#malaysianfoodie Instagram Photos & Videos

malaysianfoodie - 122.7k posts

Hashtag Popularity

2.7
average comments
316.1
average likes

Latest #malaysianfoodie Posts

  • We want to thank you for giving us the opportunity to serve you. We are always open to hear feedback from you.Please feel free to comment on our food and services,and share your experiences with others.

Your loyalty and support is highly appreciated.We hope to see u again next time.
..........
..........
The SAPORI
NO 14, Jalan 3/7, Bangi Perdana,
Seksyen 3, Bandar Baru Bangi,
43650 Selangor Darul Ehsan
..........
🚗 🚗Waze/Google Map: Hot Station Bangi
..........
..........
👩‍🍳👨‍🍳BUSINESS HOURS:
📆Isnin-Ahad / Monday-Sunday:
🕐2.00pm-11.00pm
📆Jumaat / Friday:
🕓4.00pm-11.00pm
..........
..........
☎ 0382103586
📱0173066144
📱0193760055
..........
..........
🏍Delivery **terms&conditions apply
🍱Take Away
🍽 Dine In
Whatsapp : 0193760055
.........
.........
ARE YOU HOT ENOUGH?

#thesapori #hotstation #foodiegram #foodpornmalaysia #malaysianfoodie #instafood #westernfood #italianfood #pasta #makanbest #sedap #bangiperdana #bandarbarubangi #bangi
  • We want to thank you for giving us the opportunity to serve you. We are always open to hear feedback from you.Please feel free to comment on our food and services,and share your experiences with others.

    Your loyalty and support is highly appreciated.We hope to see u again next time.
    ..........
    ..........
    The SAPORI
    NO 14, Jalan 3/7, Bangi Perdana,
    Seksyen 3, Bandar Baru Bangi,
    43650 Selangor Darul Ehsan
    ..........
    🚗 🚗Waze/Google Map: Hot Station Bangi
    ..........
    ..........
    👩‍🍳👨‍🍳BUSINESS HOURS:
    📆Isnin-Ahad / Monday-Sunday:
    🕐2.00pm-11.00pm
    📆Jumaat / Friday:
    🕓4.00pm-11.00pm
    ..........
    ..........
    ☎ 0382103586
    📱0173066144
    📱0193760055
    ..........
    ..........
    🏍Delivery **terms&conditions apply
    🍱Take Away
    🍽 Dine In
    Whatsapp : 0193760055
    .........
    .........
    ARE YOU HOT ENOUGH?

    #thesapori #hotstation #foodiegram #foodpornmalaysia #malaysianfoodie #instafood #westernfood #italianfood #pasta #makanbest #sedap #bangiperdana #bandarbarubangi #bangi

  •  0  0  28 minutes ago
  • Its time to think all the good things you did today. Take lessons from your mistakes and hope for a better tomorrow. Wishing you a good night!

See u all tomorrow😘
..........
..........
🏢RESTORAN HOT STATION &
The SAPORI
NO 14, Jalan 3/7, Bangi Perdana,
Seksyen 3, Bandar Baru Bangi,
43650 Selangor Darul Ehsan
..........
🚗 🚗Waze/Google Map: Hot Station Bangi
..........
..........
👩‍🍳👨‍🍳BUSINESS HOURS:
📆Isnin-Ahad / Monday-Sunday:
🕐1.00pm-11.00pm
📆Jumaat / Friday:
🕓4.00pm-11.00pm
..........
..........
☎ 0382103586
📱0173066144
📱0193760055
..........
..........
🏍Delivery **terms&conditions apply
🍱Take Away
🍽 Dine In
Whatsapp : 0193760055
.........
.........
ARE YOU HOT ENOUGH?

#hotstationbangi #thesapori #food #foodiegram #foodpornmalaysia #malaysianfoodie #instafood #westernfood #italianfood #pasta #makanbest #lapar #jjcm #deliverybangi #bangiperdana #bandarbarubangi #bangi
  • Its time to think all the good things you did today. Take lessons from your mistakes and hope for a better tomorrow. Wishing you a good night!

    See u all tomorrow😘
    ..........
    ..........
    🏢RESTORAN HOT STATION &
    The SAPORI
    NO 14, Jalan 3/7, Bangi Perdana,
    Seksyen 3, Bandar Baru Bangi,
    43650 Selangor Darul Ehsan
    ..........
    🚗 🚗Waze/Google Map: Hot Station Bangi
    ..........
    ..........
    👩‍🍳👨‍🍳BUSINESS HOURS:
    📆Isnin-Ahad / Monday-Sunday:
    🕐1.00pm-11.00pm
    📆Jumaat / Friday:
    🕓4.00pm-11.00pm
    ..........
    ..........
    ☎ 0382103586
    📱0173066144
    📱0193760055
    ..........
    ..........
    🏍Delivery **terms&conditions apply
    🍱Take Away
    🍽 Dine In
    Whatsapp : 0193760055
    .........
    .........
    ARE YOU HOT ENOUGH?

    #hotstationbangi #thesapori #food #foodiegram #foodpornmalaysia #malaysianfoodie #instafood #westernfood #italianfood #pasta #makanbest #lapar #jjcm #deliverybangi #bangiperdana #bandarbarubangi #bangi

  •  6  0  34 minutes ago
  • 📆 THURSDAY 14TH. NOVEMBER, 2019

Tadi mama kena 'NASEHAAATTTT' dengan my sister. Mama bagitahu dia, hari ni badan rasa macam melayang. Bila tengok bawah, macam sedikit pusing. Tapi bila check Blood pressure, cantik aje bacaannya.

Lepas cakap dengan dia pasal wobbly ni, ma tunjuk gambar #garlicrolls in the making. Dia kata... orang kalau tak sihat, ubatnya tido... BUKAN BUAT ROTI. Lepas tu tunjuk pulak gambar #mushroonsoup in the making. Tapi yang ni dia tak sempat 'nasehatttt', mama terus cakap, ini adalah untuk #dinner En Hubby. Kelu jemari dia nak bagi nasehattt lagi. Hahaha. I love you very strong la chu. Hahahaha.

Resepi Mushroom Soup yang sangat simple tapi sedap ni dah pernah kongsi kat entry sebelum sebelum ni. Boleh juga cari di hashtag mamafamiresepiwestern ye.

Okaylah nak rehat....kot. Haha. Selamat malam.
.
P/s : Lagu dalam video I WANNA GROW OLD WITH YOU by Westlife
.
#foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #malaysianfoodie #foodpornmalaysia #malaysianfood  #momcooking #momskitchen #yesyumr #takenwithsamsungnote9
.
🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷
  • 📆 THURSDAY 14TH. NOVEMBER, 2019

    Tadi mama kena 'NASEHAAATTTT' dengan my sister. Mama bagitahu dia, hari ni badan rasa macam melayang. Bila tengok bawah, macam sedikit pusing. Tapi bila check Blood pressure, cantik aje bacaannya.

    Lepas cakap dengan dia pasal wobbly ni, ma tunjuk gambar #garlicrolls in the making. Dia kata... orang kalau tak sihat, ubatnya tido... BUKAN BUAT ROTI. Lepas tu tunjuk pulak gambar #mushroonsoup in the making. Tapi yang ni dia tak sempat 'nasehatttt', mama terus cakap, ini adalah untuk #dinner En Hubby. Kelu jemari dia nak bagi nasehattt lagi. Hahaha. I love you very strong la chu. Hahahaha.

