#kurangkangaram Instagram Photos & Videos

kurangkangaram - 324 posts

Hashtag Popularity

0.2
average comments
6.5
average likes

Latest #kurangkangaram Posts

  • Pengambilan garam berlebihan boleh menyebabkan penyakit tekanan darah tinggi. Darah tinggi tak terkawal  boleh menyebabkan saluran darah di otak tersumbat atau pecah dan berlaku strok. Strok atau angin ahmar antara punca utama kematian di Malaysia. Jaga pemakanan anda β™₯️ Untuk booking/order/konsultansi, boleh hubungi Kin +60182251377 #pengedarshakleehuluselangor #kurangkangaram #makananterpilih
  • Pengambilan garam berlebihan boleh menyebabkan penyakit tekanan darah tinggi. Darah tinggi tak terkawal boleh menyebabkan saluran darah di otak tersumbat atau pecah dan berlaku strok. Strok atau angin ahmar antara punca utama kematian di Malaysia. Jaga pemakanan anda β™₯️ Untuk booking/order/konsultansi, boleh hubungi Kin +60182251377 #pengedarshakleehuluselangor #kurangkangaram #makananterpilih

  •  2  0  10 November, 2019
  • MAKANAN MASIN DAN BERGARAM PUNCA GEMUK AIR.
.
Biasanye kita dgr mkn byk makanan yg masin dan bergaram ni sinonim dgn penyakit drh tggi. Betul?
.
Namun garam juga punca anda jadi gemuk air akibat water retention iaitu pengumpulan air dlm organ2 bdn utk elakkan dehidrasi.
.
Garam tak salah. Boleh ambil dlm masakan. Cuma hadkan pengambilan agar tak berlebihan hingga jadi punca penyakit.
.
Jika info ni bermanfaat buat anda, ketik LIKE dan komen TQ.
.
Coach Chaz
πŸ“² 0176499615
  • MAKANAN MASIN DAN BERGARAM PUNCA GEMUK AIR.
    .
    Biasanye kita dgr mkn byk makanan yg masin dan bergaram ni sinonim dgn penyakit drh tggi. Betul?
    .
    Namun garam juga punca anda jadi gemuk air akibat water retention iaitu pengumpulan air dlm organ2 bdn utk elakkan dehidrasi.
    .
    Garam tak salah. Boleh ambil dlm masakan. Cuma hadkan pengambilan agar tak berlebihan hingga jadi punca penyakit.
    .
    Jika info ni bermanfaat buat anda, ketik LIKE dan komen TQ.
    .
    Coach Chaz
    πŸ“² 0176499615

  •  15  2  6 November, 2019
  • Seriously shu mmg xsuka mkn kari, tp sejak kawin ni pasrah la bila laki suka kari.. .
.
Ada y ckp, keturunan mamak pun xsuka ka. Shu bukan keturunan mamak laπŸ˜… Jgn terpedayaπŸ˜‚.. Hidung ja mancung.
.
.
Tgk mak abah la.. hidung ja tinggi tp xmancung. Anak2 mancung sebab dari kecik abang Shu suka tarik hidung adik2 dia (Boleh buat kt anak2 yea kalau nk hidung mancungπŸ˜‚. Mmg terbukti). Nk adik beradik dia mcm hero n heroin Hindustan πŸ˜….
.
.
Ni Shu share cara shu masak kari kot ada nk dpt laki suka kari..πŸ˜‚πŸ˜‚ Ni versi sihat ckit je xbyk.. Shu kurang apa y boleh.
.
.
Resepi Kari Ikan
--------------------------
Bahan blend:
5 biji bawang merah
5 biji bawang putih
.
.
Bahan tumis:
5 biji bawang putih hiris
1 biji bawang besar hiris
1sb Halba campur
3 pelepah daun kari
6 sb rempah kari
2 biji buah keras
.
.
Bahan2 lain:
Ikan merah 2kg(saja buat byk sbb nk cicah dgn roti esok pg. Kari lagi byk kali panaskan lagi sedapπŸ˜‹)
1sb paste asam jawa
2sk garam (sudu kecil garam tu tau)/sesedap rasa.
1/2 kotak santan /sesedap rasa. .
.

