#jjcm Instagram Photos & Videos

Hashtag Popularity

8.8
average comments
441.6
average likes

Latest #jjcm Posts

  • Picit Like ye kak ❤️
• • • • • •
Resepi kek batik.
(haslinah md ali)

Bahan2
1. 250g buttercup 
2. 200g milo (paket kecil)
3. Susu pekat f&n (2 sudu) - subjektif ye, kalau korang kuat manis masukkan la lebih, so far pakai 2 sudu ni okay2 je, x manis sgt
4. Serbuk koko van houten (1 sudu)
5. 1 paket biskut marie(munchys) - patah2kan kecil2
6. Air panas (1/4 cawan) 
Cara2.

1. Cairkan buttercup(guna kuali lebih senang)
2. Masukkan 2 sudu susu pekat
3. Masukkan 200g milo
4. Masukkan 1 sudu serbuk koko
5. Air panas sedikit
(Sentiasa kacau, masa masukkan air panas, masuk sikit2 dlu, jgn masuk 1 jug pulak 😂😂)
Makesure guna api kecil ye. Kacau sehingga x berketul. Once rasa da okay, masukkan biskut marie.

Kacau sebati, makesure semua biskut kene coklat. 
Ambil loyang, letak baking paper. Baking paper muraaah jee hangpa kat kedai bakery. Masukkan dalam loyang, mampatkan sehingga betul2 padat, kalau rasa penat berdiri, duduk laaa tau hahahaha kaang lenguh pulaak kaki 😂😂. Masukkan dalam peti ais atleast 4 jam. 
Resepi coklat ganache
1. 100g dark coklat
2. 100g milk coklat
3. 1 kotak kecil whipping cream anchor
4. 1 sudu butter 
Double boilkan semua, then siap. 
Curah atas kek batik. Ratakan coklat biar semua penjuru kena. Masuk dalam peti ais & Sejukkan lagi. 
Then , potong ikut la besar mane hangpa nak. Maka siapla kek batik. Sedia untuk dimakan.
.

Yuk follow 👉 @resepikuih
Yuk follow 👉 @resepikuih
  • @resepikuih Profile picture

    @resepikuih

    Picit Like ye kak ❤️
    • • • • • •
    Resepi kek batik.
    (haslinah md ali)

    Bahan2
    1. 250g buttercup
    2. 200g milo (paket kecil)
    3. Susu pekat f&n (2 sudu) - subjektif ye, kalau korang kuat manis masukkan la lebih, so far pakai 2 sudu ni okay2 je, x manis sgt
    4. Serbuk koko van houten (1 sudu)
    5. 1 paket biskut marie(munchys) - patah2kan kecil2
    6. Air panas (1/4 cawan)
    Cara2.

    1. Cairkan buttercup(guna kuali lebih senang)
    2. Masukkan 2 sudu susu pekat
    3. Masukkan 200g milo
    4. Masukkan 1 sudu serbuk koko
    5. Air panas sedikit
    (Sentiasa kacau, masa masukkan air panas, masuk sikit2 dlu, jgn masuk 1 jug pulak 😂😂)
    Makesure guna api kecil ye. Kacau sehingga x berketul. Once rasa da okay, masukkan biskut marie.

    Kacau sebati, makesure semua biskut kene coklat.
    Ambil loyang, letak baking paper. Baking paper muraaah jee hangpa kat kedai bakery. Masukkan dalam loyang, mampatkan sehingga betul2 padat, kalau rasa penat berdiri, duduk laaa tau hahahaha kaang lenguh pulaak kaki 😂😂. Masukkan dalam peti ais atleast 4 jam.
    Resepi coklat ganache
    1. 100g dark coklat
    2. 100g milk coklat
    3. 1 kotak kecil whipping cream anchor
    4. 1 sudu butter
    Double boilkan semua, then siap.
    Curah atas kek batik. Ratakan coklat biar semua penjuru kena. Masuk dalam peti ais & Sejukkan lagi.
    Then , potong ikut la besar mane hangpa nak. Maka siapla kek batik. Sedia untuk dimakan.
    .

    Yuk follow 👉 @resepikuih
    Yuk follow 👉 @resepikuih

  •  17  1  23 minutes ago
  • Baca dan hadamkan..Kemudian jom kurus bersama-Sama😁😁..
Kurus Sebelum 2020!!
.
.
Kurus Tanpa Stres !!
| Program Turun Berat Online MUDAH & BERKESAN |
Daftar Sekarang !!
❎Wajib bersenam
❎Wajib berlapar
📒Ebook Resepi sihat percuma
✔Kurus tanpa Stress
✔Boleh makan NASI
✔Sesuai untuk Orang sibuk/Ibu2
✔Coaching Group yang supportive
✔100% ONLINE SELURUH MALAYSIA
.
.
‼DAFTAR SEKARANG 🌸 Herbalife PROGRAM KURUS / NUTRISI SIHAT
📲Coach Atiqah 0123621339
Herbalife coach
  • @coach_nuratiqahjaafar Profile picture

    @coach_nuratiqahjaafar

    Baca dan hadamkan..Kemudian jom kurus bersama-Sama😁😁..
    Kurus Sebelum 2020!!
    .
    .
    Kurus Tanpa Stres !!
    | Program Turun Berat Online MUDAH & BERKESAN |
    Daftar Sekarang !!
    ❎Wajib bersenam
    ❎Wajib berlapar
    📒Ebook Resepi sihat percuma
    ✔Kurus tanpa Stress
    ✔Boleh makan NASI
    ✔Sesuai untuk Orang sibuk/Ibu2
    ✔Coaching Group yang supportive
    ✔100% ONLINE SELURUH MALAYSIA
    .
    .
    ‼DAFTAR SEKARANG 🌸 Herbalife PROGRAM KURUS / NUTRISI SIHAT
    📲Coach Atiqah 0123621339
    Herbalife coach

  •  5  1  1 hour ago

Top #jjcm Posts

  • Assalamualaikum teman - teman semua..siapa nih yang suka makan lontong? Dan siapa juga nih yang belum bisa Bikinnya?

