#nasilemak Instagram Photos & Videos

nasilemak - 528.4k posts

Hashtag Popularity

6
average comments
302.1
average likes

Latest #nasilemak Posts

  • [KL PON SAMPAI KE? 😱😱😱]
.
Serius guys, ni customer KL yang hantar video, sampai ke situ yer KAMBING BAKAR @bigggrill pergi?
.
All thank to abang @grabmy rider kita, buat masa ni BIGG GRILL x buka stall tapi kami masih buat delivery cuma by manual, so korang kena order by WHATSAPP number kami
.
0132271082 (11 pagi - 7 petang)
.
.
So apa lagi? Meh la order 🤤🤤🤤
.

#bigggrill #itsabiggdeal #boekowhhh #kambingbakar #kambingperap #kambingbakarbigggrill #kambingperapbigggrill #lamblovers #hantukambing #jjcm #jjcm2019 #jjcm2020 #akusuka #jjcmtv3 #foodviral #foodpornmalaysia #fooddeliverykajang #fooddeliverybangi #fooddeliveryputrajaya #kajang #bandarbarubangi #putrajaya #halalfoodie #foodie #malaysianfood #nasilemakkambingbakar #nasilemakayambakar #nasilemak
  • [KL PON SAMPAI KE? 😱😱😱]
    .
    Serius guys, ni customer KL yang hantar video, sampai ke situ yer KAMBING BAKAR @bigggrill pergi?
    .
    All thank to abang @grabmy rider kita, buat masa ni BIGG GRILL x buka stall tapi kami masih buat delivery cuma by manual, so korang kena order by WHATSAPP number kami
    .
    0132271082 (11 pagi - 7 petang)
    .
    .
    So apa lagi? Meh la order 🤤🤤🤤
    .

    #bigggrill #itsabiggdeal #boekowhhh #kambingbakar #kambingperap #kambingbakarbigggrill #kambingperapbigggrill #lamblovers #hantukambing #jjcm #jjcm2019 #jjcm2020 #akusuka #jjcmtv3 #foodviral #foodpornmalaysia #fooddeliverykajang #fooddeliverybangi #fooddeliveryputrajaya #kajang #bandarbarubangi #putrajaya #halalfoodie #foodie #malaysianfood #nasilemakkambingbakar #nasilemakayambakar #nasilemak

  •  0  0  2 minutes ago
  • Cuba tengok cermin, dah berapa CM pipi kita melebar?
.
Alhamdulilah harini bermulalah hari pertama untuk sesi April 2020 sempena #pkp ☺️
.
Ada 3 waktu yang dalam sebulan yang saya sangat excited, mula program, hari timbang dan timbang final
.
Hari pertama bila tengok gambar dan video yang dihantar oleh peserta, Mashallah saya mendoakan mereka mudah turun berat
.
Hari timbang adalah sekali dalam seminggu iaitu setiap 5-7 hari
Ohhhh yesss peserta akan mendapat result timbangan seawal 5-7 hari yang pertama ☺️
.
Dan video dan akhir (untuk setiap bulan) pula akan memperlihatkan muka dah bertambah runcing, kulit dah makin cerah, pinggang dah makin ramping dan perut pula dah makin kempis
.
Jika saya dan peserta saya boleh turun lemak, Insyallah anda semua pun boleh
.
Hari ini juga saya buka penyertaan untuk Musim Mei Kurus Online Coaching Edisi Ramadhan
.
Tak kisah lah, Ramadhan tahun ni kita masih PKP atau tidak, yang penting kita kempiskan perut, peha dan semuanya sebelum RAYA💃🏻💃🏻💃🏻
.

KURUS ONLINE COACHING SESI RAMADHAN
+ FREE SAHUR & FREE IFTAR + PAKEJ HOME WORKOUT 🏋️‍♀️
.
CLICK LINK DI BIO SAYA @huda.riz4l UNTUK INFO KEMASUKAN SESI RAMADHAN
.
Benefit program:
✅ Cara kempiskan perut
✅ Cara kecilkan badan
✅ Cara tingkatkan metabolisma badan walaupun umur dah lebih 40
✅ Cara bersenam dengan betul
✅ Cara untuk optimumkan penurunan berat badan
.
TURUN BERAT DENGAN MUDAH
.
COACH HUDA ➡️ 019 650 6106
COACH RIZAL ➡️ 019 209 5618
.
#coachhuda #teamhudarizal #mco #ramadhan #resepi #freedelivery #kualalumpur #gombak #bangi #onlineshoppingmalaysia #menu #menudiet #seluar #seluarmurah #seluarpalazo #seluarmuslimah #bajuraya #puasa #subangjaya #fooddeliverykl #fooddeliverybangi #nasigoreng #nasilemak #makan #makanmakan #makanan #makansihat
  • Cuba tengok cermin, dah berapa CM pipi kita melebar?
    .
    Alhamdulilah harini bermulalah hari pertama untuk sesi April 2020 sempena #pkp ☺️
    .
    Ada 3 waktu yang dalam sebulan yang saya sangat excited, mula program, hari timbang dan timbang final
    .
    Hari pertama bila tengok gambar dan video yang dihantar oleh peserta, Mashallah saya mendoakan mereka mudah turun berat
    .
    Hari timbang adalah sekali dalam seminggu iaitu setiap 5-7 hari
    Ohhhh yesss peserta akan mendapat result timbangan seawal 5-7 hari yang pertama ☺️
    .
    Dan video dan akhir (untuk setiap bulan) pula akan memperlihatkan muka dah bertambah runcing, kulit dah makin cerah, pinggang dah makin ramping dan perut pula dah makin kempis
    .
    Jika saya dan peserta saya boleh turun lemak, Insyallah anda semua pun boleh
    .
    Hari ini juga saya buka penyertaan untuk Musim Mei Kurus Online Coaching Edisi Ramadhan
    .
    Tak kisah lah, Ramadhan tahun ni kita masih PKP atau tidak, yang penting kita kempiskan perut, peha dan semuanya sebelum RAYA💃🏻💃🏻💃🏻
    .

