#jommakan Instagram Photos & Videos

jommakan - 193.8k posts

Hashtag Popularity

4.9
average comments
652.4
average likes

Latest #jommakan Posts

  • Bismillahirahmanirrahim. Assalamualaikum tn/pn, saya Mia seller tiket Lost world of Tambun/Homestay ipoh

LOST WORLD PAKEJ  LOST WORLD THEME PARK + HOT SPRING TICKET 👫 *RM67 Dewasa 13thn - 59thn(1 Day/)*
👨‍👧‍👧 *RM63 *Kanak2 90cm - 12thn(1 Day)*
👨‍🏫 *RM63 warga emas 61thn Keatas(1 Day)* 👶 *Kanak2 ketinggian bawah 90cm free tiket* *TICKET INCLUSIVE ACCESS TO :-*
🦁Lost World Amusement Park
🐯Lost World Water Park
🦁Lost World Tiger Valley
🐯Lost World Petting Zoo
🦁Lost World Tin Valley
🐯Lost World Hot Springs & SpaLost World Lupe’s Adventure 🐯 Luminous Forest
🐯 Losy world lupe's adventure
🐯 Catopia
🐯 Hippo Kingdom *AVAILABLE ONLY ON:*
Weekdays: 11.00am – 10.00pm
Weekends: 10.00am – 10.00pm *Note:-*🔴 *Kod Pemakaian dan peraturan Lost World Of Tambun* 👉 Park closed every Tuesday, except on Malaysian school & public holidays.
👉 Makanan dari luar tidak dibenarkan bawa masuk, kecuali makanan untuk baby kecil shj.
👉 Minuman air mineral botol boleh dibawa masuk dlm kuantiti yg minimum.
👉 Pelampung kecil,watergun untuk kanak2 boleh dibawa masuk. *ETIKA PEMAKAIAN*
🔴 Pengunjung diwajibkan memakai pakaian renang, pakaian jenis polyester,dryfit & kain licin (jenis jersey) unt aktiviti air.
❌ Dilarang memakai pakaian jenis cotton- unt aktiviti air
❌ Dilarang memakai seluar jenis berzip unt aktiviti air
❌ *Drone tidak dibenarkan di semua lokasi Lost world*
👉 Semua tiket LWOT adalah *single entry*, hanya boleh masuk lokasi taman tema sekali & keluar hanya untuk balik sahaja... Click link on my bio to reach me for booking 😉

#tripoverseaslovers#budgettrip #tripmurah#travelgram #lostworldoftambun #sayajualtiketlwot #lwot #pakejlwot #tripmurah #bajettrip #cuticutimalaysia #cutihujungminggu #jommakan #jomjalanjalan #temanmelanconganda
  • Bismillahirahmanirrahim. Assalamualaikum tn/pn, saya Mia seller tiket Lost world of Tambun/Homestay ipoh

    LOST WORLD PAKEJ LOST WORLD THEME PARK + HOT SPRING TICKET 👫 *RM67 Dewasa 13thn - 59thn(1 Day/)*
    👨‍👧‍👧 *RM63 *Kanak2 90cm - 12thn(1 Day)*
    👨‍🏫 *RM63 warga emas 61thn Keatas(1 Day)* 👶 *Kanak2 ketinggian bawah 90cm free tiket* *TICKET INCLUSIVE ACCESS TO :-*
    🦁Lost World Amusement Park
    🐯Lost World Water Park
    🦁Lost World Tiger Valley
    🐯Lost World Petting Zoo
    🦁Lost World Tin Valley
    🐯Lost World Hot Springs & SpaLost World Lupe’s Adventure 🐯 Luminous Forest
    🐯 Losy world lupe's adventure
    🐯 Catopia
    🐯 Hippo Kingdom *AVAILABLE ONLY ON:*
    Weekdays: 11.00am – 10.00pm
    Weekends: 10.00am – 10.00pm *Note:-*🔴 *Kod Pemakaian dan peraturan Lost World Of Tambun* 👉 Park closed every Tuesday, except on Malaysian school & public holidays.
    👉 Makanan dari luar tidak dibenarkan bawa masuk, kecuali makanan untuk baby kecil shj.
    👉 Minuman air mineral botol boleh dibawa masuk dlm kuantiti yg minimum.
    👉 Pelampung kecil,watergun untuk kanak2 boleh dibawa masuk. *ETIKA PEMAKAIAN*
    🔴 Pengunjung diwajibkan memakai pakaian renang, pakaian jenis polyester,dryfit & kain licin (jenis jersey) unt aktiviti air.
    ❌ Dilarang memakai pakaian jenis cotton- unt aktiviti air
    ❌ Dilarang memakai seluar jenis berzip unt aktiviti air
    ❌ *Drone tidak dibenarkan di semua lokasi Lost world*
    👉 Semua tiket LWOT adalah *single entry*, hanya boleh masuk lokasi taman tema sekali & keluar hanya untuk balik sahaja... Click link on my bio to reach me for booking 😉