    Resepi Mushroom Soup yang sangat simple tapi sedap ni dah pernah kongsi kat entry sebelum sebelum ni. Boleh juga cari di hashtag mamafamiresepiwestern ye.

    Okaylah nak rehat....kot. Haha. Selamat malam.
    .
    P/s : Lagu dalam video I WANNA GROW OLD WITH YOU by Westlife
    .
    #foodjournal #foodies #foodig #foodigers #foodgram #foodporn #instafood #foodblogger #bloggermasakan #malaysianfoodie #foodpornmalaysia #malaysianfood #momcooking #momskitchen #yesyumr #takenwithsamsungnote9
    .
    🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷

  •  49  3  1 hour ago
  • Traipsing into the cool, rainy KL night set us in the perfect mood for @parkroyalkualalumpur’s Tropical Christmas Dinner at Chatz Brasserie 🎄🌺🎄Tonight was a chance to taste our way through their unique take on a tropical, Malaysian fusion Christmas feast!! Look out for their signature dish “Baba Marinated Roast Turkey with Nyonya Acar” and one of our fav dishes Pan Seared Red Snapper mouthwatering turmeric and curry flavored sauce! See our IG stories for some choice pics & videos of tonight’s Christmas Feast at PARKROYAL 🎅🏽🎄🎅🏽 #parkroyalkualalumpur #tropicalchristmas #christmasbuffet
  • Traipsing into the cool, rainy KL night set us in the perfect mood for @parkroyalkualalumpur’s Tropical Christmas Dinner at Chatz Brasserie 🎄🌺🎄Tonight was a chance to taste our way through their unique take on a tropical, Malaysian fusion Christmas feast!! Look out for their signature dish “Baba Marinated Roast Turkey with Nyonya Acar” and one of our fav dishes Pan Seared Red Snapper mouthwatering turmeric and curry flavored sauce! See our IG stories for some choice pics & videos of tonight’s Christmas Feast at PARKROYAL 🎅🏽🎄🎅🏽 #parkroyalkualalumpur #tropicalchristmas #christmasbuffet

  •  14  2  2 hours ago
  • Set Meatball memang sedap 😋
@waksshake
  • Set Meatball memang sedap 😋
    @waksshake

  •  4  2  2 hours ago
  • TIPS POSITIF HAMIL DALAM 3 BULAN
==============================
Buat Bunda yang belum positif hamil & belum dikaruniai momongan
Hayo, siapa yang mau dapat TIPS GRATIS cara "TEPAT & BENAR" dalam menentukan PROSES KEHAMILAN??? Bagi yg ingin dapat TIPS GRATIS silahkan Komen "SAYA MAU TIPSNYA" di kolom komentar ya!

TIPS GRATIS ini akan kami berikan bagi 200 komen yg masuk lebih dulu!

YuK! Tuliskan komen dari sekarang juga ya Bund
Karna waktu terbatas hanya 2 Minggu ke depan

Kami juga punya "PROGRAM HAMIL" dengan harga terjangkau bagi bunda yg mau ikut dengan PROMIL kami.
Dan sudah banyak TESTIMONI dari para Bunda yg sudah BERHASIL membuktikannya.
@forum_promilsehat 
@forum_promilsehat
@program_babyholistic
@program_babyholistic
  • TIPS POSITIF HAMIL DALAM 3 BULAN
    ==============================
    Buat Bunda yang belum positif hamil & belum dikaruniai momongan
    Hayo, siapa yang mau dapat TIPS GRATIS cara "TEPAT & BENAR" dalam menentukan PROSES KEHAMILAN??? Bagi yg ingin dapat TIPS GRATIS silahkan Komen "SAYA MAU TIPSNYA" di kolom komentar ya!

    TIPS GRATIS ini akan kami berikan bagi 200 komen yg masuk lebih dulu!

    YuK! Tuliskan komen dari sekarang juga ya Bund
    Karna waktu terbatas hanya 2 Minggu ke depan

    Kami juga punya "PROGRAM HAMIL" dengan harga terjangkau bagi bunda yg mau ikut dengan PROMIL kami.
    Dan sudah banyak TESTIMONI dari para Bunda yg sudah BERHASIL membuktikannya.
    @forum_promilsehat
    @forum_promilsehat
    @program_babyholistic
    @program_babyholistic

  •  7  1  2 hours ago
  • 《蔬服极了》
.
[2/2] 好喜欢这家 简约的风格
配搭木质陈设 也有着时尚感

窗口旁边的桌子 有着两本书
都是关与 毛小孩的哦
你们像我一样 喜欢毛小孩吗 🙋🏻‍♀️
书本里的那些照片 都拍得好好看

如此安静的格调
最适合慢慢滴看书了
.
.
.
  • 《蔬服极了》
    .
    [2/2] 好喜欢这家 简约的风格
    配搭木质陈设 也有着时尚感

    窗口旁边的桌子 有着两本书
    都是关与 毛小孩的哦
    你们像我一样 喜欢毛小孩吗 🙋🏻‍♀️
    书本里的那些照片 都拍得好好看

    如此安静的格调
    最适合慢慢滴看书了
    .
    .
    .

  •  6  2  2 hours ago
  • nak lagi resepi, boleh follow @resepiibu.my

MASH POTATO 😋😍😘 Bahan-bahan untuk kentang putar:

8 biji kentang
1 kotak kecil susu segar
sedikit butter (anggaran 2-3 sudu besar)
secukup rasa serbuk lada hitam dan lada sulah

Cara-cara:

1. Kentang dikupas kulitnya dan dipotong 2. Masukkan kentang ke dalam periuk dan rebus dengan air yang secukupnya sehingga kentang tenggelam. Rebus dalam masa lebih kurang 10 hingga 15 minit dengan api sederhana.
2. Bila kentang sudah empuk, toskan air
3. Masukkan sedikit butter dalam kentang dan lenyek.
4. Masukkan lada sulah dan lada hitam mengikut citarasa. Kalau nak pedas boleh letak lebih.
5. Tuangkan susu sikit demi sedikit (ikut citarasa sebab fungsi susu ini untuk buat mashed potato rasa berlemak dan gebu) dan lenyek lagi sehingga rata..sy guna hand blender nk senang.. Dpt texture halus.

Bahan-bahan Sos (Gravy): - 1 labu bawang besar (dadu)
- 2 ulas bawang putih (dadu)
- 4 sudu butter
- 2 sudu tepung gandum@ jagung
- 2 kiub ayam
- lada hitam dan sulah
- 2 1/2 cawan air

Cara-cara:

1. Cairkan butter dalam kuali dan tumiskan bawang (api sederhana). Biarkan dia bertukar warna sedikit perang (warna caramel )
2. Masukkan tepung gandum/ jagung kacau terus ye sehingga tepung jadi warna coklat atau sehingga warna sos yang korang suka.
3. Masukkan air (sikit2 smbil kacau) dan kacau sehingga sebati.tutup api masuk blender.. Blend sampai semua hancur.
Masak balik atas api sederhana.
4. Masukkan kiub ayam dan juga masukkan sekali lada hitam dan lada sulah secukup rasa mengikut citarasa
5. Kalau kuah terlalu pekat, tambahkan lagi sedikit air.
6. Kacau sehingga rata dan tutup api. Jika sos kentang putar berketul, masukkan sos ke dalam blender dan blend sampai tak berketul.