    KURUS ONLINE COACHING SESI RAMADHAN
    + FREE SAHUR & FREE IFTAR + PAKEJ HOME WORKOUT 🏋️‍♀️
    .
    CLICK LINK DI BIO SAYA @huda.riz4l UNTUK INFO KEMASUKAN SESI RAMADHAN
    .
    Benefit program:
    ✅ Cara kempiskan perut
    ✅ Cara kecilkan badan
    ✅ Cara tingkatkan metabolisma badan walaupun umur dah lebih 40
    ✅ Cara bersenam dengan betul
    ✅ Cara untuk optimumkan penurunan berat badan
    .
    TURUN BERAT DENGAN MUDAH
    .
    COACH HUDA ➡️ 019 650 6106
    COACH RIZAL ➡️ 019 209 5618
    .
    #coachhuda #teamhudarizal #mco #ramadhan #resepi #freedelivery #kualalumpur #gombak #bangi #onlineshoppingmalaysia #menu #menudiet #seluar #seluarmurah #seluarpalazo #seluarmuslimah #bajuraya #puasa #subangjaya #fooddeliverykl #fooddeliverybangi #nasigoreng #nasilemak #makan #makanmakan #makanan #makansihat

  •  4  0  11 minutes ago
  • Belom pernah coba nasi ijo? Coba dehhhh bakal ketagihan buanget rasa enak harga murmer cm 15rb aja. Klo pesen diatas 5 pax hrg bs lbh murah dan free ongkir. Buruan pesen yaaaa
  • Belom pernah coba nasi ijo? Coba dehhhh bakal ketagihan buanget rasa enak harga murmer cm 15rb aja. Klo pesen diatas 5 pax hrg bs lbh murah dan free ongkir. Buruan pesen yaaaa

  •  0  1  19 minutes ago
  • Destinasi terakhir untuk delivery Nasi Pandan Berlemak by @familiciouskitchen pagi tadi .. Alhamdulillah, rezeki hari ini..
Tempahan ke 7 tempat dengan bantuan 3 orang runner tambahan.

Terima kasih atas tempahan anda. Ada yang tanya, order macam biasa tu, memang tak buat ke?

Minta maaf ye, bukan tak hantar, tapi waktu PKP ni, semua delivery akan dilakukan oleh 3rd party macam Lalamove atau BungkusIt disebabkan runner kami tak boleh keluar jauh sangat.

Jadi kami lebih fokus untuk tempahan bulk order buat masa ni.. Ingin membuat tempahan set Nasi Pandan Berlemak kami?

Hubungi nombor dibawah untuk pertanyaan dan maklumat lanjut

#nasilemak #nasilemakpandan #nasilemakpandan #nasilemakpadu #nasipandanberlemak #nasilemakayamberempah #nasilemakayam #nasilemakayamgoreng #malaysiandelights #malaysian #malaysianfood #asianfood #nasilemakpower #nasilemakchickenchop #nasilemakchickengrill #peniagajalanan #bandartunhusseinonn #cherasperdana #nasilemaktelurmata
  • Destinasi terakhir untuk delivery Nasi Pandan Berlemak by @familiciouskitchen pagi tadi .. Alhamdulillah, rezeki hari ini..
    Tempahan ke 7 tempat dengan bantuan 3 orang runner tambahan.

    Terima kasih atas tempahan anda. Ada yang tanya, order macam biasa tu, memang tak buat ke?

    Minta maaf ye, bukan tak hantar, tapi waktu PKP ni, semua delivery akan dilakukan oleh 3rd party macam Lalamove atau BungkusIt disebabkan runner kami tak boleh keluar jauh sangat.

    Jadi kami lebih fokus untuk tempahan bulk order buat masa ni.. Ingin membuat tempahan set Nasi Pandan Berlemak kami?

    Hubungi nombor dibawah untuk pertanyaan dan maklumat lanjut

    #nasilemak #nasilemakpandan #nasilemakpandan #nasilemakpadu #nasipandanberlemak #nasilemakayamberempah #nasilemakayam #nasilemakayamgoreng #malaysiandelights #malaysian #malaysianfood #asianfood #nasilemakpower #nasilemakchickenchop #nasilemakchickengrill #peniagajalanan #bandartunhusseinonn #cherasperdana #nasilemaktelurmata

  •  0  0  43 minutes ago
  • YESSA We will remain open as usual during this time. Call us, text us or slide into our DMs and we will help you with orders and any enquiry :)
.
We are also available via GrabFood (if you live within 3km radius) If not, we deliver island wide - a small fee of $3-$10 will be imposed to help cover our fuel costs because we are delivering ourselves :) All contact information are listed on our profile.
.
If you need someone to talk to, we are here too ❤️💕 #sgunited #stayhome
  • YESSA We will remain open as usual during this time. Call us, text us or slide into our DMs and we will help you with orders and any enquiry :)
    .
    We are also available via GrabFood (if you live within 3km radius) If not, we deliver island wide - a small fee of $3-$10 will be imposed to help cover our fuel costs because we are delivering ourselves :) All contact information are listed on our profile.
    .
    If you need someone to talk to, we are here too ❤️💕 #sgunited #stayhome

