#resepi Instagram Photos & Videos

Latest #resepi Posts

  • 😘 bahagianya keluarga @ruben_onsu ... Subhanallah, semoga yang like dan komen amin tahun ini secepatnya positif hamil, amin ya allah.. 🙏🙏
👼🌿👼‌🇦‌🇳‌🇦‌🇰 adalah titipan allah yang harus kita jaga sebaik mungkin, karena anak anugrah yg tidak dapat dinilai dengan apapun. Oleh karena itu mulailah menjaga si kecil dari sejak dalam kandungan hingga ia lahir, beranjak besar hingga ia dewasa nanti. 👪👪👪🍃
👉Tugas orang tua tidak hanya memberi anak sebuah kebutuhan dunianya semata, tapi wajib orang tua untuk memberikan anak semua kebutuhan rohaninya. Mengajarkan iman yang benar, mengenal tuhan dan melaksanakan semua perintah dan larangannya. 💑 "JANGAN TUNDA ‌🇰‌🇪‌🇭‌🇦‌🇲‌🇮‌🇱‌🇦‌🇳 SELAGI USIA FISIK DAN MATEEI MASIH MAMPU. KONSULTASIKAN SEMUA KELUHAN BUNDA DAN AYAH BERSAMA KAMI" 🌺
🌼🍁☔🌿🌹
📲 WA: 08562505277. Gratis konsultasi masalah ‌🌿🇰‌🇪‌🇭‌🇦‌🇲‌🇮‌🇱‌🇦‌🇳 💑🌿
  • @juragan.promil2 Profile picture

    @juragan.promil2

    Kalimantan, Kalimantan Barat, Indonesia

    😘 bahagianya keluarga @ruben_onsu ... Subhanallah, semoga yang like dan komen amin tahun ini secepatnya positif hamil, amin ya allah.. 🙏🙏
    👼🌿👼‌🇦‌🇳‌🇦‌🇰 adalah titipan allah yang harus kita jaga sebaik mungkin, karena anak anugrah yg tidak dapat dinilai dengan apapun. Oleh karena itu mulailah menjaga si kecil dari sejak dalam kandungan hingga ia lahir, beranjak besar hingga ia dewasa nanti. 👪👪👪🍃
    👉Tugas orang tua tidak hanya memberi anak sebuah kebutuhan dunianya semata, tapi wajib orang tua untuk memberikan anak semua kebutuhan rohaninya. Mengajarkan iman yang benar, mengenal tuhan dan melaksanakan semua perintah dan larangannya. 💑 "JANGAN TUNDA ‌🇰‌🇪‌🇭‌🇦‌🇲‌🇮‌🇱‌🇦‌🇳 SELAGI USIA FISIK DAN MATEEI MASIH MAMPU. KONSULTASIKAN SEMUA KELUHAN BUNDA DAN AYAH BERSAMA KAMI" 🌺
    🌼🍁☔🌿🌹
    📲 WA: 08562505277. Gratis konsultasi masalah ‌🌿🇰‌🇪‌🇭‌🇦‌🇲‌🇮‌🇱‌🇦‌🇳 💑🌿

  •  0  1  2 minutes ago
  • Tap LOVE ❤❤ dulu yaah 🤗
• • • • •

PINDANG SERANI GURAME
Recook by @dellasuzura

Source mba @susie.agung

Bahan:
2 ekor ikan gurame yang agak besar ( ikan sesuai selera bisa kakap, patin, nila )
1 buah jeruk nipis 
2 ikat kemangi, petiki daunnya 
2 batang serai, memarkan 
2 lembar daun salam 
5 lembar daun jeruk 
2 buah tomat merah, potong kasar 
2 cm lengkuas, memarkan 
3 cm kunyit, bakar lalu memarkan 
3 cm jahe, bakar lalu memarkan 
5 buah cabe merah keriting, iris serong 
10 cabe rawit utuh 
3 buah belimbing wuluh, belah 2
7 butir bawang merah, iris tipis 
4 siung bawang putih, keprak , cincang halus 
1 liter air
1 sdm bawang putih goreng untuk taburan 
Cara membuat:
1. Siangi ikan dari kotoran & sisiknya, potong2 lalu cuci bersih, lumuri air jeruk nipis, diamkan 15 menit didalam kulkas, cuci kembali sampai bersih lalu tiriskan.
2. Tumis duo bawang sampai wangi, masukkan serai, daun salam, daun jeruk, kunyit, jahe & lengkuas, aduk rata, tuangi air biarkan mendidih.
3. Setelah mendidih masukkan ikan & cabe rawit utuh, bumbui garam & gula, aduk rata, masukkan belimbing wuluh, masak sampai matang.
4. Menjelang diangkat masukkan irisan tomat & daun kemangi, taburi bawang putih goreng, sajikan segera.
.
.
👉 YUK FOLLOW @resep.masakan.rumah_
👉 YUK FOLLOW @resep.masakan.rumah_
  • @resep.masakan.rumah_ Profile picture