    #tripoverseaslovers #budgettrip #tripmurah #travelgram #lostworldoftambun #sayajualtiketlwot #lwot #pakejlwot #tripmurah #bajettrip #cuticutimalaysia #cutihujungminggu #jommakan #jomjalanjalan #temanmelanconganda

  •  2  0  8 hours ago
  • -  Siapa je yang masih tak kenal dengan produk 3 serangkai ni. Gabungan Lucimax, Garlic Plus dan Slimmertique ni memang sangat berkesan untuk bantu proses penurunan berat badan tau.
.
Lucimax ni boleh diambil setiap hari 2 kapsul pada waktu siang dan malam. Ia akan bantu untuk mengembalikan keseimbangan tubuh disamping membantu meningkatkan kadar metabolisme dalam badan. Bila tubuh kita tinggi metabolisme, proses penurunan berat badan pun akan jadi mudah.
.
Garlic Plus pula bantu dalam proses pembakaran lemak,atasi selulit dan pembuangan angin berlebihan dalam badan. Yang ada masalah perut buncit tu, memang sesuai ambil Garlic Plus ni.
.
Pengambilan Slimmertique pula akan membantu untuk membentuk tubuh dan memejalkan daging bagi mengelakkan flabby skin pada badan yang terjadi selepas berjaya menurunkan berat badan.
.
Slimmertique RM39.00 
Lucimax RM35.00 
Garlic Plus RM34.00 .
Beli dari dealer online berdaftar
0196961270
  • - Siapa je yang masih tak kenal dengan produk 3 serangkai ni. Gabungan Lucimax, Garlic Plus dan Slimmertique ni memang sangat berkesan untuk bantu proses penurunan berat badan tau.
    .
    Lucimax ni boleh diambil setiap hari 2 kapsul pada waktu siang dan malam. Ia akan bantu untuk mengembalikan keseimbangan tubuh disamping membantu meningkatkan kadar metabolisme dalam badan. Bila tubuh kita tinggi metabolisme, proses penurunan berat badan pun akan jadi mudah.
    .
    Garlic Plus pula bantu dalam proses pembakaran lemak,atasi selulit dan pembuangan angin berlebihan dalam badan. Yang ada masalah perut buncit tu, memang sesuai ambil Garlic Plus ni.
    .
    Pengambilan Slimmertique pula akan membantu untuk membentuk tubuh dan memejalkan daging bagi mengelakkan flabby skin pada badan yang terjadi selepas berjaya menurunkan berat badan.
    .
    Slimmertique RM39.00
    Lucimax RM35.00
    Garlic Plus RM34.00 .
    Beli dari dealer online berdaftar
    0196961270

  •  3  1  9 hours ago
  • Minggu lepas, bukan Tanjung Piai sahaja yang telah ditawan, malah Putrajaya pun berjaya "ditawan"! 💪🏼
  • Minggu lepas, bukan Tanjung Piai sahaja yang telah ditawan, malah Putrajaya pun berjaya "ditawan"! 💪🏼

  •  8  1  9 hours ago
  • 💓 KEK PANDAN GEBU 💓

sorry gais . gambar tak banyak , bateri kong 😂 lighting pun ke laut dah tu . harap nampak laa dia punya gebu tu 🙈

Bahan Bahan :

Bahan A :
6 biji telur
1 sb ovallete
1 cawan gula kastor
2 sk pewarna hijau
2 sk perisa pandan

Bahan B :
1 cawan susu cair ( sy guna susu rendah lemak )

Bahan C :
2 cawan tepung gandum ( diayak )
2 sk serbuk penaik ( diayak )