  •  9  2  1 hour ago
  • Info terbaru CONVID 19 boleh Hidup dipermukaan Barang², ikut jenis material. Semaga bermanfaat 📝 .
.
Dalam COACHING TRANSFORMASI MARISLIMFITONLINE turun berat badan 5-10kg💪🏻
semua kita ada 🤩
.
.
Untuk 👨🏻‍🏫 PROGRAM NAK KURUS slim&fit!! tips kesihatan, 👨🏻‍🔬senaman 🏃🏻‍♂️dan meal plan ikut macros 🍱🥗
.
.
BM
📲+60128499360
ENG
📲+60128171030
.
SILAKAN TAG KAWAN YG NAK KURUS SLiM FiT..👍🏻
. .
#nasilemak #bajurayaterkini 
#kurussebelumraya
#covıd19 #viralpost
#sabahsabah #herbaliferesults
  • Info terbaru CONVID 19 boleh Hidup dipermukaan Barang², ikut jenis material. Semaga bermanfaat 📝 .
    .
    Dalam COACHING TRANSFORMASI MARISLIMFITONLINE turun berat badan 5-10kg💪🏻
    semua kita ada 🤩
    .
    .
    Untuk 👨🏻‍🏫 PROGRAM NAK KURUS slim&fit!! tips kesihatan, 👨🏻‍🔬senaman 🏃🏻‍♂️dan meal plan ikut macros 🍱🥗
    .
    .
    BM
    📲+60128499360
    ENG
    📲+60128171030
    .
    SILAKAN TAG KAWAN YG NAK KURUS SLiM FiT..👍🏻
    . .
    #nasilemak #bajurayaterkini
    #kurussebelumraya
    #covıd19 #viralpost
    #sabahsabah #herbaliferesults

  •  0  0  1 hour ago
  • Info terbaru CONVID 19 boleh Hidup dipermukaan Barang², ikut jenis material. Semaga bermanfaat 📝 .
.
Dalam COACHING TRANSFORMASI MARISLIMFITONLINE turun berat badan 5-10kg💪🏻
semua kita ada 🤩
.
.
Untuk 👨🏻‍🏫 PROGRAM NAK KURUS slim&fit!! tips kesihatan, 👨🏻‍🔬senaman 🏃🏻‍♂️dan meal plan ikut macros 🍱🥗
.
.
BM
📲+60128499360
ENG
📲+60128171030
.
SILAKAN TAG KAWAN YG NAK KURUS SLiM FiT..👍🏻
. .
#nasilemak #bajurayaterkini 
#kurussebelumraya
#covıd19 #viralpost
#sabahsabah #herbaliferesults
  • Info terbaru CONVID 19 boleh Hidup dipermukaan Barang², ikut jenis material. Semaga bermanfaat 📝 .
    .
    Dalam COACHING TRANSFORMASI MARISLIMFITONLINE turun berat badan 5-10kg💪🏻
    semua kita ada 🤩
    .
    .
    Untuk 👨🏻‍🏫 PROGRAM NAK KURUS slim&fit!! tips kesihatan, 👨🏻‍🔬senaman 🏃🏻‍♂️dan meal plan ikut macros 🍱🥗
    .
    .
    BM
    📲+60128499360
    ENG
    📲+60128171030
    .
    SILAKAN TAG KAWAN YG NAK KURUS SLiM FiT..👍🏻
    . .
    #nasilemak #bajurayaterkini
    #kurussebelumraya
    #covıd19 #viralpost
    #sabahsabah #herbaliferesults

  •  0  0  1 hour ago
  • Info terbaru CONVID 19 boleh Hidup dipermukaan Barang², ikut jenis material. Semaga bermanfaat 📝 .
.
Dalam COACHING TRANSFORMASI MARISLIMFITONLINE turun berat badan 5-10kg💪🏻
semua kita ada 🤩
.
.
Untuk 👨🏻‍🏫 PROGRAM NAK KURUS slim&fit!! tips kesihatan, 👨🏻‍🔬senaman 🏃🏻‍♂️dan meal plan ikut macros 🍱🥗
.
.
BM
📲+60128499360
ENG
📲+60128171030
.
SILAKAN TAG KAWAN YG NAK KURUS SLiM FiT..👍🏻
. .
#nasilemak #bajurayaterkini 
#kurussebelumraya
#covıd19 #viralpost
#sabahsabah #herbaliferesults
  • Info terbaru CONVID 19 boleh Hidup dipermukaan Barang², ikut jenis material. Semaga bermanfaat 📝 .
    .
    Dalam COACHING TRANSFORMASI MARISLIMFITONLINE turun berat badan 5-10kg💪🏻
    semua kita ada 🤩
    .
    .
    Untuk 👨🏻‍🏫 PROGRAM NAK KURUS slim&fit!! tips kesihatan, 👨🏻‍🔬senaman 🏃🏻‍♂️dan meal plan ikut macros 🍱🥗
    .
    .
    BM
    📲+60128499360
    ENG
    📲+60128171030
    .
    SILAKAN TAG KAWAN YG NAK KURUS SLiM FiT..👍🏻
    . .
    #nasilemak #bajurayaterkini
    #kurussebelumraya
    #covıd19 #viralpost
    #sabahsabah #herbaliferesults

  •  1  0  1 hour ago
  • 😱15% ᴏꜰꜰ ꜰᴏʀ ᴛᴀᴋᴇ ᴀᴡᴀʏ/ᴅᴇʟɪᴠᴇʀʏ ᴏɴʟʏ!😱 Let us deliver to your door step~ 🚵‍♂️💨💨💨
Meals Station Outlets Operating Now ✅Menara UOA
✅KL SENTRAL 📞Call / WhatsApp : wa.me/60123456852 🌏Order online: http://order.mealsstation.com.my 
Promotion only available for Meals Delivery

