#makanansedap Instagram Photos & Videos

makanansedap - 156.6k posts

Hashtag Popularity

21.5
average comments
642.5
average likes

Latest #makanansedap Posts

  • Masyaallah... smoga yang like dan berkomentar amiin segera d karuniai momongan 🙏🏻🙏🏻🙏🏻 آَمِيـٍـِـنْ .. آَمِيـٍـِـنْ .. آَمِيـٍـِـنْ يَآرَبْ آلٌعَآلَمِِيِنْ 
Proses kehamilan itu keajaiban Tuhan , dianugerahkan hanya kepada mereka yang di kehendakinya, ada ribuan cara Tuhan dalam menjawab doa doa kita untuk mendapatkan keturunan.... sebagian dari kita di berikan petunjuk dan di gerakkan hatinya , sebagian lagi di berikan petunjuk namun tidak di gerakkan hatinya dan bahkan ada yang sama sekali tidak di berikan petunjuk dan tidak di gerakan hatinya... Tidak ada satu halpun yang terjadi secara kebetulan, semuanya akan melalui proses dan tahapan atas usaha yang di lakukan ketika kita menggapai anugerahnya ... Jangan hanya menunggu keajaiban dan berkutat dengan pertanyaan kapan dia ada dalam rahimku ?
.
.
info selengkapnya bisa konsultasi via
️✔ contact person :
✔ W/A : +6283833030084
  • Masyaallah... smoga yang like dan berkomentar amiin segera d karuniai momongan 🙏🏻🙏🏻🙏🏻 آَمِيـٍـِـنْ .. آَمِيـٍـِـنْ .. آَمِيـٍـِـنْ يَآرَبْ آلٌعَآلَمِِيِنْ
    Proses kehamilan itu keajaiban Tuhan , dianugerahkan hanya kepada mereka yang di kehendakinya, ada ribuan cara Tuhan dalam menjawab doa doa kita untuk mendapatkan keturunan.... sebagian dari kita di berikan petunjuk dan di gerakkan hatinya , sebagian lagi di berikan petunjuk namun tidak di gerakkan hatinya dan bahkan ada yang sama sekali tidak di berikan petunjuk dan tidak di gerakan hatinya... Tidak ada satu halpun yang terjadi secara kebetulan, semuanya akan melalui proses dan tahapan atas usaha yang di lakukan ketika kita menggapai anugerahnya ... Jangan hanya menunggu keajaiban dan berkutat dengan pertanyaan kapan dia ada dalam rahimku ?
    .
    .
    info selengkapnya bisa konsultasi via
    ️✔ contact person :
    ✔ W/A : +6283833030084

  •  0  1  12 minutes ago
  • Semoga tahun ini yg belum punya anak dikaruniakan anak secepatnya Aamiin.

Dan yg belum berpasangan semoga kelak mendapatkan jodoh yang baik,

Semoga yang ketik Aamiin, terus berlimpah rezekinya
 آمــين اَللّهُمَّ آمــين
.
Follow & like... 🌺🍁🌹 🌠
Share masalah anda seputar kesehatan organ wanita atau tentang keterlambatan kehamilan
➖➖➖➖➖
Contact person :
✓ Whatsapp : +6283834297919 ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
Kunjungi IG kami, Jangan lupa like & Follow
@griya.pregnancy2
@griya.pregnancy2
Like 💚💙💛, komentar dan tag teman kamu untuk saling berbagi tentang info kesehatan.!!
  • Semoga tahun ini yg belum punya anak dikaruniakan anak secepatnya Aamiin.

    Dan yg belum berpasangan semoga kelak mendapatkan jodoh yang baik,

    Semoga yang ketik Aamiin, terus berlimpah rezekinya
     آمــين اَللّهُمَّ آمــين
    .
    Follow & like... 🌺🍁🌹 🌠
    Share masalah anda seputar kesehatan organ wanita atau tentang keterlambatan kehamilan
    ➖➖➖➖➖
    Contact person :
    ✓ Whatsapp : +6283834297919 ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
    Kunjungi IG kami, Jangan lupa like & Follow
    @griya.pregnancy2
    @griya.pregnancy2
    Like 💚💙💛, komentar dan tag teman kamu untuk saling berbagi tentang info kesehatan.!!

  •  5  1  21 minutes ago
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Ayam bakar is doneee ❤️ Resepi
Madu
Bwg putih tumbuk
Halia tumbuk
Lada hitam tumbuk
Sos bbq
Sos tiram
Sos manis abc
Kicap cap udang
Serbuk cili/paprika
Minyak bijan 1 sudu
Minyak jgung / butter 1 sudu

Kaedah : oven , panaskan oven 250 °c selama 15 minit , baru masukkan ayam, suhu 170°c 45 minit atau hingga masak 
NOTA:  pada minit ke 30 ..angkat ayam & salutkan semula dengan sisa perapan dan sambung masak ayam 😍 
Tips : sebelum perap pastikan ayam xberair

kredit: siti fatimah . .
.

Jom Jom Follow kak 
@resepi_iamudah
@resepi_iamudah
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    Ayam bakar is doneee ❤️ Resepi
    Madu
    Bwg putih tumbuk
    Halia tumbuk
    Lada hitam tumbuk
    Sos bbq
    Sos tiram
    Sos manis abc
    Kicap cap udang
    Serbuk cili/paprika
    Minyak bijan 1 sudu
    Minyak jgung / butter 1 sudu

    Kaedah : oven , panaskan oven 250 °c selama 15 minit , baru masukkan ayam, suhu 170°c 45 minit atau hingga masak
    NOTA: pada minit ke 30 ..angkat ayam & salutkan semula dengan sisa perapan dan sambung masak ayam 😍
    Tips : sebelum perap pastikan ayam xberair

    kredit: siti fatimah . .
    .

