#makansedap Instagram Photos & Videos

makansedap - 202.4k posts

Hashtag Popularity

2.1
average comments
164.2
average likes

Latest #makansedap Posts

  • Picit LOVE ye kak ❤️
• • • • •
HOKKAIDO CUPCAKE

Hokkaido Cupcakes:
(12 biji cupcakes guna cup 4 segi & 18biji guna cup saiz M)

Bahan A
60g Minyak Jagung
80g Susu Segar Full Milk
100g Tepung Superfine (untuk hasil yang lebih gebu boleh guna Tepung Hong Kong @ Top Flour)
5 Kuning telur
1/2 s/k vanilla essence
Secubit garam

Bahan B
5 Putih telur
90g Gula Halus @ Kastor
1/4 s/k tartar powder

1. Campurkan minyak jagung, garam dan susu bersama-sama dalam mangkuk , panaskan secara double boiler.
Masak dengan api perlahan, kacau rata. Angkat campuran susu setelah suam.
2. Masukkan kuning telur, satu per satu. Kemudian masukkan esen vanilla, kacau campuran sebati.
3. Masukkan tepung yang telah ditapis terlebih dahulu , kacau adunan sehingga betul-betul sebati(tepung xberketul-ketul)
4.Menggunakan elektrik mixer,masukan putih telur & tar tar powder.Mix sehingga berbuih
masukan gula sedikit demi sedikit.Mix dengan menggunakan high speed sehingga kental/kaku (bila berbalikkan mangkuk adunan putih telur tidak jatuh)
(pastikan bowl mixer kering,tidak berminyak & tiada sedikit pun campuran kuning telur untuk hasilkan meringue yang sempurna)
5.Masukan 1/3 campuran putih telur/meringue kedalam adunan tepung.kacau secara kaub balik
sehingga habis,Pastikan kacau secara perlahan sehingga adunan sebati.(Jangan terlebih kacau)
5.Isi betul-betul penuh dalam cup 99% penuh & hentak-hentak manja untuk hilangkan gelembung udara.
6.Bakar dengan suhu 150c selama 20min & 160c selama 20minit atau sampai cake btl2 masak dengan api atas & bawah (oven saya lambat masak sikit so tambah lg 140c 10min)
(kawalan suhu penting harus berperingkat untuk mengelakan Hokkaido mendap dengan cepat selepas keluar dari oven kalau terus menggunakan suhu yang tinggi)
7.Selepas masak terus keluarkan Hokkaido Cupkek dari oven & hentak sekali untuk mengelakan tarikat graviti/terus mendap.
(part nih jgn abaikan kalau inginkan Hokkaido yang gebu bukan saja dalam oven tapi selepas keluar oven)
8.Biarkan Hokkaido sejuk & paipkan dengan filling dan hias ikot suka.. Tips:
Pastikan Meringue betul-betul perfect (soft peak)
Kawalan Suh
.
.

Jom follow @resipicake 🥧
  • Picit LOVE ye kak ❤️
    • • • • •
    HOKKAIDO CUPCAKE

    Hokkaido Cupcakes:
    (12 biji cupcakes guna cup 4 segi & 18biji guna cup saiz M)

    Bahan A
    60g Minyak Jagung
    80g Susu Segar Full Milk
    100g Tepung Superfine (untuk hasil yang lebih gebu boleh guna Tepung Hong Kong @ Top Flour)
    5 Kuning telur
    1/2 s/k vanilla essence
    Secubit garam

    Bahan B
    5 Putih telur
    90g Gula Halus @ Kastor
    1/4 s/k tartar powder

    1. Campurkan minyak jagung, garam dan susu bersama-sama dalam mangkuk , panaskan secara double boiler.
    Masak dengan api perlahan, kacau rata. Angkat campuran susu setelah suam.
    2. Masukkan kuning telur, satu per satu. Kemudian masukkan esen vanilla, kacau campuran sebati.
    3. Masukkan tepung yang telah ditapis terlebih dahulu , kacau adunan sehingga betul-betul sebati(tepung xberketul-ketul)
    4.Menggunakan elektrik mixer,masukan putih telur & tar tar powder.Mix sehingga berbuih
    masukan gula sedikit demi sedikit.Mix dengan menggunakan high speed sehingga kental/kaku (bila berbalikkan mangkuk adunan putih telur tidak jatuh)
    (pastikan bowl mixer kering,tidak berminyak & tiada sedikit pun campuran kuning telur untuk hasilkan meringue yang sempurna)
    5.Masukan 1/3 campuran putih telur/meringue kedalam adunan tepung.kacau secara kaub balik
    sehingga habis,Pastikan kacau secara perlahan sehingga adunan sebati.(Jangan terlebih kacau)
    5.Isi betul-betul penuh dalam cup 99% penuh & hentak-hentak manja untuk hilangkan gelembung udara.
    6.Bakar dengan suhu 150c selama 20min & 160c selama 20minit atau sampai cake btl2 masak dengan api atas & bawah (oven saya lambat masak sikit so tambah lg 140c 10min)
    (kawalan suhu penting harus berperingkat untuk mengelakan Hokkaido mendap dengan cepat selepas keluar dari oven kalau terus menggunakan suhu yang tinggi)
    7.Selepas masak terus keluarkan Hokkaido Cupkek dari oven & hentak sekali untuk mengelakan tarikat graviti/terus mendap.
    (part nih jgn abaikan kalau inginkan Hokkaido yang gebu bukan saja dalam oven tapi selepas keluar oven)
    8.Biarkan Hokkaido sejuk & paipkan dengan filling dan hias ikot suka.. Tips:
    Pastikan Meringue betul-betul perfect (soft peak)
    Kawalan Suh
    .
    .

    Jom follow @resipicake 🥧

  •  1  1  26 minutes ago
  • Picit LOVE 💝💝💝 dulu ye kak 💯 .
.
Puding Laici 😍
.
Bahan
.
5gm serbuk agar-agar warna merah (brand Kijang)
3 cawan air
1/2 gula
.
▶masak bahan atas
▶tuang dlm bekas keraskan
▶potong dadu..ketepikan
.
20gm agar-agar tali
4 cawan air 
3/4 cawan gula 
1 tin susu cair 
1 tin laici - asingkan air laici & buah laici 
1 sudu besar biji selasih - rendam panas dgn air bagi kembang 
Secubit garam
.
Cara2 buat :
.
▶masak agar-agar dgn air hingga larut
▶masuk gula..kacau sampai gula larut
▶tabur laici (carit2kan) dlm loyang
▶kemudian masuk agar-agar merah yg dipotong dadu tadi
▶Masuk biji selasih
▶tuang adunan agar-agar agak2 sama paras bahan tadi
▶lebihan agar-agar tu..masukkan air laici dlm 1 cawan & susu cair..masuk secubit garam..kacau serata/sebati..biarkan masak seketika
▶tuang dlm loyang tadi perlahan2 hingga habis ▶tunggu beku sejuk..baru masuk dlm peti sejuk
▶puding dah mengeras elok..boleh potong..sedia untuk dimakan ☺

