIB TAHU SAIZ PORTION -
.
.
Portion makanan adalah penentu berat kita naik atau turun jadi untuk turunkan berat badan ikut ni :-
.
Gunakan saiz penumbuk ✊🏻 untuk karbo, Tapak tangan ✋🏻untuk protein dan 🤲🏻 untuk fiber.
.
Kenapa teknik ini penting? 🤔
.
Supaya kita tak terambil lebih portion dan lebih kalori yang masuk kedalam badan kita.
.
TAG & SHARE dengan semua family dan kawan² 🤗
.
Follow ig @bodyshape.adam untuk tips efektif turun berat 😉👍
  • - NAK KURUS WAJIB TAHU SAIZ PORTION -
    .
    .
    Portion makanan adalah penentu berat kita naik atau turun jadi untuk turunkan berat badan ikut ni :-
    .
    Gunakan saiz penumbuk ✊🏻 untuk karbo, Tapak tangan ✋🏻untuk protein dan 🤲🏻 untuk fiber.
    .
    Kenapa teknik ini penting? 🤔
    .
    Supaya kita tak terambil lebih portion dan lebih kalori yang masuk kedalam badan kita.
    .
    TAG & SHARE dengan semua family dan kawan² 🤗
    .
    Follow ig @bodyshape.adam untuk tips efektif turun berat 😉👍

  •  35  1  4 hours ago
  • - LELAKI KENA TAHU INI KUNCI KEKAL MUDA DAN KACAK -
.
.
Sebagai seorang lelaki semestinya penampilan sangat penting, Kunci kepada awet muda dan kacak adalah dengan jogging/bersenam.
.
Dalam nak jaga penampilan mestilah kena rajin, Untuk yang dah amalkan teruskan istiqamah.
.
TAG & SHARE dengan semua family dan kawan² 🤗
.
Follow ig @bodyshape.adam untuk tips efektif turun berat 😉👍
  • - LELAKI KENA TAHU INI KUNCI KEKAL MUDA DAN KACAK -
    .
    .
    Sebagai seorang lelaki semestinya penampilan sangat penting, Kunci kepada awet muda dan kacak adalah dengan jogging/bersenam.
    .
    Dalam nak jaga penampilan mestilah kena rajin, Untuk yang dah amalkan teruskan istiqamah.
    .
    TAG & SHARE dengan semua family dan kawan² 🤗
    .
    Follow ig @bodyshape.adam untuk tips efektif turun berat 😉👍

  •  102  5  4 hours ago
  • Perempuan VS Lelaki
.
Perempuan ramai yang nak kurus tapi suka mengunyah
Lelaki ramai yang tak kesah sangat pasal berat, tak suka mengunyah sangat, sekali makan terus heavy.
.
Perempuan nak diet tapi susah nak diet sebab ramai kawan suka hulur makanan.
Lelaki tak suka diet lepastu tak bagi isteri diet sorang2
.
Ape lagi uolls rasa?
.
Coach Aqila
014-2904695
  • Perempuan VS Lelaki
    .
    Perempuan ramai yang nak kurus tapi suka mengunyah
    Lelaki ramai yang tak kesah sangat pasal berat, tak suka mengunyah sangat, sekali makan terus heavy.
    .
    Perempuan nak diet tapi susah nak diet sebab ramai kawan suka hulur makanan.
    Lelaki tak suka diet lepastu tak bagi isteri diet sorang2
    .
    Ape lagi uolls rasa?
    .
    Coach Aqila
    014-2904695

  •  84  1  4 hours ago

Top #resepidiet Posts

  • Picit LOVE 💗 dulu ye kak
• • • • • •
KEK MARBLE BUTTER

Bahan2nya :- 300 gm butter (Akak guna butter cup)
250 gm gula castor (Boleh kurangkan sukatan jika x suka manis)
280 gm tepung naik sendiri (diayak)
3 sudu besar susu pekat manis
5 biji telur gred A atau 6 biji telor gred B
1 sudu besar (membukit) ovallette
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil (rata) baking powder
2 sudu teh pewarna kuning
2 sudu pewarna hijau Apple 
2 sudu besar air sejuk drp fridge atau
air sejuk Coway.

Cara2nya:- 1.  Pukul butter dan gula castor hingga  kembang dan berwarna putih.

2. Masukkan telur satu persatu dan putar.

3. Masukkan ovallette dan putar.

4. Masukkan esen vanilla dan putar.

5. Masukkan tepung yg telah diayak bersama baking powder sedikit2 dan putar. (Jika nak guna tepung gandum pun boleh tetapi kena campurkan dengan 1 sudu besar (rata) baking powder dan diayak bersama. 
6. Masukkan susu pekat manis dan putar.

