#BuahKundang Instagram Photos & Videos

BuahKundang - 2.2k posts

Hashtag Popularity

5.6
average comments
59.7
average likes

Latest #BuahKundang Posts

  • lai lai lai..buah mmg jadi laa..bt jeruk ke mkn cocoh budu kicap..mmg sedappp sgt2 haii..cepat2..spe cepat die dapat..rm6 sekilo..ambk byk kita bg diskaun ag..hehe..
#buahstor#buahkundang
  • lai lai lai..buah mmg jadi laa..bt jeruk ke mkn cocoh budu kicap..mmg sedappp sgt2 haii..cepat2..spe cepat die dapat..rm6 sekilo..ambk byk kita bg diskaun ag..hehe..
    #buahstor #buahkundang

  •  21  5  13 hours ago
  • Buah kundang kampung. Masam tak boleh bincang๐Ÿ˜ซ #buahkundang
  • Buah kundang kampung. Masam tak boleh bincang๐Ÿ˜ซ #buahkundang

  •  3  0  6 July, 2019
  • SALAI KITCHEN IS ASLI! ๐Ÿ”ฅ Stay tuned as tonight, insyaallah, we will share our FRESH INGREDIENTS PACK!! Thank you to all the customers that have quickly book their 500gm of Daging Salai Pure Pilah with the pack! One of the ingredients we insert in the fresh ingredients pack is the awesome sour buah kundang! Itโ€™s a seasonal thing and thank you to our tanah kampung, ada pokok ni! Hence, freshest from Pilahโ€™s soil. Lagi fresh bila founder @salaikitchen panjat sendiri untuk dapatkan buah kundang! Kan dah kata semua barang fresh dari Pilah, ๐Ÿ˜Ž๐Ÿ–ค๐Ÿ’›โค๏ธ #produksalai #salaikitchenisasli #buahkundang #masaklemak #negerisembilan #kualalumpur #klangvalley #food #instafood #malaysia
  • SALAI KITCHEN IS ASLI! ๐Ÿ”ฅ Stay tuned as tonight, insyaallah, we will share our FRESH INGREDIENTS PACK!! Thank you to all the customers that have quickly book their 500gm of Daging Salai Pure Pilah with the pack! One of the ingredients we insert in the fresh ingredients pack is the awesome sour buah kundang! Itโ€™s a seasonal thing and thank you to our tanah kampung, ada pokok ni! Hence, freshest from Pilahโ€™s soil. Lagi fresh bila founder @salaikitchen panjat sendiri untuk dapatkan buah kundang! Kan dah kata semua barang fresh dari Pilah, ๐Ÿ˜Ž๐Ÿ–ค๐Ÿ’›โค๏ธ #produksalai #salaikitchenisasli #buahkundang #masaklemak #negerisembilan #kualalumpur #klangvalley #food #instafood #malaysia

  •  12  1  30 June, 2019
  • Buah ni penenang jiwa.. dari kelate mari..kat penang mana nak cari #buahkundang
  • Buah ni penenang jiwa.. dari kelate mari..kat penang mana nak cari #buahkundang

  •  16  0  2 April, 2019
  • Dok kupas buah remia sambil2 tgk drama maghrib "asalkn dia bahagia".. Kalau ceq yg nk mkn ceq tokak ja,cepat skit leh mkn.. Ni sbb ramai2 nk mkn kena la kupas.. #buahkundang 
#buahremia
  • Dok kupas buah remia sambil2 tgk drama maghrib "asalkn dia bahagia".. Kalau ceq yg nk mkn ceq tokak ja,cepat skit leh mkn.. Ni sbb ramai2 nk mkn kena la kupas.. #buahkundang
    #buahremia

  •  7  0  27 March, 2019
  • Buah Kundang, otherwise known as Marian Plum or its scientific name Bouea macrophylla is a plant native to South East Asia

Its seed is quite big but the flesh is nice and tangy sweet. They are in season now and I bought some from the farmers market this morning

The ripe fruit can be eaten as they are or made into compote, jam, pickles or dried to be a snack.