Credit dapur_kakzura

Jom follow kak 👉 @resepi_dapur_bunda
  • Picit LOVE 💝💝💝 dulu ye kak 💯 .
    .
    Puding Laici 😍
    .
    Bahan
    .
    5gm serbuk agar-agar warna merah (brand Kijang)
    3 cawan air
    1/2 gula
    .
    ▶masak bahan atas
    ▶tuang dlm bekas keraskan
    ▶potong dadu..ketepikan
    .
    20gm agar-agar tali
    4 cawan air
    3/4 cawan gula
    1 tin susu cair
    1 tin laici - asingkan air laici & buah laici
    1 sudu besar biji selasih - rendam panas dgn air bagi kembang
    Secubit garam
    .
    Cara2 buat :
    .
    ▶masak agar-agar dgn air hingga larut
    ▶masuk gula..kacau sampai gula larut
    ▶tabur laici (carit2kan) dlm loyang
    ▶kemudian masuk agar-agar merah yg dipotong dadu tadi
    ▶Masuk biji selasih
    ▶tuang adunan agar-agar agak2 sama paras bahan tadi
    ▶lebihan agar-agar tu..masukkan air laici dlm 1 cawan & susu cair..masuk secubit garam..kacau serata/sebati..biarkan masak seketika
    ▶tuang dlm loyang tadi perlahan2 hingga habis ▶tunggu beku sejuk..baru masuk dlm peti sejuk
    ▶puding dah mengeras elok..boleh potong..sedia untuk dimakan ☺

    Credit dapur_kakzura

    Jom follow kak 👉 @resepi_dapur_bunda

  •  35  1  1 hour ago
  • Pukul 8 Pagi Ingatkan Nak Breakfast Di Semerah, Sekali Tu Tutup. Terus Ke Bandar. Pergi Ke Restoran Tempat Pak Mertua Selalu Breakfast..
•
Well, Meriah Sini. Memacam Ada. Pepagi Dah Kami Makan Sambal Kupang. Kite Makan Lontong Kering Dengan Mak Mertua. Seketul Hubby Makan Soto Nasi Impit. Pak Mertua Layan Bergedil 💚
•
•
•
•
Sarapan 17|11|9
  • Pukul 8 Pagi Ingatkan Nak Breakfast Di Semerah, Sekali Tu Tutup. Terus Ke Bandar. Pergi Ke Restoran Tempat Pak Mertua Selalu Breakfast..

    Well, Meriah Sini. Memacam Ada. Pepagi Dah Kami Makan Sambal Kupang. Kite Makan Lontong Kering Dengan Mak Mertua. Seketul Hubby Makan Soto Nasi Impit. Pak Mertua Layan Bergedil 💚




    Sarapan 17|11|9

  •  18  9  1 hour ago
  • Picit LOVE 💝💝💝 dulu ye kak 💯 .
.
Buat petang tadi.. Talam Gula Merah 😋
Akak buat lapisan putih tak tebal sbb bahagian tu anak2 kurang suka

Talam Gula Merah
|
|
Lapisan Bawah
|
|
2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula 
Sedikit garam
5 cawan air
|
|
Cara2:
|
|
1) Satukan semua bahan.. Gaul rata atau boleh blend.. Kemudian tapiskan

2) Masukkan dlm periuk.. Masak atas api sederhana..masak agak2 naik wap sahaja

3) Tuang dlm loyang yg disapu minyak.. Pastikan air betul2 mendidih baru kukus selama  20 minit.. Dah masak cakar2 dgn garfu
|
|
Lapisan Atas
|
|
1 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung gandum
3 cawan santan sederhana pekat
Sedikit garam
|
|
Cara2:
|
|
1) Gaul/blend semua  bahan

2) Masak sekejap agak naik wap juga..api sederhana

3) Tuang perlahan2 atas lapisan bawah tadi.. Kukus selama 20 minit lagi

4) Biarkan betul2 sejuk.. Baru potong

Credit dapur_kakzura

Jom follow kak 👉 @resepi_dapur_bunda
  • Picit LOVE 💝💝💝 dulu ye kak 💯 .
    .
    Buat petang tadi.. Talam Gula Merah 😋
    Akak buat lapisan putih tak tebal sbb bahagian tu anak2 kurang suka

    Talam Gula Merah
    |
    |
    Lapisan Bawah
    |
    |
    2 1/2 cawan tepung gandum
    2 sudu besar tepung ubi
    1 cawan gula merah
    1/2 cawan gula
    Sedikit garam
    5 cawan air
    |
    |
    Cara2:
    |
    |
    1) Satukan semua bahan.. Gaul rata atau boleh blend.. Kemudian tapiskan

    2) Masukkan dlm periuk.. Masak atas api sederhana..masak agak2 naik wap sahaja

    3) Tuang dlm loyang yg disapu minyak.. Pastikan air betul2 mendidih baru kukus selama 20 minit.. Dah masak cakar2 dgn garfu
    |
    |
    Lapisan Atas
    |
    |
    1 cawan tepung beras
    1/4 cawan tepung gandum
    3 cawan santan sederhana pekat
    Sedikit garam
    |
    |
    Cara2:
    |
    |
    1) Gaul/blend semua bahan

    2) Masak sekejap agak naik wap juga..api sederhana

    3) Tuang perlahan2 atas lapisan bawah tadi.. Kukus selama 20 minit lagi

    4) Biarkan betul2 sejuk.. Baru potong

    Credit dapur_kakzura

    Jom follow kak 👉 @resepi_dapur_bunda

  •  59  1  3 hours ago
  • Picit LOVE ye kak ❤️
• • • • • •
Tanya ja.... ada ka peminat kek batik ni? Famili kita dari dulu sampai skrang x pernah jemu2 (Edit post)
Resipi kek batik

700 gm biskut meri
1 Ketul buttercup
1 tin susu pekat
¾ cawan serbuk koko( 1 tin susu air panas utk melarutkan serbuk koko)
2 cwn vico@milo
3 bj telur(dipukul sdikit)
Sedikit esen vanila

Masukkan butter,susu, vico@milo dan serbuk koko yg telah dilarutkan dlm kuali. Kacau hingga semua bahan2 sebati.

Masukkan telur dan kacau laju2 ya utk elakkan berketul, masukkan
Esen vanila, kacau hingga hampir pekat..
Masukkan biskut dan gaul dgn api perlahan hingga semua Biskut disalut pes coklat(kacau hati2 agar biskut tidak pecah.

Bila dah bersalut semua masukkan dlm loyang yg telah dilapik plastik
dan tekan padat. Biarkan sejuk dan letakkan dlm Peti sejuk semalaman sblum dipotong

Gunakan pisau yg tajam utk memotong kek

Credit : Faridzoh Abd Rahman
.

Jom follow @resipicake 🥧
  • Picit LOVE ye kak ❤️
    • • • • • •
    Tanya ja.... ada ka peminat kek batik ni? Famili kita dari dulu sampai skrang x pernah jemu2 (Edit post)
    Resipi kek batik

    700 gm biskut meri
    1 Ketul buttercup
    1 tin susu pekat
    ¾ cawan serbuk koko( 1 tin susu air panas utk melarutkan serbuk koko)
    2 cwn vico@milo
    3 bj telur(dipukul sdikit)
    Sedikit esen vanila

    Masukkan butter,susu, vico@milo dan serbuk koko yg telah dilarutkan dlm kuali. Kacau hingga semua bahan2 sebati.

    Masukkan telur dan kacau laju2 ya utk elakkan berketul, masukkan
    Esen vanila, kacau hingga hampir pekat..
    Masukkan biskut dan gaul dgn api perlahan hingga semua Biskut disalut pes coklat(kacau hati2 agar biskut tidak pecah.

