#babyfoodik Instagram Photos & Videos

babyfoodik - 2.4k posts

Hashtag Popularity

0.5
average comments
3.8
average likes

Latest #babyfoodik Posts

  • Selamat Petang ๐Ÿค—
Soalan femes amos dari kalangan parents. ๐Ÿ˜ƒ

Kenapa tak boleh beri garam kepada bayi bawah setahun?

Ini adalah kerana organ penghadaman bayi masih belum matang dan belum berfungsi dengan sempurna. Lagipun, bayi hanya memerlukan kuantiti garam yang sangat sedikit dalam makanan dan minuman. Menurut Dr. Zubaidi, bayi berumur setahun hanya memerlukan kurang dari 1g (0.4g sodium) sehari. 
Bila kita beri garam melebihi dari keperluan baby, ia sebenarnya boleh menyebabkan ginjal baby CEPAT ROSAK, dan anak boleh dapat penyakit darah tinggi. Dr Zubaidi turut menyatakan dalam penulisan beliau yang anak juga boleh terkena SAWAN dek terlebih garam.

Garam memang penting, tapi ada hadnya utk diambil dalam diet seharian. Selain tu, makanan yang telah diproses amatlah TIDAK DIGALAKKAN sebab kandungan garamnya TINGGI. So, berikan makanan yang dimasak oleh air tangan ibu. Kan lebih baik? "Macam mana nak tengok label ketika membeli di kedai?" Kandungan garam tinggi = melebihi 1.5g per 100g (atau 0.6g sodium)
Kandungan garam rendah = kurang dari 0.3g per 100g (atau 0.1g sodium) 
Sebenarnya, banyak makanan yang tak perlu kita add on garam utk beri pada bayi tau. Antaranya adalah: 
rasa masin (celery, ikan bilis)
manis (keledek, labu, pisang, betik, pear, tembikai,)
masam (tomato, oren, kiwi) 
pahit (peria)

Dan banyak lagi. ๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„ Jadi, jom jadi ibu bapa yang bijak. Hargai anugerah kesihatan dari sekarang. Bukan esok, bukan kemudian hari. ๐ŸŒ๐Ÿ‰๐ŸŠ๐ŸŽ๐Ÿ“ #babyfood #homemade #izliyahkitchen #serbukayam #instantcereal #oatcereal #serbukbilis #pureebaby #instantporridge #infosihat #makanansihat #buburbayi #makananbayi #healthybabyfood #babyfoodtravel #babyfirstfood #solidfood #biskutbayi #babyseasoning #biskutbudak #babycereal #babycookies #babyfoodmelaka #babyfoodik
  • Selamat Petang ๐Ÿค—
    Soalan femes amos dari kalangan parents. ๐Ÿ˜ƒ

    Kenapa tak boleh beri garam kepada bayi bawah setahun?

    Ini adalah kerana organ penghadaman bayi masih belum matang dan belum berfungsi dengan sempurna. Lagipun, bayi hanya memerlukan kuantiti garam yang sangat sedikit dalam makanan dan minuman. Menurut Dr. Zubaidi, bayi berumur setahun hanya memerlukan kurang dari 1g (0.4g sodium) sehari.
    Bila kita beri garam melebihi dari keperluan baby, ia sebenarnya boleh menyebabkan ginjal baby CEPAT ROSAK, dan anak boleh dapat penyakit darah tinggi. Dr Zubaidi turut menyatakan dalam penulisan beliau yang anak juga boleh terkena SAWAN dek terlebih garam.

    Garam memang penting, tapi ada hadnya utk diambil dalam diet seharian. Selain tu, makanan yang telah diproses amatlah TIDAK DIGALAKKAN sebab kandungan garamnya TINGGI. So, berikan makanan yang dimasak oleh air tangan ibu. Kan lebih baik? "Macam mana nak tengok label ketika membeli di kedai?" Kandungan garam tinggi = melebihi 1.5g per 100g (atau 0.6g sodium)
    Kandungan garam rendah = kurang dari 0.3g per 100g (atau 0.1g sodium)
    Sebenarnya, banyak makanan yang tak perlu kita add on garam utk beri pada bayi tau. Antaranya adalah:
    rasa masin (celery, ikan bilis)
    manis (keledek, labu, pisang, betik, pear, tembikai,)
    masam (tomato, oren, kiwi)
    pahit (peria)

    Dan banyak lagi. ๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„ Jadi, jom jadi ibu bapa yang bijak. Hargai anugerah kesihatan dari sekarang. Bukan esok, bukan kemudian hari. ๐ŸŒ๐Ÿ‰๐ŸŠ๐ŸŽ๐Ÿ“ #babyfood #homemade #izliyahkitchen #serbukayam #instantcereal #oatcereal #serbukbilis #pureebaby #instantporridge #infosihat #makanansihat #buburbayi #makananbayi #healthybabyfood #babyfoodtravel #babyfirstfood #solidfood #biskutbayi #babyseasoning #biskutbudak #babycereal #babycookies #babyfoodmelaka #babyfoodik