May find us from our deliveries partner too #FoodPanda #GrabFood #DeliveryEat 👍👍👍 Our Delivery Services working hours from 10am-7pm. 
#StayHealthy #StayStrong #JomTaPao #Covid19 #LocalFood #DeliveryService #BestFoodInTown #MelayuFood 
#NasiLemak #Sambal #Egg #SelfPickUp #KL #Malaysia #14days #cucitangan #washhand #wearmask #OrderFood 
#OnlineOrder #Tempahan #PleaseStayAtHome #TolongDudukRumah #JagaKebersihan #KekalJarak1Meter #SocialDistance #DoItRight
  • 😱15% ᴏꜰꜰ ꜰᴏʀ ᴛᴀᴋᴇ ᴀᴡᴀʏ/ᴅᴇʟɪᴠᴇʀʏ ᴏɴʟʏ!😱 Let us deliver to your door step~ 🚵‍♂️💨💨💨
    Meals Station Outlets Operating Now ✅Menara UOA
    ✅KL SENTRAL 📞Call / WhatsApp : wa.me/60123456852 🌏Order online: http://order.mealsstation.com.my
    Promotion only available for Meals Delivery

    May find us from our deliveries partner too #FoodPanda #GrabFood #DeliveryEat 👍👍👍 Our Delivery Services working hours from 10am-7pm.
    #StayHealthy #StayStrong #JomTaPao #Covid19 #LocalFood #DeliveryService #BestFoodInTown #MelayuFood
    #NasiLemak #Sambal #Egg #SelfPickUp #KL #Malaysia #14days #cucitangan #washhand #wearmask #OrderFood
    #OnlineOrder #Tempahan #PleaseStayAtHome #TolongDudukRumah #JagaKebersihan #KekalJarak1Meter #SocialDistance #DoItRight

  •  1  0  1 hour ago
  • Dear friends, we are now on Beep Delivery! Follow the steps above to place your order. There are some shortcomings but do try it out & let us know. Fatty Rice & awesome coffee at your doorstep now! 😋 https://thirtyseconds.beepit.co/ordering

#supportlocal #keepcalmanddrinkkopi #stayathome #stayhome #staysafe #stayhealthy #dudukrumah #kitajagakita #flattenthecurve #april #pain #thistooshallpass #忍 #menu #food #cafe #thirtyseconds #30secondsmalaysia #bandarsridamansara #coffee #coffeeshop #latteart #friedchicken #nasilemak #food #cafehoppingmalaysia #cafehopping #eatdrinkkl #makan #guiltfree
  • Dear friends, we are now on Beep Delivery! Follow the steps above to place your order. There are some shortcomings but do try it out & let us know. Fatty Rice & awesome coffee at your doorstep now! 😋 https://thirtyseconds.beepit.co/ordering

    #supportlocal #keepcalmanddrinkkopi #stayathome #stayhome #staysafe #stayhealthy #dudukrumah #kitajagakita #flattenthecurve #april #pain #thistooshallpass #忍 #menu #food #cafe #thirtyseconds #30secondsmalaysia #bandarsridamansara #coffee #coffeeshop #latteart #friedchicken #nasilemak #food #cafehoppingmalaysia #cafehopping #eatdrinkkl #makan #guiltfree

  •  15  3  2 hours ago
  • Kembali ats permintaan ramai!

Open Order Nasi Lemak Nawaq

Dinner ESOK 7/4 (Selasa) ⛔ Close Order 9 pagi Selasa

NASI LEMAK AYAM REMPAH (RM 6)
(NASI LEMAK + IKAN BILIS + TELUR SEPARUH + AYAM GORENG REMPAH + TIMUN + SAMBAL)

Tiada Minimun Order
Start COD 5 PTG hingga selesai 
Delivery/Cod Kawasan Sekitar
-Taman Bersatu
-Taman Jelutong
-Taman Jati
-Taman Keranji
-Taman Berlian
-Taman Selasih
-Taman Seroja
-Air Merah

#restrictofmovement
#nasilemaknawaq
#nasilemakkulim
#nasilemaklover 
#nasilemak 
#tamanbersatukulim
#kulim
#kedah
  • Kembali ats permintaan ramai!

    Open Order Nasi Lemak Nawaq

    Dinner ESOK 7/4 (Selasa) ⛔ Close Order 9 pagi Selasa

    NASI LEMAK AYAM REMPAH (RM 6)
    (NASI LEMAK + IKAN BILIS + TELUR SEPARUH + AYAM GORENG REMPAH + TIMUN + SAMBAL)

    Tiada Minimun Order
    Start COD 5 PTG hingga selesai
    Delivery/Cod Kawasan Sekitar
    -Taman Bersatu
    -Taman Jelutong
    -Taman Jati
    -Taman Keranji
    -Taman Berlian
    -Taman Selasih
    -Taman Seroja
    -Air Merah

    #restrictofmovement
    #nasilemaknawaq
    #nasilemakkulim
    #nasilemaklover
    #nasilemak
    #tamanbersatukulim
    #kulim
    #kedah

  •  9  0  2 hours ago
  • MCO D20 Lunch . Cooked a bit too much lunch today. Looks like this will make for another meal . Curry chicken was cooked last time but defrosted and flavour seems better today . Carb overload . Better get busy otherwise I will doze off . #muchelinmcomeal #nasibiru #nasilemak
  • MCO D20 Lunch . Cooked a bit too much lunch today. Looks like this will make for another meal . Curry chicken was cooked last time but defrosted and flavour seems better today . Carb overload . Better get busy otherwise I will doze off . #muchelinmcomeal #nasibiru #nasilemak

  •  16  3  3 hours ago
  • Lockdown day 20 days - #Nasilemak home style. A truly Malaysian number one food. Consist of rice cooked in coconut milk with Pandan leave (asian vanilla), sambal ikan bilis (anchovies chili paste) along with egg, cucumber and fried anchovies.
  • Lockdown day 20 days - #Nasilemak home style. A truly Malaysian number one food. Consist of rice cooked in coconut milk with Pandan leave (asian vanilla), sambal ikan bilis (anchovies chili paste) along with egg, cucumber and fried anchovies.