    Jom Jom Follow kak
    @resepi_iamudah
    @resepi_iamudah

  •  35  1  29 minutes ago
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Jejari roti bersalut tepung bestari
.
Memang sedap..rangup je..tak serap minyak!
.
Bahan-bahan
.
Roti gardenia
Tepung pilihan hati..tepung bestari(asli)
**nak guna yg spicy@blackpaper pun boleh...ikut citarasa
Potong roti jadi jejari..
.
1. Buat bancuhan tepung basah @ kering...asingkan..
**kalau guna tepung bestari ni telur x perlu tambah..dah ckup semua dlm tepung tu..garam perasa bagai pun tak perlu..
.
2. Masukkn roti dalam tepung basah..salut2 sebati...letak pulak tepung kering.....gaul2 rata biar semua roti kena..
.
3. Goreng lah! Sampai warna brown...angkat...tos minyak pada tisu dapur tu...
.
Siap! Jom cari sos..yumeh!
.
Kredit: Norhayati Hashim
.
Jom follow @resepimasakmelayu
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    Jejari roti bersalut tepung bestari
    .
    Memang sedap..rangup je..tak serap minyak!
    .
    Bahan-bahan
    .
    Roti gardenia
    Tepung pilihan hati..tepung bestari(asli)
    **nak guna yg spicy@blackpaper pun boleh...ikut citarasa
    Potong roti jadi jejari..
    .
    1. Buat bancuhan tepung basah @ kering...asingkan..
    **kalau guna tepung bestari ni telur x perlu tambah..dah ckup semua dlm tepung tu..garam perasa bagai pun tak perlu..
    .
    2. Masukkn roti dalam tepung basah..salut2 sebati...letak pulak tepung kering.....gaul2 rata biar semua roti kena..
    .
    3. Goreng lah! Sampai warna brown...angkat...tos minyak pada tisu dapur tu...
    .
    Siap! Jom cari sos..yumeh!
    .
    Kredit: Norhayati Hashim
    .
    Jom follow @resepimasakmelayu

  •  18  1  30 minutes ago
  • Kasih ❣️❣️❣️ dulu ya moms, semoga bisa selalu bermanfaat dan menambah nilai lebih, buat kita semua 😚🤗 .
.
Ayam penyet + menjes kacang penyet sambel terasi andalan guweehh 😋 lalap kemangi kimawon 😆 masak simpelita pedesselalu sederhanawati dalam tempo yang sesingkat singkatnya 😅 .
.
Ayamnya cuman tak peresi jeruk lemon 🍋 sm garam trus ayame disigari alias di kerat kerat aja gaaeeesss 😆 bikoz sesuai judul judulan today adalah masak simpelita pedesselalu sederhanawati dalam tempo yang sesingkat singkatnya 😂 ... abis di garemin entenono sek yoo gaaeeesss alias tunggu dulu yoo gaaeeesss kira2 20 menit smpk 30menit baru digoreng di minyak banyak en kalo mamake tak goreng garing ring 😅 ben pas dipenyet muni mak kresss 😂😋 .
.
Resep Sambel Terasi Andalan Guweehh 😆
By. @agustinartisandy
.
.
Cabe rawit
Bawang merah
Terasi bakar
Tomat ijo
Minyak gr
Gula merah / gula pasir secukupnya 
Garam secukupnya 
Kaldu bubuk secukupnya .
.
Caranya :
.
Goreng cabe rawit, bawmer, dan tomat ijonya sampai layu aja. Angkat letakkan di cobek . Tambahkan terasi bakar , gula merah , garam dan kaldu bubuk secukupnya. Uleg kasar atau sesuai selera . 
Test rasa , Sajikan .
.
.
Jangan lupa follow 👉 @dapur_masakinie karena baca resep bukan cuma di majalah, disini juga bisa ... Ciat ciat ciat 😚😚
  • Kasih ❣️❣️❣️ dulu ya moms, semoga bisa selalu bermanfaat dan menambah nilai lebih, buat kita semua 😚🤗 .
    .
    Ayam penyet + menjes kacang penyet sambel terasi andalan guweehh 😋 lalap kemangi kimawon 😆 masak simpelita pedesselalu sederhanawati dalam tempo yang sesingkat singkatnya 😅 .
    .
    Ayamnya cuman tak peresi jeruk lemon 🍋 sm garam trus ayame disigari alias di kerat kerat aja gaaeeesss 😆 bikoz sesuai judul judulan today adalah masak simpelita pedesselalu sederhanawati dalam tempo yang sesingkat singkatnya 😂 ... abis di garemin entenono sek yoo gaaeeesss alias tunggu dulu yoo gaaeeesss kira2 20 menit smpk 30menit baru digoreng di minyak banyak en kalo mamake tak goreng garing ring 😅 ben pas dipenyet muni mak kresss 😂😋 .
    .
    Resep Sambel Terasi Andalan Guweehh 😆
    By. @agustinartisandy
    .
    .
    Cabe rawit
    Bawang merah
    Terasi bakar
    Tomat ijo
    Minyak gr
    Gula merah / gula pasir secukupnya
    Garam secukupnya
    Kaldu bubuk secukupnya .
    .
    Caranya :
    .
    Goreng cabe rawit, bawmer, dan tomat ijonya sampai layu aja. Angkat letakkan di cobek . Tambahkan terasi bakar , gula merah , garam dan kaldu bubuk secukupnya. Uleg kasar atau sesuai selera .
    Test rasa , Sajikan .
    .
    .
    Jangan lupa follow 👉 @dapur_masakinie karena baca resep bukan cuma di majalah, disini juga bisa ... Ciat ciat ciat 😚😚