Cara2:
-Tumis bawang putih n bawang besar smp naik bau, masukkan halba campur dan daun kari. -Bila dh garing, masukkan  rempah kari ikan, bahan blender n buah keras
-Masukkan air asam time ni sebab nk dia masak sekali.
- Masak sampai pecah minyak. Minyak kurang yea, tp masak lama ckit.
-Bila rempah dh masak, masukkan air, bendi, cili hijau, tomato. Biarkan masak.
-Kemudian masukkan ikan n santan.
-Perasakan. Siap untuk dihidang.
.
.
*Ikan masak sekejap je sbb xnk bg hancur.
.
.
#kurangkanminyakdalammasakan #kurangkangaram #kurangkansantandalammasakan
  • Seriously shu mmg xsuka mkn kari, tp sejak kawin ni pasrah la bila laki suka kari.. .
    .
    Ada y ckp, keturunan mamak pun xsuka ka. Shu bukan keturunan mamak laπŸ˜… Jgn terpedayaπŸ˜‚.. Hidung ja mancung.
    .
    .
    Tgk mak abah la.. hidung ja tinggi tp xmancung. Anak2 mancung sebab dari kecik abang Shu suka tarik hidung adik2 dia (Boleh buat kt anak2 yea kalau nk hidung mancungπŸ˜‚. Mmg terbukti). Nk adik beradik dia mcm hero n heroin Hindustan πŸ˜….
    .
    .
    Ni Shu share cara shu masak kari kot ada nk dpt laki suka kari..πŸ˜‚πŸ˜‚ Ni versi sihat ckit je xbyk.. Shu kurang apa y boleh.
    .
    .
    Resepi Kari Ikan
    --------------------------
    Bahan blend:
    5 biji bawang merah
    5 biji bawang putih
    .
    .
    Bahan tumis:
    5 biji bawang putih hiris
    1 biji bawang besar hiris
    1sb Halba campur
    3 pelepah daun kari
    6 sb rempah kari
    2 biji buah keras
    .
    .
    Bahan2 lain:
    Ikan merah 2kg(saja buat byk sbb nk cicah dgn roti esok pg. Kari lagi byk kali panaskan lagi sedapπŸ˜‹)
    1sb paste asam jawa
    2sk garam (sudu kecil garam tu tau)/sesedap rasa.
    1/2 kotak santan /sesedap rasa. .
    .

    Cara2:
    -Tumis bawang putih n bawang besar smp naik bau, masukkan halba campur dan daun kari. -Bila dh garing, masukkan rempah kari ikan, bahan blender n buah keras
    -Masukkan air asam time ni sebab nk dia masak sekali.
    - Masak sampai pecah minyak. Minyak kurang yea, tp masak lama ckit.
    -Bila rempah dh masak, masukkan air, bendi, cili hijau, tomato. Biarkan masak.
    -Kemudian masukkan ikan n santan.
    -Perasakan. Siap untuk dihidang.
    .
    .
    *Ikan masak sekejap je sbb xnk bg hancur.
    .
    .
    #kurangkanminyakdalammasakan #kurangkangaram #kurangkansantandalammasakan

  •  9  0  16 October, 2019
  • Kurangkan pengambilan garam utk makanan seharian anda.. Pelbagai kesan yang memudaratkan kepada kesihatan anda JIKA pengambilan yang berlebihan.. Jika tanya saya, sy dh stop ambil garam sejak setahun yang lalu.. #dietsihatwithrizal
#kurangkangaram
#makanansihat
#tipssihat
  • Kurangkan pengambilan garam utk makanan seharian anda.. Pelbagai kesan yang memudaratkan kepada kesihatan anda JIKA pengambilan yang berlebihan.. Jika tanya saya, sy dh stop ambil garam sejak setahun yang lalu.. #dietsihatwithrizal
    #kurangkangaram
    #makanansihat
    #tipssihat