  •  1  0  3 hours ago
  • Kecewa sungguh bila baca komen dari netizen. Mereka mempertikai kenapa seorang pesawah masih tidak duduk di rumah sebaliknya masih berada di tengah bendang. Kesedaran tentang food security masih kita pandang mudah.

1. Beras yang kita guna di Malaysia adalah 70% dari dalam negara dan 30% adalah beras import.

2.  Pada 25 Mac 2020 ,Perdana Menteri Vietnam, Nguyen Xuan Phuc dah umum nak tangguh dulu semua kontrak eksport beras. Kerajaan Vietnam nak pastikan food security negara masih terjamin untuk suap mulut rakyat sendiri sebelum jual kepada negara lain. Langkah diatur untuk persediaan hadap pandemic COVID-19.

3. Kemungkinan negara pengeksport lain akan turut ambil langkah yang sama.

4. Kita beli beras paling banyak dengan Vietnam. Tahun lalu, 550,000 tan beras dari keseluruhan 950,000 tan beras yang diimport adalah dari Vietnam. Maknanya, 57 % beras untuk pasaran Malaysia dari peluh pesawah Vietnam.

5. Apa pun,buat masa sekarang usah panik. MOA dah keluar statement,negara kita masih ada 523,000 tan stok beras. Purata beras rakyat Malaysia guna untuk tiap bulan adalah 200,000 tan .Jadi,kita masih mampu bertahan untuk 2.62 bulan.

6. Inilah sebab kenapa pesawah tempatan masih perlu untuk turun. Kalau tidak mana nak gagau beras musim wabak bencana begini.

7. Apa yang penting, penggunaan beras mestilah secara berhemah. Tidak boleh lebih dari norma kebiasaan.Kalau biasa tanak nasi tiga cawan sekali masak untuk 5 beranak,masak lah tiga cawan juga dalam tempoh PKP berlangsung. Kalau boleh kurangkan dan lebih cermat, itu lagi bagus.

8. Hakikatnya,semua dari kita kena lebih bersedia untuk menghadapi gelombang COVID-19 yang kemungkinan akan terus bertambah parah dari hari ke hari. Bersedia tidak sama maksud dengan panik.

Ahmad Zakwan
Moga jelas buat yang samar.

Rujukan
1. Vietnam to halt signing new rice export contracts until March 28

https://www.thestar.com.my/news/regional/2020/03/25/vietnam-to-halt-signing-new-rice-export-contracts-until-march-28
.
Kredit : Ahmad Zakwan Zakaria
.
.
.
#beras #nasi #nasigoreng #nasilemak #nasikakwok #nasibujang #nasikerabu #nasiayam #nasiberiyani #nasiberiani #nasikandar #nasicampur #nasigorengpattaya
  • Kecewa sungguh bila baca komen dari netizen. Mereka mempertikai kenapa seorang pesawah masih tidak duduk di rumah sebaliknya masih berada di tengah bendang. Kesedaran tentang food security masih kita pandang mudah.

    1. Beras yang kita guna di Malaysia adalah 70% dari dalam negara dan 30% adalah beras import.

    2. Pada 25 Mac 2020 ,Perdana Menteri Vietnam, Nguyen Xuan Phuc dah umum nak tangguh dulu semua kontrak eksport beras. Kerajaan Vietnam nak pastikan food security negara masih terjamin untuk suap mulut rakyat sendiri sebelum jual kepada negara lain. Langkah diatur untuk persediaan hadap pandemic COVID-19.

    3. Kemungkinan negara pengeksport lain akan turut ambil langkah yang sama.

    4. Kita beli beras paling banyak dengan Vietnam. Tahun lalu, 550,000 tan beras dari keseluruhan 950,000 tan beras yang diimport adalah dari Vietnam. Maknanya, 57 % beras untuk pasaran Malaysia dari peluh pesawah Vietnam.

    5. Apa pun,buat masa sekarang usah panik. MOA dah keluar statement,negara kita masih ada 523,000 tan stok beras. Purata beras rakyat Malaysia guna untuk tiap bulan adalah 200,000 tan .Jadi,kita masih mampu bertahan untuk 2.62 bulan.

    6. Inilah sebab kenapa pesawah tempatan masih perlu untuk turun. Kalau tidak mana nak gagau beras musim wabak bencana begini.

    7. Apa yang penting, penggunaan beras mestilah secara berhemah. Tidak boleh lebih dari norma kebiasaan.Kalau biasa tanak nasi tiga cawan sekali masak untuk 5 beranak,masak lah tiga cawan juga dalam tempoh PKP berlangsung. Kalau boleh kurangkan dan lebih cermat, itu lagi bagus.

    8. Hakikatnya,semua dari kita kena lebih bersedia untuk menghadapi gelombang COVID-19 yang kemungkinan akan terus bertambah parah dari hari ke hari. Bersedia tidak sama maksud dengan panik.

    Ahmad Zakwan
    Moga jelas buat yang samar.