Bahan D :
3 sudu besar santan

Bahan E :
1 cawan minyak jagung

Cara Cara :

putar Bahan A hingga kental dan separa gebu .
masukkan Bahan B . putar sebati .
masukkan pula Bahan C , putar seketika .
kemudian masukkan Bahan D , sambung putar .
akhir sekali masukkan Bahan E dan kaup balik menggunakan spatula .
griskan acuan / loyang .
adunan ini boleh dapat 2 loyang saiz 8 atau 1 loyang saiz besar . 
bakar suhu 180°C selama 45 minit bergantung kepada suhu masing masing / kukus api sederhana besar selama 40 minit .
#majalahrasa #rasashare #resepimudah #resepi #jommakan #jommasak #masakapahariini #sedapgiler #foodphotography #foodporn #kekpandan #kekgebu
  • 💓 KEK PANDAN GEBU 💓

    sorry gais . gambar tak banyak , bateri kong 😂 lighting pun ke laut dah tu . harap nampak laa dia punya gebu tu 🙈

    Bahan Bahan :

    Bahan A :
    6 biji telur
    1 sb ovallete
    1 cawan gula kastor
    2 sk pewarna hijau
    2 sk perisa pandan

    Bahan B :
    1 cawan susu cair ( sy guna susu rendah lemak )

    Bahan C :
    2 cawan tepung gandum ( diayak )
    2 sk serbuk penaik ( diayak )

    Bahan D :
    3 sudu besar santan

    Bahan E :
    1 cawan minyak jagung

    Cara Cara :

    putar Bahan A hingga kental dan separa gebu .
    masukkan Bahan B . putar sebati .
    masukkan pula Bahan C , putar seketika .
    kemudian masukkan Bahan D , sambung putar .
    akhir sekali masukkan Bahan E dan kaup balik menggunakan spatula .
    griskan acuan / loyang .
    adunan ini boleh dapat 2 loyang saiz 8 atau 1 loyang saiz besar .
    bakar suhu 180°C selama 45 minit bergantung kepada suhu masing masing / kukus api sederhana besar selama 40 minit .
    #majalahrasa #rasashare #resepimudah #resepi #jommakan #jommasak #masakapahariini #sedapgiler #foodphotography #foodporn #kekpandan #kekgebu

  •  25  0  10 hours ago
  • Picit LOVE 💝💝💝 dulu ye kak 💯 
Apam Gula Hangus lembut gebu.. Bismillah..jemput semua..☺😍 Apam Gula Hangus

Bahan A

1 cawan gula..akak guna 3/4 cawan gula
1 cawan air panas

Cara2:

1) Masak gula hingga keperangan atas api perlahan
2) Tuang air panas
3) Biarkan sekejap atas api bagi gula tadi cair
4) Tutup api.. Sejukkan

Bahan B:

2 biji telur
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar marjerin
1/2 cawan minyak
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 penutup botol esen vanilla (star brand)

Cara2:

1) Blender/mixer telur..susu pekat..marjerin dan minyak sampai kembang

2) Masukkan separuh tepung yang diayak bersama soda bikarbonat dalam blender..tuang air gula hangus tadi

3) Blender lagi bagi sekata.. Berhenti sekejap.. Masukkan baki tepung sehingga habis..masukkan esen vanilla..blender sebatikan..kalau pekat..gaul dengan sudu bagi sebati

4) Acuan sapu sedikit minyak..tuang adunan 1/2 atau 3/4 acuan

5) Panaskan kukusan terlebih dahulu hingga mendidih.. Kukus selama 15 minit.. Api sederhana besar

6) Suam2..boleh keluar apam dari acuan

Credit dapur_kakzura

Jom follow kak 👉 @resepi_dapur_bunda
  • Picit LOVE 💝💝💝 dulu ye kak 💯
    Apam Gula Hangus lembut gebu.. Bismillah..jemput semua..☺😍 Apam Gula Hangus

    Bahan A

    1 cawan gula..akak guna 3/4 cawan gula
    1 cawan air panas

    Cara2:

    1) Masak gula hingga keperangan atas api perlahan
    2) Tuang air panas
    3) Biarkan sekejap atas api bagi gula tadi cair
    4) Tutup api.. Sejukkan

    Bahan B:

    2 biji telur
    2 sudu besar susu pekat manis
    2 sudu besar marjerin
    1/2 cawan minyak
    1 1/2 cawan tepung gandum
    1 sudu kecil soda bikarbonat
    1 penutup botol esen vanilla (star brand)

    Cara2:

    1) Blender/mixer telur..susu pekat..marjerin dan minyak sampai kembang

    2) Masukkan separuh tepung yang diayak bersama soda bikarbonat dalam blender..tuang air gula hangus tadi

    3) Blender lagi bagi sekata.. Berhenti sekejap.. Masukkan baki tepung sehingga habis..masukkan esen vanilla..blender sebatikan..kalau pekat..gaul dengan sudu bagi sebati