    Bila dah bersalut semua masukkan dlm loyang yg telah dilapik plastik
    dan tekan padat. Biarkan sejuk dan letakkan dlm Peti sejuk semalaman sblum dipotong

    Gunakan pisau yg tajam utk memotong kek

    Credit : Faridzoh Abd Rahman
    .

    Jom follow @resipicake 🥧

  •  31  1  3 hours ago
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Rendang Ayam Pedas

Rendang Pedas Ayam
Mesti ramai yang suka.

Resepi di sini
Resepi
Rendang Pedas Ayam
Bahan
1ekor ayam dipotong kecil.
Bahan kisar dgn 1 cawan air
12-15 ulas bawang merah rose
10 ulas bawang putih
2 ruas jari kunyit idop
3 ruas jari halia
1 ruas jari lengkuas
2 btg serai
4 biji buah keras
1 sdb ketumbar biji sangai dulu
1 sdk jintan manis sangai dulu
1 sdk jintan putih disangai dulu

Cara
Mula masukkan sedikit minyak ke dlm kuali kemudian masukkan
2 btg kayu manis,goreng sekejap,kemudian masukkan bahan kisar.
Masak sehingga wangi,baru masukkan
40-50 btg cili kering direbus dulu, kemudian dikisar,masak lagi sehingga 30 minit,
**(Kakchik haritu makcik masak guna 30 ja cili kering. Rebus dulu baru blend..) tak pedas sgt

Masuk ayam (klu tak mau ayam hancur goreng ayam setengah masak dulu)
Tambah 
2 kiub pati ayam
1 sdb gula merah
1 sdb gula putih
2-3 sdb kerisik,
Masuk
Daun limo purut n (daun kunyit dihiris)
Akhir masukkan 
1/2-1 kotak kecil santan kotak
Masak biar mendidih sehingga ayam masak.

credit : Makcik Ratu‎
.
Jom Jom Follow kak 
@resepi_iamudah
@resepi_iamudah
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    Rendang Ayam Pedas

    Rendang Pedas Ayam
    Mesti ramai yang suka.

    Resepi di sini
    Resepi
    Rendang Pedas Ayam
    Bahan
    1ekor ayam dipotong kecil.
    Bahan kisar dgn 1 cawan air
    12-15 ulas bawang merah rose
    10 ulas bawang putih
    2 ruas jari kunyit idop
    3 ruas jari halia
    1 ruas jari lengkuas
    2 btg serai
    4 biji buah keras
    1 sdb ketumbar biji sangai dulu
    1 sdk jintan manis sangai dulu
    1 sdk jintan putih disangai dulu

    Cara
    Mula masukkan sedikit minyak ke dlm kuali kemudian masukkan
    2 btg kayu manis,goreng sekejap,kemudian masukkan bahan kisar.
    Masak sehingga wangi,baru masukkan
    40-50 btg cili kering direbus dulu, kemudian dikisar,masak lagi sehingga 30 minit,
    **(Kakchik haritu makcik masak guna 30 ja cili kering. Rebus dulu baru blend..) tak pedas sgt

    Masuk ayam (klu tak mau ayam hancur goreng ayam setengah masak dulu)
    Tambah
    2 kiub pati ayam
    1 sdb gula merah
    1 sdb gula putih
    2-3 sdb kerisik,
    Masuk
    Daun limo purut n (daun kunyit dihiris)
    Akhir masukkan
    1/2-1 kotak kecil santan kotak
    Masak biar mendidih sehingga ayam masak.

    credit : Makcik Ratu‎
    .
    Jom Jom Follow kak
    @resepi_iamudah
    @resepi_iamudah

  •  75  1  4 hours ago
  • Aamiin kan dan tag suami/pasangan/teman/kerabat yang membutuhkan informasi tentang kehamilan.
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
Dan Semoga yang bergabung PROGRAM KEHAMILAN nya di bulan ini Bisa secepatnya berhasil HAMIL,, Aamiin 🙏
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
💝 PROMIL TERBARU & TERPOPULER
💝 PROMIL YANG BANYAK MEMBUKTIKAN KEBERHASILANNYA
💝 PROMIL DENGAN METODE SINGKAT & SEDERHANA
💝 PROMIL CEPAT HAMIL UNTUK MEMPEROLEH KETURUNAN
-
1. Promilnya disini menghilangkan semua hambatan kehamilannya terlebih dahulu baru ditingkatkan kesuburannya
2. Promilnya disini dilakukan secara alami tanpa efek samping
3. Promilnya disini tidak membuang waktu dan tenaga untuk bolak balik pergi ke dokter
4. Promilnya disini tidak mengganggu aktivitas sehari – hari anda
5. Promilnya disini tidak hanya promil namun juga bisa sekalian'' menyembuhkan penyakit lainnya.
6. Sudah lebih dari 1000 testimoni keberhasilan.
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🇫​🇴​🇱​🇱​🇴​🇼​ :
@pelancarpromil
@panduanpromil
-
Melayani : 👇
① Konsultasi Masalah Penghambat Kehamilan
② Bimbingan & Panduan Program Cepat Hamil
③ Pemesanan Herbal BEE
-
💝 MARI SUKSESKAN PROGRAM KEHAMILAN ANDA MULAI SEKARANG 💝
-
🆓 GRATIS Konsultasi :
📲 WA ➞ +6285641537880
.
.
Jangan lupa aktifkan notifikasi postingan kami ☺biar gak ketingalan update terbaru seputar kehamilan☺
  • Aamiin kan dan tag suami/pasangan/teman/kerabat yang membutuhkan informasi tentang kehamilan.
    ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
    ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
    Dan Semoga yang bergabung PROGRAM KEHAMILAN nya di bulan ini Bisa secepatnya berhasil HAMIL,, Aamiin 🙏
    ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
    ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
    💝 PROMIL TERBARU & TERPOPULER
    💝 PROMIL YANG BANYAK MEMBUKTIKAN KEBERHASILANNYA
    💝 PROMIL DENGAN METODE SINGKAT & SEDERHANA
    💝 PROMIL CEPAT HAMIL UNTUK MEMPEROLEH KETURUNAN
    -
    1. Promilnya disini menghilangkan semua hambatan kehamilannya terlebih dahulu baru ditingkatkan kesuburannya
    2. Promilnya disini dilakukan secara alami tanpa efek samping
    3. Promilnya disini tidak membuang waktu dan tenaga untuk bolak balik pergi ke dokter
    4. Promilnya disini tidak mengganggu aktivitas sehari – hari anda
    5. Promilnya disini tidak hanya promil namun juga bisa sekalian'' menyembuhkan penyakit lainnya.
    6. Sudah lebih dari 1000 testimoni keberhasilan.
    ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
    🇫​🇴​🇱​🇱​🇴​🇼​ :
    @pelancarpromil
    @panduanpromil
    -
    Melayani : 👇
    ① Konsultasi Masalah Penghambat Kehamilan
    ② Bimbingan & Panduan Program Cepat Hamil
    ③ Pemesanan Herbal BEE
    -
    💝 MARI SUKSESKAN PROGRAM KEHAMILAN ANDA MULAI SEKARANG 💝
    -
    🆓 GRATIS Konsultasi :
    📲 WA ➞ +6285641537880
    .
    .
    Jangan lupa aktifkan notifikasi postingan kami ☺biar gak ketingalan update terbaru seputar kehamilan☺

  •  11  1  4 hours ago
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Petang guys.. perut sentiasa lapar.. i bt kek untaian kasih cintaku padamu.. eh2 nama kek pon.. guna planta je

Resepi dlam ig (sunflower_october)