  •  6  0  15 October, 2019
  • TIPS: KURANGKAN GARAM

Sodium (garam πŸ§‚) adalah nutrien yang diperlukan untuk kesihatan. Tapi, korang perlu beringat untuk tidak mengambil garam secara berlebihan. Ia boleh menyebabkan tekanan darah tinggi, penyakit buah pinggang dan penyakit jantung.

Petua kurangkan garam ⬇️ 1) Baca nutrisi makanan sebelum beli
2) Herba sebagai pengganti garam
3) Gunakan Jus lemon dalam masakan
4) Eksperimen dengan rempah baru
5) Kurangkan makanan segera

HARGA PROMO ➑️ FINESSE D’PRO DETOX | RM99.90 (FREE SHIPPING)

Nak sihat? Whatsapp πŸ“² www.wasap.my/60102676562/cikfin!

#detox #detoxdrink #jusdetox #detoxjuice #detoxmalaysia #diet #dietmalaysia #nakkurus #tipskurus #tipssihat #jomsihat #kurangkangaram #garam #salt
  • TIPS: KURANGKAN GARAM

    Sodium (garam πŸ§‚) adalah nutrien yang diperlukan untuk kesihatan. Tapi, korang perlu beringat untuk tidak mengambil garam secara berlebihan. Ia boleh menyebabkan tekanan darah tinggi, penyakit buah pinggang dan penyakit jantung.

    Petua kurangkan garam ⬇️ 1) Baca nutrisi makanan sebelum beli
    2) Herba sebagai pengganti garam
    3) Gunakan Jus lemon dalam masakan
    4) Eksperimen dengan rempah baru
    5) Kurangkan makanan segera

    HARGA PROMO ➑️ FINESSE D’PRO DETOX | RM99.90 (FREE SHIPPING)

    Nak sihat? Whatsapp πŸ“² www.wasap.my/60102676562/cikfin!

    #detox #detoxdrink #jusdetox #detoxjuice #detoxmalaysia #diet #dietmalaysia #nakkurus #tipskurus #tipssihat #jomsihat #kurangkangaram #garam #salt

  •  5  0  25 September, 2019

Top #kurangkangaram Posts

  • ANDA RASA BUAH PINGGANG ANDA SIHAT⁉️
FIKIRKAN SEKALI LAGIπŸ€”

Paras gula & kolesterol yang tinggi dalam darah dan tekanan darah tinggi akan membebankan buah pinggang & meningkatkan risiko penyakit berkaitan buah pinggang.

Jomm istiqamah amalkan pemakanan sihat: βœ…Pastikan minum air kosong secukupnya 8 gelas / 2 litre kerana dapat mengoptimumkan fungsi organ dalaman. βœ…Kawal pengambilan: ⏭Gula tambahan dalam makanan dan minuman. Awasi juga gula tersembunyi. ⏭ Makanan yang tinggi kandungan garam / sodium seperti makanan yang diawet, makanan yang ditinkan, makanan terproses ( burger, sosej dll) ⏭Makanan yang tinggi kolesterol seperti kulit ayam, daging merah dan organ dalaman haiwan. βœ… Makan makanan semulajadi berbanding pengambilan supplement. Jika perlu ambil ubat / supplement pastikan dapatkan nasihat daripada Ahli Farmasi & tidak ambil dalam dos berlebihan.

#sayangibuahpinggang
#kurangkangaram
#kurangkangula
#jomminumairkosong
  • ANDA RASA BUAH PINGGANG ANDA SIHAT⁉️
    FIKIRKAN SEKALI LAGIπŸ€”

    Paras gula & kolesterol yang tinggi dalam darah dan tekanan darah tinggi akan membebankan buah pinggang & meningkatkan risiko penyakit berkaitan buah pinggang.