Buah Kundang or Marian Plum contains vitamin C and high antioxidants. It is said this fruit can maintain heart health, keeping blood veins healthy, cancer preventive properties, good for skin cells generation, hasten healing of wounds, increase immunity and many other healing benefits

Read more here
http://www.inmalay.com/2017/07/kebaikan-dan-khasiat-buah-kundang-bagi.html?m=1 
#kundang #buahkundang #marianplum #farmersmarket #pasartani #fruit #medicinalplants #healthbenefits #healing #vegan #naturalhealing #artisanalbunny #plum #foodtography
  • Buah Kundang, otherwise known as Marian Plum or its scientific name Bouea macrophylla is a plant native to South East Asia

    Its seed is quite big but the flesh is nice and tangy sweet. They are in season now and I bought some from the farmers market this morning

    The ripe fruit can be eaten as they are or made into compote, jam, pickles or dried to be a snack.

    Buah Kundang or Marian Plum contains vitamin C and high antioxidants. It is said this fruit can maintain heart health, keeping blood veins healthy, cancer preventive properties, good for skin cells generation, hasten healing of wounds, increase immunity and many other healing benefits

    Read more here
    http://www.inmalay.com/2017/07/kebaikan-dan-khasiat-buah-kundang-bagi.html?m=1
    #kundang #buahkundang #marianplum #farmersmarket #pasartani #fruit #medicinalplants #healthbenefits #healing #vegan #naturalhealing #artisanalbunny #plum #foodtography

  •  13  0  21 March, 2019
  • Buah Kundang, buah setar, temia, kemio, rembunia atau nama saintifiknya Bouea macrophylla 
Mahal la buah ni :D bijinya besar dan isinya sedikit saja tetapi sangat manis,, boleh di makan dengan kulitnya yang rangup,, tapi kak wan lebih suka buah yang muda di buat jeruk :D 
resipi.me

#buahkundang
  • Buah Kundang, buah setar, temia, kemio, rembunia atau nama saintifiknya Bouea macrophylla
    Mahal la buah ni :D bijinya besar dan isinya sedikit saja tetapi sangat manis,, boleh di makan dengan kulitnya yang rangup,, tapi kak wan lebih suka buah yang muda di buat jeruk :D
    resipi.me

    #buahkundang

  •  47  4  18 March, 2019
  • Dalam banyak2 buah tempatan... buah ni la yang paling mori suka ...โ˜บ๏ธ dapat2 aje terus basuh amik sebiji gigit... aduhhhh... terasa masam2 ada manis....๐Ÿคช pengsan...
.
.
#morisaidkitchen #buah #buahkundang
  • Dalam banyak2 buah tempatan... buah ni la yang paling mori suka ...โ˜บ๏ธ dapat2 aje terus basuh amik sebiji gigit... aduhhhh... terasa masam2 ada manis....๐Ÿคช pengsan...
    .
    .
    #morisaidkitchen #buah #buahkundang

  •  1,265  35  17 March, 2019
  • Sedap-nya-lahai~ Apedia? Pantang? Apetu? ๐Ÿ˜œ Eh. Chill ok. Takde nya aku makan. Buah oren yang boleh makan dalam pantang pun aku tak makan apatah lagi buah ni. Tak taulah orang lain, tapi aku masa pantang memang takde makan apa-apa buah. Kalau teringin sangat nak makan buah, aku makan prunes je dan paling penting brand Sunsweet..err kira buahlah tu kan? Tapi buah ni memang sedap oii ๐Ÿ˜‹ *ni gambar minggu lepas, masa mak aku datang sini* #buahkundang
  • Sedap-nya-lahai~ Apedia? Pantang? Apetu? ๐Ÿ˜œ Eh. Chill ok. Takde nya aku makan. Buah oren yang boleh makan dalam pantang pun aku tak makan apatah lagi buah ni. Tak taulah orang lain, tapi aku masa pantang memang takde makan apa-apa buah. Kalau teringin sangat nak makan buah, aku makan prunes je dan paling penting brand Sunsweet..err kira buahlah tu kan? Tapi buah ni memang sedap oii ๐Ÿ˜‹ *ni gambar minggu lepas, masa mak aku datang sini* #buahkundang