Loyang size 8
250 gm planta
1 cawan gula halus(manis sgt kurangkan 3/4 cawn)
4 bji telur
Esen vanilla
Susu pekat 2 sb
2 cawan epung naik sendiri
Pewarna 3 kaler
Milo

Cara2
Mix planta+gula 5mnt,masukkan semua telur,susu,esen mix 3 mnt
Masukkan tepung 2 minit..
Bahagi 3 kaler

Masukkn warna hijau dlu dlm loyang dh sapu butter
Pastu ayak Milo ats tu, masukkan pula warna kuning,ayak Milo lagi,masukkan pink .. Bakar suhu 140 mnt 45 mnt ..
Oven elba 42liter
.. Jom follow @resepimasakmelayu
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    Petang guys.. perut sentiasa lapar.. i bt kek untaian kasih cintaku padamu.. eh2 nama kek pon.. guna planta je

    Resepi dlam ig (sunflower_october)

    Loyang size 8
    250 gm planta
    1 cawan gula halus(manis sgt kurangkan 3/4 cawn)
    4 bji telur
    Esen vanilla
    Susu pekat 2 sb
    2 cawan epung naik sendiri
    Pewarna 3 kaler
    Milo

    Cara2
    Mix planta+gula 5mnt,masukkan semua telur,susu,esen mix 3 mnt
    Masukkan tepung 2 minit..
    Bahagi 3 kaler

    Masukkn warna hijau dlu dlm loyang dh sapu butter
    Pastu ayak Milo ats tu, masukkan pula warna kuning,ayak Milo lagi,masukkan pink .. Bakar suhu 140 mnt 45 mnt ..
    Oven elba 42liter
    .. Jom follow @resepimasakmelayu

  •  65  2  4 hours ago
  • Picit LOVE ye kak ❤️
• • • • •
First time buat kuih lapis alhamdulillah menjadi...Sedapp dan lembut...Mudah je nak buat,saya sertakan sekali resepinye... Resepi kuih lapis
2 cwn tepung beras
1/2 cwn tepung jagung
1/2 cwn tepung gandum
1 kotak santan kara kecil ( 1 kotak santan + 3 cwn air)
1 cwn gula (klu yg tak suka manis boleh kurangkan gula)
1 sudu kecil garam.

Cara²
1. Campur semua bahan di dlm blender...kemudian blender...
2. Bahagi kepada 2 bahagian..satu bahagian tu letak pewarna ros merah n satu lagi bahagian biarkan colour putih tu...
3.Acuan sapu dgn minyak 
4. Setiap lapis kukus selama 5 minit.
5. Lapisan terakhir kukus selama 20 minit.
6. Tunggu betul² sejuk baru potong.
Selamat mencuba.... Kredit Resepi : azuin awin

Jom follow @resipicake 🥧
  • Picit LOVE ye kak ❤️
    • • • • •
    First time buat kuih lapis alhamdulillah menjadi...Sedapp dan lembut...Mudah je nak buat,saya sertakan sekali resepinye... Resepi kuih lapis
    2 cwn tepung beras
    1/2 cwn tepung jagung
    1/2 cwn tepung gandum
    1 kotak santan kara kecil ( 1 kotak santan + 3 cwn air)
    1 cwn gula (klu yg tak suka manis boleh kurangkan gula)
    1 sudu kecil garam.

    Cara²
    1. Campur semua bahan di dlm blender...kemudian blender...
    2. Bahagi kepada 2 bahagian..satu bahagian tu letak pewarna ros merah n satu lagi bahagian biarkan colour putih tu...
    3.Acuan sapu dgn minyak
    4. Setiap lapis kukus selama 5 minit.
    5. Lapisan terakhir kukus selama 20 minit.
    6. Tunggu betul² sejuk baru potong.
    Selamat mencuba.... Kredit Resepi : azuin awin

    Jom follow @resipicake 🥧

  •  43  1  5 hours ago
  • Pelik tak kenapa ramai couple, family, instafamous, artis, bikers, usahawan, VIP & VVIP berulangkali datang makan kat House Of Patin?
.
.
Tak pelik pun, sebab mereka datang dan datang makan lagi adalah kerana makanan disini menepati citarasa mereka dan suasana yang menyenangkan, ditambah pula dengan layanan yang baik.
.
Jadi bila makanan sedap, harga berpatutan, tempat selesa, tidak hairanlah kenapa tetamu-tetamu kami datang dan pasti akan datang lagi.. Setuju tak?.
Setuju mahupun tidak bolehlah lemparkan komen2 anda di bawah ni yer..
.
.
#spreadlove #nohate #houseofpatin #lipisdikl #patintempoyak #houseofpatin #lipisdikl #patinsungai #samballodek #sambalhitam #makansedap
  • Pelik tak kenapa ramai couple, family, instafamous, artis, bikers, usahawan, VIP & VVIP berulangkali datang makan kat House Of Patin?
    .
    .
    Tak pelik pun, sebab mereka datang dan datang makan lagi adalah kerana makanan disini menepati citarasa mereka dan suasana yang menyenangkan, ditambah pula dengan layanan yang baik.
    .
    Jadi bila makanan sedap, harga berpatutan, tempat selesa, tidak hairanlah kenapa tetamu-tetamu kami datang dan pasti akan datang lagi.. Setuju tak?.
    Setuju mahupun tidak bolehlah lemparkan komen2 anda di bawah ni yer..
    .
    .
    #spreadlove #nohate #houseofpatin #lipisdikl #patintempoyak #houseofpatin #lipisdikl #patinsungai #samballodek #sambalhitam #makansedap

  •  43  1  5 hours ago
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Kek Lapis Nirwarna
Resepi : Puan Rabiah Amit
Sumber : Dayang@DapurKu Sayang

bahan-bahan :  10 biji telur (asingkan putih daripada kuning)  2 gelas gula halus (dayang guna 160g gula halus)  400 g mentega  2 1/2 gelas tepung gandum (dayang menggunakan tepung hong kong)  1 tin susu pekat manis (dayang menggunakan 300g susu pekat)  1 botol kecil coklat urai (dayang tak letak sebab tak ada stok)  1 botol kecil mentega kacang/peanut butter  1 tin kecil serikaya  1 cawan serbuk Horlicks (dayang menggunakan 50g Horlicks)  pewarna hijau, merah, coklat dan kuning (dayang menggunakan warna hijau, kuning, ungu dan merah jambu)

Cara-cara :  Pukul putih telur dengan 1 gelas gula hingga agak keras. Ketepikan.  Pukul mentega dengan baki gula hingga ringan dan kembang. Sambil mesin terus berputar, masukkan kuning telur satu demi satu. Pukul hingga kembang.  Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau rata.  Masukkan susu pekat dan kacau rata.  Satukan dengan adunan putih telur. Gaul sebati. Bahagikan kepada 4 bahagian: 1 bahagian warnakan hijau dan masukkan mentega kacang. 1 bahagian warnakan merah dan masukkan serikaya. 1 bahagian warnakan coklat dan masukkan coklat urai. 1 bahagian  warnakan kuning dan masukkan horlicks.  Sediakan acuan 8 1/2" x 8 1/2" x 4" (dayang menggunakan loyang 8x8x3. Griskan dengan mentega dan alaskan dengan baking paper). Tuangkan selapis nipis adunan warna coklat ke dalam acuan dan ratakan. Bakar dengan api gril di dalam ketuhar bersuhu 250C selama 3 minit. Adunan juga boleh dikukus selama 3 minit. (bakar/gril menggunakan api atas sahaja. Lain oven lain tahap kepanasannya. Sila adjust sendiri)  Tuangkan pula selapis nipis adunan kuning dan ulangi proses sebagaimana dalam langkah 6. (dayang tuang adunan sebanyak 7 sudu makan)  Ulangi dengan melapis warna hijau dan merah sebagaimana.
.