Kredit: Dapur Cik Lyn

#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan
  • nak lagi resepi, boleh follow @resepiibu.my

    MASH POTATO 😋😍😘 Bahan-bahan untuk kentang putar:

    8 biji kentang
    1 kotak kecil susu segar
    sedikit butter (anggaran 2-3 sudu besar)
    secukup rasa serbuk lada hitam dan lada sulah

    Cara-cara:

    1. Kentang dikupas kulitnya dan dipotong 2. Masukkan kentang ke dalam periuk dan rebus dengan air yang secukupnya sehingga kentang tenggelam. Rebus dalam masa lebih kurang 10 hingga 15 minit dengan api sederhana.
    2. Bila kentang sudah empuk, toskan air
    3. Masukkan sedikit butter dalam kentang dan lenyek.
    4. Masukkan lada sulah dan lada hitam mengikut citarasa. Kalau nak pedas boleh letak lebih.
    5. Tuangkan susu sikit demi sedikit (ikut citarasa sebab fungsi susu ini untuk buat mashed potato rasa berlemak dan gebu) dan lenyek lagi sehingga rata..sy guna hand blender nk senang.. Dpt texture halus.

    Bahan-bahan Sos (Gravy): - 1 labu bawang besar (dadu)
    - 2 ulas bawang putih (dadu)
    - 4 sudu butter
    - 2 sudu tepung [email protected] jagung
    - 2 kiub ayam
    - lada hitam dan sulah
    - 2 1/2 cawan air

    Cara-cara:

    1. Cairkan butter dalam kuali dan tumiskan bawang (api sederhana). Biarkan dia bertukar warna sedikit perang (warna caramel )
    2. Masukkan tepung gandum/ jagung kacau terus ye sehingga tepung jadi warna coklat atau sehingga warna sos yang korang suka.
    3. Masukkan air (sikit2 smbil kacau) dan kacau sehingga sebati.tutup api masuk blender.. Blend sampai semua hancur.
    Masak balik atas api sederhana.
    4. Masukkan kiub ayam dan juga masukkan sekali lada hitam dan lada sulah secukup rasa mengikut citarasa
    5. Kalau kuah terlalu pekat, tambahkan lagi sedikit air.
    6. Kacau sehingga rata dan tutup api. Jika sos kentang putar berketul, masukkan sos ke dalam blender dan blend sampai tak berketul.

    Kredit: Dapur Cik Lyn

    #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler
    #malaysiafood #makanmakanmakan

  •  105  0  3 hours ago
  • Picit LOVE 💗 dulu ya kak 😊
• • • • •
ni namanya kuih Bright Eye Susan
update resepi

2 ketul butter
1 1/2 cawan gula
kuning telur shja 2biji
esen vanila
1cwn tepung jagung
2 sudu besar tepung kastad 
5 cwn tepung gandum 
badam cincang
strawberi filling

pukul butter dgn gula smp kembang
masukkan telur sebiji2 pukul smp kembang
masukkan esen vanila
masukkan tepung jagung,tepung kastard & tepung gandum yg diayak sekali
gaul sebati smp boleh bentukkan doh
bulatkan doh kecil2
celup doh dalam putih telur
celup pulak dalam badam cincang
buat lubang ditengah2
pipingkan strawberi filling
bakar dlm suhu 160'c
25minit mengikut oven masing2..
adunan ni dpt dlm 170++ biji..
kalau nk buat sikit just kurangkan bahan je..(butter 1 ketul)

Kredit Resepi : amira othman

Jom follow kak 👉 @resepi_dapur_bunda
  • Picit LOVE 💗 dulu ya kak 😊
    • • • • •
    ni namanya kuih Bright Eye Susan
    update resepi

    2 ketul butter
    1 1/2 cawan gula
    kuning telur shja 2biji
    esen vanila
    1cwn tepung jagung
    2 sudu besar tepung kastad
    5 cwn tepung gandum
    badam cincang
    strawberi filling

    pukul butter dgn gula smp kembang
    masukkan telur sebiji2 pukul smp kembang
    masukkan esen vanila
    masukkan tepung jagung,tepung kastard & tepung gandum yg diayak sekali
    gaul sebati smp boleh bentukkan doh
    bulatkan doh kecil2
    celup doh dalam putih telur
    celup pulak dalam badam cincang
    buat lubang ditengah2
    pipingkan strawberi filling
    bakar dlm suhu 160'c
    25minit mengikut oven masing2..
    adunan ni dpt dlm 170++ biji..
    kalau nk buat sikit just kurangkan bahan je..(butter 1 ketul)

    Kredit Resepi : amira othman

    Jom follow kak 👉 @resepi_dapur_bunda

  •  150  2  3 hours ago
  • Healthy breakfast! These vegan omelette cups are great to make ahead of time for breakfast for a few days.
Mix together 3/4c of My Plant Deli vegan omelette and French toast mix with 3/4c water (or for fluffier, more eggy, results, follow package directions for blending with silken tofu).
Add  about 1 cup or more of chopped and sautéed filling ingredients (this time I used onion, My Plant Deli pastrami, and spinach). If desired you could also top these with some vegan cheese before baking!
Scoop into a greased muffin tray (or use silicone muffin liners for easy removal as I did). Makes about 6 small muffin omelettes.
Bake at 175 C for about 15 minutes.

I topped ours with some smoky oyster mushrooms (I added some soy sauce, liquid smoke, and a little nutritional yeast to some organic oyster mushrooms and baked them alongside the omelettes.

Let the omelettes COOL before removing from the liners or muffin tin, otherwise they’ll stick!! Get your vegan omelette and French toast mix at www.myplantdeli.com or at @vegandistrictmy 
#myplantdeli #veganmalaysia #vegankl #malaysianvegan #veganinmalaysia #veganinkl #vegansinmalaysia #vegansofmalaysia #vegansofkl #eatcleanmalaysia #healthyfoodmalaysia #glutenfreemalaysia #malaysianfoodie #klfoodie #instafoodmalaysia
  • Healthy breakfast! These vegan omelette cups are great to make ahead of time for breakfast for a few days.
    Mix together 3/4c of My Plant Deli vegan omelette and French toast mix with 3/4c water (or for fluffier, more eggy, results, follow package directions for blending with silken tofu).
    Add about 1 cup or more of chopped and sautéed filling ingredients (this time I used onion, My Plant Deli pastrami, and spinach). If desired you could also top these with some vegan cheese before baking!
    Scoop into a greased muffin tray (or use silicone muffin liners for easy removal as I did). Makes about 6 small muffin omelettes.
    Bake at 175 C for about 15 minutes.

    I topped ours with some smoky oyster mushrooms (I added some soy sauce, liquid smoke, and a little nutritional yeast to some organic oyster mushrooms and baked them alongside the omelettes.