    Rujukan
    1. Vietnam to halt signing new rice export contracts until March 28

    https://www.thestar.com.my/news/regional/2020/03/25/vietnam-to-halt-signing-new-rice-export-contracts-until-march-28
    .
    Kredit : Ahmad Zakwan Zakaria
    .
    .
    .
    #beras #nasi #nasigoreng #nasilemak #nasikakwok #nasibujang #nasikerabu #nasiayam #nasiberiyani #nasiberiani #nasikandar #nasicampur #nasigorengpattaya

  •  102  5  3 hours ago
  • PERMINTAAN DAH DIKABULKAN
.
Setiap hari Isnin ramai yang kata menghadapi Monday Blues dan berharap weekend yang panjang ☺️
Alhamdulilah Allah dah kabulkan. Dah 3 kali Isnin kita duduk di rumah. Bukan setakat Isnin je.... dah berminggu-minggu☺️
.
Duduk rumah bukan penghalanh diet ☺️ jika kita betul-betul nekad nak kurus
Duduk rumahlah paling mudah nak kuruskan badan
.
Masak sendiri
Tak makan luar
Terhindar dari MSG dan perisa yang berlebihan
.
Apa khabar berat badan kita di hari ke-20 #pkp?
.

KURUS ONLINE COACHING SESI RAMADHAN
+ FREE SAHUR & FREE IFTAR + PAKEJ HOME WORKOUT 🏋️‍♀️
.
CLICK LINK DI BIO SAYA @huda.riz4l UNTUK INFO KEMASUKAN SESI RAMADHAN
.
Benefit program:
✅ Cara kempiskan perut
✅ Cara kecilkan badan
✅ Cara tingkatkan metabolisma badan walaupun umur dah lebih 40
✅ Cara bersenam dengan betul
✅ Cara untuk optimumkan penurunan berat badan
.
TURUN BERAT DENGAN MUDAH
.
COACH HUDA ➡️ 019 650 6106
COACH RIZAL ➡️ 019 209 5618
.
#coachhuda #teamhudarizal #mco #ramadhan #resepi #freedelivery #kualalumpur #gombak #bangi #onlineshoppingmalaysia #menu #menudiet #seluar #seluarmurah #seluarpalazo #seluarmuslimah #bajuraya #puasa #subangjaya #fooddeliverykl #fooddeliverybangi #nasigoreng #nasilemak #makan #makanmakan #makanan #makansihat
  • PERMINTAAN DAH DIKABULKAN
    .
    Setiap hari Isnin ramai yang kata menghadapi Monday Blues dan berharap weekend yang panjang ☺️
    Alhamdulilah Allah dah kabulkan. Dah 3 kali Isnin kita duduk di rumah. Bukan setakat Isnin je.... dah berminggu-minggu☺️
    .
    Duduk rumah bukan penghalanh diet ☺️ jika kita betul-betul nekad nak kurus
    Duduk rumahlah paling mudah nak kuruskan badan
    .
    Masak sendiri
    Tak makan luar
    Terhindar dari MSG dan perisa yang berlebihan
    .
    Apa khabar berat badan kita di hari ke-20 #pkp?
    .

    KURUS ONLINE COACHING SESI RAMADHAN
    + FREE SAHUR & FREE IFTAR + PAKEJ HOME WORKOUT 🏋️‍♀️
    .
    CLICK LINK DI BIO SAYA @huda.riz4l UNTUK INFO KEMASUKAN SESI RAMADHAN
    .
    Benefit program:
    ✅ Cara kempiskan perut
    ✅ Cara kecilkan badan
    ✅ Cara tingkatkan metabolisma badan walaupun umur dah lebih 40
    ✅ Cara bersenam dengan betul
    ✅ Cara untuk optimumkan penurunan berat badan
    .
    TURUN BERAT DENGAN MUDAH
    .
    COACH HUDA ➡️ 019 650 6106
    COACH RIZAL ➡️ 019 209 5618
    .
    #coachhuda #teamhudarizal #mco #ramadhan #resepi #freedelivery #kualalumpur #gombak #bangi #onlineshoppingmalaysia #menu #menudiet #seluar #seluarmurah #seluarpalazo #seluarmuslimah #bajuraya #puasa #subangjaya #fooddeliverykl #fooddeliverybangi #nasigoreng #nasilemak #makan #makanmakan #makanan #makansihat

  •  64  1  3 hours ago

Top #nasilemak Posts

  • 🙆‍♀️🙆🏻‍♂️ When was the last time you had Nasi Lemak😅... #DudukRumah
  • 🙆‍♀️🙆🏻‍♂️ When was the last time you had Nasi Lemak😅... #DudukRumah

  •  395  2  1 April, 2020
  • Nasi Lemak with prawn sambal 🤤
#sonianlldinner
  • Nasi Lemak with prawn sambal 🤤
    #sonianlldinner

  •  1,686  41  17 March, 2020
  • Nasi lemak (rice cooked in coconut milk, w dishes). .
.
I ♥️ eating nasi lemak, my gastronomic weakness! 😋
.
I used whatever ingredients I’ve in my fridge & pantry to whip up a basic nasi lemak, with store bought fish cakes & otah (chili fish paste). So good! 👍🏼
.
.
#nasilemak #homecooking #homecooked #stayhome #stayhometoflattenthecurve .
.
#sgfoodiary  #sgfoodeats  #sgfoodies #sgeats #instafood #foodporn  #foodgasm #foodpics #foodpicture #foodpicsdaily #foodpictures #sgigfoodies #sgfoodlover #foodphotography #foodiegram #paulinechiak #cameraeatsfirst #sgfoodstagram #instafoodsg #whati8today #sgfoodblogger #burpple #burpplesg
.
.
  • Nasi lemak (rice cooked in coconut milk, w dishes). .
    .
    I ♥️ eating nasi lemak, my gastronomic weakness! 😋
    .
    I used whatever ingredients I’ve in my fridge & pantry to whip up a basic nasi lemak, with store bought fish cakes & otah (chili fish paste). So good! 👍🏼
    .
    .
    #nasilemak #homecooking #homecooked #stayhome #stayhometoflattenthecurve .
    .
    #sgfoodiary #sgfoodeats #sgfoodies #sgeats #instafood #foodporn #foodgasm #foodpics #foodpicture #foodpicsdaily #foodpictures #sgigfoodies #sgfoodlover #foodphotography #foodiegram #paulinechiak #cameraeatsfirst #sgfoodstagram #instafoodsg #whati8today #sgfoodblogger #burpple #burpplesg
    .
    .