  •  24  1  31 minutes ago
  • Tab ❤️ dulu ya bun 😊
Dadar Gulung
By : aniktriwina 
Bahan unti kelapa :
200 gr kelapa parut kering/instant (Lbh bagus jika kelapa parut yg fresh)
100 gr gula merah, diserut halus
sedikit garam
200 ml air + sdikit santan agar gurih 
Bahan kulit :
200 gr tepung protein sedang
100 ml santan kara + 450 ml air
1 butir telur, kocok lepas 
Cara membuat unti : - Panaskan teflon atau wajan masukkan 200 ml air. - Masukkan gula jawa masak hingga gula larut masukkan kelapa parut dan garam masak hingga air menyusut, tambahkan sedikit santan aduk rata, masak sebentar. - Matikan api biarkan suhu ruang. 
Cara membuat kulit : - Campur air dan santan. Lalu tuang ke tepung separo saja, aduk rata, masukkan telur aduk lagi. - Tuang sisa air santan aduk hingga tdk bergerindil. - Ambil beberapa sendok adonan dan taruh pasta mocha atau coklat, aduk rata lalu masukkan ke plastik dan ikat rapat lalu gunting bagian ujungnya kecil saja. - Panaskan teflon atau wajan oles minyak lalu bikin motif dulu sesuai selera lalu tuang adonan putih. - goyangkan wajan atau teflon hingga adonan berbentuk bulat tipis menutupi motif. - Jika adonan basah sdh tidak terlihat berarti sdh matang tdk perlu dibolak balik, lalu taruh unti dan lipat lalu gulung. - Saat menggulung perhatikan motif terbaik dibagian luar. 
FOLLOW 👉 @kue_viral ya mom agar tidak ketinggalan update resep setiap harinya. 
#kuepremium #kuepku #resepgampang #sukabaking #resepcamilan #kueanak #bakingbareng #reseprumah #resepmama #menumakanan #masakantradisional #makananonline #resepmakananfavorit #kuehits #kueunik #hiasankue #resepkueindonesia #cemilankeluarga #cemilangurih #cemilananak #fotomakanan #makanansedap #doyanbakingcemilan #doyanbakingcemilan
  • Tab ❤️ dulu ya bun 😊
    Dadar Gulung
    By : aniktriwina
    Bahan unti kelapa :
    200 gr kelapa parut kering/instant (Lbh bagus jika kelapa parut yg fresh)
    100 gr gula merah, diserut halus
    sedikit garam
    200 ml air + sdikit santan agar gurih
    Bahan kulit :
    200 gr tepung protein sedang
    100 ml santan kara + 450 ml air
    1 butir telur, kocok lepas
    Cara membuat unti : - Panaskan teflon atau wajan masukkan 200 ml air. - Masukkan gula jawa masak hingga gula larut masukkan kelapa parut dan garam masak hingga air menyusut, tambahkan sedikit santan aduk rata, masak sebentar. - Matikan api biarkan suhu ruang.
    Cara membuat kulit : - Campur air dan santan. Lalu tuang ke tepung separo saja, aduk rata, masukkan telur aduk lagi. - Tuang sisa air santan aduk hingga tdk bergerindil. - Ambil beberapa sendok adonan dan taruh pasta mocha atau coklat, aduk rata lalu masukkan ke plastik dan ikat rapat lalu gunting bagian ujungnya kecil saja. - Panaskan teflon atau wajan oles minyak lalu bikin motif dulu sesuai selera lalu tuang adonan putih. - goyangkan wajan atau teflon hingga adonan berbentuk bulat tipis menutupi motif. - Jika adonan basah sdh tidak terlihat berarti sdh matang tdk perlu dibolak balik, lalu taruh unti dan lipat lalu gulung. - Saat menggulung perhatikan motif terbaik dibagian luar.
    FOLLOW 👉 @kue_viral ya mom agar tidak ketinggalan update resep setiap harinya.
    #kuepremium #kuepku #resepgampang #sukabaking #resepcamilan #kueanak #bakingbareng #reseprumah #resepmama #menumakanan #masakantradisional #makananonline #resepmakananfavorit #kuehits #kueunik #hiasankue #resepkueindonesia #cemilankeluarga #cemilangurih #cemilananak #fotomakanan #makanansedap #doyanbakingcemilan #doyanbakingcemilan

  •  55  0  37 minutes ago
  • Semoga yang like dan komen amin bulan ini bisa cepat mempunyai momongan.,. Amiinn

Banyak yang telah berhasil, ratusan hingga ribuan testimony kami dapatkan. 
Setelah mengikuti terapi dengan ikhtiar &do'a 1-2  bulan, banyak bunda bunda yang sudah positif hamil dan mengatasi masalah hambatan kehamilan dan kesehatan lain nya.

Pertanyaan..??
Bagaimana cara mengatasi, apa kunci nya keberhasilan bunda bunda yang lain.

Pasti nya  timbul  tanda ???????????
Info lebih lanjut, silahkan konsultasikan bersama kami.. KONSULTASI GRATIS DAN SOLUSI SEPUTAR HAMBATAN KEHAMILAN. 
Konsultasi
👇👇
082335794748
  • Semoga yang like dan komen amin bulan ini bisa cepat mempunyai momongan.,. Amiinn

    Banyak yang telah berhasil, ratusan hingga ribuan testimony kami dapatkan.
    Setelah mengikuti terapi dengan ikhtiar &do'a 1-2 bulan, banyak bunda bunda yang sudah positif hamil dan mengatasi masalah hambatan kehamilan dan kesehatan lain nya.

    Pertanyaan..??
    Bagaimana cara mengatasi, apa kunci nya keberhasilan bunda bunda yang lain.

    Pasti nya timbul tanda ???????????
    Info lebih lanjut, silahkan konsultasikan bersama kami.. KONSULTASI GRATIS DAN SOLUSI SEPUTAR HAMBATAN KEHAMILAN.
    Konsultasi
    👇👇
    082335794748

  •  11  2  45 minutes ago
  • awwwww😢😢
.
.
Semoga yang like dan komen aamiin bulan ini bisa cepat mempunyai momongan.,. Aamiin
. . . . . 
Yuk cek IG kami seputar program kehamilan dengan tingkat keberhasilannya 95% ayo tunggu apalagi sudah banyak yang berhasil mengikuti promil kami. 
menghubungi kami: 
Whatsapp ; 083103086127
  • awwwww😢😢
    .
    .
    Semoga yang like dan komen aamiin bulan ini bisa cepat mempunyai momongan.,. Aamiin
    . . . . .
    Yuk cek IG kami seputar program kehamilan dengan tingkat keberhasilannya 95% ayo tunggu apalagi sudah banyak yang berhasil mengikuti promil kami.
    menghubungi kami:
    Whatsapp ; 083103086127

  •  0  1  1 hour ago
  • 😱😱😱 bayi siapa???
Sedang membutuhkan info PROMIL?
Sudah menanti berapa lama?
Sudah ikhtiar kemana saja?
Sudah habiskan berapa juta?

Diketahui adanya riwayat penghalang kehamilan maupun tidak.. Diketahui suami sp*rma bermasalah atau tidak.. Diketahui tuba fallopi masih sempurna ataupun tidak... Mari saya kenalkan pakai herbal BEE..
Testimoni alhamdulillah sudah banyak sekali.. Dari yang di fonis tidak bisa hamil normal harus bayi tabung.. Sampai yg tuba falopi tinggal satu..
😍😍😍 Promil sehat,promil alami.. Sepaket Untuk Suami dan istri
Add konsultasi gratis
Dengan solusi terbaik dan berkualitas..
Wa 083103086127
  • 😱😱😱 bayi siapa???
    Sedang membutuhkan info PROMIL?
    Sudah menanti berapa lama?
    Sudah ikhtiar kemana saja?
    Sudah habiskan berapa juta?

