#biskutbayimalaysia Instagram Photos & Videos

biskutbayimalaysia - 22.2k posts

Hashtag Popularity

2.2
average comments
24.2
average likes

Latest #biskutbayimalaysia Posts

  • Antara perkara kebiasaan yang perlu diikut oleh bayi G6PD:- 1- Susu formula/soya, jika boleh dikurangkan sukatannya. 2 kali sehari sudah mencukupi. Diganti dengan susu kambing. 
2- Buah yang boleh dimakan- kurma, epal,lai, buah naga, kismis.

3-Buah yang perlu dielakkan – oren, sebarang pisang, anggur, tembikai, betik, pauh, atau buah yang dikatakan bersifat sejuk.

4-Biji barli(yang nak buat air tu) dengan biji gandum jika nak buat bubur – yang ni lagi cepat kesannya. boleh menyebabkan batuk dengan lendir yang banyak.

5-Ubat-ubat rawatan mereka seperti ubat demam atau selsema-bukan ubat yang diberi kepada budak-budak biasa. Bagi anak yang ada G6PD, tak berkesan. Kena rujuk pada doktor yang sudah berpengalaman. So, kena banyak cuba ubat. 
6-Madu-Tiada kesan sampingan. Sangat bagus!

7-Semua jenis kacang kena elakkan – kacang dal,kacang soya, kacang peas, kacang tanah. Jika terkena kulit lebihan yang mereka kunyah, timbul bengkak-bengkak merah dan gatal. Dalam tempoh 5 minit saja, kita boleh tengok kesannya. Takutkan!(contoh masakan:-kuah sate,kuah roti canai kacang dal,air soya)

8-Produk Telur-Telur goreng ok. Telur masak separuh atau pun rebus penuh perlu elak. kalau nak bagi juga sikit-sikit saja. Yang ini kalau terkena kulit juga akan jadi bengkak-bengkak dan gatal. Mayonis pun!

9-Ikan- mana-mana jenis ikan tiada kesan sampingan. Kalau udang,sotong atau ketam elakkan dulu.

10-Sayur-juga mana-mana jenis. Tiada kesan. Kacang panjang setakat ini boleh diambil.

11- Kurangkan aktiviti luar. Cuaca panas atau sejuk.

12- Air sejuk atau air batu elakkan. Bagi air hangat saja.

Jika penulis asal nampak post ini, mohon dm atau pm untuk creditkan berkenaan artikel yang bermanfaat ini ye. 😊

#babyfood #homemade #healthybabyfood #serbukbilis #serbukayam #babycookies #biskutbaby #biskutbayi  #makananbayi #bazarpaknil #babycereal #biskutbayimalaysia #pureebaby #infosihat #babyseasoning  #sayang #igshopmalaysia #kedaionline #astroceria  #travelwithbaby  #babyfirstfood #solidfood #jalanjalan #babyshopmalaysia #ziarah #friend #ayuhteam #infoik
  • Antara perkara kebiasaan yang perlu diikut oleh bayi G6PD:- 1- Susu formula/soya, jika boleh dikurangkan sukatannya. 2 kali sehari sudah mencukupi. Diganti dengan susu kambing.
    2- Buah yang boleh dimakan- kurma, epal,lai, buah naga, kismis.

    3-Buah yang perlu dielakkan – oren, sebarang pisang, anggur, tembikai, betik, pauh, atau buah yang dikatakan bersifat sejuk.

    4-Biji barli(yang nak buat air tu) dengan biji gandum jika nak buat bubur – yang ni lagi cepat kesannya. boleh menyebabkan batuk dengan lendir yang banyak.

    5-Ubat-ubat rawatan mereka seperti ubat demam atau selsema-bukan ubat yang diberi kepada budak-budak biasa. Bagi anak yang ada G6PD, tak berkesan. Kena rujuk pada doktor yang sudah berpengalaman. So, kena banyak cuba ubat.
    6-Madu-Tiada kesan sampingan. Sangat bagus!