Jom follow @resepidelicious
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    Kek Lapis Nirwarna
    Resepi : Puan Rabiah Amit
    Sumber : Dayang@DapurKu Sayang

    bahan-bahan : 10 biji telur (asingkan putih daripada kuning) 2 gelas gula halus (dayang guna 160g gula halus) 400 g mentega 2 1/2 gelas tepung gandum (dayang menggunakan tepung hong kong) 1 tin susu pekat manis (dayang menggunakan 300g susu pekat) 1 botol kecil coklat urai (dayang tak letak sebab tak ada stok) 1 botol kecil mentega kacang/peanut butter 1 tin kecil serikaya 1 cawan serbuk Horlicks (dayang menggunakan 50g Horlicks) pewarna hijau, merah, coklat dan kuning (dayang menggunakan warna hijau, kuning, ungu dan merah jambu)

    Cara-cara : Pukul putih telur dengan 1 gelas gula hingga agak keras. Ketepikan. Pukul mentega dengan baki gula hingga ringan dan kembang. Sambil mesin terus berputar, masukkan kuning telur satu demi satu. Pukul hingga kembang. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau rata. Masukkan susu pekat dan kacau rata. Satukan dengan adunan putih telur. Gaul sebati. Bahagikan kepada 4 bahagian: 1 bahagian warnakan hijau dan masukkan mentega kacang. 1 bahagian warnakan merah dan masukkan serikaya. 1 bahagian warnakan coklat dan masukkan coklat urai. 1 bahagian warnakan kuning dan masukkan horlicks. Sediakan acuan 8 1/2" x 8 1/2" x 4" (dayang menggunakan loyang 8x8x3. Griskan dengan mentega dan alaskan dengan baking paper). Tuangkan selapis nipis adunan warna coklat ke dalam acuan dan ratakan. Bakar dengan api gril di dalam ketuhar bersuhu 250C selama 3 minit. Adunan juga boleh dikukus selama 3 minit. (bakar/gril menggunakan api atas sahaja. Lain oven lain tahap kepanasannya. Sila adjust sendiri) Tuangkan pula selapis nipis adunan kuning dan ulangi proses sebagaimana dalam langkah 6. (dayang tuang adunan sebanyak 7 sudu makan) Ulangi dengan melapis warna hijau dan merah sebagaimana.
    .

    Jom follow @resepidelicious

  •  318  2  6 hours ago
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •

POPIA SEAWEED GULUNG
by. @kualihelena

kulit popia
seaweed
telur, kocok dengan secubit garam

Gunting seaweed menjadi 2 bahagian.
Ambil sekeping kulit popia sapu dengan telur yang telah dikocok.
Letakkan seaweed diatasnya, tekan bagi lekat.
Ambil sebatang chopstick, gulung popia seaweed.
JANGAN TERLALU KETAT, nanti susah nak keluarkan.
Gunting popia seaweed ikut suka, panjang pendek, menyerong atau taknak gunting pun boleh.

Panaskan minyak yang banyak dengan api sederhana, goreng sehingga keperangan.
Angkat dan toskan minyak dengan tissue dapur.
Biarkan sejuk dan simpan dalam bekas kedap udara.
.
.

Jom Jom Follow kak 
@resepikitchen
@resepikitchen
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •

    POPIA SEAWEED GULUNG
    by. @kualihelena

    kulit popia
    seaweed
    telur, kocok dengan secubit garam

    Gunting seaweed menjadi 2 bahagian.
    Ambil sekeping kulit popia sapu dengan telur yang telah dikocok.
    Letakkan seaweed diatasnya, tekan bagi lekat.
    Ambil sebatang chopstick, gulung popia seaweed.
    JANGAN TERLALU KETAT, nanti susah nak keluarkan.
    Gunting popia seaweed ikut suka, panjang pendek, menyerong atau taknak gunting pun boleh.

    Panaskan minyak yang banyak dengan api sederhana, goreng sehingga keperangan.
    Angkat dan toskan minyak dengan tissue dapur.
    Biarkan sejuk dan simpan dalam bekas kedap udara.
    .
    .

    Jom Jom Follow kak
    @resepikitchen
    @resepikitchen

  •  256  5  6 hours ago
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Kuih Seriayu

Bahan

2 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus
1 cawan santan.. Kisarkan segenggam kelapa parut dan 3 helai daun pandan (potong2) dgn 1 cawan air.. Tapiskan untuk dapatkan 1 cawan santan tadi
2 biji telur gred B
1 sudu kecil ovellet (penuh)
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil pewarna hijau
1 biji kelapa parut putih + sedikit garam + 1 sudu tepung gandum/tepung ubi.. Gaul sebati

Cara2 menyediakan:

1) Mixer gula dgn telur hingga kembang (nampak putih) berhenti sekejap

2) Masukkan ovellet, esen vanilla dan pewarna hijau.. Sambung mixer hingga rata.. Tuang santan berselang seli dgn tepung sehingga habis

3) Panaskan kukusan hingga betul2 mendidih.. Acuan sapu minyak.. Masukkan kelapa tadi dlm acuan.. Tekan kemas

4) Tuang adunan penuh sama paras acuan.. Air betul2 mendidih.. Kukus selama 15 minit.. Api sederhana besar

5) Agak2 dah suam.. Boleh keluarkan kuih dari acuan

P/s:**kalau nak tambah sedikit baking powder pun boleh.. Tapi akak mmg tak letak pun **boleh guna santan kotak

Credit @dapur_kakzura
.

Jom follow @resepimasaksedap
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    Kuih Seriayu

    Bahan

    2 cawan tepung gandum
    1 cawan gula halus
    1 cawan santan.. Kisarkan segenggam kelapa parut dan 3 helai daun pandan (potong2) dgn 1 cawan air.. Tapiskan untuk dapatkan 1 cawan santan tadi
    2 biji telur gred B
    1 sudu kecil ovellet (penuh)
    1 sudu kecil esen vanilla
    1 sudu kecil pewarna hijau
    1 biji kelapa parut putih + sedikit garam + 1 sudu tepung gandum/tepung ubi.. Gaul sebati

    Cara2 menyediakan:

    1) Mixer gula dgn telur hingga kembang (nampak putih) berhenti sekejap

    2) Masukkan ovellet, esen vanilla dan pewarna hijau.. Sambung mixer hingga rata.. Tuang santan berselang seli dgn tepung sehingga habis

    3) Panaskan kukusan hingga betul2 mendidih.. Acuan sapu minyak.. Masukkan kelapa tadi dlm acuan.. Tekan kemas

    4) Tuang adunan penuh sama paras acuan.. Air betul2 mendidih.. Kukus selama 15 minit.. Api sederhana besar

    5) Agak2 dah suam.. Boleh keluarkan kuih dari acuan

    P/s:**kalau nak tambah sedikit baking powder pun boleh.. Tapi akak mmg tak letak pun **boleh guna santan kotak

    Credit @dapur_kakzura
    .