  •  4  0  7 November, 2019
  • Mommy sempat ke nak masak untuk bekalan anak ke pengasuh?
.
.
Ragu2 kalau masak simpan peti, takut anak sakit perut kan.
.
.
Saya ada penyelesaiannya di sini. Babyfood natural easy and healthy. Hanya perlu bancuh dengan air panas stay kuah panas atau sup panas ๐Ÿค—
.
.
Wow mudahkan. 3 minit dah siap. Tak perlu peningkan kepala lagi ๐Ÿ˜
.
.
SET PENGASUH 7MONTHS BABY
.
1. Set trial. ( instant brown rice 100g , instant white rice and pumpkin 100g, instant white rice and sweet potato 100g dan serbuk bilis 20g )
. 
2. Instant White Rice 150g
. 
3. Serbuk bilis 100g
. 
RM89
.
.
Jom follow ๐Ÿ‘‡
@nurea_babyshop
@nurea_babyshop
@nurea_babyshop
.
.
Mommy nak beli babyfood IK boleh terus tekan link di bio IG ini. Then mommy boleh terus wassap saya ๐Ÿ’•
.
.
#setpengasuh #babyfood #makananbaby 
#7monthsbaby #pengasuh #mommy #easybabyfood #travelbabyfood #naturalbabyfood #homemadebabyfood 
#agentkangar #babyfoodIK
  • Mommy sempat ke nak masak untuk bekalan anak ke pengasuh?
    .
    .
    Ragu2 kalau masak simpan peti, takut anak sakit perut kan.
    .
    .
    Saya ada penyelesaiannya di sini. Babyfood natural easy and healthy. Hanya perlu bancuh dengan air panas stay kuah panas atau sup panas ๐Ÿค—
    .
    .
    Wow mudahkan. 3 minit dah siap. Tak perlu peningkan kepala lagi ๐Ÿ˜
    .
    .
    SET PENGASUH 7MONTHS BABY
    .
    1. Set trial. ( instant brown rice 100g , instant white rice and pumpkin 100g, instant white rice and sweet potato 100g dan serbuk bilis 20g )
    .
    2. Instant White Rice 150g
    .
    3. Serbuk bilis 100g
    .
    RM89
    .
    .
    Jom follow ๐Ÿ‘‡
    @nurea_babyshop
    @nurea_babyshop
    @nurea_babyshop
    .
    .
    Mommy nak beli babyfood IK boleh terus tekan link di bio IG ini. Then mommy boleh terus wassap saya ๐Ÿ’•
    .
    .
    #setpengasuh #babyfood #makananbaby
    #7monthsbaby #pengasuh #mommy #easybabyfood #travelbabyfood #naturalbabyfood #homemadebabyfood
    #agentkangar #babyfoodIK

  •  11  0  3 November, 2019
  • Set combo lengkap untuk baby 8 bulan dan ke atas.
.
.
Apa yang bestnya set ini?
.
.
๐Ÿ’—menjimatkan masa penyediaan bubur untuk anak. Hanya bancuh dengan air Panas dan kacau. Dah siap untuk dimakan.
.
.
๐Ÿ’—sangat mudah untuk dibawa travel. Mommy tak perlu risau nak masak untuk bekalan anak kecil sepanjang travel. Malah dlm kereta pun boleh bancuh. Bawa je air panas dlm thermos tu kan ๐Ÿ˜‰
.
.
๐Ÿ’—Healthy no added preservative. Mommy tak perlu worry. Babyfood IK menyediakan makan 100% natural tanpa penambahan gula makanan.
.
.
SANGAT MEMBANTU MOMMY KAN ๐Ÿ˜
.
.
Jom follow๐Ÿ‘‡
@nurea_babyshop 
@nurea_babyshop 
@nurea_babyshop
.
.
Mommy nak beli babyfood IK boleh terus tekan link di bio IG ini. Then, mommy boleh terus wassap saya ๐Ÿ’•
.
.
#combosetbabyfood #8monthsbaby
#9monthsbaby #babyfood #babyfoodIK 
#easybabyfood #travelbabyfood #agentkangar
  • Set combo lengkap untuk baby 8 bulan dan ke atas.
    .
    .
    Apa yang bestnya set ini?
    .
    .
    ๐Ÿ’—menjimatkan masa penyediaan bubur untuk anak. Hanya bancuh dengan air Panas dan kacau. Dah siap untuk dimakan.
    .
    .
    ๐Ÿ’—sangat mudah untuk dibawa travel. Mommy tak perlu risau nak masak untuk bekalan anak kecil sepanjang travel. Malah dlm kereta pun boleh bancuh. Bawa je air panas dlm thermos tu kan ๐Ÿ˜‰
    .
    .
    ๐Ÿ’—Healthy no added preservative. Mommy tak perlu worry. Babyfood IK menyediakan makan 100% natural tanpa penambahan gula makanan.
    .
    .
    SANGAT MEMBANTU MOMMY KAN ๐Ÿ˜
    .
    .
    Jom follow๐Ÿ‘‡
    @nurea_babyshop
    @nurea_babyshop
    @nurea_babyshop
    .
    .
    Mommy nak beli babyfood IK boleh terus tekan link di bio IG ini. Then, mommy boleh terus wassap saya ๐Ÿ’•
    .
    .
    #combosetbabyfood #8monthsbaby
    #9monthsbaby #babyfood #babyfoodIK
    #easybabyfood #travelbabyfood #agentkangar

  •  4  0  30 October, 2019

Top #babyfoodik Posts