    Jomm istiqamah amalkan pemakanan sihat: βœ…Pastikan minum air kosong secukupnya 8 gelas / 2 litre kerana dapat mengoptimumkan fungsi organ dalaman. βœ…Kawal pengambilan: ⏭Gula tambahan dalam makanan dan minuman. Awasi juga gula tersembunyi. ⏭ Makanan yang tinggi kandungan garam / sodium seperti makanan yang diawet, makanan yang ditinkan, makanan terproses ( burger, sosej dll) ⏭Makanan yang tinggi kolesterol seperti kulit ayam, daging merah dan organ dalaman haiwan. βœ… Makan makanan semulajadi berbanding pengambilan supplement. Jika perlu ambil ubat / supplement pastikan dapatkan nasihat daripada Ahli Farmasi & tidak ambil dalam dos berlebihan.

    #sayangibuahpinggang
    #kurangkangaram
    #kurangkangula
    #jomminumairkosong

  •  100  2  16 September, 2019
  • .β €
π—žπ—¨π—₯π—”π—‘π—šπ—žπ—”π—‘ π—šπ—”π—₯𝗔𝗠 𝗗𝗔𝗑 π— π—”π—¦π—œπ—‘ π——π—”π—Ÿπ—”π—  π— π—”π—žπ—”π—‘π—”π—‘β €
β €
Mengurangkan kandungan garam dalam makanan adalah langkah pertama untuk mengelakkan diri daripada penyakit darah tinggi.β €
β €
Walaupun sedikit mengurangkan kandungan garam atau sodium, boleh memberi kesan yang besar dan bermanfaat kepada kesihatan.β €
β €
Kurangkan garam guys πŸ˜β €
:β €
:β €
:β €
Ada yg perlukan personal coaching utk turunkan berat badan di bulan SEPTEMBER?β €
.β €
Klu ada yg nak, anda wajib daftar dlm π—žπ—˜π—Ÿπ—”π—¦ π—žπ—¨π—₯𝗨𝗦 π—’π—‘π—Ÿπ—œπ—‘π—˜ bulan π—¦π—˜π—£π—§π—˜π— π—•π—˜π—₯. Pendaftaran dah mula dibuka.β €
:β €
π—žπ—˜π—Ÿπ—”π—¦ π—žπ—¨π—₯𝗨𝗦 π—’π—‘π—Ÿπ—œπ—‘π—˜ dijalankan 100% secara online di alam maya.β €
.β €
.β €β €
:β €
:β €
Untuk maklumat lanjut,β €
> DM NAMA & NO.TELEFON ANDA <β €
> DM NAMA & NO.TELEFON ANDA <β €
> DM NAMA & NO.TELEFON ANDA <β €
.β €
#garam #akupernahgemuk  #sayanakcantik  #cikguram #kurusonline #nakkurus #bawalchiffon #islam #makanuntukkurus  #instafamous #buatsampaikurus #turunberatbadan #kangar  #perutkempis #darahtinggi #kelaskurusonline #meleTop #motifviral #kurangkangaram #jomkurus #bloodpressure #utusanmalaysia #obesity #obesiti #harianmetro #mymetro #perlis  #snacking #salt β €
  • .β €
    π—žπ—¨π—₯π—”π—‘π—šπ—žπ—”π—‘ π—šπ—”π—₯𝗔𝗠 𝗗𝗔𝗑 π— π—”π—¦π—œπ—‘ π——π—”π—Ÿπ—”π—  π— π—”π—žπ—”π—‘π—”π—‘β €
    β €
    Mengurangkan kandungan garam dalam makanan adalah langkah pertama untuk mengelakkan diri daripada penyakit darah tinggi.β €
    β €
    Walaupun sedikit mengurangkan kandungan garam atau sodium, boleh memberi kesan yang besar dan bermanfaat kepada kesihatan.β €
    β €
    Kurangkan garam guys πŸ˜β €
    :β €
    :β €
    :β €
    Ada yg perlukan personal coaching utk turunkan berat badan di bulan SEPTEMBER?β €
    .β €
    Klu ada yg nak, anda wajib daftar dlm π—žπ—˜π—Ÿπ—”π—¦ π—žπ—¨π—₯𝗨𝗦 π—’π—‘π—Ÿπ—œπ—‘π—˜ bulan π—¦π—˜π—£π—§π—˜π— π—•π—˜π—₯. Pendaftaran dah mula dibuka.β €
    :β €
    π—žπ—˜π—Ÿπ—”π—¦ π—žπ—¨π—₯𝗨𝗦 π—’π—‘π—Ÿπ—œπ—‘π—˜ dijalankan 100% secara online di alam maya.β €
    .β €
    .β €β €
    :β €
    :β €
    Untuk maklumat lanjut,β €
    > DM NAMA & NO.TELEFON ANDA <β €
    > DM NAMA & NO.TELEFON ANDA <β €
    > DM NAMA & NO.TELEFON ANDA <β €
    .β €
    #garam #akupernahgemuk #sayanakcantik #cikguram #kurusonline #nakkurus #bawalchiffon #islam #makanuntukkurus #instafamous #buatsampaikurus #turunberatbadan #kangar #perutkempis #darahtinggi #kelaskurusonline #meleTop #motifviral #kurangkangaram #jomkurus #bloodpressure #utusanmalaysia #obesity #obesiti #harianmetro #mymetro #perlis #snacking #salt β €