7. Masukkan air sejuk dari fridge atau guna air sejuk Coway. 
8. Putar lagi adunan hingga rata.

9. Bahagikan adunan kepada dua (2) bahagian. 
10. Yang sebahagian digaulkan dengan strawberry emulco atau pewarna pink. Yang sebahagian lagi dibiarkan dengan warna asal. Boleh juga letak lain2 pewarna ikut kegemaran masing2.

11. Panaskan oven selama 10 minit dengan suhu 160 darjah.

12. Dua biji Loyang ukuran 7”x 7” dipanaskan di dalam oven selama 5 minit. Keluarkan loyang dan sapukan butter kemudian alaskan dengan baking paper dan sapukan juga dengan butter.

13. Tuangkan adunan warna pink dan warna asal ke dalam loyang secara berselang seli hinggalah adunan habis. Setiap adunan sebanyak 3 sudu dan akhir sekali sebanyak 2 sudu. 
14. Bakar adunan dengan api atas dan bawah pada suhu 160 darjah selama 50 minit / hingga masak. 
Nota :  SUHU OVEN BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. ADA OVEN YG SUHUNYA KENA RENDAH SPT 110-120 DEGREE SAHAJA SUDAH MEMADAI. 
SELAMAT MENCUBA

Kredit Resepi : fauziah ali . .

follow 👉 @resepisedapsangat
follow 👉 @resepisedapsangat
  • Picit LOVE 💗 dulu ye kak
    • • • • • •
    KEK MARBLE BUTTER

    Bahan2nya :- 300 gm butter (Akak guna butter cup)
    250 gm gula castor (Boleh kurangkan sukatan jika x suka manis)
    280 gm tepung naik sendiri (diayak)
    3 sudu besar susu pekat manis
    5 biji telur gred A atau 6 biji telor gred B
    1 sudu besar (membukit) ovallette
    1 sudu kecil esen vanilla
    1/2 sudu kecil (rata) baking powder
    2 sudu teh pewarna kuning
    2 sudu pewarna hijau Apple
    2 sudu besar air sejuk drp fridge atau
    air sejuk Coway.

    Cara2nya:- 1. Pukul butter dan gula castor hingga kembang dan berwarna putih.

    2. Masukkan telur satu persatu dan putar.

    3. Masukkan ovallette dan putar.

    4. Masukkan esen vanilla dan putar.

    5. Masukkan tepung yg telah diayak bersama baking powder sedikit2 dan putar. (Jika nak guna tepung gandum pun boleh tetapi kena campurkan dengan 1 sudu besar (rata) baking powder dan diayak bersama.
    6. Masukkan susu pekat manis dan putar.

    7. Masukkan air sejuk dari fridge atau guna air sejuk Coway.
    8. Putar lagi adunan hingga rata.

    9. Bahagikan adunan kepada dua (2) bahagian.
    10. Yang sebahagian digaulkan dengan strawberry emulco atau pewarna pink. Yang sebahagian lagi dibiarkan dengan warna asal. Boleh juga letak lain2 pewarna ikut kegemaran masing2.

    11. Panaskan oven selama 10 minit dengan suhu 160 darjah.

    12. Dua biji Loyang ukuran 7”x 7” dipanaskan di dalam oven selama 5 minit. Keluarkan loyang dan sapukan butter kemudian alaskan dengan baking paper dan sapukan juga dengan butter.

    13. Tuangkan adunan warna pink dan warna asal ke dalam loyang secara berselang seli hinggalah adunan habis. Setiap adunan sebanyak 3 sudu dan akhir sekali sebanyak 2 sudu.
    14. Bakar adunan dengan api atas dan bawah pada suhu 160 darjah selama 50 minit / hingga masak.
    Nota : SUHU OVEN BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. ADA OVEN YG SUHUNYA KENA RENDAH SPT 110-120 DEGREE SAHAJA SUDAH MEMADAI.
    SELAMAT MENCUBA

    Kredit Resepi : fauziah ali . .

    follow 👉 @resepisedapsangat
    follow 👉 @resepisedapsangat

  •  1,400  7  20 November, 2019
  • Picit LOVE 💗 dulu ye kak
• • • • • •

Mcm nilah hari2 kadang 5 hari seminggu kadang 6 hari seminggu mendonat tanpa henti . Sampai dipanggil hakak donat 😅 .. Apapun alhamdulillah punca rezeki unt ank2