    @resep.masakan.rumah_

    Tap LOVE ❤❤ dulu yaah 🤗
    • • • • •

    PINDANG SERANI GURAME
    Recook by @dellasuzura

    Source mba @susie.agung

    Bahan:
    2 ekor ikan gurame yang agak besar ( ikan sesuai selera bisa kakap, patin, nila )
    1 buah jeruk nipis 
    2 ikat kemangi, petiki daunnya 
    2 batang serai, memarkan 
    2 lembar daun salam 
    5 lembar daun jeruk 
    2 buah tomat merah, potong kasar 
    2 cm lengkuas, memarkan 
    3 cm kunyit, bakar lalu memarkan 
    3 cm jahe, bakar lalu memarkan 
    5 buah cabe merah keriting, iris serong 
    10 cabe rawit utuh 
    3 buah belimbing wuluh, belah 2
    7 butir bawang merah, iris tipis 
    4 siung bawang putih, keprak , cincang halus 
    1 liter air
    1 sdm bawang putih goreng untuk taburan 
    Cara membuat:
    1. Siangi ikan dari kotoran & sisiknya, potong2 lalu cuci bersih, lumuri air jeruk nipis, diamkan 15 menit didalam kulkas, cuci kembali sampai bersih lalu tiriskan.
    2. Tumis duo bawang sampai wangi, masukkan serai, daun salam, daun jeruk, kunyit, jahe & lengkuas, aduk rata, tuangi air biarkan mendidih.
    3. Setelah mendidih masukkan ikan & cabe rawit utuh, bumbui garam & gula, aduk rata, masukkan belimbing wuluh, masak sampai matang.
    4. Menjelang diangkat masukkan irisan tomat & daun kemangi, taburi bawang putih goreng, sajikan segera.
    .
    .
    👉 YUK FOLLOW @resep.masakan.rumah_
    👉 YUK FOLLOW @resep.masakan.rumah_

  •  0  1  3 minutes ago
  • AGAR-AGAR SIRAP ROSE
Bahan-bahannya murah aje, buatnya pun punyalah mudahnya

BAHAN-BAHAN :
1 paket agar- agar tali(25 gm)
2 liter air
3-4 helai daun pandan
2 cawan gula
1 ketul gula batu saiz setengah ibu jari
3 sudu teh sirap rose

CARA MEMASAK :
1. Rendam agar-agar hingga lembut
2 . Masak dengan 2 liter air dan pandan
3. Bila mendidih dan pastikan semua agar- agar sudah larut, baru masukkan gula dan sirap rose
4. Tapis dan bekukan dalam loyang @ bekas. Sedap dimakan sejuk-sejuk ni.

Kredit resipi : Wan Muhammad Hafiz Satar
#majalahrasa #rasashare #masak #resepi #foodporn #rasamerdeka #rasasatukankita #agaragar
  • @majalahrasa Profile picture

    @majalahrasa

    AGAR-AGAR SIRAP ROSE
    Bahan-bahannya murah aje, buatnya pun punyalah mudahnya

    BAHAN-BAHAN :
    1 paket agar- agar tali(25 gm)
    2 liter air
    3-4 helai daun pandan
    2 cawan gula
    1 ketul gula batu saiz setengah ibu jari
    3 sudu teh sirap rose

    CARA MEMASAK :
    1. Rendam agar-agar hingga lembut
    2 . Masak dengan 2 liter air dan pandan
    3. Bila mendidih dan pastikan semua agar- agar sudah larut, baru masukkan gula dan sirap rose
    4. Tapis dan bekukan dalam loyang @ bekas. Sedap dimakan sejuk-sejuk ni.

    Kredit resipi : Wan Muhammad Hafiz Satar
    #majalahrasa #rasashare #masak #resepi #foodporn #rasamerdeka #rasasatukankita #agaragar

  •  11  0  4 minutes ago
  • Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

RESEPI DAGING MASAK ARAB

Bahan-bahanya: ● 1 kg daging kambing atau lembu - potong kiub 1 inci
● 2 biji bawang besar- cincang halus
● 2 ulas bawang putih- tumbuk
● 1 teaspoon(s) jintan manis - tumbuk tambah
● 1 teaspoon(s) jintan putih - tumbuk
● 1 teaspoon(s) ketumbar - tumbuk
● 2 biji tomato - bunga kulit dan cincang
● 3 tablespoon(s) tomato paste/puri - letak 4 sb
● 1 cup(s) stok daging / air/ air + kiub daging, sbyk mana yg diperlukan - tambah air lebih & tambah 4 sbb sos tomato lagi
● 2 tablespoons daun pudina dicincang(optional)
● garam dan lada hitam
● 750 gm okra/bendi - letak dlm 1/2 kg
● juice dari sebiji lemon
● tambah 1 cwn green peas

Cara-caranya :
1. Dalam kuali, panaskan 2-3 sb minyak masak/butter dgn api sederhana panas.

2. Masukkan daging sikit demi sikit dan goreng dlm 10 min atau hingga daging agak kekuningan . tapis daging dan biarkan minyak dlm kuali. Daging dimasukkan dlm periuk.