    Let the omelettes COOL before removing from the liners or muffin tin, otherwise they’ll stick!! Get your vegan omelette and French toast mix at www.myplantdeli.com or at @vegandistrictmy
    #myplantdeli #veganmalaysia #vegankl #malaysianvegan #veganinmalaysia #veganinkl #vegansinmalaysia #vegansofmalaysia #vegansofkl #eatcleanmalaysia #healthyfoodmalaysia #glutenfreemalaysia #malaysianfoodie #klfoodie #instafoodmalaysia

  •  27  3  4 hours ago
  • Assalamualaikum..😘
Tgh rajin ni.. Lebih inti cucur badak hari tu akak buat pulut panggang debab2..punya la lama tak buat pulut panggang..buatt jugaa..boleh makan puas2..😊😀
. .
PULUT PANGGANG INTI SAMBAL IKAN

BAHAN
(untuk 20 biji)

INTI SAMBAL IKAN :
. 
4 ekor ikan selayang/sardin
(direbus dgn asam keping & garam)
8 biji cili kering (dibuang biji)*
5 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
5 sb gula pasir
1+1/2 sk garam halus
4 sb santan pekat
.
👉Dikisar halus bahan bertanda *

CARA2 :
|
👉Tumbuk isi ikan rebus..ketepikan
👉Tumis bahan kisar dgn sedikit minyak.. masukkan santan pekat
👉Bahan tumisan dah nampak k nak kering airnya..masukkan isi ikan yg ditumbuk tadi
👉Perasakan dgn gula & garam
👉 Masak api perlahan..sentiasa kacau sampai sambal kering & berderai
👉Sejukkan
👉Sambal wajib rasa manis2 sikit baru sedap

UNTUK PULUT :
. 
2 cawan beras pulut
(basuh & rendam 2 jam)
1/2 cawan santan pekat
2 sb minyak masak
4 - 5 sb gula pasir
1+1/2 sk garam halus
Daun pisang secukupnya
(dilayur sekejap & lap bersih)
.
👉Kalau guna santan fresh tak perlu letak minyak

CARA2 :
|
👉Kukus pulut selama 30 minit
👉Satukan santan pekat..minyak..gula & garam
👉Kacau sampai gula & garam hancur..kemudian kukus lagi 20 minit.. Siap

CARA2 BUAT :
|
👉Sudukan 1 sb pulut di atas daun pisang
👉Tekan guna daun pisang bagi rata
👉Letak 2 sk inti
👉Kemudian gulung kemas.. cucuk lidi/guna stapler je
👉Lumur sedikit minyak di daun pisang sebelum panggang,
follow 👉 @resepi_iamudah
follow 👉 @resepi_iamudah

Nasib baik 🧡
  • Assalamualaikum..😘
    Tgh rajin ni.. Lebih inti cucur badak hari tu akak buat pulut panggang debab2..punya la lama tak buat pulut panggang..buatt jugaa..boleh makan puas2..😊😀
    . .
    PULUT PANGGANG INTI SAMBAL IKAN

    BAHAN
    (untuk 20 biji)

    INTI SAMBAL IKAN :
    .
    4 ekor ikan selayang/sardin
    (direbus dgn asam keping & garam)
    8 biji cili kering (dibuang biji)*
    5 ulas bawang merah*
    1 ulas bawang putih*
    1/2 inci halia*
    5 sb gula pasir
    1+1/2 sk garam halus
    4 sb santan pekat
    .
    👉Dikisar halus bahan bertanda *

    CARA2 :
    |
    👉Tumbuk isi ikan rebus..ketepikan
    👉Tumis bahan kisar dgn sedikit minyak.. masukkan santan pekat
    👉Bahan tumisan dah nampak k nak kering airnya..masukkan isi ikan yg ditumbuk tadi
    👉Perasakan dgn gula & garam
    👉 Masak api perlahan..sentiasa kacau sampai sambal kering & berderai
    👉Sejukkan
    👉Sambal wajib rasa manis2 sikit baru sedap

    UNTUK PULUT :
    .
    2 cawan beras pulut
    (basuh & rendam 2 jam)
    1/2 cawan santan pekat
    2 sb minyak masak
    4 - 5 sb gula pasir
    1+1/2 sk garam halus
    Daun pisang secukupnya
    (dilayur sekejap & lap bersih)
    .
    👉Kalau guna santan fresh tak perlu letak minyak

    CARA2 :
    |
    👉Kukus pulut selama 30 minit
    👉Satukan santan pekat..minyak..gula & garam
    👉Kacau sampai gula & garam hancur..kemudian kukus lagi 20 minit.. Siap

    CARA2 BUAT :
    |
    👉Sudukan 1 sb pulut di atas daun pisang
    👉Tekan guna daun pisang bagi rata
    👉Letak 2 sk inti
    👉Kemudian gulung kemas.. cucuk lidi/guna stapler je
    👉Lumur sedikit minyak di daun pisang sebelum panggang,
    follow 👉 @resepi_iamudah
    follow 👉 @resepi_iamudah

    Nasib baik 🧡

  •  112  3  4 hours ago
  • nak lagi resepi, boleh follow @dapuribu.my

MINI BITES 🌭

Suara mcm okay sikit laaa, boleh laa ( sebelum org tnye i let u guys know, im recovering from a sinus surgery ) This time tk laju sbb video tak bnyk shot and tak trkejar train 🚂 😂 so no rap keyh!
.
Bahan yg diperlukan
.
Pastry sheet 
Cheese 
Hotdog
.
This is a special 3 ingredient recipe yg sgt simple , budak2 suka laa nie . Snack untk bawak bekal g sekolah or midnight snack 😍 .
Blh jgk tkr ingredients dia ikt creativity, letak cheese only , nutella or anything that suits. Kau jgn letak petai sudah 😂
.
Between yanie terovercook, sbb nak kasi cheese dia garing . bake suhu 180 for 5-10 minit je
.
TAG ORANG SUKA MENGUNYAH ♥️MINI BITES 🌭 Suara mcm okay sikit laaa, boleh laa ( sebelum org tnye i let u guys know, im recovering from a sinus surgery ) This time tk laju sbb video tak bnyk shot and tak trkejar train 🚂 😂 so no rap keyh!
.
Bahan-bahan:
.
Pastry sheet 
Cheese 
Hotdog
.
This is a special 3 ingredient recipe yg sgt simple , budak2 suka laa nie . Snack untk bawak bekal g sekolah or midnight snack 😍 .
Blh jgk tkr ingredients dia ikt creativity, letak cheese only , nutella or anything that suits. Kau jgn letak petai sudah 😂
.
Between yanie terovercook, sbb nak kasi cheese dia garing . bake suhu 180 selama 5-10 minit.

Kredit: @azirahalyanie

#malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler
#malaysiafood #makanmakanmakan

Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0175403454
  • nak lagi resepi, boleh follow @dapuribu.my

    MINI BITES 🌭

    Suara mcm okay sikit laaa, boleh laa ( sebelum org tnye i let u guys know, im recovering from a sinus surgery ) This time tk laju sbb video tak bnyk shot and tak trkejar train 🚂 😂 so no rap keyh!
    .
    Bahan yg diperlukan
    .
    Pastry sheet
    Cheese
    Hotdog
    .
    This is a special 3 ingredient recipe yg sgt simple , budak2 suka laa nie . Snack untk bawak bekal g sekolah or midnight snack 😍 .
    Blh jgk tkr ingredients dia ikt creativity, letak cheese only , nutella or anything that suits. Kau jgn letak petai sudah 😂
    .
    Between yanie terovercook, sbb nak kasi cheese dia garing . bake suhu 180 for 5-10 minit je
    .
    TAG ORANG SUKA MENGUNYAH ♥️MINI BITES 🌭 Suara mcm okay sikit laaa, boleh laa ( sebelum org tnye i let u guys know, im recovering from a sinus surgery ) This time tk laju sbb video tak bnyk shot and tak trkejar train 🚂 😂 so no rap keyh!
    .
    Bahan-bahan:
    .
    Pastry sheet
    Cheese
    Hotdog
    .
    This is a special 3 ingredient recipe yg sgt simple , budak2 suka laa nie . Snack untk bawak bekal g sekolah or midnight snack 😍 .
    Blh jgk tkr ingredients dia ikt creativity, letak cheese only , nutella or anything that suits. Kau jgn letak petai sudah 😂
    .
    Between yanie terovercook, sbb nak kasi cheese dia garing . bake suhu 180 selama 5-10 minit.

