#astrogempak Instagram Photos & Videos

astrogempak - 221.5k posts

Hashtag Popularity

10.5
average comments
1.1k
average likes

Latest #astrogempak Posts

  • Selamat pagi smua. Dah breakfast ke tu? Sape kat sini penggemar pancakes macam sye boleh ikut resepi ni, sedap n healthy. Enjoy!😍
.
Happy #saturdaystacks 🥞 today it’s all about these fluffy, gf & vegan Lemon Poppy Seed Pancakes! they’re bright, flavorful and such a great way to bring a little sunshine into a chilly fall morning ☺️🥰
Going with the my toppings too:
- berries
- coconut yogurt
- syrup
Are you making pancakes today? I’d love to know what flavor! (recipe link in bio) 👆🏻
—
https://www.simplyquinoa.com/lemon-poppy-seed-pancakes-vegan-gf/
— 
Credit to @simplyquinoa
  • Selamat pagi smua. Dah breakfast ke tu? Sape kat sini penggemar pancakes macam sye boleh ikut resepi ni, sedap n healthy. Enjoy!😍
    .
    Happy #saturdaystacks 🥞 today it’s all about these fluffy, gf & vegan Lemon Poppy Seed Pancakes! they’re bright, flavorful and such a great way to bring a little sunshine into a chilly fall morning ☺️🥰
    Going with the my toppings too:
    - berries
    - coconut yogurt
    - syrup
    Are you making pancakes today? I’d love to know what flavor! (recipe link in bio) 👆🏻

    https://www.simplyquinoa.com/lemon-poppy-seed-pancakes-vegan-gf/

    Credit to @simplyquinoa

  •  0  1  18 November, 2019
  • 3 TIPS KHAS untuk mereka yang kerja syif terutama syif malam

Ramai yang menyalahkan kerja syif malam.

Anggapan mereka makan malam akan buat jadi gemuk.
.
1. KALORI
. 
Nak gemuk ke nak kurus ke pokoknya pengambilan kalori.

Tak kiralah kalau anda berkerja dari:
.
🕘 9am hingga 🕓 5pm
.
atau
.
🕘 9pm hingga 🕓 5am
.
atau
.
🕘 9am hingga 🕘 9am (keesokkannya)

Berat hanya akan turun kalau pengambilan kalori kurang. As simple as that.
.
Selain dari kira kalori, jangan lupa juga komposisi makro.

Pastikan pengambilan karbohidrat, protein dan lemak ikut keperluan.
.
2. MAKAN KERAP

Kalau bekerja syif terutama syif yang tak menentu, cuba arrange makan 5-6 kali dalam tempoh 24 jam.
. 
Sebab yang kerja syif maybe dah lupa definisi hidangan ‘seharian’ itu.

Orang biasa yang berkerja siang dan berehat malam selalunya akan makan purata 3 jam sekali:
.
🥪Sarapan (6am – 9am)
.
🍜Makan Tengahari (12pm – 3pm)
.
🌽Snek Petang (3pm – 6pm)
.
🍱Makan Malam (6pm – 9pm)
.
💤Tidur/tempoh puasa (12am – 6am)

Orang yang luar biasa (kerja syif) ini pulak kena tetapkan beberapa perkara antaranya:

1. Bila waktu tidur?
. 
2. Bila waktu bangun dari tidur?
. 
3. Tetapkan waktu makan yang lebih flexible
. 
Contoh..
.
Hidangan 1 (bangun tidur @ 4 jam berikutnya)

Hidangan 2 (4 jam selepas Hidangan 1)

Hidangan 3 (4 jam selepas Hidangan 2)

Hidangan 4 (4 jam selepas Hidangan 3)

Tidur/tempoh puasa (6-8 jam)

3. SENAMAN
. 
Kalau anda kerja syif malam, nak buat senaman bukanlah sesuatu yang susah pun. Yang penting anda nak ke tak nak buat..
.
Kalaulah anda kerja syif malam dari jam 8pm hingga 6am, pilihlah nak buat senaman sebelah petang sebelum pergi bekerja atau sebelah pagi selepas balik kerja.
.
Apa yang penting anda selesa dengan waktu senaman yang di pilih dan boleh di praktikkan untuk jangka panjang.

SEMOGA BERMANFAAT
  • 3 TIPS KHAS untuk mereka yang kerja syif terutama syif malam

    Ramai yang menyalahkan kerja syif malam.

    Anggapan mereka makan malam akan buat jadi gemuk.
    .
    1. KALORI
    .
    Nak gemuk ke nak kurus ke pokoknya pengambilan kalori.

    Tak kiralah kalau anda berkerja dari:
    .
    🕘 9am hingga 🕓 5pm
    .
    atau
    .
    🕘 9pm hingga 🕓 5am
    .
    atau
    .
    🕘 9am hingga 🕘 9am (keesokkannya)

    Berat hanya akan turun kalau pengambilan kalori kurang. As simple as that.
    .
    Selain dari kira kalori, jangan lupa juga komposisi makro.

    Pastikan pengambilan karbohidrat, protein dan lemak ikut keperluan.
    .
    2. MAKAN KERAP

    Kalau bekerja syif terutama syif yang tak menentu, cuba arrange makan 5-6 kali dalam tempoh 24 jam.
    .
    Sebab yang kerja syif maybe dah lupa definisi hidangan ‘seharian’ itu.