    4) Acuan sapu sedikit minyak..tuang adunan 1/2 atau 3/4 acuan

    5) Panaskan kukusan terlebih dahulu hingga mendidih.. Kukus selama 15 minit.. Api sederhana besar

    6) Suam2..boleh keluar apam dari acuan

    Credit dapur_kakzura

    Jom follow kak 👉 @resepi_dapur_bunda

  •  77  1  10 hours ago
  • Bengkang roti a.k.a puding roti 
Dalam sebulan 2-3 kali jugalah buat bengkang roti ni. Kesukaan anak2. Desert paling mudah nak buat. Bahan2 pun yang sedia ada dirumah.  Teringat dulu masa kecil2 ibu kita suka buat bengkang roti ni.. bila buat bagi kat anak2 buah, sedap pulak. Siap request suruh buat lagi bengkang gediq katanya.. 😋. Ada jugak yang makan dengan sos custard. Tapi kita makan gitu je.. sekali ngap licin.. bila ada coklat chip tabur atas tu lagi menambah2. Makan pulak panas2.. hmmmhh dapp.. haa siapa yang suka bengkang roti ni cuba angkat tangan sikit.. yang baru nak mencuba boleh la try.. resepi ni cara saya.. lain orang lain caranya kan.. Bahan-bahan 
8 keping Roti gardenia 
3 biji telur 
3 sdb marjerin 
3 sdb gula
2 sdb susu pekat
1 cawan air
1 cawan susu cair /susu tepung dibancuh
Coklat chip

Caranya
Pukul telur, marjerin, gula. 
Masukkan susu cair,air,susu pekat.
Carik-carikkan roti dan gaul sekata dengan bancuhan tadi.
Oleskan minyak sedikit didalam loyang. Masukkan adunan bancuhan kedalam loyang.
Bakar dalam oven 180°  selama 30 minit. (Mengikut jenis oven)

Dah siap boleh potong suam2.. hidangkan bersama ayaq teh panas pulak.. perghh dap baq hang.. 😁😊 Agak-agak kalau lapaq lagi mai order Nasi Arab Kukus dengan kami 🤭

Nasi arab kukus
💝 Ayam 1/2 ekor perapan rempah arab 💝 Nasi Arab Mandy 3-4 orang makan
💝 Sup
💝 Mix Salatah
💝 Sambal arab

1 set RM35 ✈ free cod penaga/Kepala Batas/ Telok air tawar. »Open order untuk hari Sabtu & Ahad.
»Tempahan hari biasa minimum 3set cod bermula 6petang.

InsyaAllah pasti puas hati. "Rasa sekali pasti repeat lagi" 😍

http://www.wasap.my/+60135883576

#nasiarabpenang #codpenang #freecodkepalabatas
#freecodpenaga
#penangfoodie
#visionpark
#masjidabdullahfahim
#penangkini
#kepalabatas
#bertamperdana
#mydinbertam
#sungaipetani
#payakeladi
#telokairtawar
#nasiarabmurah
#nasiarabayamseparuh
#jommakan
#makananarab
#penaga
#makankepalabatasu
#uitmbertam
#bmf
#kolejjururawatbertam
#ipptkepalabatas
#kepalabataspenang
  • Bengkang roti a.k.a puding roti
    Dalam sebulan 2-3 kali jugalah buat bengkang roti ni. Kesukaan anak2. Desert paling mudah nak buat. Bahan2 pun yang sedia ada dirumah. Teringat dulu masa kecil2 ibu kita suka buat bengkang roti ni.. bila buat bagi kat anak2 buah, sedap pulak. Siap request suruh buat lagi bengkang gediq katanya.. 😋. Ada jugak yang makan dengan sos custard. Tapi kita makan gitu je.. sekali ngap licin.. bila ada coklat chip tabur atas tu lagi menambah2. Makan pulak panas2.. hmmmhh dapp.. haa siapa yang suka bengkang roti ni cuba angkat tangan sikit.. yang baru nak mencuba boleh la try.. resepi ni cara saya.. lain orang lain caranya kan.. Bahan-bahan
    8 keping Roti gardenia
    3 biji telur
    3 sdb marjerin
    3 sdb gula
    2 sdb susu pekat
    1 cawan air
    1 cawan susu cair /susu tepung dibancuh
    Coklat chip