    7-Semua jenis kacang kena elakkan – kacang dal,kacang soya, kacang peas, kacang tanah. Jika terkena kulit lebihan yang mereka kunyah, timbul bengkak-bengkak merah dan gatal. Dalam tempoh 5 minit saja, kita boleh tengok kesannya. Takutkan!(contoh masakan:-kuah sate,kuah roti canai kacang dal,air soya)

    8-Produk Telur-Telur goreng ok. Telur masak separuh atau pun rebus penuh perlu elak. kalau nak bagi juga sikit-sikit saja. Yang ini kalau terkena kulit juga akan jadi bengkak-bengkak dan gatal. Mayonis pun!

    9-Ikan- mana-mana jenis ikan tiada kesan sampingan. Kalau udang,sotong atau ketam elakkan dulu.

    10-Sayur-juga mana-mana jenis. Tiada kesan. Kacang panjang setakat ini boleh diambil.

    11- Kurangkan aktiviti luar. Cuaca panas atau sejuk.

    12- Air sejuk atau air batu elakkan. Bagi air hangat saja.

    Jika penulis asal nampak post ini, mohon dm atau pm untuk creditkan berkenaan artikel yang bermanfaat ini ye. 😊

    #babyfood #homemade #healthybabyfood #serbukbilis #serbukayam #babycookies #biskutbaby #biskutbayi #makananbayi #bazarpaknil #babycereal #biskutbayimalaysia #pureebaby #infosihat #babyseasoning #sayang #igshopmalaysia #kedaionline #astroceria #travelwithbaby #babyfirstfood #solidfood #jalanjalan #babyshopmalaysia #ziarah #friend #ayuhteam #infoik

  •  1  0  53 minutes ago
  • Antara perkara kebiasaan yang perlu diikut oleh bayi G6PD:- 1- Susu formula/soya, jika boleh dikurangkan sukatannya. 2 kali sehari sudah mencukupi. Diganti dengan susu kambing. 
2- Buah yang boleh dimakan- kurma, epal,lai, buah naga, kismis.

3-Buah yang perlu dielakkan – oren, sebarang pisang, anggur, tembikai, betik, pauh, atau buah yang dikatakan bersifat sejuk.

4-Biji barli(yang nak buat air tu) dengan biji gandum jika nak buat bubur – yang ni lagi cepat kesannya. boleh menyebabkan batuk dengan lendir yang banyak.

5-Ubat-ubat rawatan mereka seperti ubat demam atau selsema-bukan ubat yang diberi kepada budak-budak biasa. Bagi anak yang ada G6PD, tak berkesan. Kena rujuk pada doktor yang sudah berpengalaman. So, kena banyak cuba ubat. 
6-Madu-Tiada kesan sampingan. Sangat bagus!

7-Semua jenis kacang kena elakkan – kacang dal,kacang soya, kacang peas, kacang tanah. Jika terkena kulit lebihan yang mereka kunyah, timbul bengkak-bengkak merah dan gatal. Dalam tempoh 5 minit saja, kita boleh tengok kesannya. Takutkan!(contoh masakan:-kuah sate,kuah roti canai kacang dal,air soya)

8-Produk Telur-Telur goreng ok. Telur masak separuh atau pun rebus penuh perlu elak. kalau nak bagi juga sikit-sikit saja. Yang ini kalau terkena kulit juga akan jadi bengkak-bengkak dan gatal. Mayonis pun!

9-Ikan- mana-mana jenis ikan tiada kesan sampingan. Kalau udang,sotong atau ketam elakkan dulu.

10-Sayur-juga mana-mana jenis. Tiada kesan. Kacang panjang setakat ini boleh diambil.

11- Kurangkan aktiviti luar. Cuaca panas atau sejuk.

12- Air sejuk atau air batu elakkan. Bagi air hangat saja.