  •  29  6  9 March, 2019
  • #buahkundang nyumnyum.. ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿคญ
  • #buahkundang nyumnyum.. ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿคญ

  •  7  1  2 March, 2019
  • Buah kundang.. nmpk cntik tapi kau bukannya peberet si peah.. rm25 sekilo.. mmg x laa peah nk beli.. #buahkundang #madeinthailand
  • Buah kundang.. nmpk cntik tapi kau bukannya peberet si peah.. rm25 sekilo.. mmg x laa peah nk beli.. #buahkundang #madeinthailand

  •  5  3  2 March, 2019
  • Ole ole dr thailand...
Punya la manaih smpai ceq lupa  tinggai setgh bru teringat nk snap gambaq๐Ÿ˜…
-
#alhamdulillah #syukurselalu #buahkundang siam
-
Maceh pkhang๐Ÿ˜˜
  • Ole ole dr thailand...
    Punya la manaih smpai ceq lupa tinggai setgh bru teringat nk snap gambaq๐Ÿ˜…
    -
    #alhamdulillah #syukurselalu #buahkundang siam
    -
    Maceh pkhang๐Ÿ˜˜

  •  81  21  2 March, 2019
  • Marian plum or maprang as called by the locals tastes a bit like mango and plum; sweet and juicy. Although some people prefer to eat it unripe and sour. The rind is crunchy. #maprang #buahkundang #marianplum #mangoplum
  • Marian plum or maprang as called by the locals tastes a bit like mango and plum; sweet and juicy. Although some people prefer to eat it unripe and sour. The rind is crunchy. #maprang #buahkundang #marianplum #mangoplum

  •  18  4  24 February, 2019
  • Assalamualaikum
Buah kundang ni ada dua size iaitu besar dn kecik..kalau dr thailand baka terkini buahnya sngt lah besar dn manis..mahal pulak tu..
.
Buah kundang atau nama lainnya ada di sebut buah setar.. adalah buahan bermusim.. buah kundang muda warnanya hijau dn rasanya masam2 manis.. dijadikan bahan rojak.. kalau dh masak buahnya berwarna kekuning kuningan..
.
Kandungan air yg terdapat dlm buah kundang dpt bantu tingkatkn sistem imun badan dari mudah terkena jangkitan bakteria.. atau penyakit berjangkit yg sering menyerang tubuh badan manusia..
.
sbb itu kandungan vitamin c dlm buah2an ini dpt merangsang pembentukn semula sel2 dlm badan..dn membantu mempercepatkn penyembuhan luka dlm badan..
.
Dgn sering mengamalkn mkn buah kundang ni juga dpt melancarkn peredaran darah..kandungan serat yg terdapat didalamnya sngt bagus.. sbb dia dpt lancarkn saluran pencernaan..merawat masalah pembuanganz..sngt bagus diamalkn bg org yg mudah terkena sembelit..
.
Buah kundang x sesuai dimakan didalam pantang kerana boleh menyebabkn bentan bagi wanita yg lepas bersalin..!dn org yg sakit tekak juga x elok dimakan semasa sakit sbb ia akn menyebabkn rasa gatal pd tekak...
.
#jrmjb  #jamuratumalayajohor  #buahkundang
  • Assalamualaikum
    Buah kundang ni ada dua size iaitu besar dn kecik..kalau dr thailand baka terkini buahnya sngt lah besar dn manis..mahal pulak tu..
    .
    Buah kundang atau nama lainnya ada di sebut buah setar.. adalah buahan bermusim.. buah kundang muda warnanya hijau dn rasanya masam2 manis.. dijadikan bahan rojak.. kalau dh masak buahnya berwarna kekuning kuningan..
    .
    Kandungan air yg terdapat dlm buah kundang dpt bantu tingkatkn sistem imun badan dari mudah terkena jangkitan bakteria.. atau penyakit berjangkit yg sering menyerang tubuh badan manusia..
    .
    sbb itu kandungan vitamin c dlm buah2an ini dpt merangsang pembentukn semula sel2 dlm badan..dn membantu mempercepatkn penyembuhan luka dlm badan..
    .
    Dgn sering mengamalkn mkn buah kundang ni juga dpt melancarkn peredaran darah..kandungan serat yg terdapat didalamnya sngt bagus.. sbb dia dpt lancarkn saluran pencernaan..merawat masalah pembuanganz..sngt bagus diamalkn bg org yg mudah terkena sembelit..
    .
    Buah kundang x sesuai dimakan didalam pantang kerana boleh menyebabkn bentan bagi wanita yg lepas bersalin..!dn org yg sakit tekak juga x elok dimakan semasa sakit sbb ia akn menyebabkn rasa gatal pd tekak...
    .
    #jrmjb #jamuratumalayajohor #buahkundang