    Jom follow @resepimasaksedap

  •  300  2  6 hours ago
  • Kopi 786 Ni Pun Memang Ngam Sangat Dengan Anak Tekak Kite. Balik Kampung Belah Sini, Kite Memang Tak Layan Kopi 4**, Biasa Lebih Suka Kopi Kampung Seketul Hubby Dan Now Kopi Ni Juga..
•
Dah Kenyang Makan, Dah Pekena Kopi, Jenjalan Sekali Cuci Mata Kat Uptown Maharani Ni Sebelum Meneruskan Perjalanan Ke Kampung. Anyway, Kedai Ni 3 Lot And Environment Dia Pun Sangat Best. Happening.
•
Punyalah Bertahun2 Balik, Tak Menyinggah Sini Pun. Tak Tau Pun Celah Ni Ada Tempat Makan Simple, Sedap N' Murah. Biasa Lalu Je. Lain Kali Balik Kampung, Dah Takyah Makan Kat Bentayan Food Court @ RnR Ayer Keroh. Banyak Lagi Menu Nak Rasa Kat Sini 😂
•
•
•
Makan Malam 17|11|19
#KakMaszMakan
  • Kopi 786 Ni Pun Memang Ngam Sangat Dengan Anak Tekak Kite. Balik Kampung Belah Sini, Kite Memang Tak Layan Kopi 4**, Biasa Lebih Suka Kopi Kampung Seketul Hubby Dan Now Kopi Ni Juga..

    Dah Kenyang Makan, Dah Pekena Kopi, Jenjalan Sekali Cuci Mata Kat Uptown Maharani Ni Sebelum Meneruskan Perjalanan Ke Kampung. Anyway, Kedai Ni 3 Lot And Environment Dia Pun Sangat Best. Happening.

    Punyalah Bertahun2 Balik, Tak Menyinggah Sini Pun. Tak Tau Pun Celah Ni Ada Tempat Makan Simple, Sedap N' Murah. Biasa Lalu Je. Lain Kali Balik Kampung, Dah Takyah Makan Kat Bentayan Food Court @ RnR Ayer Keroh. Banyak Lagi Menu Nak Rasa Kat Sini 😂



    Makan Malam 17|11|19
    #KakMaszMakan

  •  26  1  11 hours ago
  • Cadangnya Sampai Muo Nak Makan MekD, Tapi Tetiberr Rasa Nak Gugel Tempat Makan Lain..
•
Sangat Tak Mengecewakan. Food Sedap Belaka. Boleh Masuk Anak Tekak. Seketul Hubby Makan Sup Campur. Kite Plak Makan Sup Kambing & Nasi Goreng Kampung Ayam. Sedap 😋
•
•
•
Makan Malam 17|11|19
#KakMaszMakan
  • Cadangnya Sampai Muo Nak Makan MekD, Tapi Tetiberr Rasa Nak Gugel Tempat Makan Lain..

    Sangat Tak Mengecewakan. Food Sedap Belaka. Boleh Masuk Anak Tekak. Seketul Hubby Makan Sup Campur. Kite Plak Makan Sup Kambing & Nasi Goreng Kampung Ayam. Sedap 😋



    Makan Malam 17|11|19
    #KakMaszMakan

  •  40  8  11 hours ago

Top #makansedap Posts

  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Ayam kam heong simple ⏩Ayam 1/2 ekor
⏩2 biji bwg besar/hollad potong dadu
⏩3 ulas bwg putih ketuk je
⏩3 tangkai daun kari
⏩10 tangkai cili padi merah/hijau belah dua
⏩2 sudu mkn rempah kari ayam bancuhkn
⏩2-3 sudu mkn sos tiram
⏩2-3 sudu mkn sos cili
⏩2-3 sudu mkn kicap manis
⏩Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara: 🌸 Goreng ayam ketepikan
🌸 Tumis bwg besar, bwg putih, daun kari dn cili padi hgga naik bau dn kekuningan
🌸 Masukkan rempah kari masak hgga pecah minyak
🌸 Masukkan sos cili, sos tiram dn kicap.. Perasakn dn masukkn ayam.. Gaul sebati.. Siap! Sedap dgn nasi panas2
Sgt mudah, cepat dn sedapppp! Bole juga tukar kpd udang, ketam atau sotong.

Kredit: Zatulnatuhain Ahmad .
.

Jom Jom Follow kak 
@resepi_iamudah
@resepi_iamudah
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    Ayam kam heong simple ⏩Ayam 1/2 ekor
    ⏩2 biji bwg besar/hollad potong dadu
    ⏩3 ulas bwg putih ketuk je
    ⏩3 tangkai daun kari
    ⏩10 tangkai cili padi merah/hijau belah dua
    ⏩2 sudu mkn rempah kari ayam bancuhkn
    ⏩2-3 sudu mkn sos tiram
    ⏩2-3 sudu mkn sos cili
    ⏩2-3 sudu mkn kicap manis
    ⏩Garam dan gula secukup rasa

    Cara-cara: 🌸 Goreng ayam ketepikan
    🌸 Tumis bwg besar, bwg putih, daun kari dn cili padi hgga naik bau dn kekuningan
    🌸 Masukkan rempah kari masak hgga pecah minyak
    🌸 Masukkan sos cili, sos tiram dn kicap.. Perasakn dn masukkn ayam.. Gaul sebati.. Siap! Sedap dgn nasi panas2
    Sgt mudah, cepat dn sedapppp! Bole juga tukar kpd udang, ketam atau sotong.

    Kredit: Zatulnatuhain Ahmad .
    .

    Jom Jom Follow kak
    @resepi_iamudah
    @resepi_iamudah

  •  661  2  16 November, 2019
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Sotong Masak 3 rasa + Ubi kentang*👩‍🍳 Sotong stgh kilo
Ubi kentang 2 biji ( Grg dulu ketepi kan)
Cili merah 3biji
Cili Padi 6 biji
Bwg kecik 3 ulas
Sedikit belacan
Bwg putih 2ulas(Semua tumbuk dulu ya) 
Serai sebatang ketuk2
Air asam jawa satu cwn
Sedikit kicap manis
Pati ayam knoss Seketul
Sedikit garam dgn gula
Hiasan 
Cili padi 6 biji
Cili merah sebiji
sedikit daun bwg
Cara2
Tumis bhn2 yg d tumbuk xd... Sampai pecah minyak... Kemudian masukkan air asam jawa, air lemon 2 sudu kecik, Sedikit kicap manis ,Pati ayam, Garam dgn Gula, Masak bgi pekat kemudian masukkan Sotong masak smpai kering sedikit kuah ,kemudian masukkan ubi yg d grg xd dgn hiasan 
siap blh di hidangkan😁

Kredit Resepi : siti fatimah . .
.

Jom Jom Follow kak 
@resepikitchen
@resepikitchen
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    Sotong Masak 3 rasa + Ubi kentang*👩‍🍳 Sotong stgh kilo
    Ubi kentang 2 biji ( Grg dulu ketepi kan)
    Cili merah 3biji
    Cili Padi 6 biji
    Bwg kecik 3 ulas
    Sedikit belacan
    Bwg putih 2ulas(Semua tumbuk dulu ya)
    Serai sebatang ketuk2
    Air asam jawa satu cwn
    Sedikit kicap manis
    Pati ayam knoss Seketul
    Sedikit garam dgn gula
    Hiasan
    Cili padi 6 biji
    Cili merah sebiji
    sedikit daun bwg
    Cara2
    Tumis bhn2 yg d tumbuk xd... Sampai pecah minyak... Kemudian masukkan air asam jawa, air lemon 2 sudu kecik, Sedikit kicap manis ,Pati ayam, Garam dgn Gula, Masak bgi pekat kemudian masukkan Sotong masak smpai kering sedikit kuah ,kemudian masukkan ubi yg d grg xd dgn hiasan
    siap blh di hidangkan😁

    Kredit Resepi : siti fatimah . .
    .