  •  537  16  28 March, 2020
  • A final lunch outdoors before lockdown in Malaysia. I randomly walked into a coffee shop in Damansara Perdana to check out options and found an economy rice stall with lovely Malay-style plant-based options. Once I was done selecting my veg, the stall lady proceeded to place half a hard-boiled egg and cucumber slices onto my plate. Confused about the add-ons, I asked if she could remove the egg, which she had no problem doing. She then asked if I wanted peanuts. Yeah cool! I sat down and took my first spoonful of the rice, got hit with a familiar taste, and finally understood: it was a NASI LEMAK stall. The reason why I assumed it wasn’t was because most other nasi lemak stalls I’ve encountered almost exclusively offer meat sides. I loved the home-cooked flavors of this meal and the lady even threw in an extra spoonful of kangkung... just because! Personal touches like these always remind me why I prefer supporting small businesses over multinational food chains. The price point doesn’t hurt too... this filling meal only set me back RM6.00.

We’re heading into foreign waters with this pandemic, so may all my Malaysian friends take all measures needed to stay healthy, safe, and be kind to each other during this strange time.
  • A final lunch outdoors before lockdown in Malaysia. I randomly walked into a coffee shop in Damansara Perdana to check out options and found an economy rice stall with lovely Malay-style plant-based options. Once I was done selecting my veg, the stall lady proceeded to place half a hard-boiled egg and cucumber slices onto my plate. Confused about the add-ons, I asked if she could remove the egg, which she had no problem doing. She then asked if I wanted peanuts. Yeah cool! I sat down and took my first spoonful of the rice, got hit with a familiar taste, and finally understood: it was a NASI LEMAK stall. The reason why I assumed it wasn’t was because most other nasi lemak stalls I’ve encountered almost exclusively offer meat sides. I loved the home-cooked flavors of this meal and the lady even threw in an extra spoonful of kangkung... just because! Personal touches like these always remind me why I prefer supporting small businesses over multinational food chains. The price point doesn’t hurt too... this filling meal only set me back RM6.00.

    We’re heading into foreign waters with this pandemic, so may all my Malaysian friends take all measures needed to stay healthy, safe, and be kind to each other during this strange time.

  •  119  11  17 March, 2020
  • ALI NASI LEMAK!⁣
.⁣
📌JANGAN LUPA JUGA...⁣⁣⁣⁣⁣
👍🏻 LIKE...⁣⁣⁣⁣⁣⁣
💬 KOMEN...⁣⁣⁣⁣⁣⁣
👥 FOLLOW JUGA @jktfooddestination & @kevinchandra88 ....⁣⁣⁣⁣⁣⁣
Untuk Mensupport kita untuk update info kuliner paling hits setiap harinya guys 😁👍🏻⁣⁣⁣
⁣⁣⁣
❗️🛎TURN ON POST NOTIFICATION UNTUK INFO KULINER TERUPDATE ⁣⁣⁣⁣⁣⁣
❗️🛎 TURN ON POST NOTIFICATION UNTUK INFO KULINER TERUPDATE⁣⁣⁣
⁣
YOUTUBE: JKTFODDESTINATION⁣
⁣⁣⁣
Credit by @perutkarets ⁣
⁣
SAVE! Buat yang rencana ke Penang wajib cobain ini 😁👍🏻⁣
⁣
Nasi nya lemaknya sedikit berbeda dengan nasi lemak di jakarta, kalau nasi lemak disini rasa nya tidak gurih, tapi sambalnya yang enak dan topping udang, sotong, ikan yang juga fresh banget.⁣
⁣⁣⁣
🔥Nasi Lemak⁣
🏫 Ali Nasi Lemak⁣
🚗 Sriweld Food Court, Penang⁣
⏰ 7:00-15:00⁣
💸 1.80 RM⁣⁣⁣⁣⁣
⁣
⁣⁣ #alinasilemak
  • ALI NASI LEMAK!⁣
    .⁣
    📌JANGAN LUPA JUGA...⁣⁣⁣⁣⁣
    👍🏻 LIKE...⁣⁣⁣⁣⁣⁣
    💬 KOMEN...⁣⁣⁣⁣⁣⁣
    👥 FOLLOW JUGA @jktfooddestination & @kevinchandra88 ....⁣⁣⁣⁣⁣⁣
    Untuk Mensupport kita untuk update info kuliner paling hits setiap harinya guys 😁👍🏻⁣⁣⁣
    ⁣⁣⁣
    ❗️🛎TURN ON POST NOTIFICATION UNTUK INFO KULINER TERUPDATE ⁣⁣⁣⁣⁣⁣
    ❗️🛎 TURN ON POST NOTIFICATION UNTUK INFO KULINER TERUPDATE⁣⁣⁣

    YOUTUBE: JKTFODDESTINATION⁣
    ⁣⁣⁣
    Credit by @perutkarets

    SAVE! Buat yang rencana ke Penang wajib cobain ini 😁👍🏻⁣

    Nasi nya lemaknya sedikit berbeda dengan nasi lemak di jakarta, kalau nasi lemak disini rasa nya tidak gurih, tapi sambalnya yang enak dan topping udang, sotong, ikan yang juga fresh banget.⁣
    ⁣⁣⁣
    🔥Nasi Lemak⁣
    🏫 Ali Nasi Lemak⁣
    🚗 Sriweld Food Court, Penang⁣
    ⏰ 7:00-15:00⁣
    💸 1.80 RM⁣⁣⁣⁣⁣

    ⁣⁣ #alinasilemak

  •  1,642  35  22 hours ago
  • Nasi Lemak - 🍗 leg, coconut rice, anchovies (so so crispy 😋), peanuts, cucumber, fried egg, sambal.
  • Nasi Lemak - 🍗 leg, coconut rice, anchovies (so so crispy 😋), peanuts, cucumber, fried egg, sambal.