    Caranya
    Pukul telur, marjerin, gula.
    Masukkan susu cair,air,susu pekat.
    Carik-carikkan roti dan gaul sekata dengan bancuhan tadi.
    Oleskan minyak sedikit didalam loyang. Masukkan adunan bancuhan kedalam loyang.
    Bakar dalam oven 180° selama 30 minit. (Mengikut jenis oven)

    Dah siap boleh potong suam2.. hidangkan bersama ayaq teh panas pulak.. perghh dap baq hang.. 😁😊 Agak-agak kalau lapaq lagi mai order Nasi Arab Kukus dengan kami 🤭

    Nasi arab kukus
    💝 Ayam 1/2 ekor perapan rempah arab 💝 Nasi Arab Mandy 3-4 orang makan
    💝 Sup
    💝 Mix Salatah
    💝 Sambal arab

    1 set RM35 ✈ free cod penaga/Kepala Batas/ Telok air tawar. »Open order untuk hari Sabtu & Ahad.
    »Tempahan hari biasa minimum 3set cod bermula 6petang.

    InsyaAllah pasti puas hati. "Rasa sekali pasti repeat lagi" 😍

    http://www.wasap.my/+60135883576

    #nasiarabpenang #codpenang #freecodkepalabatas
    #freecodpenaga
    #penangfoodie
    #visionpark
    #masjidabdullahfahim
    #penangkini
    #kepalabatas
    #bertamperdana
    #mydinbertam
    #sungaipetani
    #payakeladi
    #telokairtawar
    #nasiarabmurah
    #nasiarabayamseparuh
    #jommakan
    #makananarab
    #penaga
    #makankepalabatasu
    #uitmbertam
    #bmf
    #kolejjururawatbertam
    #ipptkepalabatas
    #kepalabataspenang

  •  2  0  10 hours ago
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
BURGER MALAYSIA

Curi sedikit adunan donat tadi, bentuk bulat biarkan kembang 20 minit.
Goreng dengan api kecil.
Belah dua, sapukan sambal ikan bilis, susun timun.
Siap!

By @kualihelena

Jom Jom Follow kak 
@resepi_iamudah
@resepi_iamudah
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    BURGER MALAYSIA

    Curi sedikit adunan donat tadi, bentuk bulat biarkan kembang 20 minit.
    Goreng dengan api kecil.
    Belah dua, sapukan sambal ikan bilis, susun timun.
    Siap!

    By @kualihelena

    Jom Jom Follow kak
    @resepi_iamudah
    @resepi_iamudah

  •  124  1  10 hours ago
  • balikk keja smpat ebu snggh jap bli aym tokk ayah.... tq ayah snggp gilir2 jga abg n aish....
#sayangselalu#jommakan
  • balikk keja smpat ebu snggh jap bli aym tokk ayah.... tq ayah snggp gilir2 jga abg n aish....
    #sayangselalu #jommakan

  •  17  0  10 hours ago

Top #jommakan Posts

  • Picit LOVE 💗 dulu ye kak
• • • • • •

Mcm nilah hari2 kadang 5 hari seminggu kadang 6 hari seminggu mendonat tanpa henti . Sampai dipanggil hakak donat 😅 .. Apapun alhamdulillah punca rezeki unt ank2

Resepi donut 
1. 1kg tpung high protein
2. 1/2 kg tpung gandum
3. 15gm yis ( kering )
4. 15gm bread improver
5. 100gm gula 
6. 1sdt garam
7. 150gm marjerin
8. 1biji telur ( apa2 size pun boleh )
9. 1000 ml Air + ais atau air sejuk dr peti sejuk .. Boleh ditambah sedikit2  sekiranya doh masih keras 
Cara-caranya
1. Campurkan semua bahan2 di atas ke dlm bowl mixer kecuali air sejuk + telur
2. Mixkan dgn kelajuan perlahan selama 1/2 minit 
3. Tuangkan air sejuk atau air + ais sedikit2 sehingga jadi doh . Jgn terlembik pula ya 
4. Tukar kelajuan mixer kpd sederhana laju .. Pukul doh sehingga elastik atau berkilat . Bukan mcm kulit jambu batu tu ya . Itu maknanya belum cukup elastik
5. Kluarkan doh dr bowl dan timbang setiaap doh 40gm ( 80sen harga jual )
6. Dah selesai timbang hingga habis mula bulatkan doh 1 per 1 hingga habis 
7. Rehatkan doh 15 minit
8. Mula leperkan doh dgn pencanai dlm bentuk bulat .. Dan biarkan 10 minit baru tebuk lubang
9. Biarkan tanpa ditutup sehingga naik 2kali ganda
10. Panaskan minyak dgn api sederhana dan goreng dgn 3kali balikkan
11. Goreng hingga kekuningan , angkat dan toskan minyaknya
12. Dah sejuk boleh golekkan/salut dgn gula kastor