3. Dalam minyak yg sama masukkan bawang , tambah minyak jika perlu.goreng bawang dalam 8-10 min atau hingga kekuningan.

4. Tambah bawang putih, jintan , ketumbar, tomato cincang, tomato paste/puri dan air/stok. tuang dlm periuk daging.

5. Tutup periuk dan masak hingga daging hampir empuk dgn api yg sed besar. letak garam dan lada sulah.

6. Sementara itu letak sikit minyak dlm kuali. masukkan bendi dan kacau dlm 3 min.

7. Masukkan bendi dan kacang dlm periuk daging.Perahkan lemon dlm periuk,kacau rata.tutup dan biarkan masak.

8. Masak dlm 35 min lagi atau hingga bendi agak empuk.tambah air jika perlu Siap hidangkan panas.

Selamat mencuba....Silalah share yer dan jika ingin share, komen “SAYA SHARE” supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda nanti.
#resepi

#food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic#mahn#jjcm# #dagingjeruk#resepibersama#simpleresepi#resepisenang#resepimasakaninstagram

Jangan lupa follow @resepikaklimah
  • @resepikaklimah Profile picture

    @resepikaklimah

    Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah

    RESEPI DAGING MASAK ARAB

    Bahan-bahanya: ● 1 kg daging kambing atau lembu - potong kiub 1 inci
    ● 2 biji bawang besar- cincang halus
    ● 2 ulas bawang putih- tumbuk
    ● 1 teaspoon(s) jintan manis - tumbuk tambah
    ● 1 teaspoon(s) jintan putih - tumbuk
    ● 1 teaspoon(s) ketumbar - tumbuk
    ● 2 biji tomato - bunga kulit dan cincang
    ● 3 tablespoon(s) tomato paste/puri - letak 4 sb
    ● 1 cup(s) stok daging / air/ air + kiub daging, sbyk mana yg diperlukan - tambah air lebih & tambah 4 sbb sos tomato lagi
    ● 2 tablespoons daun pudina dicincang(optional)
    ● garam dan lada hitam
    ● 750 gm okra/bendi - letak dlm 1/2 kg
    ● juice dari sebiji lemon
    ● tambah 1 cwn green peas

    Cara-caranya :
    1. Dalam kuali, panaskan 2-3 sb minyak masak/butter dgn api sederhana panas.

    2. Masukkan daging sikit demi sikit dan goreng dlm 10 min atau hingga daging agak kekuningan . tapis daging dan biarkan minyak dlm kuali. Daging dimasukkan dlm periuk.

    3. Dalam minyak yg sama masukkan bawang , tambah minyak jika perlu.goreng bawang dalam 8-10 min atau hingga kekuningan.

    4. Tambah bawang putih, jintan , ketumbar, tomato cincang, tomato paste/puri dan air/stok. tuang dlm periuk daging.

    5. Tutup periuk dan masak hingga daging hampir empuk dgn api yg sed besar. letak garam dan lada sulah.

    6. Sementara itu letak sikit minyak dlm kuali. masukkan bendi dan kacau dlm 3 min.

    7. Masukkan bendi dan kacang dlm periuk daging.Perahkan lemon dlm periuk,kacau rata.tutup dan biarkan masak.

    8. Masak dlm 35 min lagi atau hingga bendi agak empuk.tambah air jika perlu Siap hidangkan panas.

    Selamat mencuba....Silalah share yer dan jika ingin share, komen “SAYA SHARE” supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda nanti.
    #resepi

    #food #follow #instagood #like #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic #mahn #jjcm# #dagingjeruk #resepibersama #simpleresepi #resepisenang #resepimasakaninstagram

    Jangan lupa follow @resepikaklimah

  •  5  0  10 minutes ago
  • Semoga yang like dan komen amin bulan ini bisa cepat mempunyai momongan.,. Amiinn
. . . . . 
Yuk cek IG kami seputar program kehamilan dengan tingkat keberhasilannya 95 ayo tunggu apalagi sudah banyak yang berhasil mengikuti promil kami. 
menghubungi kami: 
KONSULTASI

Whatsapp: 081330352028
  • @sepesialis_kandungan1 Profile picture

    @sepesialis_kandungan1

    Montigo Resorts

    Semoga yang like dan komen amin bulan ini bisa cepat mempunyai momongan.,. Amiinn
    . . . . .
    Yuk cek IG kami seputar program kehamilan dengan tingkat keberhasilannya 95 ayo tunggu apalagi sudah banyak yang berhasil mengikuti promil kami.
    menghubungi kami:
    KONSULTASI

    Whatsapp: 081330352028

  •  8  2  11 minutes ago
  • STIR FRIED BLACK PEPPER BEEF Gabungan rasa pedas lada hitam dan sos tiram yang lazat 
BAHAN-BAHAN :

100 gm daging | dihiris nipis (bahagaian batang pinang)
2 sudu makan sos tiram
3 sudu makan lada hitam | serbuk kasar
1 biji bawang | dipotong dadu
3 ulas bawang putih | diketuk
2.5 sm halia | dihiris
3 biji cili api | diketuk
Sedikit daun bawang | dipotong 2 sm
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumiskan bawang besar, bawang putih, biarkan hingga naik bau wangi.’
3. Kemudian masukkan daging ke dalam kuali.
4. Masukkan pula sos tiram, serbuk lada, cili api, daun bawang dan bawang besar.
5. Tumiskan dan gaul hingga sebati. Perasakan dengan garam dan gula secukp rasa
6. Apabila daging empuk, padamkan api.
#majalahrasa #rasashare #masak #resepi #foodporn #rasamerdeka #rasasatukankita
  • @majalahrasa Profile picture