    Orang biasa yang berkerja siang dan berehat malam selalunya akan makan purata 3 jam sekali:
    .
    🥪Sarapan (6am – 9am)
    .
    🍜Makan Tengahari (12pm – 3pm)
    .
    🌽Snek Petang (3pm – 6pm)
    .
    🍱Makan Malam (6pm – 9pm)
    .
    💤Tidur/tempoh puasa (12am – 6am)

    Orang yang luar biasa (kerja syif) ini pulak kena tetapkan beberapa perkara antaranya:

    1. Bila waktu tidur?
    .
    2. Bila waktu bangun dari tidur?
    .
    3. Tetapkan waktu makan yang lebih flexible
    .
    Contoh..
    .
    Hidangan 1 (bangun tidur @ 4 jam berikutnya)

    Hidangan 2 (4 jam selepas Hidangan 1)

    Hidangan 3 (4 jam selepas Hidangan 2)

    Hidangan 4 (4 jam selepas Hidangan 3)

    Tidur/tempoh puasa (6-8 jam)

    3. SENAMAN
    .
    Kalau anda kerja syif malam, nak buat senaman bukanlah sesuatu yang susah pun. Yang penting anda nak ke tak nak buat..
    .
    Kalaulah anda kerja syif malam dari jam 8pm hingga 6am, pilihlah nak buat senaman sebelah petang sebelum pergi bekerja atau sebelah pagi selepas balik kerja.
    .
    Apa yang penting anda selesa dengan waktu senaman yang di pilih dan boleh di praktikkan untuk jangka panjang.

    SEMOGA BERMANFAAT

  •  3  1  17 November, 2019
  • Sewaktu kami sedang sibuk di kedai, kami didatangi oleh seorang budak lelaki berumur lebih kurang 13 ke 14 tahun.., Pakcik,
boleh saya kerja sini ?

Kami pandang dia atas bawah. Melihat dari pakaian nya , kami tahu dia boleh dikirakan perlu di bantu.

jom duduk sana kejap, kami mengajak dia ke meja makan di restoran kami “siapa nama kau nak? “iskandar makcik, pakcik.. kami mengangguk angguk kan kepala. “kenapa kau nak kerja sini ? aku inginkan kepastian dari diri dia “cuti sekolah dah nak mula, saya kalau dapat kerja sini, boleh buat belanja pakaian , yuran naik sekolah nanti. Saya nak ringankan beban mak ayah saya .., lancar sahaja kata kata dia “baik... sabtu ahad ini mula
ini kerja , belum cuti sekolah pun, sabtu ahad boleh datang, duit jangan lupa bagi mak ayah, kau tengok lah hidup kau berkat nanti .. “itulah yang saya nak pakcik
makcik, saya tak minat nak main main, saya lebih suka bekerja waktu cuti sekolah..terima kasih pkcik makcik terima saya bekerja di sini .. “you have two hands, one to help yourself, the seconds to help others” 
Kredit: Amelia Tamby Hussin
.
.
.
#restoran #resipi #masakan #makanan #kampung #anak #ibu #emak #keluarga #ayah #bapa #mamak #kedaimakan #gerai #warung #bayi #neelofa #ctdk #rotikaya #astrogempak
  • Sewaktu kami sedang sibuk di kedai, kami didatangi oleh seorang budak lelaki berumur lebih kurang 13 ke 14 tahun.., Pakcik,
    boleh saya kerja sini ?

    Kami pandang dia atas bawah. Melihat dari pakaian nya , kami tahu dia boleh dikirakan perlu di bantu.

    jom duduk sana kejap, kami mengajak dia ke meja makan di restoran kami “siapa nama kau nak? “iskandar makcik, pakcik.. kami mengangguk angguk kan kepala. “kenapa kau nak kerja sini ? aku inginkan kepastian dari diri dia “cuti sekolah dah nak mula, saya kalau dapat kerja sini, boleh buat belanja pakaian , yuran naik sekolah nanti. Saya nak ringankan beban mak ayah saya .., lancar sahaja kata kata dia “baik... sabtu ahad ini mula
    ini kerja , belum cuti sekolah pun, sabtu ahad boleh datang, duit jangan lupa bagi mak ayah, kau tengok lah hidup kau berkat nanti .. “itulah yang saya nak pakcik
    makcik, saya tak minat nak main main, saya lebih suka bekerja waktu cuti sekolah..terima kasih pkcik makcik terima saya bekerja di sini .. “you have two hands, one to help yourself, the seconds to help others”
    Kredit: Amelia Tamby Hussin
    .
    .
    .
    #restoran #resipi #masakan #makanan #kampung #anak #ibu #emak #keluarga #ayah #bapa #mamak #kedaimakan #gerai #warung #bayi #neelofa #ctdk #rotikaya #astrogempak

  •  1,696  30  17 November, 2019
  • Bare face☺️
  • Bare face☺️

  •  1,201  11  17 November, 2019

Top #astrogempak Posts

  • Jangan lupa tengok sambungan isteri derhaka hari ni taw. Asif pun ada sekali 🤗
.
Jom support @drama.spontan 👈
  • Jangan lupa tengok sambungan isteri derhaka hari ni taw. Asif pun ada sekali 🤗
    .
    Jom support @drama.spontan 👈

  •  10,897  27  15 November, 2019
  • Ronda-ronda di rantau panje dulu..🤗🙌🙌
.
Jom support: @drama.spontan
  • Ronda-ronda di rantau panje dulu..🤗🙌🙌
    .
    Jom support: @drama.spontan

  •  12,121  16  14 November, 2019
  • Bereh ke sek kito? 👍
.
Jom support: @drama.spontan ✌️
  • Bereh ke sek kito? 👍
    .
    Jom support: @drama.spontan ✌️

  •  5,305  13  16 November, 2019