Jika penulis asal nampak post ini, mohon dm atau pm untuk creditkan berkenaan artikel yang bermanfaat ini ye. 😊

#babyfood #homemade #healthybabyfood #serbukbilis #serbukayam #babycookies #biskutbaby #biskutbayi  #makananbayi #bazarpaknil #babycereal #biskutbayimalaysia #pureebaby #infosihat #babyseasoning  #sayang #igshopmalaysia #kedaionline #astroceria  #travelwithbaby  #babyfirstfood #solidfood #jalanjalan #babyshopmalaysia #ziarah #friend #ayuhteam #infoik
  • Antara perkara kebiasaan yang perlu diikut oleh bayi G6PD:- 1- Susu formula/soya, jika boleh dikurangkan sukatannya. 2 kali sehari sudah mencukupi. Diganti dengan susu kambing.
    2- Buah yang boleh dimakan- kurma, epal,lai, buah naga, kismis.

    3-Buah yang perlu dielakkan – oren, sebarang pisang, anggur, tembikai, betik, pauh, atau buah yang dikatakan bersifat sejuk.

    4-Biji barli(yang nak buat air tu) dengan biji gandum jika nak buat bubur – yang ni lagi cepat kesannya. boleh menyebabkan batuk dengan lendir yang banyak.

    5-Ubat-ubat rawatan mereka seperti ubat demam atau selsema-bukan ubat yang diberi kepada budak-budak biasa. Bagi anak yang ada G6PD, tak berkesan. Kena rujuk pada doktor yang sudah berpengalaman. So, kena banyak cuba ubat.
    6-Madu-Tiada kesan sampingan. Sangat bagus!

    7-Semua jenis kacang kena elakkan – kacang dal,kacang soya, kacang peas, kacang tanah. Jika terkena kulit lebihan yang mereka kunyah, timbul bengkak-bengkak merah dan gatal. Dalam tempoh 5 minit saja, kita boleh tengok kesannya. Takutkan!(contoh masakan:-kuah sate,kuah roti canai kacang dal,air soya)

    8-Produk Telur-Telur goreng ok. Telur masak separuh atau pun rebus penuh perlu elak. kalau nak bagi juga sikit-sikit saja. Yang ini kalau terkena kulit juga akan jadi bengkak-bengkak dan gatal. Mayonis pun!

    9-Ikan- mana-mana jenis ikan tiada kesan sampingan. Kalau udang,sotong atau ketam elakkan dulu.

    10-Sayur-juga mana-mana jenis. Tiada kesan. Kacang panjang setakat ini boleh diambil.

    11- Kurangkan aktiviti luar. Cuaca panas atau sejuk.

    12- Air sejuk atau air batu elakkan. Bagi air hangat saja.

    Jika penulis asal nampak post ini, mohon dm atau pm untuk creditkan berkenaan artikel yang bermanfaat ini ye. 😊

    #babyfood #homemade #healthybabyfood #serbukbilis #serbukayam #babycookies #biskutbaby #biskutbayi #makananbayi #bazarpaknil #babycereal #biskutbayimalaysia #pureebaby #infosihat #babyseasoning #sayang #igshopmalaysia #kedaionline #astroceria #travelwithbaby #babyfirstfood #solidfood #jalanjalan #babyshopmalaysia #ziarah #friend #ayuhteam #infoik

  •  2  1  2 hours ago
  • PETUA LEGAKAN BATUK SELSEMA ANAK DENGAN MINYAK BAWANG PUTIH

Baby bawah 1 tahun sebaiknya elakkan makan ubat selesema. Tapi nak buat macam mana kan bila mana baby 2 bulan dah kena jangkitan. That's a normal process sebab bila sakit bdn akan up imuniti tubuh. Minyak ni boleh digunakan seawal bayi 1 bulan keatas tau.  Ia boleh membantu melegakan selsema dan batuk pada bayi dari usia sebulan sampailah 4 tahun. Yang belum cuba, jom pakat buat di rumah!