    @majalahrasa

    STIR FRIED BLACK PEPPER BEEF Gabungan rasa pedas lada hitam dan sos tiram yang lazat
    BAHAN-BAHAN :

    100 gm daging | dihiris nipis (bahagaian batang pinang)
    2 sudu makan sos tiram
    3 sudu makan lada hitam | serbuk kasar
    1 biji bawang | dipotong dadu
    3 ulas bawang putih | diketuk
    2.5 sm halia | dihiris
    3 biji cili api | diketuk
    Sedikit daun bawang | dipotong 2 sm
    Garam secukup rasa
    Gula secukup rasa
    CARA MEMASAK :
    1. Panaskan minyak dalam kuali.
    2. Tumiskan bawang besar, bawang putih, biarkan hingga naik bau wangi.’
    3. Kemudian masukkan daging ke dalam kuali.
    4. Masukkan pula sos tiram, serbuk lada, cili api, daun bawang dan bawang besar.
    5. Tumiskan dan gaul hingga sebati. Perasakan dengan garam dan gula secukp rasa
    6. Apabila daging empuk, padamkan api.
    #majalahrasa #rasashare #masak #resepi #foodporn #rasamerdeka #rasasatukankita

  •  41  0  12 minutes ago
  • FOLLOW dulu dong @resep.masakan.bunda_ 💝 Sebelum lihat resepnya 😘
.
• • • • • •
.
Assalamualaikum sista bunda... Yuuk kita bikin menu baru yg bikin ngiler 🤤🤤🤤
•
• 
MARTABAK TELUR
By@cynthiahali
Resep tabloid saji

Bahan Kulit:
10 buah kulit lumpia
.
Bahan Isi:
- 200 gr daging giling
- 3 siung bawang putih, cincang halus
- 200 gr daun bawang, iris halus
- 3 butir telur ayam / bebek
- 1/2 sdt merica
- 1 1/4 sdt garam 
Atau kaldu bubuk sapi

Cara Membuat :
1. Isi : tumis bawang putih dan sampai harum. Tambahkan daging. Aduk hingga matang dan berbulir bulir, angkat 
2. Aduk tumisan daging, daun bawang, telur, garam, dan merica bubuk.
3. Ambil selembar kulit lumpia. Sendokkan bahan isi, lipat seperti amplop, rekatkan dgn telur
4. Panaskan minyak dalam wajan datar. Masukkan martabak. Goreng sampai matang sambil disiram minyak.
•
•
•
Agar Tidak Ketinggalan Update Resep Setiap Harinya 😍
.
Follow 👉 @resep.masakan.bunda_ 🍜
Follow 👉 @resep.masakan.bunda_ 🍜
.
  • @resep.masakan.bunda_ Profile picture

    @resep.masakan.bunda_

    FOLLOW dulu dong @resep.masakan.bunda_ 💝 Sebelum lihat resepnya 😘
    .
    • • • • • •
    .
    Assalamualaikum sista bunda... Yuuk kita bikin menu baru yg bikin ngiler 🤤🤤🤤


    MARTABAK TELUR
    By@cynthiahali
    Resep tabloid saji

    Bahan Kulit:
    10 buah kulit lumpia
    .
    Bahan Isi:
    - 200 gr daging giling
    - 3 siung bawang putih, cincang halus
    - 200 gr daun bawang, iris halus
    - 3 butir telur ayam / bebek
    - 1/2 sdt merica
    - 1 1/4 sdt garam
    Atau kaldu bubuk sapi

    Cara Membuat :
    1. Isi : tumis bawang putih dan sampai harum. Tambahkan daging. Aduk hingga matang dan berbulir bulir, angkat
    2. Aduk tumisan daging, daun bawang, telur, garam, dan merica bubuk.
    3. Ambil selembar kulit lumpia. Sendokkan bahan isi, lipat seperti amplop, rekatkan dgn telur
    4. Panaskan minyak dalam wajan datar. Masukkan martabak. Goreng sampai matang sambil disiram minyak.



    Agar Tidak Ketinggalan Update Resep Setiap Harinya 😍
    .
    Follow 👉 @resep.masakan.bunda_ 🍜
    Follow 👉 @resep.masakan.bunda_ 🍜
    .

  •  2  1  13 minutes ago
  • Picit Like ye kak ❤️🥰
• • • • •
KUIH CARA MANIS
(sani stapa)

Bahan-Bahan A:
(Digaul dlm mangkuk dulu kemudian diblender)
1 cawan tepung gamdum
1/2 cawan santan pekat
1 biji telur
3 sudu makan minyak masak
1 1/2 cawan air daun pandan (dari 4 helai daun pandan yg dikisar dan ditapis)
Sedikit garam
Pewarna hijau

Bahan B: (Untuk Inti)
Gula pasir - lebih kurang 1/3 sudu teh bagi setiap kuih cara

Bahan C: (Untuk sapuan pada dasar loyang)
1 helai daun pandan - diikat dan dikoyak-koyakkan.
Sedikit minyak masak 
Cara-caranya:

Blend semua bahan A.
Panaskan loyang. Guna api yang paling perlahan.
Sapu dasar loyang dengan minyak. Pastikan tiada minyak yang bertakung pada dasar loyang.
Masukkan adunan ke dalam loyang sehingga 3/4 penuh. (Jangan penuh-penuh sangat)
Bila dasar adunan dah nampak masak, masukkan gula pasir.
Tutup loyang dengan penutup periuk. Biarkan kuih cara masak sepenuhnya ( tiada lagi cecair tepung di atasnya).
Keluarkan kuih cara dari loyang. Pasang-pasangkan.
Ulang langkah 3 - 7 hingga adunan habis.
Hidangkan.

