#biskutbayi Instagram Photos & Videos

biskutbayi - 30.9k posts

Hashtag Popularity

2.9
average comments
58.2
average likes

Latest #biskutbayi Posts

  • PETUA LEGAKAN BATUK SELSEMA ANAK DENGAN MINYAK BAWANG PUTIH

Baby bawah 1 tahun sebaiknya elakkan makan ubat selesema. Tapi nak buat macam mana kan bila mana baby 2 bulan dah kena jangkitan. That's a normal process sebab bila sakit bdn akan up imuniti tubuh. Minyak ni boleh digunakan seawal bayi 1 bulan keatas tau.  Ia boleh membantu melegakan selsema dan batuk pada bayi dari usia sebulan sampailah 4 tahun. Yang belum cuba, jom pakat buat di rumah!

BAHAN- BAHAN

1- 2 ulas bawang putih
2- Bedtime baby oil. Nak guna apa apa minyak pon boleh tau. Nak pakai apa apa minyak pon boleh, minyak zaitun ke, kepala ke, bijan atau sebagainya

Cara- cara

1. BUANG KULIT
Pertama sekali, ambil 1-2 ulas bawang putih. Buang kulitnya.

2- BAKAR
Kemudian, bakar di atas dapur gas 
3-TUMBUK/ KETUK
Tumbukan/ ketuk bawang putih tadi

4-ADUNKAN DENGAN MINYAK
Lenyekkan bawang putih yang dah dibakar tadi dan letak kan sedikit minyak. Macam kekcha, kekcha guna bedtime baby oil je. 
5- SIAP UNTUK DISAPU
kalau baby kita selsema macam anak kekcha ni kan. Sapukan pada batang hidung, dada dan tapak kaki. Sapukan perlahan lahan tau.

Ulang setiap setengah jam atau pun sejam. Insya allah baby boleh tidur dengan nyenyak. Selsema akan berkurang tanpa sebarang ubat dari klinik atau hospital. 
Ps:/ kalau yang baru nak buat tu kan, cuba dengan kuantiti yang sedikit. Bukan ape takut baby kita tak serasi dan sebagainya.

Credit to: Nursha Salleh

Selamat mencuba! πŸ₯°

#babyfood #homemade #healthybabyfood #serbukbilis #serbukayam #babycookies #biskutbaby #biskutbayi  #makananbayi #bazarpaknil #babycereal #biskutbayimalaysia #pureebaby #infosihat #babyseasoning  #sayang #igshopmalaysia #kedaionline #astroceria  #travelwithbaby #travelfood #bajuraya #kuihraya #menuraya #openhouse #babyfirstfood #solidfood #jalanjalan #babyshopmalaysia
  • PETUA LEGAKAN BATUK SELSEMA ANAK DENGAN MINYAK BAWANG PUTIH

    Baby bawah 1 tahun sebaiknya elakkan makan ubat selesema. Tapi nak buat macam mana kan bila mana baby 2 bulan dah kena jangkitan. That's a normal process sebab bila sakit bdn akan up imuniti tubuh. Minyak ni boleh digunakan seawal bayi 1 bulan keatas tau. Ia boleh membantu melegakan selsema dan batuk pada bayi dari usia sebulan sampailah 4 tahun. Yang belum cuba, jom pakat buat di rumah!

    BAHAN- BAHAN

    1- 2 ulas bawang putih
    2- Bedtime baby oil. Nak guna apa apa minyak pon boleh tau. Nak pakai apa apa minyak pon boleh, minyak zaitun ke, kepala ke, bijan atau sebagainya

    Cara- cara

    1. BUANG KULIT
    Pertama sekali, ambil 1-2 ulas bawang putih. Buang kulitnya.

    2- BAKAR
    Kemudian, bakar di atas dapur gas
    3-TUMBUK/ KETUK
    Tumbukan/ ketuk bawang putih tadi

    4-ADUNKAN DENGAN MINYAK
    Lenyekkan bawang putih yang dah dibakar tadi dan letak kan sedikit minyak. Macam kekcha, kekcha guna bedtime baby oil je.
    5- SIAP UNTUK DISAPU
    kalau baby kita selsema macam anak kekcha ni kan. Sapukan pada batang hidung, dada dan tapak kaki. Sapukan perlahan lahan tau.