    Diketahui adanya riwayat penghalang kehamilan maupun tidak.. Diketahui suami sp*rma bermasalah atau tidak.. Diketahui tuba fallopi masih sempurna ataupun tidak... Mari saya kenalkan pakai herbal BEE..
    Testimoni alhamdulillah sudah banyak sekali.. Dari yang di fonis tidak bisa hamil normal harus bayi tabung.. Sampai yg tuba falopi tinggal satu..
    😍😍😍 Promil sehat,promil alami.. Sepaket Untuk Suami dan istri
    Add konsultasi gratis
    Dengan solusi terbaik dan berkualitas..
    Wa 083103086127

  •  0  1  1 hour ago
  • Picit LOVE 💝💝💝 dulu ye kak 💯 .
.
Resipi Puding Milo Oreo

Bahan - bahan :

1 pek 10gram agar agar clear.
4 cawan air.
1/2 cawan gula pasir (sepatutnya 1 cawan tapi tak suka manis).
1 tin susu cair.
1 pek oreo tak perlu buang cream tengah.
1 cawan milo.

Cara - cara : 
1. Larutkan agar agar dengan air di atas api perlahan. Setelah larut masukkan gula. Dan kacau sehingga larut. 
2. Kemudian masukkan susu cair. Kacau sehingga mendidih. 
3. Asingkan dua cawan ke periuk lain (untuk lapisan putih). Manakala baki di dalam periuk tadi masukkan milo dan kacau lagi. 
4. Tuang separuh adunan milo ke dalam acuan puding. Saya pakai bekas taufufa aje 🤣

5. Tunggu sehingga layer atas keras kemudian buat cakaran nipis di atas layer milo pertama sebab nk kasi letak layer kedua. dan tuang semua adunan putih tadi. Kemudian patah kan biskut oreo kepada dua dan susun di atas layer putih. 
6. Lepas layer putih dah keras, masukkan baki layer milo atas sekali. Ada tiga lapisan semua nya 😊. Agak agak dah suam, masukkan dalam peti ais dan ready untuk makan bila dah keras. 😋

P/s : Jangan lupa selawat dan kacau lawan arah jam. 😊

Jom kongsi atau share kepada kawan2 yang lain. 
Credit Piqa Ismail
.
Jom follow kak 👉 @resepi_dapur_bunda
  • Picit LOVE 💝💝💝 dulu ye kak 💯 .
    .
    Resipi Puding Milo Oreo

    Bahan - bahan :

    1 pek 10gram agar agar clear.
    4 cawan air.
    1/2 cawan gula pasir (sepatutnya 1 cawan tapi tak suka manis).
    1 tin susu cair.
    1 pek oreo tak perlu buang cream tengah.
    1 cawan milo.

    Cara - cara :
    1. Larutkan agar agar dengan air di atas api perlahan. Setelah larut masukkan gula. Dan kacau sehingga larut.
    2. Kemudian masukkan susu cair. Kacau sehingga mendidih.
    3. Asingkan dua cawan ke periuk lain (untuk lapisan putih). Manakala baki di dalam periuk tadi masukkan milo dan kacau lagi.
    4. Tuang separuh adunan milo ke dalam acuan puding. Saya pakai bekas taufufa aje 🤣

    5. Tunggu sehingga layer atas keras kemudian buat cakaran nipis di atas layer milo pertama sebab nk kasi letak layer kedua. dan tuang semua adunan putih tadi. Kemudian patah kan biskut oreo kepada dua dan susun di atas layer putih.
    6. Lepas layer putih dah keras, masukkan baki layer milo atas sekali. Ada tiga lapisan semua nya 😊. Agak agak dah suam, masukkan dalam peti ais dan ready untuk makan bila dah keras. 😋

    P/s : Jangan lupa selawat dan kacau lawan arah jam. 😊

    Jom kongsi atau share kepada kawan2 yang lain.
    Credit Piqa Ismail
    .
    Jom follow kak 👉 @resepi_dapur_bunda

  •  70  1  1 hour ago
  • PCOS (polycystic ovary syndrome) atau sindrom ovarium polikistik merupakan kondisi terganggunya fungsi ovarium pada wanita yang berada di usia subur.Kondisi ini menyebabkan hormon wanita yang menderita PCOS menjadi tidak seimbang karena hal-hal yang tidak diketahui.Tanda-tanda awal PCOS adalah masa ovulasi atau subur yang tidak beraturan, meningkatnya kadar hormon pria (androgen) dalam tubuh wanita, dan munculnya banyak kista (kantong berisi cairan) pada ovarium. Jika seorang wanita mengalami setidaknya dua dari tiga tanda awal itu, maka kemungkinan ia mengidap PCOS.
Gejala PCOS Biasanya gejala-gejala PCOS akan semakin jelas terlihat ketika wanita memasuki usia 16 sampai 24 tahun. Beberapa gejala-gejala umum PCOS adalah:
*.Pertumbuhan rambut yang berlebihan,biasanya di punggung, bokong, wajah, atau dada.
*.Kulitberminyakatauberjerawat.
*.Depresi.
*.Kesulitan untuk hamil.
*.Rambutkepalarontok atau menipis.*.Berat badan bertambah.
*.Menstruasi tidak teratur. 
Dalam setahun frekuensi menstruasi lebih sedikit, atau jumlah darah yang dikeluarkan saat menstruasi lebih banyak.
  • PCOS (polycystic ovary syndrome) atau sindrom ovarium polikistik merupakan kondisi terganggunya fungsi ovarium pada wanita yang berada di usia subur.Kondisi ini menyebabkan hormon wanita yang menderita PCOS menjadi tidak seimbang karena hal-hal yang tidak diketahui.Tanda-tanda awal PCOS adalah masa ovulasi atau subur yang tidak beraturan, meningkatnya kadar hormon pria (androgen) dalam tubuh wanita, dan munculnya banyak kista (kantong berisi cairan) pada ovarium. Jika seorang wanita mengalami setidaknya dua dari tiga tanda awal itu, maka kemungkinan ia mengidap PCOS.
    Gejala PCOS Biasanya gejala-gejala PCOS akan semakin jelas terlihat ketika wanita memasuki usia 16 sampai 24 tahun. Beberapa gejala-gejala umum PCOS adalah:
    *.Pertumbuhan rambut yang berlebihan,biasanya di punggung, bokong, wajah, atau dada.
    *.Kulitberminyakatauberjerawat.
    *.Depresi.
    *.Kesulitan untuk hamil.
    *.Rambutkepalarontok atau menipis.*.Berat badan bertambah.
    *.Menstruasi tidak teratur.
    Dalam setahun frekuensi menstruasi lebih sedikit, atau jumlah darah yang dikeluarkan saat menstruasi lebih banyak.