Jom Jom Follow kak 🥰
@resepikitchen
@resepikitchen
  • @resepikitchen Profile picture

    @resepikitchen

    Picit Like ye kak ❤️🥰
    • • • • •
    KUIH CARA MANIS
    (sani stapa)

    Bahan-Bahan A:
    (Digaul dlm mangkuk dulu kemudian diblender)
    1 cawan tepung gamdum
    1/2 cawan santan pekat
    1 biji telur
    3 sudu makan minyak masak
    1 1/2 cawan air daun pandan (dari 4 helai daun pandan yg dikisar dan ditapis)
    Sedikit garam
    Pewarna hijau

    Bahan B: (Untuk Inti)
    Gula pasir - lebih kurang 1/3 sudu teh bagi setiap kuih cara

    Bahan C: (Untuk sapuan pada dasar loyang)
    1 helai daun pandan - diikat dan dikoyak-koyakkan.
    Sedikit minyak masak
    Cara-caranya:

    Blend semua bahan A.
    Panaskan loyang. Guna api yang paling perlahan.
    Sapu dasar loyang dengan minyak. Pastikan tiada minyak yang bertakung pada dasar loyang.
    Masukkan adunan ke dalam loyang sehingga 3/4 penuh. (Jangan penuh-penuh sangat)
    Bila dasar adunan dah nampak masak, masukkan gula pasir.
    Tutup loyang dengan penutup periuk. Biarkan kuih cara masak sepenuhnya ( tiada lagi cecair tepung di atasnya).
    Keluarkan kuih cara dari loyang. Pasang-pasangkan.
    Ulang langkah 3 - 7 hingga adunan habis.
    Hidangkan.

    Jom Jom Follow kak 🥰
    @resepikitchen
    @resepikitchen

  •  19  1  14 minutes ago
  • MOMMY NAK CADANGKAN SATU GADGET BEST UNTUK ANAK-ANAK, BOLEH GUNA SEISI KELUARGA 😊
.
Jom  hadiahkan  1 untuk anak-anak mommies. InshaAllah bermanfaat buat anak2 dan seisi rumah. Sambil2 buat kerja rumah dengar  alunan mengaji yg merdu dari Ustaz Muzammil Hasballah. Itulah islamic audio device dari @mommyhana_product_kl
. 
Pahala berterusan mengalir kpd  pembeli. Jangan risau, IAD adalah bebas radiasi  bahaya & sesuai untuk  semua peringkat  umur termasuk  bayi  baru lahir sampailah orang dewasa.
. 
Haa, selain tu, IAD boleh dijadikan sebagai toy kegemeran anak2 & sebagai pengganti gadget buat mereka. Nak  tahu ape  lagi  kelebihan IAD?😊 .
Jom tengok ig @mommyhana_product_kl
.
🌷Direka KHAS menggunakan alunan yang sesuai  untuk menenangkan  bayi dalam kandungan , anak-anak  dan  seisi  keluarga.
.
🌷Terapi minda yang sangat sesuai  untuk beristirehat.
.
🌷Alunan yang merdu untuk mendapatkan  tidur yang berkualiti.
.
🌷Audio yang mudah dilaras
.
🌷Boleh di bawa ke mana-mana  kerana saiznya  yang comel
.
🌷Mempunyai dua  pilihan,  boleh  terus dipasang  ke plug atau  menggunakan  bateri  cas semula
.
🌷Tiada radiasi seperti handphone  dimana bahaya  untuk  diletakkan pada kandungan, bayi,  anak  atau ibubapa.
.
🌷Mempunya USB port yang boleh  digunakan  untuk mengecas  handphone dan sebagainya
.
🌷Menggunakan speaker yang berkualiti  tinggi  serta  bateri rechargeabe yang tahan  lama.
.
🌷Tidak  perlu mencari soket elektrik untuk  dimainkan.
.
🌷Boleh di letakkan  di kerusi bayi atau stroller ketika keluar dari rumah.
. 
Jadi jom  rebut  peluang hadiahkan  IAD dari @mommyhana_product_kl untuk  tersayang.
. 
Dapatkan sekarang, hubungi @mommyhana_product_kl atau 0102285972 sekarang
  • @kongsi.video.masakan Profile picture