    Kredit: @azirahalyanie

    #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler
    #malaysiafood #makanmakanmakan

    Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0175403454

  •  60  0  4 hours ago
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Resepi Apam Molek/Solo

Bahan2:
1. 3 cawan tepung gandum
2. 1 cawan tepung beras
3. 1 cwn gula pasir
4. 1/2 cawan minyak msk
5. 1 peket mauripan/11gm
6. 2 ½  cawan air msk
7. Inti ikut citarasa

Cara:
Campur semua bahan2 n kacau hingga sebati.Lbh cepat blend smua bhan2 kecuali inti.
perap 1 jam
tuang adunan separuh dlm acuan yg disapu myk sedikit kmudian letak inti & tuang lg adunan hgga penuh acuan.
lukis ikut kretifviti msing2 ye..sy just titik sedikit pewarna kmudian lorek2 shj.
Kukus selama 10-15 minit api sederhana. 
balut penutup pengukus dgn kain bersih.

Slmt mencuba😊

Kredit Resepi : norafiza kamarin
.

Jom follow @resepi.mom @resepi.mom @resepi.mom
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    Resepi Apam Molek/Solo

    Bahan2:
    1. 3 cawan tepung gandum
    2. 1 cawan tepung beras
    3. 1 cwn gula pasir
    4. 1/2 cawan minyak msk
    5. 1 peket mauripan/11gm
    6. 2 ½ cawan air msk
    7. Inti ikut citarasa

    Cara:
    Campur semua bahan2 n kacau hingga sebati.Lbh cepat blend smua bhan2 kecuali inti.
    perap 1 jam
    tuang adunan separuh dlm acuan yg disapu myk sedikit kmudian letak inti & tuang lg adunan hgga penuh acuan.
    lukis ikut kretifviti msing2 ye..sy just titik sedikit pewarna kmudian lorek2 shj.
    Kukus selama 10-15 minit api sederhana.
    balut penutup pengukus dgn kain bersih.

    Slmt mencuba😊

    Kredit Resepi : norafiza kamarin
    .

    Jom follow @resepi.mom @resepi.mom @resepi.mom

  •  41  1  4 hours ago
  • Picit Like ye kak ❤️🥰
• • • • •
Sambal Udang Petai
By @dapur_kakzura
.
Bahan
.
Udang - goreng separuh masak..ketepikan
.
1 biji bawang besar
3 biji bawang merah 
3 ulas bawang putih
Cili kering - ikut pedas - rebus dulu
(bahan ni blender)
.
Air asam jawa/asam keping 
Gula melaka
Gula putih
Garam & serbuk perasa 
Petai

Cara2 :
.
1) ️Tumis bahan blender..masuk sekali gula melaka & gula putih..agak2 je ye..tumis sampai sambal pecah minyak

2) ️Masukkan air asam jawa atau nak ganti asam keping pun boleh..masuk sekeping

3)️Tumis lagi biar lama sikit sampai sambal berubah warna jadi merah pekat

4) Lepas tu masukkan udang & petai..gaul serata

5) Last sekali baru masukkan garam & serbuk perasa..kacau2 sebati.. Siap ☺.
.
Jom follow kak 👉 @resepi_dapur_bunda
  • Picit Like ye kak ❤️🥰
    • • • • •
    Sambal Udang Petai
    By @dapur_kakzura
    .
    Bahan
    .
    Udang - goreng separuh masak..ketepikan
    .
    1 biji bawang besar
    3 biji bawang merah
    3 ulas bawang putih
    Cili kering - ikut pedas - rebus dulu
    (bahan ni blender)
    .
    Air asam jawa/asam keping
    Gula melaka
    Gula putih
    Garam & serbuk perasa
    Petai

    Cara2 :
    .
    1) ️Tumis bahan blender..masuk sekali gula melaka & gula putih..agak2 je ye..tumis sampai sambal pecah minyak

    2) ️Masukkan air asam jawa atau nak ganti asam keping pun boleh..masuk sekeping

    3)️Tumis lagi biar lama sikit sampai sambal berubah warna jadi merah pekat

    4) Lepas tu masukkan udang & petai..gaul serata

    5) Last sekali baru masukkan garam & serbuk perasa..kacau2 sebati.. Siap ☺.
    .
    Jom follow kak 👉 @resepi_dapur_bunda

  •  139  1  5 hours ago
  • This is the closest I could get to when I’m missing Penang hawker/street food, they have various local & classic Penang dishes here such as asam laksa, prawn mee, nasi lemak, cendol, rojak etc. Kena try baru tahu. My favourite here would be the curry mee and cendol!! Just thinking about it makes me drool 🤤 .
.
🌿Asam Laksa (RM10.30): The portion is quite big for the laksa, and it is nyonya style, broth is a bit on the sweeter side. If you love your laksa served that way then you will find this delicious. Also it could do with more salad. Overall, its still quite yumms ⭐️7/10
.
🌶 Curry Mee (RM10.30): This is my top favourite, scroll to see how different this curry mee is - its chinese style okay. Can request for beehoon or mee, or even better, BOTH! Broth is rich, filled with prawns, squid and cockles and tauhu.If you feel its less spicy, you can ask for more sambal 👍🏻 I highly recommend this if you like curry mee serve this way in halal version ⭐️9/10
.
🍵 Original Teochew Cendol (RM6.10): I love the cendol here because the ice is fine texture. But this time I went, the cendol was too fine and thin for me (which usually in other outlets is not like this 🤨) but it was good and not too sweet, just nice, swipe left and watch the video, confirm terliur ⭐️7.5/10
.
.
📍 Penang Road Famous Teochew Cendol @penangchendul (Stores available in Penang, KL, Perak, Selangor, Johor, Sarawak & Sabah)
  • This is the closest I could get to when I’m missing Penang hawker/street food, they have various local & classic Penang dishes here such as asam laksa, prawn mee, nasi lemak, cendol, rojak etc. Kena try baru tahu. My favourite here would be the curry mee and cendol!! Just thinking about it makes me drool 🤤 .
    .
    🌿Asam Laksa (RM10.30): The portion is quite big for the laksa, and it is nyonya style, broth is a bit on the sweeter side. If you love your laksa served that way then you will find this delicious. Also it could do with more salad. Overall, its still quite yumms ⭐️7/10
    .
    🌶 Curry Mee (RM10.30): This is my top favourite, scroll to see how different this curry mee is - its chinese style okay. Can request for beehoon or mee, or even better, BOTH! Broth is rich, filled with prawns, squid and cockles and tauhu.If you feel its less spicy, you can ask for more sambal 👍🏻 I highly recommend this if you like curry mee serve this way in halal version ⭐️9/10
    .
    🍵 Original Teochew Cendol (RM6.10): I love the cendol here because the ice is fine texture. But this time I went, the cendol was too fine and thin for me (which usually in other outlets is not like this 🤨) but it was good and not too sweet, just nice, swipe left and watch the video, confirm terliur ⭐️7.5/10
    .
    .
    📍 Penang Road Famous Teochew Cendol @penangchendul (Stores available in Penang, KL, Perak, Selangor, Johor, Sarawak & Sabah)

  •  80  7  5 hours ago
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Resepi Kek Coklat Kukus Basah
Sumber : Resepi:Zubaidah Bt Chepa

Bahan:
200g tepung superfine
100g serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
3 biji telur B
200g gula pasir
1 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak masak
1 cawan air panas

Cara:
1.Ayak tepung,soda,serbuk penaik dan serbuk koko.
2.Di bekas yang lain pukul telur,susu pekat manis dan gula dg jaring.
3.Masukkan tepung yang diayak dan kacau sebati.
4.Masukkan minyak.Kacau sebati.
5.Akhir sekali,masukkan air panas dan kacau rata.
6.Griskan acuan 8x8" bulat.
7.Tuangkan adunan.Kukus selama 1 jam *resepi sesuai yang tercatit dalam buku resepi*
.