Resepi donut 
1. 1kg tpung high protein
2. 1/2 kg tpung gandum
3. 15gm yis ( kering )
4. 15gm bread improver
5. 100gm gula 
6. 1sdt garam
7. 150gm marjerin
8. 1biji telur ( apa2 size pun boleh )
9. 1000 ml Air + ais atau air sejuk dr peti sejuk .. Boleh ditambah sedikit2  sekiranya doh masih keras 
Cara-caranya
1. Campurkan semua bahan2 di atas ke dlm bowl mixer kecuali air sejuk + telur
2. Mixkan dgn kelajuan perlahan selama 1/2 minit 
3. Tuangkan air sejuk atau air + ais sedikit2 sehingga jadi doh . Jgn terlembik pula ya 
4. Tukar kelajuan mixer kpd sederhana laju .. Pukul doh sehingga elastik atau berkilat . Bukan mcm kulit jambu batu tu ya . Itu maknanya belum cukup elastik
5. Kluarkan doh dr bowl dan timbang setiaap doh 40gm ( 80sen harga jual )
6. Dah selesai timbang hingga habis mula bulatkan doh 1 per 1 hingga habis 
7. Rehatkan doh 15 minit
8. Mula leperkan doh dgn pencanai dlm bentuk bulat .. Dan biarkan 10 minit baru tebuk lubang
9. Biarkan tanpa ditutup sehingga naik 2kali ganda
10. Panaskan minyak dgn api sederhana dan goreng dgn 3kali balikkan
11. Goreng hingga kekuningan , angkat dan toskan minyaknya
12. Dah sejuk boleh golekkan/salut dgn gula kastor

Tips
1. Kurangkan berat doh kpd 35gm atau 30gm jika mahu jual dgn harga 50sen sebiji

Kalau malas nk buat boleh rasa donut saya di cafe Kementerian Kemajuan Dan Pembangunan Luar Bandar di Putrajaya ya 😄

kredit:auni azalia
.

follow 👉 @resepisedapsangat
follow 👉 @resepisedapsangat

#resepi #resepidiet #resepibonda #makananmelayu #sedapsangat #resepimemikatsuami #sedapgiler #ketukketukramadhan #kakimakan #jommakan #kongsiresepi #resepimudah #mahn #makanfree #foodmalaysia #jommakan #kuihtradisional #kuihtalam #kuihmelayu #kuihmuih #cookiesraya #cookiessedap #makananmalaysia #sedapsangat #malaysiafood #biskutraya
  • Picit LOVE 💗 dulu ye kak
    • • • • • •

    Mcm nilah hari2 kadang 5 hari seminggu kadang 6 hari seminggu mendonat tanpa henti . Sampai dipanggil hakak donat 😅 .. Apapun alhamdulillah punca rezeki unt ank2

    Resepi donut
    1. 1kg tpung high protein
    2. 1/2 kg tpung gandum
    3. 15gm yis ( kering )
    4. 15gm bread improver
    5. 100gm gula
    6. 1sdt garam
    7. 150gm marjerin
    8. 1biji telur ( apa2 size pun boleh )
    9. 1000 ml Air + ais atau air sejuk dr peti sejuk .. Boleh ditambah sedikit2 sekiranya doh masih keras
    Cara-caranya
    1. Campurkan semua bahan2 di atas ke dlm bowl mixer kecuali air sejuk + telur
    2. Mixkan dgn kelajuan perlahan selama 1/2 minit
    3. Tuangkan air sejuk atau air + ais sedikit2 sehingga jadi doh . Jgn terlembik pula ya
    4. Tukar kelajuan mixer kpd sederhana laju .. Pukul doh sehingga elastik atau berkilat . Bukan mcm kulit jambu batu tu ya . Itu maknanya belum cukup elastik
    5. Kluarkan doh dr bowl dan timbang setiaap doh 40gm ( 80sen harga jual )
    6. Dah selesai timbang hingga habis mula bulatkan doh 1 per 1 hingga habis
    7. Rehatkan doh 15 minit
    8. Mula leperkan doh dgn pencanai dlm bentuk bulat .. Dan biarkan 10 minit baru tebuk lubang
    9. Biarkan tanpa ditutup sehingga naik 2kali ganda
    10. Panaskan minyak dgn api sederhana dan goreng dgn 3kali balikkan
    11. Goreng hingga kekuningan , angkat dan toskan minyaknya
    12. Dah sejuk boleh golekkan/salut dgn gula kastor

    Tips
    1. Kurangkan berat doh kpd 35gm atau 30gm jika mahu jual dgn harga 50sen sebiji

    Kalau malas nk buat boleh rasa donut saya di cafe Kementerian Kemajuan Dan Pembangunan Luar Bandar di Putrajaya ya 😄

    kredit:auni azalia
    .

    follow 👉 @resepisedapsangat
    follow 👉 @resepisedapsangat

    #resepi #resepidiet #resepibonda #makananmelayu #sedapsangat #resepimemikatsuami #sedapgiler #ketukketukramadhan #kakimakan #jommakan #kongsiresepi #resepimudah #mahn #makanfree #foodmalaysia #jommakan #kuihtradisional #kuihtalam #kuihmelayu #kuihmuih #cookiesraya #cookiessedap #makananmalaysia #sedapsangat #malaysiafood #biskutraya

  •  2,393  15  5 November, 2019