Tips
1. Kurangkan berat doh kpd 35gm atau 30gm jika mahu jual dgn harga 50sen sebiji

Kalau malas nk buat boleh rasa donut saya di cafe Kementerian Kemajuan Dan Pembangunan Luar Bandar di Putrajaya ya 😄

kredit:auni azalia
.

follow 👉 @resepi_iamudah
follow 👉 @resepi_iamudah
  • Picit LOVE 💗 dulu ye kak
    • • • • • •

    Mcm nilah hari2 kadang 5 hari seminggu kadang 6 hari seminggu mendonat tanpa henti . Sampai dipanggil hakak donat 😅 .. Apapun alhamdulillah punca rezeki unt ank2

    Resepi donut
    1. 1kg tpung high protein
    2. 1/2 kg tpung gandum
    3. 15gm yis ( kering )
    4. 15gm bread improver
    5. 100gm gula
    6. 1sdt garam
    7. 150gm marjerin
    8. 1biji telur ( apa2 size pun boleh )
    9. 1000 ml Air + ais atau air sejuk dr peti sejuk .. Boleh ditambah sedikit2 sekiranya doh masih keras
    Cara-caranya
    1. Campurkan semua bahan2 di atas ke dlm bowl mixer kecuali air sejuk + telur
    2. Mixkan dgn kelajuan perlahan selama 1/2 minit
    3. Tuangkan air sejuk atau air + ais sedikit2 sehingga jadi doh . Jgn terlembik pula ya
    4. Tukar kelajuan mixer kpd sederhana laju .. Pukul doh sehingga elastik atau berkilat . Bukan mcm kulit jambu batu tu ya . Itu maknanya belum cukup elastik
    5. Kluarkan doh dr bowl dan timbang setiaap doh 40gm ( 80sen harga jual )
    6. Dah selesai timbang hingga habis mula bulatkan doh 1 per 1 hingga habis
    7. Rehatkan doh 15 minit
    8. Mula leperkan doh dgn pencanai dlm bentuk bulat .. Dan biarkan 10 minit baru tebuk lubang
    9. Biarkan tanpa ditutup sehingga naik 2kali ganda
    10. Panaskan minyak dgn api sederhana dan goreng dgn 3kali balikkan
    11. Goreng hingga kekuningan , angkat dan toskan minyaknya
    12. Dah sejuk boleh golekkan/salut dgn gula kastor

    Tips
    1. Kurangkan berat doh kpd 35gm atau 30gm jika mahu jual dgn harga 50sen sebiji

    Kalau malas nk buat boleh rasa donut saya di cafe Kementerian Kemajuan Dan Pembangunan Luar Bandar di Putrajaya ya 😄

    kredit:auni azalia
    .

    follow 👉 @resepi_iamudah
    follow 👉 @resepi_iamudah

  •  637  9  23 hours ago
  • Picit LOVE 💗 dulu ye kak
• • • • • •
Kek pandan versi sponge kek😋
Biase buat ikot resepi mas cotek..ptg ni cube gune resepi lain pulak..💚 Resepi👇

Telor 5bji
Tepung kek bluekey 1cawan(ayak)
Gula blend halus 1cawan(saye kurangkn sikit sbb xnk manis sgt)
Perisa pandan 1sudu mkn
Pewarna 1sudukecil
Ovellet 1sudu mkn
(☝satukan bahan diatas ni n mix smpai gebu)
Dah gebu letak minyak 1/2cwn n kaub balik je xyh mix lg.. Letak dlm loyang y dh alas baking paper
Bakar suhu 170c 40minit api atas bwh.

Selamat mncube😋

Klu nk buat setengh adunan je telor kurangkn letak 3bji je,tepung setengh cawan,gula setengh cwn,ovellet n minyk pon kurangkn sikit ye..
Bakar pon kurangkn dari 40mint ke 30minit je..
.

follow 👉 @resepi_iamudah
follow 👉 @resepi_iamudah
  • Picit LOVE 💗 dulu ye kak
    • • • • • •
    Kek pandan versi sponge kek😋
    Biase buat ikot resepi mas cotek..ptg ni cube gune resepi lain pulak..💚 Resepi👇

    Telor 5bji
    Tepung kek bluekey 1cawan(ayak)
    Gula blend halus 1cawan(saye kurangkn sikit sbb xnk manis sgt)
    Perisa pandan 1sudu mkn
    Pewarna 1sudukecil
    Ovellet 1sudu mkn
    (☝satukan bahan diatas ni n mix smpai gebu)
    Dah gebu letak minyak 1/2cwn n kaub balik je xyh mix lg.. Letak dlm loyang y dh alas baking paper
    Bakar suhu 170c 40minit api atas bwh.