  •  6  1  1 hour ago
  • Sentuh LOVE 💗💗 dulu yaah⁣
• • • • • •⁣
SAMBAL GORENG AMPELA DAN JANTUNG AYAM⁣⁣
.⁣⁣
.⁣⁣⁣
Bahan utama :⁣⁣
❤ 200gr jantung ayam (belah dua)⁣⁣
❤ 200gr ampela ayam (potong sesuai selera)⁣⁣
❤ 1 buah kentang ukuran besar⁣⁣
⁣.⁣
Bumbu halus :⁣⁣
❤ 5 cabai rawit⁣⁣
❤ 10 cabai keriting⁣⁣
❤ 5 bawang merah⁣⁣
❤ 3 bawang putih⁣⁣
⁣.⁣
Bumbu lain :⁣⁣
❤ 1 ruas jari lengkuas geprek⁣⁣
❤ 1 batang serai geprek⁣⁣
❤ 2 daun jeruk⁣⁣
❤ 2 daun salam⁣⁣
❤ Garam / kaldu jamur secukupnya⁣⁣
❤ Gula secukupnya⁣⁣
⁣.⁣
Cara memasak :⁣⁣
1. Goreng terlebih dahulu kentang, ampela, dan jantung ayam hingga matang, sisihkan.⁣⁣
2. Tumis semua bumbu halus dan bumbu lain hingga harum dan cukup matang.⁣⁣
3. Tambahkan garam dan gula (Aku kaldu jamur yaa)⁣⁣
4. Koreksi rasa, jika sudah pas masukan kentang, ampela dan jantung ayam. Aduk rata.⁣⁣
⁣.⁣
Note : Api untuk memasak sambal harus kecil yaa supaya sambal tidak cepat kering. Kalau kering, bs ditambahkan air matang 2-3 sendok makan.⁣⁣
⁣. ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
by @sessykitchen⁣⁣
#resepsambal #resepsambalmatah #resepsambalterasi #resepsambalgoreng #makanan #makananenak #makanansehat #makananindonesia #makanankekinian #makananringan #makananhalal #makananhits #makananrumahan #makanansedap #makanannusantara #makananindo #enak
  • Sentuh LOVE 💗💗 dulu yaah⁣
    • • • • • •⁣
    SAMBAL GORENG AMPELA DAN JANTUNG AYAM⁣⁣
    .⁣⁣
    .⁣⁣⁣
    Bahan utama :⁣⁣
    ❤ 200gr jantung ayam (belah dua)⁣⁣
    ❤ 200gr ampela ayam (potong sesuai selera)⁣⁣
    ❤ 1 buah kentang ukuran besar⁣⁣
    ⁣.⁣
    Bumbu halus :⁣⁣
    ❤ 5 cabai rawit⁣⁣
    ❤ 10 cabai keriting⁣⁣
    ❤ 5 bawang merah⁣⁣
    ❤ 3 bawang putih⁣⁣
    ⁣.⁣
    Bumbu lain :⁣⁣
    ❤ 1 ruas jari lengkuas geprek⁣⁣
    ❤ 1 batang serai geprek⁣⁣
    ❤ 2 daun jeruk⁣⁣
    ❤ 2 daun salam⁣⁣
    ❤ Garam / kaldu jamur secukupnya⁣⁣
    ❤ Gula secukupnya⁣⁣
    ⁣.⁣
    Cara memasak :⁣⁣
    1. Goreng terlebih dahulu kentang, ampela, dan jantung ayam hingga matang, sisihkan.⁣⁣
    2. Tumis semua bumbu halus dan bumbu lain hingga harum dan cukup matang.⁣⁣
    3. Tambahkan garam dan gula (Aku kaldu jamur yaa)⁣⁣
    4. Koreksi rasa, jika sudah pas masukan kentang, ampela dan jantung ayam. Aduk rata.⁣⁣
    ⁣.⁣
    Note : Api untuk memasak sambal harus kecil yaa supaya sambal tidak cepat kering. Kalau kering, bs ditambahkan air matang 2-3 sendok makan.⁣⁣
    ⁣. ⁣
    .⁣
    .⁣
    .⁣
    by @sessykitchen⁣⁣
    #resepsambal #resepsambalmatah #resepsambalterasi #resepsambalgoreng #makanan #makananenak #makanansehat #makananindonesia #makanankekinian #makananringan #makananhalal #makananhits #makananrumahan #makanansedap #makanannusantara #makananindo #enak

  •  56  0  1 hour ago
  • 😘😘😍😍👶MENANTI KEHADIRAN BUAH HATI 👶
Kehamilan adalah salah satu moment yang ditunggu-tunggu oleh pasangan suami istri. Bukankah tujuan mereka menikah salah satunya adalah memperoleh keturunan, jadi kehamilan pun bisa dikatakan kado terindah ketika mereka memutuskan untuk mengarungi biduk rumah tangga. Namun, tak semua orang bisa mendapatkan anugerah indah tersebut dalam waktu yang cepat. Banyak pasangan suami istri yang harus menunggu bertahun-tahun baru mereka bisa dikaruniai seorang anak. Tetap doa, ikhtiar, sabar dan tawakal semoga Allah segera menghadirkan anggota keluarga baru dalam rumah tangga anda bagi bunda/bapak yg sampai hari ini belum punya momongan, Aamiin.
Setiap keinginan harus di barengi dengan Doa, NIAT, dan USAHA yang KERAS. 💃Tidak ada usaha yang sia-sia jika kita sudah berusaha semaksimal mungkin...
.
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
KONSULTASI
  • 😘😘😍😍👶MENANTI KEHADIRAN BUAH HATI 👶
    Kehamilan adalah salah satu moment yang ditunggu-tunggu oleh pasangan suami istri. Bukankah tujuan mereka menikah salah satunya adalah memperoleh keturunan, jadi kehamilan pun bisa dikatakan kado terindah ketika mereka memutuskan untuk mengarungi biduk rumah tangga. Namun, tak semua orang bisa mendapatkan anugerah indah tersebut dalam waktu yang cepat. Banyak pasangan suami istri yang harus menunggu bertahun-tahun baru mereka bisa dikaruniai seorang anak. Tetap doa, ikhtiar, sabar dan tawakal semoga Allah segera menghadirkan anggota keluarga baru dalam rumah tangga anda bagi bunda/bapak yg sampai hari ini belum punya momongan, Aamiin.
    Setiap keinginan harus di barengi dengan Doa, NIAT, dan USAHA yang KERAS. 💃Tidak ada usaha yang sia-sia jika kita sudah berusaha semaksimal mungkin...
    .
    ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
    KONSULTASI