    Jom Jom Follow kak
    @resepikitchen
    @resepikitchen

  •  1,353  6  13 November, 2019
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Rendang Ayam Pedas

Rendang Pedas Ayam
Mesti ramai yang suka.

Resepi di sini
Resepi
Rendang Pedas Ayam
Bahan
1ekor ayam dipotong kecil.
Bahan kisar dgn 1 cawan air
12-15 ulas bawang merah rose
10 ulas bawang putih
2 ruas jari kunyit idop
3 ruas jari halia
1 ruas jari lengkuas
2 btg serai
4 biji buah keras
1 sdb ketumbar biji sangai dulu
1 sdk jintan manis sangai dulu
1 sdk jintan putih disangai dulu

Cara
Mula masukkan sedikit minyak ke dlm kuali kemudian masukkan
2 btg kayu manis,goreng sekejap,kemudian masukkan bahan kisar.
Masak sehingga wangi,baru masukkan
40-50 btg cili kering direbus dulu, kemudian dikisar,masak lagi sehingga 30 minit,
**(Kakchik haritu makcik masak guna 30 ja cili kering. Rebus dulu baru blend..) tak pedas sgt

Masuk ayam (klu tak mau ayam hancur goreng ayam setengah masak dulu)
Tambah 
2 kiub pati ayam
1 sdb gula merah
1 sdb gula putih
2-3 sdb kerisik,
Masuk
Daun limo purut n (daun kunyit dihiris)
Akhir masukkan 
1/2-1 kotak kecil santan kotak
Masak biar mendidih sehingga ayam masak.

credit : Makcik Ratu‎
.
Jom Jom Follow kak 
@resepikitchen
@resepikitchen
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    Rendang Ayam Pedas

    Rendang Pedas Ayam
    Mesti ramai yang suka.

    Resepi di sini
    Resepi
    Rendang Pedas Ayam
    Bahan
    1ekor ayam dipotong kecil.
    Bahan kisar dgn 1 cawan air
    12-15 ulas bawang merah rose
    10 ulas bawang putih
    2 ruas jari kunyit idop
    3 ruas jari halia
    1 ruas jari lengkuas
    2 btg serai
    4 biji buah keras
    1 sdb ketumbar biji sangai dulu
    1 sdk jintan manis sangai dulu
    1 sdk jintan putih disangai dulu

    Cara
    Mula masukkan sedikit minyak ke dlm kuali kemudian masukkan
    2 btg kayu manis,goreng sekejap,kemudian masukkan bahan kisar.
    Masak sehingga wangi,baru masukkan
    40-50 btg cili kering direbus dulu, kemudian dikisar,masak lagi sehingga 30 minit,
    **(Kakchik haritu makcik masak guna 30 ja cili kering. Rebus dulu baru blend..) tak pedas sgt

    Masuk ayam (klu tak mau ayam hancur goreng ayam setengah masak dulu)
    Tambah
    2 kiub pati ayam
    1 sdb gula merah
    1 sdb gula putih
    2-3 sdb kerisik,
    Masuk
    Daun limo purut n (daun kunyit dihiris)
    Akhir masukkan
    1/2-1 kotak kecil santan kotak
    Masak biar mendidih sehingga ayam masak.

    credit : Makcik Ratu‎
    .
    Jom Jom Follow kak
    @resepikitchen
    @resepikitchen

  •  1,328  4  15 November, 2019
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • •
RESEPI MASH POTATO 😋

Bahan-bahan Resepi Kentang Putar:

8 biji kentang
1 kotak kecil susu segar
sedikit butter (anggaran 2-3 sudu besar)
secukup rasa serbuk lada hitam dan lada sulah
Cara-caranya

1. Kentang dikupas kulitnya dan dipotong 2. Masukkan kentang ke dalam periuk dan rebus dengan air yang secukupnya sehingga kentang tenggelam. Rebus dalam masa lebih kurang 10 hingga 15 minit dengan api sederhana

2. Bila kentang sudah empuk, toskan air
3. Masukkan sedikit butter dalam kentang dan lenyek.

4. Masukkan lada sulah dan lada hitam mengikut citarasa. Kalau nak pedas boleh letak lebih.
5. Tuangkan susu sikit demi sedikit (ikut citarasa sebab fungsi susu ini untuk buat mashed potato rasa berlemak dan gebu) dan lenyek lagi sehingga rata..sy guna hand blender nk senang.. Dpt texture halus.

Bahan-bahan Resepi Sos (Gravy) - 1 labu bawang besar (dadu)
- 2 ulas bawang putih (dadu)
- 4 sudu butter
- 2 sudu tepung gandum@ jagung
- 2 kiub ayam
- lada hitam dan sulah
- 2 1/2 cawan air

Cara-cara:

1. Cairkan butter dalam kuali dan tumiskan bawang ( api sederhana ) . Biarkan dia bertukar warna sedikit perang (warna caramel )
2. Masukkan tepung gandum/ jagung kacau terus ye sehingga tepung jadi warna coklat atau sehingga warna sos yang korang suka.

3. Masukkan air ( sikit2 smbil kacau ) dan kacau sehingga sebati.tutup api masuk blender.. Blend sampai semua hancur.
Masak balik atas api sederhana

4. Masukkan kiub ayam dan juga masukkan sekali lada hitam dan lada sulah secukup rasa mengikut citarasa
5. Kalau kuah terlalu pekat, tambahkan lagi sedikit air.
6. Kacau sehingga rata dan tutup api. Jika sos kentang putar berketul, masukkan sos ke dalam blender dan blend sampai tak berketul.

Credit: dapurciklyn
.

Jom follow @resepimasaksedap
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • •
    RESEPI MASH POTATO 😋

    Bahan-bahan Resepi Kentang Putar:

    8 biji kentang
    1 kotak kecil susu segar
    sedikit butter (anggaran 2-3 sudu besar)
    secukup rasa serbuk lada hitam dan lada sulah
    Cara-caranya

    1. Kentang dikupas kulitnya dan dipotong 2. Masukkan kentang ke dalam periuk dan rebus dengan air yang secukupnya sehingga kentang tenggelam. Rebus dalam masa lebih kurang 10 hingga 15 minit dengan api sederhana

    2. Bila kentang sudah empuk, toskan air
    3. Masukkan sedikit butter dalam kentang dan lenyek.

    4. Masukkan lada sulah dan lada hitam mengikut citarasa. Kalau nak pedas boleh letak lebih.
    5. Tuangkan susu sikit demi sedikit (ikut citarasa sebab fungsi susu ini untuk buat mashed potato rasa berlemak dan gebu) dan lenyek lagi sehingga rata..sy guna hand blender nk senang.. Dpt texture halus.

    Bahan-bahan Resepi Sos (Gravy) - 1 labu bawang besar (dadu)
    - 2 ulas bawang putih (dadu)
    - 4 sudu butter
    - 2 sudu tepung [email protected] jagung
    - 2 kiub ayam
    - lada hitam dan sulah
    - 2 1/2 cawan air

    Cara-cara:

    1. Cairkan butter dalam kuali dan tumiskan bawang ( api sederhana ) . Biarkan dia bertukar warna sedikit perang (warna caramel )
    2. Masukkan tepung gandum/ jagung kacau terus ye sehingga tepung jadi warna coklat atau sehingga warna sos yang korang suka.