Yuk follow 👉 @resepi.mom
Yuk follow 👉 @resepi.mom
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    Resepi Kek Coklat Kukus Basah
    Sumber : Resepi:Zubaidah Bt Chepa

    Bahan:
    200g tepung superfine
    100g serbuk koko
    1 sudu teh serbuk penaik
    1 sudu teh soda bikarbonat
    3 biji telur B
    200g gula pasir
    1 cawan susu pekat manis
    1 cawan minyak masak
    1 cawan air panas

    Cara:
    1.Ayak tepung,soda,serbuk penaik dan serbuk koko.
    2.Di bekas yang lain pukul telur,susu pekat manis dan gula dg jaring.
    3.Masukkan tepung yang diayak dan kacau sebati.
    4.Masukkan minyak.Kacau sebati.
    5.Akhir sekali,masukkan air panas dan kacau rata.
    6.Griskan acuan 8x8" bulat.
    7.Tuangkan adunan.Kukus selama 1 jam *resepi sesuai yang tercatit dalam buku resepi*
    .

    Yuk follow 👉 @resepi.mom
    Yuk follow 👉 @resepi.mom

  •  73  1  5 hours ago
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
resepi kek coklat moist kukus😍

Bahan-Bahan(Menggunakan sukatan cawan )

1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak/ marjerin dicairkan
1/2 cawan susu pekat manis
1 1/4 cawan tepung gandum/ tepung kek
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
4 biji telur
1 sudu esen vanilla

Cara-cara Menyediakan Kek Coklat Kukus

Campurkan gula, susu cair, susu pekat manis, marjerin ke dalam periuk atau kuali.Masak atas api hingga larut. Pastikan api dalam keadaan perlahan supaya ia larut dengan sekata.

Dalam bekas lain, ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat.

Pukul telur hingga kembang. Masukkan campuran pertama tadi kedalam adunan telur.

Kemudian masukkan sedikit demi sedikit campuran tepung gandum, serbuk koko,baking powder dan soda bikarbonat.Kacau hingga sebati dan tidak berketul-ketul.

Panaskan pengukus dan pastikan air sudah mendidih baru dimasukkan loyang yang mengandungi adunan kek coklat.

Sapukan marjerin pada loyang.Jangan lupa tutup loyang dengan aluminium foil supaya air wap tidak terkena pada kek.
Kukus kek selama 1 jam.

Cara Menyediakan Topping untuk Kek Coklat Kukus

1 cawan susu pekat manis
1 sudu makan serbuk koko
2 sudu mentega

Masukkan semua bahan ke dalam kuali atau periuk.Kacau perlahan sehingga larut.Angkat setelah cairan coklat mulai mendidih.Sejukkan sebentar sebelum dituang atas kek coklat kukus

Kredit resepi ini cik bunga matahari . .
.

Jom follow @resepimasakmelayu
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    resepi kek coklat moist kukus😍

    Bahan-Bahan(Menggunakan sukatan cawan )

    1 cawan serbuk koko
    1 cawan gula pasir
    1 cawan susu cair
    1 cawan minyak masak/ marjerin dicairkan
    1/2 cawan susu pekat manis
    1 1/4 cawan tepung gandum/ tepung kek
    1 sudu kecil baking powder
    1 sudu kecil soda bikarbonat
    4 biji telur
    1 sudu esen vanilla

    Cara-cara Menyediakan Kek Coklat Kukus

    Campurkan gula, susu cair, susu pekat manis, marjerin ke dalam periuk atau kuali.Masak atas api hingga larut. Pastikan api dalam keadaan perlahan supaya ia larut dengan sekata.

    Dalam bekas lain, ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat.

    Pukul telur hingga kembang. Masukkan campuran pertama tadi kedalam adunan telur.

    Kemudian masukkan sedikit demi sedikit campuran tepung gandum, serbuk koko,baking powder dan soda bikarbonat.Kacau hingga sebati dan tidak berketul-ketul.

    Panaskan pengukus dan pastikan air sudah mendidih baru dimasukkan loyang yang mengandungi adunan kek coklat.

    Sapukan marjerin pada loyang.Jangan lupa tutup loyang dengan aluminium foil supaya air wap tidak terkena pada kek.
    Kukus kek selama 1 jam.

    Cara Menyediakan Topping untuk Kek Coklat Kukus

    1 cawan susu pekat manis
    1 sudu makan serbuk koko
    2 sudu mentega

    Masukkan semua bahan ke dalam kuali atau periuk.Kacau perlahan sehingga larut.Angkat setelah cairan coklat mulai mendidih.Sejukkan sebentar sebelum dituang atas kek coklat kukus

    Kredit resepi ini cik bunga matahari . .
    .

    Jom follow @resepimasakmelayu

  •  105  1  5 hours ago
  • Picit LOVE ye kak ❤️
• • • • • •
Chocolate Chips Muffins

Bahan-bahannya : *3 cawan tepung gandum
*1 cawan serbuk koko
*1 sudu kecil baking powder
*1 sudu kecil soda bicarbonate
*1 sudu teh garam
2 cawan gula halus (boleh kurangkan sikit ikut citarasa)
2 cawan susu segar
2 biji telur ayam gred A
1 cawan minyak masak atau minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla

Bahan hiasan
Chocolate Chips & Badam Cincang secukupnya.

Cara membuatnya :

1. Ayak bahan bertanda * dalam satu bekas besar. Gaul rata.

2. Masukkan semua bahan basah ke dalam adunan tepung tadi. Gaul rata menggunakan whisk. Kalau nak guna mixer atau blender pun boleh. Tapi kacau dengan whisk pun dah cukup. Gaul rata hingga tiada tepung bergumpal. Bila adunan dah rata, boleh masukkan sedikit chocolate chips jika mahu. Taknak pun takpe. Gaul lagi.

3. Tuangkan adunan kira-kira 3/4 dalam paper cup. Taburkan chocolate chips dan badam cincang di atas muffins.

4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan 10 minit lebih awal. Suhu anggaran 170-180c selama 20 minit. Siap! *Muffins ini lebih sedap dan moist jika dimakan keesokan harinya. Sebaiknya buat lebih awal. Muffins ini memang kegemaran anak-anak terutama yang sukakan coklat. Buatnya mudah, dapatnya banyak. Selamat bermuffins!

kredit: zuraita mohd anua
.

Jom follow @resipicake 🥧
  • Picit LOVE ye kak ❤️
    • • • • • •
    Chocolate Chips Muffins

    Bahan-bahannya : *3 cawan tepung gandum
    *1 cawan serbuk koko
    *1 sudu kecil baking powder
    *1 sudu kecil soda bicarbonate
    *1 sudu teh garam
    2 cawan gula halus (boleh kurangkan sikit ikut citarasa)
    2 cawan susu segar
    2 biji telur ayam gred A
    1 cawan minyak masak atau minyak jagung
    1 sudu teh esen vanilla

    Bahan hiasan
    Chocolate Chips & Badam Cincang secukupnya.