  •  1  1  1 hour ago
  • Picit LOVE ye kak ❤️
• • • • •
Apam nasi

Bahan A

1 cawan nasi 
1 1/2 cawan air

Blender hingga hancur halus

Bahan B

2 cawan tepung beras (cap teratai)
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
3 sudu kecil mauripan (penuh sudu)
2 sudu kecil minyak masak
Secubit garam

Cara2 buat:
.
▶tuang bahan blender dlm bekas bahan B..gaul rata dan sebatikan (agak pekat..biarkan)
.
▶tutup bekas..perap 2 jam atau sampai naik adunan apam
.
▶kacau2 dgn sudu..letak pewarna ikut suka..biarkan adunan tu naik semula..tapi jangan sampai adunan apam tu naik sangat..bukannya apa..nanti lepas kukus..apam tu jadi macam berongga kat dlm atau boleh juga lepas letak pewarna..kacau2 rata..biar 3-4 minit terus kukus
.
▶tuang dlm acuan yg disapu minyak..tuang penuh acuan atau 3/4 acuan
.
▶kukus 15 minit..api sederhana besar..agak2 suam..boleh keluarkan apam..sedap makan dgn kelapa putih + secubit garam

Credit @dapur_kakzura
.

Jom follow @resipicake 🥧
  • Picit LOVE ye kak ❤️
    • • • • •
    Apam nasi

    Bahan A

    1 cawan nasi
    1 1/2 cawan air

    Blender hingga hancur halus

    Bahan B

    2 cawan tepung beras (cap teratai)
    1/2 cawan tepung gandum
    1/2 cawan gula
    3 sudu kecil mauripan (penuh sudu)
    2 sudu kecil minyak masak
    Secubit garam

    Cara2 buat:
    .
    ▶tuang bahan blender dlm bekas bahan B..gaul rata dan sebatikan (agak pekat..biarkan)
    .
    ▶tutup bekas..perap 2 jam atau sampai naik adunan apam
    .
    ▶kacau2 dgn sudu..letak pewarna ikut suka..biarkan adunan tu naik semula..tapi jangan sampai adunan apam tu naik sangat..bukannya apa..nanti lepas kukus..apam tu jadi macam berongga kat dlm atau boleh juga lepas letak pewarna..kacau2 rata..biar 3-4 minit terus kukus
    .
    ▶tuang dlm acuan yg disapu minyak..tuang penuh acuan atau 3/4 acuan
    .
    ▶kukus 15 minit..api sederhana besar..agak2 suam..boleh keluarkan apam..sedap makan dgn kelapa putih + secubit garam

    Credit @dapur_kakzura
    .

    Jom follow @resipicake 🥧

  •  34  1  1 hour ago

Top #makanansedap Posts

  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Ayam bakar is doneee ❤️ Resepi
Madu
Bwg putih tumbuk
Halia tumbuk
Lada hitam tumbuk
Sos bbq
Sos tiram
Sos manis abc
Kicap cap udang
Serbuk cili/paprika
Minyak bijan 1 sudu
Minyak jgung / butter 1 sudu

Kaedah : oven , panaskan oven 250 °c selama 15 minit , baru masukkan ayam, suhu 170°c 45 minit atau hingga masak 
NOTA:  pada minit ke 30 ..angkat ayam & salutkan semula dengan sisa perapan dan sambung masak ayam 😍 
Tips : sebelum perap pastikan ayam xberair

kredit: siti fatimah . .
.

Jom Jom Follow kak 
@resepikitchen
@resepikitchen
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    Ayam bakar is doneee ❤️ Resepi
    Madu
    Bwg putih tumbuk
    Halia tumbuk
    Lada hitam tumbuk
    Sos bbq
    Sos tiram
    Sos manis abc
    Kicap cap udang
    Serbuk cili/paprika
    Minyak bijan 1 sudu
    Minyak jgung / butter 1 sudu

    Kaedah : oven , panaskan oven 250 °c selama 15 minit , baru masukkan ayam, suhu 170°c 45 minit atau hingga masak
    NOTA: pada minit ke 30 ..angkat ayam & salutkan semula dengan sisa perapan dan sambung masak ayam 😍
    Tips : sebelum perap pastikan ayam xberair

    kredit: siti fatimah . .
    .