    @kongsi.video.masakan

    MOMMY NAK CADANGKAN SATU GADGET BEST UNTUK ANAK-ANAK, BOLEH GUNA SEISI KELUARGA 😊
    .
    Jom hadiahkan 1 untuk anak-anak mommies. InshaAllah bermanfaat buat anak2 dan seisi rumah. Sambil2 buat kerja rumah dengar alunan mengaji yg merdu dari Ustaz Muzammil Hasballah. Itulah islamic audio device dari @mommyhana_product_kl
    .
    Pahala berterusan mengalir kpd pembeli. Jangan risau, IAD adalah bebas radiasi bahaya & sesuai untuk semua peringkat umur termasuk bayi baru lahir sampailah orang dewasa.
    .
    Haa, selain tu, IAD boleh dijadikan sebagai toy kegemeran anak2 & sebagai pengganti gadget buat mereka. Nak tahu ape lagi kelebihan IAD?😊 .
    Jom tengok ig @mommyhana_product_kl
    .
    🌷Direka KHAS menggunakan alunan yang sesuai untuk menenangkan bayi dalam kandungan , anak-anak dan seisi keluarga.
    .
    🌷Terapi minda yang sangat sesuai untuk beristirehat.
    .
    🌷Alunan yang merdu untuk mendapatkan tidur yang berkualiti.
    .
    🌷Audio yang mudah dilaras
    .
    🌷Boleh di bawa ke mana-mana kerana saiznya yang comel
    .
    🌷Mempunyai dua pilihan, boleh terus dipasang ke plug atau menggunakan bateri cas semula
    .
    🌷Tiada radiasi seperti handphone dimana bahaya untuk diletakkan pada kandungan, bayi, anak atau ibubapa.
    .
    🌷Mempunya USB port yang boleh digunakan untuk mengecas handphone dan sebagainya
    .
    🌷Menggunakan speaker yang berkualiti tinggi serta bateri rechargeabe yang tahan lama.
    .
    🌷Tidak perlu mencari soket elektrik untuk dimainkan.
    .
    🌷Boleh di letakkan di kerusi bayi atau stroller ketika keluar dari rumah.
    .
    Jadi jom rebut peluang hadiahkan IAD dari @mommyhana_product_kl untuk tersayang.
    .
    Dapatkan sekarang, hubungi @mommyhana_product_kl atau 0102285972 sekarang

  •  6  1  19 minutes ago
  • Semoga yang like dan komen Amin di beri amanah 2 ruh di dalam rahimnya…
 آمِيّنْ... آمِيّنْ... يَ رَ بَّلْ عَلَمِيّنْ . . 
Benar memang Bahagia itu bisa dengan cara sederhana namun akan selalu ada harga untuk Hal hal terbaik yang kita inginkan terjadi dalam hidup ini dimana Mahal dan murahnya sesuatu itu cuma soal prioritas , jika Kebahagiaan kita prioritasnya adalah kesehatan dan hadirnya anak dan keturunan maka apapun itu akan menjadi layak untuk ditempuh, namun jika hadirnya anak bukan prioritas dan hanya menjadi sekedar INGIN saja maka itu tdk lah menjadi sebuah keharusan .. Tetapkan prioritas hidupmu percayalah Allah senantiasa mendengar kepada mereka yang berdoa dengan khidmat dan dengan usaha yang Tepat .. Promil Bunda layak di tempuh .. Amin Yra... Jika ingin berikthiar dan konsultasi lebih lanjut mengenalnya hambatan kehamilan, silahkan hubungi Terapis kami. 🙇🙇🙇
🌹KONSULTASI GERATIS🌷
🆔WA: 085746388034
  • @solusi_hamil_bunda24 Profile picture

    @solusi_hamil_bunda24

    Semoga yang like dan komen Amin di beri amanah 2 ruh di dalam rahimnya…
    آمِيّنْ... آمِيّنْ... يَ رَ بَّلْ عَلَمِيّنْ . .
    Benar memang Bahagia itu bisa dengan cara sederhana namun akan selalu ada harga untuk Hal hal terbaik yang kita inginkan terjadi dalam hidup ini dimana Mahal dan murahnya sesuatu itu cuma soal prioritas , jika Kebahagiaan kita prioritasnya adalah kesehatan dan hadirnya anak dan keturunan maka apapun itu akan menjadi layak untuk ditempuh, namun jika hadirnya anak bukan prioritas dan hanya menjadi sekedar INGIN saja maka itu tdk lah menjadi sebuah keharusan .. Tetapkan prioritas hidupmu percayalah Allah senantiasa mendengar kepada mereka yang berdoa dengan khidmat dan dengan usaha yang Tepat .. Promil Bunda layak di tempuh .. Amin Yra... Jika ingin berikthiar dan konsultasi lebih lanjut mengenalnya hambatan kehamilan, silahkan hubungi Terapis kami. 🙇🙇🙇
    🌹KONSULTASI GERATIS🌷
    🆔WA: 085746388034

  •  4  2  25 minutes ago

Top #resepi Posts

  • If you can't go to Bali to celebrate Aya Real Food first Anniversary to have bebek, you just got to cook it yourself! hahaha. Thank god for the all natural @ayarealfood Kalio paste which really made this dish easier to cook and SOO DAMN GOOD! serious! 🦆🦆🦆 To buy Aya Food Products here is the promocode AYAXILI15 and get 15% off and click link in BIO. Recipe below:
.
.
✅10 Duck drumsticks / 10 drumstik itik
✅2 x 250g packet of Aya Kalio Paste
✅2 Inches of Galangal / 2 inchi Galangal
✅4 Sticks Lemongrass / 4 batang Serai
✅4 Bay Leaves / 4 Daun Salam
✅1 liters of water / 1 Liter Air
✅Some oil for deep frying / Minyak Untuk Masak