  •  7  0  24 February, 2019
  • Mahaii sekilo dia nih๐Ÿ˜๐Ÿ˜
#buahkundang
  • Mahaii sekilo dia nih๐Ÿ˜๐Ÿ˜
    #buahkundang

  •  37  4  15 February, 2019
  • Asamboi kulit limau Qis makan dengan buah kundang ๐Ÿ˜‹
Tgh taip nie pown kecur air liur tau.
.
Asamboi kulit limau Qis buka je wangi bila rase pulak sedap ada rasa tersendiri dari asamboi kt pasaran nak2 terasa kulit limau ๐ŸŠ memang tak cari lain dah.
.
Ready stock boleh pos seluruh MALAYSIA ๐Ÿ“ฆ rm6/botol postage rm8/sm ๐Ÿ“ฒ www.wassap.my/0103212537/asamboi
.
#asamboikulitlimau
#asamboiqis
#asamkulitlimau 
#kundang 
#buahkundang
  • Asamboi kulit limau Qis makan dengan buah kundang ๐Ÿ˜‹
    Tgh taip nie pown kecur air liur tau.
    .
    Asamboi kulit limau Qis buka je wangi bila rase pulak sedap ada rasa tersendiri dari asamboi kt pasaran nak2 terasa kulit limau ๐ŸŠ memang tak cari lain dah.
    .
    Ready stock boleh pos seluruh MALAYSIA ๐Ÿ“ฆ rm6/botol postage rm8/sm ๐Ÿ“ฒ www.wassap.my/0103212537/asamboi
    .
    #asamboikulitlimau
    #asamboiqis
    #asamkulitlimau
    #kundang
    #buahkundang

  •  3  0  13 February, 2019

Top #BuahKundang Posts

  • Marian plum or maprang as called by the locals tastes a bit like mango and plum; sweet and juicy. Although some people prefer to eat it unripe and sour. The rind is crunchy. #maprang #buahkundang #marianplum #mangoplum
  • Marian plum or maprang as called by the locals tastes a bit like mango and plum; sweet and juicy. Although some people prefer to eat it unripe and sour. The rind is crunchy. #maprang #buahkundang #marianplum #mangoplum

  •  18  4  24 February, 2019
  • Buah Kundang, buah setar, temia, kemio, rembunia atau nama saintifiknya Bouea macrophylla 
Mahal la buah ni :D bijinya besar dan isinya sedikit saja tetapi sangat manis,, boleh di makan dengan kulitnya yang rangup,, tapi kak wan lebih suka buah yang muda di buat jeruk :D 
resipi.me

#buahkundang
  • Buah Kundang, buah setar, temia, kemio, rembunia atau nama saintifiknya Bouea macrophylla
    Mahal la buah ni :D bijinya besar dan isinya sedikit saja tetapi sangat manis,, boleh di makan dengan kulitnya yang rangup,, tapi kak wan lebih suka buah yang muda di buat jeruk :D
    resipi.me

    #buahkundang

  •  47  4  18 March, 2019
  • Buah kundang ๐Ÿคค
  • Buah kundang ๐Ÿคค

  •  18  4  8 April, 2017