BAHAN- BAHAN

1- 2 ulas bawang putih
2- Bedtime baby oil. Nak guna apa apa minyak pon boleh tau. Nak pakai apa apa minyak pon boleh, minyak zaitun ke, kepala ke, bijan atau sebagainya

Cara- cara

1. BUANG KULIT
Pertama sekali, ambil 1-2 ulas bawang putih. Buang kulitnya.

2- BAKAR
Kemudian, bakar di atas dapur gas 
3-TUMBUK/ KETUK
Tumbukan/ ketuk bawang putih tadi

4-ADUNKAN DENGAN MINYAK
Lenyekkan bawang putih yang dah dibakar tadi dan letak kan sedikit minyak. Macam kekcha, kekcha guna bedtime baby oil je. 
5- SIAP UNTUK DISAPU
kalau baby kita selsema macam anak kekcha ni kan. Sapukan pada batang hidung, dada dan tapak kaki. Sapukan perlahan lahan tau.

Ulang setiap setengah jam atau pun sejam. Insya allah baby boleh tidur dengan nyenyak. Selsema akan berkurang tanpa sebarang ubat dari klinik atau hospital. 
Ps:/ kalau yang baru nak buat tu kan, cuba dengan kuantiti yang sedikit. Bukan ape takut baby kita tak serasi dan sebagainya.

Credit to: Nursha Salleh

Selamat mencuba! 🥰

#babyfood #homemade #healthybabyfood #serbukbilis #serbukayam #babycookies #biskutbaby #biskutbayi  #makananbayi #bazarpaknil #babycereal #biskutbayimalaysia #pureebaby #infosihat #babyseasoning  #sayang #igshopmalaysia #kedaionline #astroceria  #travelwithbaby #travelfood #bajuraya #kuihraya #menuraya #openhouse #babyfirstfood #solidfood #jalanjalan #babyshopmalaysia
  • PETUA LEGAKAN BATUK SELSEMA ANAK DENGAN MINYAK BAWANG PUTIH

    Baby bawah 1 tahun sebaiknya elakkan makan ubat selesema. Tapi nak buat macam mana kan bila mana baby 2 bulan dah kena jangkitan. That's a normal process sebab bila sakit bdn akan up imuniti tubuh. Minyak ni boleh digunakan seawal bayi 1 bulan keatas tau. Ia boleh membantu melegakan selsema dan batuk pada bayi dari usia sebulan sampailah 4 tahun. Yang belum cuba, jom pakat buat di rumah!

    BAHAN- BAHAN

    1- 2 ulas bawang putih
    2- Bedtime baby oil. Nak guna apa apa minyak pon boleh tau. Nak pakai apa apa minyak pon boleh, minyak zaitun ke, kepala ke, bijan atau sebagainya

    Cara- cara

    1. BUANG KULIT
    Pertama sekali, ambil 1-2 ulas bawang putih. Buang kulitnya.

    2- BAKAR
    Kemudian, bakar di atas dapur gas
    3-TUMBUK/ KETUK
    Tumbukan/ ketuk bawang putih tadi

    4-ADUNKAN DENGAN MINYAK
    Lenyekkan bawang putih yang dah dibakar tadi dan letak kan sedikit minyak. Macam kekcha, kekcha guna bedtime baby oil je.
    5- SIAP UNTUK DISAPU
    kalau baby kita selsema macam anak kekcha ni kan. Sapukan pada batang hidung, dada dan tapak kaki. Sapukan perlahan lahan tau.

    Ulang setiap setengah jam atau pun sejam. Insya allah baby boleh tidur dengan nyenyak. Selsema akan berkurang tanpa sebarang ubat dari klinik atau hospital.
    Ps:/ kalau yang baru nak buat tu kan, cuba dengan kuantiti yang sedikit. Bukan ape takut baby kita tak serasi dan sebagainya.

    Credit to: Nursha Salleh

    Selamat mencuba! 🥰

    #babyfood #homemade #healthybabyfood #serbukbilis #serbukayam #babycookies #biskutbaby #biskutbayi #makananbayi #bazarpaknil #babycereal #biskutbayimalaysia #pureebaby #infosihat #babyseasoning #sayang #igshopmalaysia #kedaionline #astroceria #travelwithbaby #travelfood #bajuraya #kuihraya #menuraya #openhouse #babyfirstfood #solidfood #jalanjalan #babyshopmalaysia

  •  2  0  13 November, 2019

Top #biskutbayimalaysia Posts