    3. Masukkan air ( sikit2 smbil kacau ) dan kacau sehingga sebati.tutup api masuk blender.. Blend sampai semua hancur.
    Masak balik atas api sederhana

    4. Masukkan kiub ayam dan juga masukkan sekali lada hitam dan lada sulah secukup rasa mengikut citarasa
    5. Kalau kuah terlalu pekat, tambahkan lagi sedikit air.
    6. Kacau sehingga rata dan tutup api. Jika sos kentang putar berketul, masukkan sos ke dalam blender dan blend sampai tak berketul.

    Credit: dapurciklyn
    .

    Jom follow @resepimasaksedap

  •  688  3  23 hours ago
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Minum petang mee udang jer..
resepi mee udang simple

mee kuning secukupnya
udang secukupnya
kepala udang(direbus utk jadikan stok)
# cili kering segenggam(ikut selera pedas masing2)
# bawang putih 3ulas
# halia sikit
# bawang merah 8 biji
# udang kering 1 mangkuk kecil.
# sebiji kentang
# 2 biji keledek
hiasan:
Sawi
daun bawang
bawang goreng
telur 
limau nipis
Cili hijau
cara:
rebus kepala udang,dptkan 1 mangkuk sederhana stok udang ketepikan.
rebus kentang dan keledek,blend halus dan ketepikan.
kisar semua bahan bertanda  tumis hingga naik bau..masukkan stok udang..masak lagi hingga didih..
tambah garam ckit,gula ckit,gula melaka dan cukup  rasa..masuk keledek n kentang blend td.tmbah air jika perlu.
dah didih baru masukkn udang dan siap.

Kredit, Mira edora . .

Jom Jom Follow kak 
@resepikitchen
@resepikitchen
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    Minum petang mee udang jer..
    resepi mee udang simple

    mee kuning secukupnya
    udang secukupnya
    kepala udang(direbus utk jadikan stok)
    # cili kering segenggam(ikut selera pedas masing2)
    # bawang putih 3ulas
    # halia sikit
    # bawang merah 8 biji
    # udang kering 1 mangkuk kecil.
    # sebiji kentang
    # 2 biji keledek
    hiasan:
    Sawi
    daun bawang
    bawang goreng
    telur
    limau nipis
    Cili hijau
    cara:
    rebus kepala udang,dptkan 1 mangkuk sederhana stok udang ketepikan.
    rebus kentang dan keledek,blend halus dan ketepikan.
    kisar semua bahan bertanda tumis hingga naik bau..masukkan stok udang..masak lagi hingga didih..
    tambah garam ckit,gula ckit,gula melaka dan cukup rasa..masuk keledek n kentang blend td.tmbah air jika perlu.
    dah didih baru masukkn udang dan siap.

    Kredit, Mira edora . .

    Jom Jom Follow kak
    @resepikitchen
    @resepikitchen

  •  2,259  21  14 November, 2019
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Kuih bakar pandan ni...Sis suka atasnya tabur bijan byk begini😋😋😋...Sapa yg sama mcm sis msk cara gini...ke gaku...🤭😁😁 3 caw tpg gandum
2 caw gula
5 caw santan
2 biji telor
Sedikit pes pandan,garam,pewarna ijau,
3/4caw minyak masak
Bancuh bahan tadi..blander
Loyang sapu majerin

Kredit Resepi : norizah othman
.
Jom follow @resepidelicious
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    Kuih bakar pandan ni...Sis suka atasnya tabur bijan byk begini😋😋😋...Sapa yg sama mcm sis msk cara gini...ke gaku...🤭😁😁 3 caw tpg gandum
    2 caw gula
    5 caw santan
    2 biji telor
    Sedikit pes pandan,garam,pewarna ijau,
    3/4caw minyak masak
    Bancuh bahan tadi..blander
    Loyang sapu majerin

    Kredit Resepi : norizah othman
    .
    Jom follow @resepidelicious

  •  2,176  42  15 November, 2019
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Karipap pusingggg ....Sedap makan musim hujan2 ni.....Ni saya share resepi karipap yang sya buat utk jual... Resepi karipap pusing.. DOH 1: tepung 1kg, telur 1bijik, minyak masak 1cawan,majerin 3 sudu besar,air garam 2 sudu kecik (agak2 bg doh ni bagi ada rasa masin2 skit), air ais 2 cawan. (letak sikit2 uli sampai doh tu xjadi terlalu keras n tak terlalu lembut) *panaskan minyak masak bersama majerin sampai majerin cair...* Pecahkan telur dalam tepung uli, masukkan ayaq garam uli lagi, masukkan majerin & minyak masak yg dipanaskan tadi uli lepastu masokkan air ais sedikit demi sedikit uli sampai doh jadi cun mcm dalam gambar okay!

Doh 2: Majerin dan tepung yang ni agak2 ja tau sampai dough jadi mcm dalam gmbar.. Refer gambar untuk tengok STEP 1-7  untuk hasilkan karipap pusing cantik, comei, montoks segak cun melecun!

SELAMAT MENCUBA SEMUA 😊😊😊 -Tips goreng karipap caantik xda gelembung2 masukkan karipap dalam minyak yang tak panas sangat..Elakkan letak karipap masa minyak terlalu panas..Kalau rasa minyak panas sgt tambah minyak baru masukkan karipap-

P/S: sapa rasa susah renyah nak buat meh laaa pm saya saya tlong buatkan n deliver sampai depan pintu rumah tapi area SG PETANI KEDAH ja tauuu 😊😊😊 Kredit Resepi : nurul syuhada rozali
.

Jom follow @resepimasaksedap
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    Karipap pusingggg ....Sedap makan musim hujan2 ni.....Ni saya share resepi karipap yang sya buat utk jual... Resepi karipap pusing.. DOH 1: tepung 1kg, telur 1bijik, minyak masak 1cawan,majerin 3 sudu besar,air garam 2 sudu kecik (agak2 bg doh ni bagi ada rasa masin2 skit), air ais 2 cawan. (letak sikit2 uli sampai doh tu xjadi terlalu keras n tak terlalu lembut) *panaskan minyak masak bersama majerin sampai majerin cair...* Pecahkan telur dalam tepung uli, masukkan ayaq garam uli lagi, masukkan majerin & minyak masak yg dipanaskan tadi uli lepastu masokkan air ais sedikit demi sedikit uli sampai doh jadi cun mcm dalam gambar okay!

    Doh 2: Majerin dan tepung yang ni agak2 ja tau sampai dough jadi mcm dalam gmbar.. Refer gambar untuk tengok STEP 1-7 untuk hasilkan karipap pusing cantik, comei, montoks segak cun melecun!

    SELAMAT MENCUBA SEMUA 😊😊😊 -Tips goreng karipap caantik xda gelembung2 masukkan karipap dalam minyak yang tak panas sangat..Elakkan letak karipap masa minyak terlalu panas..Kalau rasa minyak panas sgt tambah minyak baru masukkan karipap-

    P/S: sapa rasa susah renyah nak buat meh laaa pm saya saya tlong buatkan n deliver sampai depan pintu rumah tapi area SG PETANI KEDAH ja tauuu 😊😊😊 Kredit Resepi : nurul syuhada rozali
    .

    Jom follow @resepimasaksedap

  •  1,100  7  15 November, 2019