    Selamat mncube😋

    Klu nk buat setengh adunan je telor kurangkn letak 3bji je,tepung setengh cawan,gula setengh cwn,ovellet n minyk pon kurangkn sikit ye..
    Bakar pon kurangkn dari 40mint ke 30minit je..
    .

    follow 👉 @resepi_iamudah
    follow 👉 @resepi_iamudah

  •  1,263  6  17 November, 2019
  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Karipap pusingggg ....Sedap makan musim hujan2 ni.....Ni saya share resepi karipap yang sya buat utk jual... Resepi karipap pusing.. DOH 1: tepung 1kg, telur 1bijik, minyak masak 1cawan,majerin 3 sudu besar,air garam 2 sudu kecik (agak2 bg doh ni bagi ada rasa masin2 skit), air ais 2 cawan. (letak sikit2 uli sampai doh tu xjadi terlalu keras n tak terlalu lembut) *panaskan minyak masak bersama majerin sampai majerin cair...* Pecahkan telur dalam tepung uli, masukkan ayaq garam uli lagi, masukkan majerin & minyak masak yg dipanaskan tadi uli lepastu masokkan air ais sedikit demi sedikit uli sampai doh jadi cun mcm dalam gambar okay!

Doh 2: Majerin dan tepung yang ni agak2 ja tau sampai dough jadi mcm dalam gmbar.. Refer gambar untuk tengok STEP 1-7  untuk hasilkan karipap pusing cantik, comei, montoks segak cun melecun!

SELAMAT MENCUBA SEMUA 😊😊😊 -Tips goreng karipap caantik xda gelembung2 masukkan karipap dalam minyak yang tak panas sangat..Elakkan letak karipap masa minyak terlalu panas..Kalau rasa minyak panas sgt tambah minyak baru masukkan karipap-

P/S: sapa rasa susah renyah nak buat meh laaa pm saya saya tlong buatkan n deliver sampai depan pintu rumah tapi area SG PETANI KEDAH ja tauuu 😊😊😊 Kredit Resepi : nurul syuhada rozali
.

Jom Jom Follow kak 
@resepikitchen
@resepikitchen
  • Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    Karipap pusingggg ....Sedap makan musim hujan2 ni.....Ni saya share resepi karipap yang sya buat utk jual... Resepi karipap pusing.. DOH 1: tepung 1kg, telur 1bijik, minyak masak 1cawan,majerin 3 sudu besar,air garam 2 sudu kecik (agak2 bg doh ni bagi ada rasa masin2 skit), air ais 2 cawan. (letak sikit2 uli sampai doh tu xjadi terlalu keras n tak terlalu lembut) *panaskan minyak masak bersama majerin sampai majerin cair...* Pecahkan telur dalam tepung uli, masukkan ayaq garam uli lagi, masukkan majerin & minyak masak yg dipanaskan tadi uli lepastu masokkan air ais sedikit demi sedikit uli sampai doh jadi cun mcm dalam gambar okay!

    Doh 2: Majerin dan tepung yang ni agak2 ja tau sampai dough jadi mcm dalam gmbar.. Refer gambar untuk tengok STEP 1-7 untuk hasilkan karipap pusing cantik, comei, montoks segak cun melecun!

    SELAMAT MENCUBA SEMUA 😊😊😊 -Tips goreng karipap caantik xda gelembung2 masukkan karipap dalam minyak yang tak panas sangat..Elakkan letak karipap masa minyak terlalu panas..Kalau rasa minyak panas sgt tambah minyak baru masukkan karipap-

    P/S: sapa rasa susah renyah nak buat meh laaa pm saya saya tlong buatkan n deliver sampai depan pintu rumah tapi area SG PETANI KEDAH ja tauuu 😊😊😊 Kredit Resepi : nurul syuhada rozali
    .