    Jom Jom Follow kak
    @resepikitchen
    @resepikitchen

  •  1,989  11  31 October, 2019
  • RESEPI BURGER BUJANG CARA SIS, yang juga masih bujang ☺️
.
BAHAN-BAHAN:
.
Bawang besar (holland)
Marjerin
Bun/roti burger
Daging burger
Cheese keping
Mayonis
Sos
Kobis dihiris dan dipotong halus
Garam dan gula
.
CARA-CARANYA:
.
1. Mula-mula goreng atau caramelizedkan bawang besar. Potong bawang, nak banyak mana ikut suka. 
2. Panaskan marjerin dalam kuali kemudian goreng bawang dengan api sederhana, slow and steady. Masukkan lagi marjerin jika perlu, kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa - tak payah banyak-banyak dan kalau tak nak letak pun takpe. Goreng hingga bawang keperangan tapi bukan hangus atau garing ya. Jadi kena goreng dengan kesabaran. Angkat dan ketepikan.
3. Belah dua roti burger kemudian sapu mayonis di bahagian dalam dua-dua belah tu. Panaskan atau bakar sebentar atas kuali yang disapu sedikit marjerin. Kemudian balikkan dan panaskan sebentar. Angkat dan ketepikan. 
4. Cairkan marjerin secukupnya kemudian goreng daging burger. Gorengla ikut selera memasing - ada yang suka garing. Macam sis, sis suka juicy sikit so sis goreng 3 minit setiap belah. Sis tak belah-belah daging burger macam kat gerai tu sebab tak nak dia kering sangat. Kicap ke lada semua sis tak letak - I  want it as original as possible gituuu. 
5. Kemudian letakkan cheese slice atas daging yang dah hampir masak. Bila cair sikit, angkat dan ketepikan. 
6. Assemble time! Sapu bahagian bawah roti burger dengan mayonis. Kemudian letakkan sayur kobis cincang. Letak pulak daging burger dan cheese. Sapu sos kat atas - ikut suka nak letak sos tomato atau sos cili atau dua-dua sekali (sis letak sos cili je). 7. Letak bawang yang dah digoreng tadi. Last sekali letak bahagian atas roti burger. Sapu bahagian atas burger dengan marjerin yang telah dicairkan untuk lebih rasa lemak dan menambah kolesterol. Siap!
.
Korang bolehla letak sayur lain macam salad ke, tomato ke. Sis suka yang macam ni yang simple. Bagi sis, yang penting caramelized onion tu kena ada - dia membuatkan burger rasa lagi terangkat. Cubalah kalau tak percaya. Bye!
  • RESEPI BURGER BUJANG CARA SIS, yang juga masih bujang ☺️
    .
    BAHAN-BAHAN:
    .
    Bawang besar (holland)
    Marjerin
    Bun/roti burger
    Daging burger
    Cheese keping
    Mayonis
    Sos
    Kobis dihiris dan dipotong halus
    Garam dan gula
    .
    CARA-CARANYA:
    .
    1. Mula-mula goreng atau caramelizedkan bawang besar. Potong bawang, nak banyak mana ikut suka.
    2. Panaskan marjerin dalam kuali kemudian goreng bawang dengan api sederhana, slow and steady. Masukkan lagi marjerin jika perlu, kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa - tak payah banyak-banyak dan kalau tak nak letak pun takpe. Goreng hingga bawang keperangan tapi bukan hangus atau garing ya. Jadi kena goreng dengan kesabaran. Angkat dan ketepikan.
    3. Belah dua roti burger kemudian sapu mayonis di bahagian dalam dua-dua belah tu. Panaskan atau bakar sebentar atas kuali yang disapu sedikit marjerin. Kemudian balikkan dan panaskan sebentar. Angkat dan ketepikan.
    4. Cairkan marjerin secukupnya kemudian goreng daging burger. Gorengla ikut selera memasing - ada yang suka garing. Macam sis, sis suka juicy sikit so sis goreng 3 minit setiap belah. Sis tak belah-belah daging burger macam kat gerai tu sebab tak nak dia kering sangat. Kicap ke lada semua sis tak letak - I want it as original as possible gituuu.
    5. Kemudian letakkan cheese slice atas daging yang dah hampir masak. Bila cair sikit, angkat dan ketepikan.
    6. Assemble time! Sapu bahagian bawah roti burger dengan mayonis. Kemudian letakkan sayur kobis cincang. Letak pulak daging burger dan cheese. Sapu sos kat atas - ikut suka nak letak sos tomato atau sos cili atau dua-dua sekali (sis letak sos cili je). 7. Letak bawang yang dah digoreng tadi. Last sekali letak bahagian atas roti burger. Sapu bahagian atas burger dengan marjerin yang telah dicairkan untuk lebih rasa lemak dan menambah kolesterol. Siap!
    .
    Korang bolehla letak sayur lain macam salad ke, tomato ke. Sis suka yang macam ni yang simple. Bagi sis, yang penting caramelized onion tu kena ada - dia membuatkan burger rasa lagi terangkat. Cubalah kalau tak percaya. Bye!

  •  1,299  7  5 November, 2019
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
KERIA MONTOK
by. @kualihelena

Bahan Keria:
350 gr ubi keledek
2 sdm penuh tepung gandum
1 sdm tepung ubi kayu
secubit garam

Kupas ubi keledek, potong kecil dan rebus hingga empuk, toskan airnya.
Gunakan 'potato masher' untuk hancurkan keledek.
Masukkan tepung gandum dan tepung ubi kayu, gaulkan.
Bentuk bebola doh dan buat lubang di tengah.
Ulang proses sehingga habis.
Goreng di dalam minyak panas sehingga keperangan.

Bahan Sira:
1/2 ketul gula melaka
1/2 cawan air

Masak kesemua bahan diatas, sehingga mendidih, berbuih dan pekat.
Masukkan kuih keria kacau sehingga sekata.

Nota:
1. Tidak mengapa jika doh melekat sedikit. Sapukan sedikit tepung/minyak di tangan sebelum menggentel doh dan bentukkan menjadi bulat.
2. Jangan tambah tepung banyak sangat, nanti kuih keras dan tak sedap.
3. Jangan kerap sangat terbalikkan kuih semasa menggoreng kerana nanti kuih jadi serap minyak.
.

Jom Jom Follow kak 
@resepikitchen
@resepikitchen
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    KERIA MONTOK
    by. @kualihelena

    Bahan Keria:
    350 gr ubi keledek
    2 sdm penuh tepung gandum
    1 sdm tepung ubi kayu
    secubit garam

    Kupas ubi keledek, potong kecil dan rebus hingga empuk, toskan airnya.
    Gunakan 'potato masher' untuk hancurkan keledek.
    Masukkan tepung gandum dan tepung ubi kayu, gaulkan.
    Bentuk bebola doh dan buat lubang di tengah.
    Ulang proses sehingga habis.
    Goreng di dalam minyak panas sehingga keperangan.

    Bahan Sira:
    1/2 ketul gula melaka
    1/2 cawan air

    Masak kesemua bahan diatas, sehingga mendidih, berbuih dan pekat.
    Masukkan kuih keria kacau sehingga sekata.