Kali ini Teteh mau share cara bikin lontong yang gampang banget. Ngga pake bocor,ngga pake plastik yang pasti aman banget dan hasilnya juga ok banget.  Teteh pake cetakan lontong dari @egha_bakingtools . Buat yang suka baking disana lengkap juga dan harganya juga sangat terjangkau.

Cara membuat lontong :
- Siapkan beras yang sudah dicuci bersih
- Terus siapkan daun pisang dan cetakan lontong.
- Gunting daun pisang setinggi cetakan dan gunting juga bulatan kecil mengikuti alas tutup lontong..Jadi buat dua bulatan untuk tutup atas dan bawah.
- isi beras ke cetakan hingga 1/2 tinggi cetakan.
- susun cetakan yang sudah diisi beras.pastikan cetakan terendam air.ngga perlu dimasukkan pas mendidih ya airnya.yang penting air biasa yang biasa untuk masak.
- disini teteh pakai rice cooker. Kalo pancinya tinggi,lebih bagus cetakannya diberdirikan jadi muat banyak.
- masak selama 2 jam atau hingga matang. Mau cepat bisa pake presto sekitar 45 menit. ( teteh ngga pakai karena ngga punya )
- setelah 2 jam, angkat dan tiriskan dengan posisi berdiri di wadah bersih. - potong lontong sesuai selera. Lontong siap disajikan bersama  menu favorit kalian. 
______________________
Follow @dapur_masak_ 
Follow @dapur_masak_ 
___________________________________________________
 repost @asahid_tehyung
#makan #makanmakan #dapur_masak_ #makanan #lapar #sarapan #makanyuk #kakimakan #kulinerindonesia #sukamakan #makanbanyak #ayomakan #jommakan #makanterusss #foodhunting #hobimakan #foodpornmalaysia #vitdaily #sedapgiler #malaysiafood #resepibonda #kongsiresepi #jjcm
  • @dapur_masak_ Profile picture

    @dapur_masak_

    Assalamualaikum teman - teman semua..siapa nih yang suka makan lontong? Dan siapa juga nih yang belum bisa Bikinnya?

    Kali ini Teteh mau share cara bikin lontong yang gampang banget. Ngga pake bocor,ngga pake plastik yang pasti aman banget dan hasilnya juga ok banget. Teteh pake cetakan lontong dari @egha_bakingtools . Buat yang suka baking disana lengkap juga dan harganya juga sangat terjangkau.

    Cara membuat lontong :
    - Siapkan beras yang sudah dicuci bersih
    - Terus siapkan daun pisang dan cetakan lontong.
    - Gunting daun pisang setinggi cetakan dan gunting juga bulatan kecil mengikuti alas tutup lontong..Jadi buat dua bulatan untuk tutup atas dan bawah.
    - isi beras ke cetakan hingga 1/2 tinggi cetakan.
    - susun cetakan yang sudah diisi beras.pastikan cetakan terendam air.ngga perlu dimasukkan pas mendidih ya airnya.yang penting air biasa yang biasa untuk masak.
    - disini teteh pakai rice cooker. Kalo pancinya tinggi,lebih bagus cetakannya diberdirikan jadi muat banyak.
    - masak selama 2 jam atau hingga matang. Mau cepat bisa pake presto sekitar 45 menit. ( teteh ngga pakai karena ngga punya )
    - setelah 2 jam, angkat dan tiriskan dengan posisi berdiri di wadah bersih. - potong lontong sesuai selera. Lontong siap disajikan bersama menu favorit kalian.
    ______________________
    Follow @dapur_masak_
    Follow @dapur_masak_
    ___________________________________________________
    repost @asahid_tehyung
    #makan #makanmakan #dapur_masak_ #makanan #lapar #sarapan #makanyuk #kakimakan #kulinerindonesia #sukamakan #makanbanyak #ayomakan #jommakan #makanterusss #foodhunting #hobimakan #foodpornmalaysia #vitdaily #sedapgiler #malaysiafood #resepibonda #kongsiresepi #jjcm

  •  1,441  52  14 October, 2019
  • Simple tapi mesti ramai yang suka kann❤️
.
Bahan :
🍞Roti
🍳Telur
🧀Cheese
🌭Sosej
.
Tambahan :
Sos dan mayonis
.
Cara goreng :
Guna kuali biasa ja, letak minyak sikit agak2 tak melekat, guna majerin pun boleh 👌🏻Resepi sis Syazlieyn Kamaluddin. TQ.
.
❤️Korang sporting kan? Jom Follow ig @shawl.cahayayati buat peminat shawl dan bawal cantik dan rare!. Follow follow follow terus Ig @shawl.cahayayati . Pasti ada yang berkenan
  • @resepi.sedapp Profile picture

    @resepi.sedapp

    Simple tapi mesti ramai yang suka kann❤️
    .
    Bahan :
    🍞Roti
    🍳Telur
    🧀Cheese
    🌭Sosej
    .
    Tambahan :
    Sos dan mayonis
    .
    Cara goreng :
    Guna kuali biasa ja, letak minyak sikit agak2 tak melekat, guna majerin pun boleh 👌🏻Resepi sis Syazlieyn Kamaluddin. TQ.
    .
    ❤️Korang sporting kan? Jom Follow ig @shawl.cahayayati buat peminat shawl dan bawal cantik dan rare!. Follow follow follow terus Ig @shawl.cahayayati . Pasti ada yang berkenan

  •  4,608  14  15 October, 2019