    Ulang setiap setengah jam atau pun sejam. Insya allah baby boleh tidur dengan nyenyak. Selsema akan berkurang tanpa sebarang ubat dari klinik atau hospital.
    Ps:/ kalau yang baru nak buat tu kan, cuba dengan kuantiti yang sedikit. Bukan ape takut baby kita tak serasi dan sebagainya.

    Credit to: Nursha Salleh

    Selamat mencuba! πŸ₯°

    #babyfood #homemade #healthybabyfood #serbukbilis #serbukayam #babycookies #biskutbaby #biskutbayi #makananbayi #bazarpaknil #babycereal #biskutbayimalaysia #pureebaby #infosihat #babyseasoning #sayang #igshopmalaysia #kedaionline #astroceria #travelwithbaby #travelfood #bajuraya #kuihraya #menuraya #openhouse #babyfirstfood #solidfood #jalanjalan #babyshopmalaysia

  •  2  0  13 November, 2019

Top #biskutbayi Posts

  • Are you worried about your child's nutrition? And being a mom you must be thinking to stop your child eating unhealthy? 
I would suggest not to stop them but what we can do is provide them something healthy and nutritional.  Like I went for @tinyspoonsindia . They provide organic and healthy fruit purees... I am a that kinda mom who never support outside food and that's how I came to know about this nutrilicious brand @tinyspoonsindia ...
These purees are acquired from the organic farms of Europe..and are gently cooked and packaged to preserve the nutrients.  These products are appropriate for babies six months and older... and the best thing about these organic ready to eat baby food is free of preservatives, salt, sugar and artificial flavours and colours
Key points:-
πŸ”ΉοΈ100% organic
πŸ”ΉοΈpacked in totally germ free environment
πŸ”ΉοΈEU certified which is required by law
πŸ”ΉοΈonly pureed organic fruit
πŸ”ΉοΈ no preservatives
πŸ”ΉοΈtravel friendly
πŸ”ΉοΈtaste natural
πŸ”ΉοΈEasy to feed & and easy to use
πŸ”ΉοΈeasy to store
πŸ”ΉοΈThe puree doesn't leak from the pouch so it can easily be taken out in a bag while travelling.
πŸ”ΉοΈThe nossel of the pouch is small so we can easily feed the baby on the go.
My son really loves them and they are now my ideal travel companion because they are also very handy and convenient.
I will definitely recommend these @tinyspoonsindia products to other parents...
So Mommies go and get you pack today😊
  • Are you worried about your child's nutrition? And being a mom you must be thinking to stop your child eating unhealthy?
    I would suggest not to stop them but what we can do is provide them something healthy and nutritional. Like I went for @tinyspoonsindia . They provide organic and healthy fruit purees... I am a that kinda mom who never support outside food and that's how I came to know about this nutrilicious brand @tinyspoonsindia ...
    These purees are acquired from the organic farms of Europe..and are gently cooked and packaged to preserve the nutrients. These products are appropriate for babies six months and older... and the best thing about these organic ready to eat baby food is free of preservatives, salt, sugar and artificial flavours and colours
    Key points:-
    πŸ”ΉοΈ100% organic
    πŸ”ΉοΈpacked in totally germ free environment
    πŸ”ΉοΈEU certified which is required by law
    πŸ”ΉοΈonly pureed organic fruit
    πŸ”ΉοΈ no preservatives
    πŸ”ΉοΈtravel friendly
    πŸ”ΉοΈtaste natural
    πŸ”ΉοΈEasy to feed & and easy to use
    πŸ”ΉοΈeasy to store
    πŸ”ΉοΈThe puree doesn't leak from the pouch so it can easily be taken out in a bag while travelling.
    πŸ”ΉοΈThe nossel of the pouch is small so we can easily feed the baby on the go.
    My son really loves them and they are now my ideal travel companion because they are also very handy and convenient.
    I will definitely recommend these @tinyspoonsindia products to other parents...
    So Mommies go and get you pack today😊

  •  567  62  18 August, 2019