    Nota:
    1. Tidak mengapa jika doh melekat sedikit. Sapukan sedikit tepung/minyak di tangan sebelum menggentel doh dan bentukkan menjadi bulat.
    2. Jangan tambah tepung banyak sangat, nanti kuih keras dan tak sedap.
    3. Jangan kerap sangat terbalikkan kuih semasa menggoreng kerana nanti kuih jadi serap minyak.
    .

    Jom Jom Follow kak
    @resepikitchen
    @resepikitchen

  •  1,329  4  24 October, 2019
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
RESEPI APAM COKLAT
.
2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
1sdk b.powder
1sdk s.bikarbonat

Ayak semua di atas.dah ayak masukkan 11/2 cwn gula.ketepikan.

1 cwn minyak
1 cwn susu cair
1/2 cwn susu pekat
2 bj telur

Blend semua.masukkan dlm mangkuk Dan masukkan bahan kering sikit2.
Last sekali masukkan 1 cawan air panas.kacau sebati.
Sapu acuan dgn minyak, masukkan adunan.
Kukus 15-20 mnt.
1 adunan dpt 48 biji,guna acuan lompang☺️ . . .
.

Jom follow @resepidelicious
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    RESEPI APAM COKLAT
    .
    2 cwn tepung gandum
    1 cwn serbuk koko
    1sdk b.powder
    1sdk s.bikarbonat

    Ayak semua di atas.dah ayak masukkan 11/2 cwn gula.ketepikan.

    1 cwn minyak
    1 cwn susu cair
    1/2 cwn susu pekat
    2 bj telur

    Blend semua.masukkan dlm mangkuk Dan masukkan bahan kering sikit2.
    Last sekali masukkan 1 cawan air panas.kacau sebati.
    Sapu acuan dgn minyak, masukkan adunan.
    Kukus 15-20 mnt.
    1 adunan dpt 48 biji,guna acuan lompang☺️ . . .
    .

    Jom follow @resepidelicious

  •  1,940  13  25 October, 2019
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Salah satu menu sis hari ni... kerabu pucuk paku dan kerang...mcm tak cukup bahan tapi masak juga sbb dah teringin sangat...😅😋 Pucuk paku...celur dulu...
Kerang...rebus dulu... Cili besar,cili padi bawang putih... tumbuk... bawang merah...hiris
Tomato...potong kecik
Cili padi...hiris kecil
Limau nipis...perahkan dlm bahan nnti...
Sos ikan
Garam..gula..serbuk perasa... *Satukan semua bahan kacau sebati...boleh di hidangkan....😊 credit : Epy Za .
.

Jom Jom Follow kak 
@resepikitchen
@resepikitchen
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    Salah satu menu sis hari ni... kerabu pucuk paku dan kerang...mcm tak cukup bahan tapi masak juga sbb dah teringin sangat...😅😋 Pucuk paku...celur dulu...
    Kerang...rebus dulu... Cili besar,cili padi bawang putih... tumbuk... bawang merah...hiris
    Tomato...potong kecik
    Cili padi...hiris kecil
    Limau nipis...perahkan dlm bahan nnti...
    Sos ikan
    Garam..gula..serbuk perasa... *Satukan semua bahan kacau sebati...boleh di hidangkan....😊 credit : Epy Za .
    .

    Jom Jom Follow kak
    @resepikitchen
    @resepikitchen

  •  1,532  10  30 October, 2019
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Resepi Sambal Kentang & Ikan Bilis Goreng Rangup! Simple je.. 😋

Bahan2 :
*kentang
*ikan bilis
*bawang merah
*cili padi
*belacan (optional) *kentang potong nipis, kemudian digoreng. *ikan bilis digoreng. *cili padi, bawang merah & belacan ditumbuk/blend kasar kemudian tumiskan hingga agak garing. *perasakan dgn sedikit garam & gula.
*dah siap masak tunggu sejuk sedikit, last baru masukkan ikan bilis & kentang yg dah digoreng. gaul rata. siap 😊

Kredit Resepi: Nabilah Zuillkipli
.

Jom Jom Follow kak 
@resepikitchen
@resepikitchen
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    Resepi Sambal Kentang & Ikan Bilis Goreng Rangup! Simple je.. 😋

    Bahan2 :
    *kentang
    *ikan bilis
    *bawang merah
    *cili padi
    *belacan (optional) *kentang potong nipis, kemudian digoreng. *ikan bilis digoreng. *cili padi, bawang merah & belacan ditumbuk/blend kasar kemudian tumiskan hingga agak garing. *perasakan dgn sedikit garam & gula.
    *dah siap masak tunggu sejuk sedikit, last baru masukkan ikan bilis & kentang yg dah digoreng. gaul rata. siap 😊

    Kredit Resepi: Nabilah Zuillkipli
    .

    Jom Jom Follow kak
    @resepikitchen
    @resepikitchen

  •  1,866  5  26 October, 2019
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Resepi pes ayam percik.. Cili kering 10 tangkai
Bawang 5 labu besar
Bawang putih 1 labu
Serai 5btg
Halia 2inci
Kunyit hidup 1inci
Ketumbar 1 sudu besar
Jintan 1 sudu besar

Blend sume bahan ni,tumis dan masak sampai jadi pekat macam pes.. Buh la garam dan gula.. Bagi manis2 sikit sb ayam percik mmg semestinya manis kannnn 😋
Dah sejuk bole simpan peti.. Time nk guna gaul2 je ngn ayam, terus bakar atas api.. Mlm ni cik yan express.. Guna koli ajaib je 😁

kredit: azeian hasim . .
.

Jom Jom Follow kak 
@resepikitchen
@resepikitchen
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    Resepi pes ayam percik.. Cili kering 10 tangkai
    Bawang 5 labu besar
    Bawang putih 1 labu
    Serai 5btg
    Halia 2inci
    Kunyit hidup 1inci
    Ketumbar 1 sudu besar
    Jintan 1 sudu besar

    Blend sume bahan ni,tumis dan masak sampai jadi pekat macam pes.. Buh la garam dan gula.. Bagi manis2 sikit sb ayam percik mmg semestinya manis kannnn 😋
    Dah sejuk bole simpan peti.. Time nk guna gaul2 je ngn ayam, terus bakar atas api.. Mlm ni cik yan express.. Guna koli ajaib je 😁

    kredit: azeian hasim . .
    .

    Jom Jom Follow kak
    @resepikitchen
    @resepikitchen

  •  1,395  6  5 November, 2019