    Cara membuatnya :

    1. Ayak bahan bertanda * dalam satu bekas besar. Gaul rata.

    2. Masukkan semua bahan basah ke dalam adunan tepung tadi. Gaul rata menggunakan whisk. Kalau nak guna mixer atau blender pun boleh. Tapi kacau dengan whisk pun dah cukup. Gaul rata hingga tiada tepung bergumpal. Bila adunan dah rata, boleh masukkan sedikit chocolate chips jika mahu. Taknak pun takpe. Gaul lagi.

    3. Tuangkan adunan kira-kira 3/4 dalam paper cup. Taburkan chocolate chips dan badam cincang di atas muffins.

    4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan 10 minit lebih awal. Suhu anggaran 170-180c selama 20 minit. Siap! *Muffins ini lebih sedap dan moist jika dimakan keesokan harinya. Sebaiknya buat lebih awal. Muffins ini memang kegemaran anak-anak terutama yang sukakan coklat. Buatnya mudah, dapatnya banyak. Selamat bermuffins!

    kredit: zuraita mohd anua
    .

    Jom follow @resipicake 🥧

  •  77  2  5 hours ago
  • Don't know the real fact behind this. Mungkin ada kajian maybe?? 🤔
.
Apa pandangan anda? .
Tag rakan anda.
.
Follow IG @faiz.radzali for more tips.
Turn on notification for latest post.
  • Don't know the real fact behind this. Mungkin ada kajian maybe?? 🤔
    .
    Apa pandangan anda? .
    Tag rakan anda.
    .
    Follow IG @faiz.radzali for more tips.
    Turn on notification for latest post.

  •  42  9  6 hours ago

Top #malaysianfoodie Posts

  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Chocolate Chips Muffins

Bahan-bahannya : *3 cawan tepung gandum
*1 cawan serbuk koko
*1 sudu kecil baking powder
*1 sudu kecil soda bicarbonate
*1 sudu teh garam
2 cawan gula halus (boleh kurangkan sikit ikut citarasa)
2 cawan susu segar
2 biji telur ayam gred A
1 cawan minyak masak atau minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla

Bahan hiasan
Chocolate Chips & Badam Cincang secukupnya.

Cara membuatnya :

1. Ayak bahan bertanda * dalam satu bekas besar. Gaul rata.

2. Masukkan semua bahan basah ke dalam adunan tepung tadi. Gaul rata menggunakan whisk. Kalau nak guna mixer atau blender pun boleh. Tapi kacau dengan whisk pun dah cukup. Gaul rata hingga tiada tepung bergumpal. Bila adunan dah rata, boleh masukkan sedikit chocolate chips jika mahu. Taknak pun takpe. Gaul lagi.

3. Tuangkan adunan kira-kira 3/4 dalam paper cup. Taburkan chocolate chips dan badam cincang di atas muffins.

4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan 10 minit lebih awal. Suhu anggaran 170-180c selama 20 minit. Siap! *Muffins ini lebih sedap dan moist jika dimakan keesokan harinya. Sebaiknya buat lebih awal. Muffins ini memang kegemaran anak-anak terutama yang sukakan coklat. Buatnya mudah, dapatnya banyak. Selamat bermuffins!

kredit: zuraita mohd anua
.

Jom follow @resepimasaksedap
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    Chocolate Chips Muffins

    Bahan-bahannya : *3 cawan tepung gandum
    *1 cawan serbuk koko
    *1 sudu kecil baking powder
    *1 sudu kecil soda bicarbonate
    *1 sudu teh garam
    2 cawan gula halus (boleh kurangkan sikit ikut citarasa)
    2 cawan susu segar
    2 biji telur ayam gred A
    1 cawan minyak masak atau minyak jagung
    1 sudu teh esen vanilla

    Bahan hiasan
    Chocolate Chips & Badam Cincang secukupnya.

    Cara membuatnya :

    1. Ayak bahan bertanda * dalam satu bekas besar. Gaul rata.

    2. Masukkan semua bahan basah ke dalam adunan tepung tadi. Gaul rata menggunakan whisk. Kalau nak guna mixer atau blender pun boleh. Tapi kacau dengan whisk pun dah cukup. Gaul rata hingga tiada tepung bergumpal. Bila adunan dah rata, boleh masukkan sedikit chocolate chips jika mahu. Taknak pun takpe. Gaul lagi.

    3. Tuangkan adunan kira-kira 3/4 dalam paper cup. Taburkan chocolate chips dan badam cincang di atas muffins.

    4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan 10 minit lebih awal. Suhu anggaran 170-180c selama 20 minit. Siap! *Muffins ini lebih sedap dan moist jika dimakan keesokan harinya. Sebaiknya buat lebih awal. Muffins ini memang kegemaran anak-anak terutama yang sukakan coklat. Buatnya mudah, dapatnya banyak. Selamat bermuffins!

    kredit: zuraita mohd anua
    .

    Jom follow @resepimasaksedap

  •  914  5  12 hours ago
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
DAGING GORENG THAI STYLE

Bahan-bahan: -800gm daging -5 sb biji ketumbar (kisar / ditumbuk)
-4 ulas bawang putih (tumbuk / hiris halus)
-1 sb lada hitam (dikisar/ditumbuk)
-2 sb sos tiram 2 sudu besar
- Garam secukup rasa
- Mentega

Bahan untuk sos: -Serbuk cili Thai
- Gula kabung atau somtam (jika tiada pakai 2sb gula putih)
- 2 sudu beras (goreng / disangai / di kisar halus)
- 2 sb air limau nipis - 3 sb air asam jawa - Kicap sotong / sos ikan
- 3 ulas bawang merah (hiris nipis)
- Daun ketumbar dan daun bawang

Cara-cara:

1) Gaul daging dengan semua bahan kecuali mentega dan bawang putih. Perap selama 30 minit atau 2 jam.
2) Panaskan mentega hingga cair, tumis bawang putih, kemudian masukkan daging perapan. Kacau hingga sebati.
3) Bila air dah kering, ia akan bersatu dengan rempah, kacau sebati. Agak-agak bila dah masak, perlahankan api seketika.
4) Campurkan bahan-bahan sos tadi ke dalam daging dan kacau rata. Bila dah sebati, bolehlah angkat.
.
Jom Jom Follow kak 
@resepikitchen
@resepikitchen
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    DAGING GORENG THAI STYLE

    Bahan-bahan: -800gm daging -5 sb biji ketumbar (kisar / ditumbuk)
    -4 ulas bawang putih (tumbuk / hiris halus)
    -1 sb lada hitam (dikisar/ditumbuk)
    -2 sb sos tiram 2 sudu besar
    - Garam secukup rasa
    - Mentega

    Bahan untuk sos: -Serbuk cili Thai
    - Gula kabung atau somtam (jika tiada pakai 2sb gula putih)
    - 2 sudu beras (goreng / disangai / di kisar halus)
    - 2 sb air limau nipis - 3 sb air asam jawa - Kicap sotong / sos ikan
    - 3 ulas bawang merah (hiris nipis)
    - Daun ketumbar dan daun bawang

    Cara-cara:

    1) Gaul daging dengan semua bahan kecuali mentega dan bawang putih. Perap selama 30 minit atau 2 jam.
    2) Panaskan mentega hingga cair, tumis bawang putih, kemudian masukkan daging perapan. Kacau hingga sebati.
    3) Bila air dah kering, ia akan bersatu dengan rempah, kacau sebati. Agak-agak bila dah masak, perlahankan api seketika.
    4) Campurkan bahan-bahan sos tadi ke dalam daging dan kacau rata. Bila dah sebati, bolehlah angkat.
    .
    Jom Jom Follow kak
    @resepikitchen
    @resepikitchen

  •  1,792  12  11 November, 2019
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Sotong Masak 3 rasa + Ubi kentang*👩‍🍳 Sotong stgh kilo
Ubi kentang 2 biji ( Grg dulu ketepi kan)
Cili merah 3biji
Cili Padi 6 biji
Bwg kecik 3 ulas
Sedikit belacan
Bwg putih 2ulas(Semua tumbuk dulu ya) 
Serai sebatang ketuk2
Air asam jawa satu cwn
Sedikit kicap manis
Pati ayam knoss Seketul
Sedikit garam dgn gula
Hiasan 
Cili padi 6 biji
Cili merah sebiji
sedikit daun bwg
Cara2
Tumis bhn2 yg d tumbuk xd... Sampai pecah minyak... Kemudian masukkan air asam jawa, air lemon 2 sudu kecik, Sedikit kicap manis ,Pati ayam, Garam dgn Gula, Masak bgi pekat kemudian masukkan Sotong masak smpai kering sedikit kuah ,kemudian masukkan ubi yg d grg xd dgn hiasan 
siap blh di hidangkan😁

Kredit Resepi : siti fatimah . .
.

Jom Jom Follow kak 
@resepikitchen
@resepikitchen
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    Sotong Masak 3 rasa + Ubi kentang*👩‍🍳 Sotong stgh kilo
    Ubi kentang 2 biji ( Grg dulu ketepi kan)
    Cili merah 3biji
    Cili Padi 6 biji
    Bwg kecik 3 ulas
    Sedikit belacan
    Bwg putih 2ulas(Semua tumbuk dulu ya)
    Serai sebatang ketuk2
    Air asam jawa satu cwn
    Sedikit kicap manis
    Pati ayam knoss Seketul
    Sedikit garam dgn gula
    Hiasan
    Cili padi 6 biji
    Cili merah sebiji
    sedikit daun bwg
    Cara2
    Tumis bhn2 yg d tumbuk xd... Sampai pecah minyak... Kemudian masukkan air asam jawa, air lemon 2 sudu kecik, Sedikit kicap manis ,Pati ayam, Garam dgn Gula, Masak bgi pekat kemudian masukkan Sotong masak smpai kering sedikit kuah ,kemudian masukkan ubi yg d grg xd dgn hiasan
    siap blh di hidangkan😁

    Kredit Resepi : siti fatimah . .
    .

    Jom Jom Follow kak
    @resepikitchen
    @resepikitchen

  •  1,274  6  13 November, 2019
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
APAM TAPAI NASI ENO ROS MAWAR..(heheh nk juga ada nama Kt situ😁) Sebenarnya Saya tkder resepi apam ni Saya ubah suai resepi apam nasi.. 😁😁 1 cawan nasi, 1 cawan tapai nasi, 2 cawan tepung gandum, 2 cawan tepung beras, 1 1/8 cawan gula, 2 1/2 cawan air, 2 camt mauripan..kisar hingga halus dan sebati
Kemudian perap selama 4 jam atau hingga kembang.
Bahagikan kepada beberapa bahagian. Setiap bahagian 500ml..warnakan dgn warna kegemaran.. Masukkan 1/2camt eno (biru) setiap bahagian tadi.. Kemudian tuang 1 senduk Setiap adunan  berwarna berselang seli kedalam loyang yg telah disapu minyak..buat hingga habis adunan tu.. Kukus selama 40-45 minit atau hingga masak.. Guna api kuat..
Bila sejuk boleh potong dan sedap makan dengan kelapa digaul garam.. Selamat menjamu selera😘😘 kredit:ros mawar.
.

Jom follow @resepimasaksedap
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    APAM TAPAI NASI ENO ROS MAWAR..(heheh nk juga ada nama Kt situ😁) Sebenarnya Saya tkder resepi apam ni Saya ubah suai resepi apam nasi.. 😁😁 1 cawan nasi, 1 cawan tapai nasi, 2 cawan tepung gandum, 2 cawan tepung beras, 1 1/8 cawan gula, 2 1/2 cawan air, 2 camt mauripan..kisar hingga halus dan sebati
    Kemudian perap selama 4 jam atau hingga kembang.
    Bahagikan kepada beberapa bahagian. Setiap bahagian 500ml..warnakan dgn warna kegemaran.. Masukkan 1/2camt eno (biru) setiap bahagian tadi.. Kemudian tuang 1 senduk Setiap adunan berwarna berselang seli kedalam loyang yg telah disapu minyak..buat hingga habis adunan tu.. Kukus selama 40-45 minit atau hingga masak.. Guna api kuat..
    Bila sejuk boleh potong dan sedap makan dengan kelapa digaul garam.. Selamat menjamu selera😘😘 kredit:ros mawar.
    .

    Jom follow @resepimasaksedap

  •  544  3  13 November, 2019
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Minum petang mee udang jer..
resepi mee udang simple

mee kuning secukupnya
udang secukupnya
kepala udang(direbus utk jadikan stok)
# cili kering segenggam(ikut selera pedas masing2)
# bawang putih 3ulas
# halia sikit
# bawang merah 8 biji
# udang kering 1 mangkuk kecil.
# sebiji kentang
# 2 biji keledek
hiasan:
Sawi
daun bawang
bawang goreng
telur 
limau nipis
Cili hijau
cara:
rebus kepala udang,dptkan 1 mangkuk sederhana stok udang ketepikan.
rebus kentang dan keledek,blend halus dan ketepikan.
kisar semua bahan bertanda  tumis hingga naik bau..masukkan stok udang..masak lagi hingga didih..
tambah garam ckit,gula ckit,gula melaka dan cukup  rasa..masuk keledek n kentang blend td.tmbah air jika perlu.
dah didih baru masukkn udang dan siap.

Kredit, Mira edora . .

Jom Jom Follow kak 
@resepikitchen
@resepikitchen
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    Minum petang mee udang jer..
    resepi mee udang simple

    mee kuning secukupnya
    udang secukupnya
    kepala udang(direbus utk jadikan stok)
    # cili kering segenggam(ikut selera pedas masing2)
    # bawang putih 3ulas
    # halia sikit
    # bawang merah 8 biji
    # udang kering 1 mangkuk kecil.
    # sebiji kentang
    # 2 biji keledek
    hiasan:
    Sawi
    daun bawang
    bawang goreng
    telur
    limau nipis
    Cili hijau
    cara:
    rebus kepala udang,dptkan 1 mangkuk sederhana stok udang ketepikan.
    rebus kentang dan keledek,blend halus dan ketepikan.
    kisar semua bahan bertanda tumis hingga naik bau..masukkan stok udang..masak lagi hingga didih..
    tambah garam ckit,gula ckit,gula melaka dan cukup rasa..masuk keledek n kentang blend td.tmbah air jika perlu.
    dah didih baru masukkn udang dan siap.

    Kredit, Mira edora . .

    Jom Jom Follow kak
    @resepikitchen
    @resepikitchen

  •  1,436  12  10 hours ago