  •  12  0  26 August, 2019
  • Hellooo pulisssss πŸ‘¨πŸ»β€βœˆοΈTangkap depaa ni haaa.
.

Ni laaa entiti yang tersembunyiiiiii.. banyakk nau nama nyaa tapi ianya benda yang sama- GARAM!!! 😁 Hati2 yaa.. lepas ni boleh laa baca label.. cekidaud nama2 ni haa. Sodium ka natrium ka tu orang yang sama naaa 😁.
.
#garam #kurangkangaram #turunberat #kurus
  • Hellooo pulisssss πŸ‘¨πŸ»β€βœˆοΈTangkap depaa ni haaa.
    .

    Ni laaa entiti yang tersembunyiiiiii.. banyakk nau nama nyaa tapi ianya benda yang sama- GARAM!!! 😁 Hati2 yaa.. lepas ni boleh laa baca label.. cekidaud nama2 ni haa. Sodium ka natrium ka tu orang yang sama naaa 😁.
    .
    #garam #kurangkangaram #turunberat #kurus

  •  19  0  26 August, 2019
  • Hai..selamat pagi semua. Sarapan apa dah korang pagi ni??
.
Pemilihan makanan yang berkhasiat tu sangat penting ye uollss. Nak tubuh badan sihat memang bab makanan kena memilih. Jangan main bedal je hokey.
.
Percaya atau tidak punca utama kebanyakan masalah kesihatan adalah dari tabiat pemakanan yang tidak baik.
.
Di sini saya kongsikan tips pemilihan makanan yang berkhasiat.
.
Selamat beramal.
.
#tipskesihatan #kurangkangula #kurangkangaram #nofastfood
  • Hai..selamat pagi semua. Sarapan apa dah korang pagi ni??
    .
    Pemilihan makanan yang berkhasiat tu sangat penting ye uollss. Nak tubuh badan sihat memang bab makanan kena memilih. Jangan main bedal je hokey.
    .
    Percaya atau tidak punca utama kebanyakan masalah kesihatan adalah dari tabiat pemakanan yang tidak baik.
    .
    Di sini saya kongsikan tips pemilihan makanan yang berkhasiat.
    .
    Selamat beramal.
    .
    #tipskesihatan #kurangkangula #kurangkangaram #nofastfood

  •  8  0  8 December, 2015