SAMBAL MATAH
✅6 Red Chillies, cut into 3 / 6 Keping Cili Merah, Potong 3
✅8 Birds Eye Chillies / 8 Cili Padi
✅2 Cloves of Garlic / 2 Ulas Bawang Putih
✅3 Shallots, chopped / 3 Bawang Kecil, dipotong
✅2 Kaffir Lime Leaves, sliced thinly / 2 Daun Limau, Dihiris
✅1 Torch Ginger, Sliced thinly / 1 Bunga Kantan, dihiris
✅4 Tablespoons of Hot Coconut Oil / 4 Sudu Besar Minyak Kelapa yang dipanaskan
✅salt to taste / Garam secukup rasa

GARNISH
✅Tempeh and tauhu goreng
✅Steam rice
✅Ulam Ulam (Cucumber, cabbage, long beans)
.
.
.
#masak #cook #malaysia #kualalumpur #dapur #food #selangor #recipe #food #foodie #ilisulaimancooks #tasty #resepi #duck #bebekbali #indonesian #kalio #ayarealfood #cookwithaya #aya1stanniversary #ILIxAYA
  • @ilisulaiman Profile picture

    @ilisulaiman

    Kuala Lumpur, Malaysia

    If you can't go to Bali to celebrate Aya Real Food first Anniversary to have bebek, you just got to cook it yourself! hahaha. Thank god for the all natural @ayarealfood Kalio paste which really made this dish easier to cook and SOO DAMN GOOD! serious! 🦆🦆🦆 To buy Aya Food Products here is the promocode AYAXILI15 and get 15% off and click link in BIO. Recipe below:
    .
    .
    ✅10 Duck drumsticks / 10 drumstik itik
    ✅2 x 250g packet of Aya Kalio Paste
    ✅2 Inches of Galangal / 2 inchi Galangal
    ✅4 Sticks Lemongrass / 4 batang Serai
    ✅4 Bay Leaves / 4 Daun Salam
    ✅1 liters of water / 1 Liter Air
    ✅Some oil for deep frying / Minyak Untuk Masak

    SAMBAL MATAH
    ✅6 Red Chillies, cut into 3 / 6 Keping Cili Merah, Potong 3
    ✅8 Birds Eye Chillies / 8 Cili Padi
    ✅2 Cloves of Garlic / 2 Ulas Bawang Putih
    ✅3 Shallots, chopped / 3 Bawang Kecil, dipotong
    ✅2 Kaffir Lime Leaves, sliced thinly / 2 Daun Limau, Dihiris
    ✅1 Torch Ginger, Sliced thinly / 1 Bunga Kantan, dihiris
    ✅4 Tablespoons of Hot Coconut Oil / 4 Sudu Besar Minyak Kelapa yang dipanaskan
    ✅salt to taste / Garam secukup rasa

    GARNISH
    ✅Tempeh and tauhu goreng
    ✅Steam rice
    ✅Ulam Ulam (Cucumber, cabbage, long beans)
    .
    .
    .
    #masak #cook #malaysia #kualalumpur #dapur #food #selangor #recipe #food #foodie #ilisulaimancooks #tasty #resepi #duck #bebekbali #indonesian #kalio #ayarealfood #cookwithaya #aya1stanniversary #ILIxAYA

  •  3,528  48  1 August, 2019
  • RESEPI BURNT CHEESECAKE. Resepi kalini special sikit sebab sis guna barangan premium - selalu selama ni guna bahan substitute je. Alaaa sekali-sekala belanja perut sendiri dan famili, tak salah beli bahan mahal sikit kan? Lagipun berbaloi sistur, rasa kek jadi lain macam sedapnya. Okay jom cekidaut:
.
BAHAN-BAHAN:
.
500g cream cheese (kalau guna cream cheese jenama Philadelphia, pakai 2 kotak)
1 cawan gula
3 biji telur
1 cawan whipping cream/heavy cream (sis guna jenama Anchor)
1/2 tsp garam
1/2 tsp esen vanilla
2 1/2 tbsp tepung serbaguna/tepung gandum
.
CARA-CARANYA:
.
1. Pukul cream cheese dan gula sehingga licin (gula dah sebati) selama lebih kurang 2 minit.
2. Masukkan telur satu persatu dan pukul dalam 15 saat atau hingga telur tu sebati dalam adunan.
3. Kemudian masukkan garam, esen vanilla dan cream (heavy/whip). Pukul hingga sebati, lebih kurang 30 saat. 
4. Ayakkan tepung ke dalam adunan. Pukul lagi dalam 15 saat atau hingga tepung sebati dalam adunan. Tak payah lama-lama. 
5. Tuangkan dalam acuan jenis springform (boleh bukak kat tepi) yang telah disiapkan dengan baking paper. Guna dua helai kalau baking paper tak cukup lebar. Pastikan bahagian tepi paper tu lagi tinggi dari acuan. Ini penting ye!
6. Bakar pada suhu 200c selama maksimum sejam, tapi ikutla korang nak terbakar sampai mana. Ada yang suka bakar sikit-sikit, ada yang suka legam terus bahagian permukaan cheesecakenya. 
7. Dah siap bakar, biarkan menyejuk pada suhu bilik. Jangan panik kalau tengok kek mendap di bahagian tengah bila dah sejuk, memang begitu kejadiannya.
8. Siap!
.
Thank you @mollybaz sebab ajar resepi ni 😍
  • @katdapur Profile picture