  •  276  17  2 April, 2020
  • ⁣⁣
We all have our own favorite nasi lemaks.  I love those from the mysterious granny at midnight in Boon Lay, Ponggol Nasi Lemak and Coconut Club, just to name a few. ⁣⁣
⁣⁣
Li Xing has been creeping slowly into my heart though, and I dun think I’ve seen Li Xing on anyone’s list of favorite nasi lemaks so far. ⁣⁣
⁣⁣⁣⁣
The basic ingredients that go into making the coconut rice is simply coconut milk and salt, with other recipes involving pandan leaves, ginger, onion and even lemongrass in varying combinations to add to the fragrance. The resultant coconut milk infused rice from different stalls thus have vastly different characters. ⁣⁣
⁣⁣
The rice is what I love about the version at Li Xing the most.  It is not overly oily or overpowering, resulting in a fluffy and fragrant mix. ⁣⁣⁣⁣
⁣⁣⁣⁣
The ikan bilis and peanut sambal mix was too addictive, and obviously the owners knew it cos they also sold these separately in takeaway containers. ⁣⁣
⁣⁣
The sambal is sweet with just enough fire, a level that agrees with me, but I can understand how most would prefer perhaps a little more spice in there.⁣⁣⁣⁣
⁣⁣⁣⁣
Reviews of the chicken wing / drumstick were what brought me to Li Xing initially.  However, on my first visit, the wing was cold and lost the crisp, though it was well marinated and I can totally imagine its taste if it was warm and fresh from its hot oil jacuzzi. ⁣⁣⁣⁣
The wings were indeed much better on my return visits. ⁣⁣
⁣⁣⁣⁣
___________________________⁣⁣⁣⁣
⁣⁣⁣⁣
#nasilemak #jiaklocal #uncagestreetfood #sghawker #hawkerfood #sambal #burpple #singaporeinsiders #hungrygowhere #exploresingapore #foodgasm #instafood_sg #ourhawkerculture #vscofood #foodstagram #singaporeeats #eatoutsg #foodpornsg #sgfoodie #hawkerfoodsg #foodspotting #whati8today #eatersg #igsg #exploresingaporeeats #yum #openricesg #comfortfood #sambal #instasg ⁣⁣⁣⁣
⁣⁣⁣⁣
  • ⁣⁣
    We all have our own favorite nasi lemaks. I love those from the mysterious granny at midnight in Boon Lay, Ponggol Nasi Lemak and Coconut Club, just to name a few. ⁣⁣
    ⁣⁣
    Li Xing has been creeping slowly into my heart though, and I dun think I’ve seen Li Xing on anyone’s list of favorite nasi lemaks so far. ⁣⁣
    ⁣⁣⁣⁣
    The basic ingredients that go into making the coconut rice is simply coconut milk and salt, with other recipes involving pandan leaves, ginger, onion and even lemongrass in varying combinations to add to the fragrance. The resultant coconut milk infused rice from different stalls thus have vastly different characters. ⁣⁣
    ⁣⁣
    The rice is what I love about the version at Li Xing the most. It is not overly oily or overpowering, resulting in a fluffy and fragrant mix. ⁣⁣⁣⁣
    ⁣⁣⁣⁣
    The ikan bilis and peanut sambal mix was too addictive, and obviously the owners knew it cos they also sold these separately in takeaway containers. ⁣⁣
    ⁣⁣
    The sambal is sweet with just enough fire, a level that agrees with me, but I can understand how most would prefer perhaps a little more spice in there.⁣⁣⁣⁣
    ⁣⁣⁣⁣
    Reviews of the chicken wing / drumstick were what brought me to Li Xing initially. However, on my first visit, the wing was cold and lost the crisp, though it was well marinated and I can totally imagine its taste if it was warm and fresh from its hot oil jacuzzi. ⁣⁣⁣⁣
    The wings were indeed much better on my return visits. ⁣⁣
    ⁣⁣⁣⁣
    ___________________________⁣⁣⁣⁣
    ⁣⁣⁣⁣
    #nasilemak #jiaklocal #uncagestreetfood #sghawker #hawkerfood #sambal #burpple #singaporeinsiders #hungrygowhere #exploresingapore #foodgasm #instafood_sg #ourhawkerculture #vscofood #foodstagram #singaporeeats #eatoutsg #foodpornsg #sgfoodie #hawkerfoodsg #foodspotting #whati8today #eatersg #igsg #exploresingaporeeats #yum #openricesg #comfortfood #sambal #instasg ⁣⁣⁣⁣
    ⁣⁣⁣⁣

  •  142  4  1 April, 2020
  • I hope everyone’s not too bored at home! Since it’s discouraged to go out to eat nowadays, we’ve been taking out hawker food quite often and this was my brekkie the other day! 
Nasi Lemak and Mee fen mian (someone tell me what do u call this in eng lol) is some of my fav brekkie go to. I love adding lotsa sambal to mine too. So what has everyone been da-baoing from Hawkers lately? :)
  • I hope everyone’s not too bored at home! Since it’s discouraged to go out to eat nowadays, we’ve been taking out hawker food quite often and this was my brekkie the other day!
    Nasi Lemak and Mee fen mian (someone tell me what do u call this in eng lol) is some of my fav brekkie go to. I love adding lotsa sambal to mine too. So what has everyone been da-baoing from Hawkers lately? :)

  •  606  46  29 March, 2020