    Jom Jom Follow kak
    @resepikitchen
    @resepikitchen

  •  1,208  13  18 November, 2019
  • Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉  @dapur.emma

Jom sapa nak resepi makaroni bakar cheese meleleh. ...
.
Bahan2 
2 cawan makaroni * rebus 
1 tin sos spageti prego (perisa tradisional)
Lada hitam ajishio
1 labu bawang besar - cincang
3 ulas bawang putih - cincang
1/2 Minch meat(nak guna semua pon boleh)
1/2 tin cendawan potong dadu
1 bj Carrot kecik potong dadu
1/2 bj Capsicum potong dadu
(Olive kalau xde takyah letak)
Cheddar cheese parut
.
Cara2:
Panaskan 3 sudu minyak (minyak zaitun dlam gambar tu optional je) masukkan bawang & garlic cincang layukan.. masukkan carrot dan daging kacau2... letak sedikit air utk empukkan daging dan carrot masak dalam 3minit.
Masukkan cendawan, capsicum, olive(kalau ada) kacau sekejap.
Masukkan sos prego kacau dan masukkan makaroni yang dah rebus.
Perisa kan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam. Garam letak sikit dulu... sbb sos prego dan lada hitam tu dah ada rasa garam.
Boleh masuk dalam bekas alumunium size 7x7 dapat 2bekas. Kalau xder boleh guna loyang masak kek size 9x9
.
Bahan2 sos putih:
2 cawan susu segar
2sudu bsr tpg gandum
4 sudu bsr butter
Sedikit garam
Masak dalam periuk hingga creamy lebih kurang 5 mins
Tuangkan dan ratakan sos putih di atas makaroni. Parutkan chedar cheese(optional) kalau suka cheese yg banyak.
Lapis dengan cheddar slice atas dia... Bakar oven 160 selama 20 min .
Selamat mencuba
.
Kredit Resepi : Jija Mychommel .

#resepi #resepimudah #resepisedap #resepibonda #masakanmelayu #sukamasak #sayamasak #kongsiresepi #sedapsangat #kakimakan #masakmasak #makanansedap #jommakan #masakankampung #mahn #sedap #makansedap #lazat #sedapgiler #makan2 #malaysianfoodie #malayfood #kuihtradisional #makanfree #biskutraya #foodmalaysia #sukamakan #vitdaily #kuih #kuihmuih
  • Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya

    Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma

    Jom sapa nak resepi makaroni bakar cheese meleleh. ...
    .
    Bahan2
    2 cawan makaroni * rebus
    1 tin sos spageti prego (perisa tradisional)
    Lada hitam ajishio
    1 labu bawang besar - cincang
    3 ulas bawang putih - cincang
    1/2 Minch meat(nak guna semua pon boleh)
    1/2 tin cendawan potong dadu
    1 bj Carrot kecik potong dadu
    1/2 bj Capsicum potong dadu
    (Olive kalau xde takyah letak)
    Cheddar cheese parut
    .
    Cara2:
    Panaskan 3 sudu minyak (minyak zaitun dlam gambar tu optional je) masukkan bawang & garlic cincang layukan.. masukkan carrot dan daging kacau2... letak sedikit air utk empukkan daging dan carrot masak dalam 3minit.
    Masukkan cendawan, capsicum, olive(kalau ada) kacau sekejap.
    Masukkan sos prego kacau dan masukkan makaroni yang dah rebus.
    Perisa kan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam. Garam letak sikit dulu... sbb sos prego dan lada hitam tu dah ada rasa garam.
    Boleh masuk dalam bekas alumunium size 7x7 dapat 2bekas. Kalau xder boleh guna loyang masak kek size 9x9
    .
    Bahan2 sos putih:
    2 cawan susu segar
    2sudu bsr tpg gandum
    4 sudu bsr butter
    Sedikit garam
    Masak dalam periuk hingga creamy lebih kurang 5 mins
    Tuangkan dan ratakan sos putih di atas makaroni. Parutkan chedar cheese(optional) kalau suka cheese yg banyak.
    Lapis dengan cheddar slice atas dia... Bakar oven 160 selama 20 min .
    Selamat mencuba
    .
    Kredit Resepi : Jija Mychommel .

    #resepi #resepimudah #resepisedap #resepibonda #masakanmelayu #sukamasak #sayamasak #kongsiresepi #sedapsangat #kakimakan #masakmasak #makanansedap #jommakan #masakankampung #mahn #sedap #makansedap #lazat #sedapgiler #makan2 #malaysianfoodie #malayfood #kuihtradisional #makanfree #biskutraya #foodmalaysia #sukamakan #vitdaily #kuih #kuihmuih

  •  1,166  7  18 November, 2019