    @katdapur

    RESEPI BURNT CHEESECAKE. Resepi kalini special sikit sebab sis guna barangan premium - selalu selama ni guna bahan substitute je. Alaaa sekali-sekala belanja perut sendiri dan famili, tak salah beli bahan mahal sikit kan? Lagipun berbaloi sistur, rasa kek jadi lain macam sedapnya. Okay jom cekidaut:
    .
    BAHAN-BAHAN:
    .
    500g cream cheese (kalau guna cream cheese jenama Philadelphia, pakai 2 kotak)
    1 cawan gula
    3 biji telur
    1 cawan whipping cream/heavy cream (sis guna jenama Anchor)
    1/2 tsp garam
    1/2 tsp esen vanilla
    2 1/2 tbsp tepung serbaguna/tepung gandum
    .
    CARA-CARANYA:
    .
    1. Pukul cream cheese dan gula sehingga licin (gula dah sebati) selama lebih kurang 2 minit.
    2. Masukkan telur satu persatu dan pukul dalam 15 saat atau hingga telur tu sebati dalam adunan.
    3. Kemudian masukkan garam, esen vanilla dan cream (heavy/whip). Pukul hingga sebati, lebih kurang 30 saat.
    4. Ayakkan tepung ke dalam adunan. Pukul lagi dalam 15 saat atau hingga tepung sebati dalam adunan. Tak payah lama-lama.
    5. Tuangkan dalam acuan jenis springform (boleh bukak kat tepi) yang telah disiapkan dengan baking paper. Guna dua helai kalau baking paper tak cukup lebar. Pastikan bahagian tepi paper tu lagi tinggi dari acuan. Ini penting ye!
    6. Bakar pada suhu 200c selama maksimum sejam, tapi ikutla korang nak terbakar sampai mana. Ada yang suka bakar sikit-sikit, ada yang suka legam terus bahagian permukaan cheesecakenya.
    7. Dah siap bakar, biarkan menyejuk pada suhu bilik. Jangan panik kalau tengok kek mendap di bahagian tengah bila dah sejuk, memang begitu kejadiannya.
    8. Siap!
    .
    Thank you @mollybaz sebab ajar resepi ni 😍

  •  2,148  43  22 August, 2019
  • Ayam Sambal Bali 🔥 Tersilap step. Sepatutnya kena goreng serai tu dulu bagi naik aroma baru masukkan bahan blend 😂 Haha kalot lapaq melahaq sangat. Resipi ni dah pernah viral dekat FB dengan blog sebelum ni. Ramai dah try qasanya.
Tag kawan2 yang suka makan sambai 👌🏻
•
‘Ayam Sambal Bali’
Bahan kisar:
10 biji bawang merah
5-6 ulas bawang putih
1-2 inchi halia
sedikit belacan
sedikit air
•
Bahan-bahan lain:
7 ketul ayam kepak ( potong dua )
serbuk kunyit
sedikit garam
*goreng ayam separuh masak dahulu*
minyak bekas goreng ayam
7-8 batang serai ( diketuk)
3-4 tangkai daun kari
7-8 sudu besar cili kering kisar
2 sudu besar gula
garam secukup rasa
2 sudu besar kicap manis
ayam telah digoreng
•
#ayamsambalbali #ayammasakbali #sambalayam #friedchicken #foodpornmalaysia #foodmalaysia #instafood #resepi #tasty #recipe #cookingvideo #SyedKitchenette
  • @syedmunawwar Profile picture

    @syedmunawwar

    Kedah

    Ayam Sambal Bali 🔥 Tersilap step. Sepatutnya kena goreng serai tu dulu bagi naik aroma baru masukkan bahan blend 😂 Haha kalot lapaq melahaq sangat. Resipi ni dah pernah viral dekat FB dengan blog sebelum ni. Ramai dah try qasanya.
    Tag kawan2 yang suka makan sambai 👌🏻

    ‘Ayam Sambal Bali’
    Bahan kisar:
    10 biji bawang merah
    5-6 ulas bawang putih
    1-2 inchi halia
    sedikit belacan
    sedikit air

    Bahan-bahan lain:
    7 ketul ayam kepak ( potong dua )
    serbuk kunyit
    sedikit garam
    *goreng ayam separuh masak dahulu*
    minyak bekas goreng ayam
    7-8 batang serai ( diketuk)
    3-4 tangkai daun kari
    7-8 sudu besar cili kering kisar
    2 sudu besar gula
    garam secukup rasa
    2 sudu besar kicap manis
    ayam telah digoreng

    #ayamsambalbali #ayammasakbali #sambalayam #friedchicken #foodpornmalaysia #foodmalaysia #instafood #resepi #tasty #recipe #cookingvideo #SyedKitchenette

  •  4,027  48  16 August, 2019